Rösta mot rasism den 19:e september!

Den 19 september har vi återigen chansen att rösta för Sveriges framtid och för Sverige i tiden för att citera en viss välkänd Calle. Sverige mår bra av mångfald. Sverige mår dåligt av rasism. Det är faktiskt inte svårare än så!

Gör din röst hörd och rösta mot rasism!

Läs mer genom att klicka på bilden nedan:


Bild: Skärmdump från http://www.rostademokratiskt.se

Sista kvällen i Chiang Mai

Sista kvällen är således kommen. Väldigt trist. Fast samtigt kul- jag börjar bli rastlös så det ska bli grymt att få röra på sig igen! Vi har skickat hem en stor låda idag, druckit en sista kaffe på Starbucks, sagt hej då till Sabuy...

Inte mycket kvar att göra förutom en kvällsfika med té och mackor plus lite frilansjobb!

Jag undrar hur rörigt det kommer vara i Bangkok egentligen. 2008, när flygplatsen ockuperades, var det ordentligt rörigt men ärligt talat såg jag inget av det själv. Hörde smällar på nätterna "bara". Men, jag gick såklart inte till regeringsbyggnaderna eller letade folkmassor. Rak berättade att en bomb smällde av här i Chiang Mai i förrgår men att det tystades ned. Hon fick höra det från en kompis som är polis. Det var i en telefonkiosk på Tha Phae Road enligt henne. Ingen skadades, bara telefonkiosken.

Thailand är sjukligt korrupt och bakom alla smile gömmer sig mycket som turister inte ser... Något vi ser däremot är att så gott som alla Tuk tuk/ Sangtheow förare är röda supporters. De röda har dessutom en "kampanjbas" inne i Old Town nära Ratchadamnoen Road.


Foto: Wilda Nilsson

Läsarfråga: förbereda distansplugg utomlands

Jag fick en fråga mailad om vad man bör tänka på inför distansplugg. 15 punkter blev det som förhoppningsvis kommer till nytta när du planerar att läsa på distans utomlands. Många av tipsen kan såklart användas när du ska ut och backpacka eller jobba utomlands också! Hoppas de kommer till nytta!

15 budord inför distansplugg utomlands


1. Pass: se till att det är giltigt 6 mån efter planerad hemkomst och har tillräckligt många sidor för visum.
 
2. Visum: till Thailand är det bäst att fixa innan- hur ser det ut dit du ska?
 
3. Reseförsäkring: Ett måste! Kolla om du kan förlänga hemförsäkringen annars är Länsförsäkringar bra eftersom man tecknar en ny hemförsäkring billigt och sen förlänger den. Detta är det absolut billigaste alternativet. Jag kollade runt massor. Har du redan IF hemförsäkring är de absolut BÄST. Dyra men sjukt snabb hjälp osv osv Chris använder dem. 
 
4. Pengar: fixa ett ICA mastercard- gratis uttag utomlands! Då slipper du ha så mycket pengar på en gång i fickan. Ta också med ett extra kort från en annan bank.
 
5. Vaccinationer: Börja i tid, vissa tar man flera doser av så det tar ett par veckor. Behövs Malariaprofylax? jag har aldrig käkat dem även i riskländer... köp på plats. Apoteket är dyrt!
 
6. Packa: eller rättare sagt packa inte. Du kan köpa allt på plats.
 
7. Pluggmaterial: fixa all kurslitteratur i god tid, ha en egen dator med (rätt uppenbart).
 
8: Boende: Att leta boende är enklast på plats skulle jag tro. Så var det i Thailand i alla fall. Givetvis kan man surfa runt och kika på nätet men boka inget för en längre tid innan du sett det. Dessutom bör du vara medveten om att det är normalt att pruta på hyran! Börja med att bo på vandrarhem ett par dagar och leta runt.

9: Priser: Köp en guidebok men kolla utgivningsår noggrant. Prisuppgifter blir snabbt inaktuella. Jag gillar Lonely Planet. De är grymma att ha på plats men kanske inte så inspierande innan man åker. Rough- guides är likvärdiga. Bläddra o känn efter. Varning för Wilma guiden de är sämst. Inaktuella och allmänt dåliga!

10: Mer tips: ÅK! Allt löser sig!

11. Gå med i forum som www.backpacking.se och www.resdagboken.se i forumen finns mycket info! På BP kan ni dessutom läsa mina guider! Leta upp medlemen H2O =)

12. AC: Överväg att bo med AC eller ha ett café med gratis WIFI och AC där du kan plugga i närheten!

13: Planera plugget: Du åkte ju för att plugga, inte för att flumma runt eller hur? Planera ordentligt och plugga hårt så hinner du massa annat kul också!

14: Pengar igen: se till att du har tillräckligt för hela vistelsen. I Thailand är det olagligt för utlänningar att jobba om man inte har arbetstillstånd vilket är i princip omöjligt att få (om man inte har råd att muta stora summor) eller har ett thaiföretag som fixar det åt dig. Dock måste detta fixas innan du åker. Divemasters, bartenders osv är svartjobbare och riskerar utvisning och svartlistning. Bara så ni vet =)

15: CSN: Ansök om bidrag och lån i tid! Distansplugg är studiemedelsberättigade (både lån och bidrag) även om du pluggar utomlands! Observera att för studier vid ett utländskt universitet gäller ibland andra regler. Lär mer på www.studera.nu


Vad väntar du på, åk! Och skaffa en blogg som jag kan läsa =) Om du redan är utomlands- tipsa mig om din blogg omedelbart!
 

Vi i Nepal- världen ligger öppen; tänk på det!

Har ni fler resefrågor? Hit me!

Veckans blogg

Jag gillar ju när det länkas fram och tillbaka mellan bloggar =) Nu kom chansen min väg igen! Veckans blogg- röstningen är igång och hittills har jag såklart röstat på mig själv en gång. Nu är det er tur, hehe.

KLICKA HÄR. Sen skriver du nr 2 i kommentarsfältet!

Annars känner jag mig uppåt efter en natt med AC! Svalt och skönt... Sista heldagen i Chiang Mai är officiellt inledd! Ska plugga lite och jobba mycket. Packa mer och städa inget alls, hehe. Flyttstädning kostar 45 kr = VÄRT. Eller vad säger du mamma?

Igår hängde vid med en polare i Buak Hat parken. Archer's var stängt, vad är det för påhitt? Påsklov eller vad? Vi hann också med att köpa riktigt bröd på Rimping så en superfrulle har just avnjutits. En latté på det skulle sitta fint!


Foto: jag som alltid

Visst får man höstvibbar av bilder? Lys upp mörkret då genom att, som sagt, lägga en röst HÄR. Tack för det =)

Hej då- träff i Old Town snart

Strax ska vi bege oss in mot Old Town och säga hej då till ett par kompisar vi skaffat oss här. Sorgligt! Tur då att Facebook finns, hehe. Vi håller på att packa också... hur fick vi ihop så sjuka mängder prylar? Vi ska skicka hem en hel låda med saker...

Annars har vi pluggat och såsat runt. Njutit av lägenheten? Nja. Mest segat och inte pallat åka någonstans. Jag har jobbat lite också. Det är grått (ljus brunt) ute. Föroreningar i kombo med begynnande regnsäsong. Just nu skulle jag hellre vilja vara i Sverige ärligt talat.


Foto: Wilda Nilsson

Två dagar kvar i Chiang Mai

Två hela dagar kvar i Chiang Mai då... på torsdag klockan 13 åker vi till Mae Sot. Vi har ännu inte bestämt oss för om vi ska komma tillbaka hit sen men justn u känns det som om Bangkok lockar mer. Jag älskar den staden! Jag förstår inte hur man kan tycka den är kaosig, smutsig och så vidare.

Kan bero på att mina perspektiv är lite annorlunda? Jag jämför med Katmandu (Nepal) och New Dehli.

Dagen då? Ett kapitel kvar att läsa sen är jag klar med veckans plugg eftersom jag redan lämnat in uppgiften, haha. Ska kommentera tre andra studenters uppsats bara. Skumt det där. Vissa veckor är lätt som en plätt, andra är supertuffa. Fast, nu hinner jag skriva lite på kommande artiklar och intervjuer! Kanske även planera för sommaren. Lita på att den kommer att bli spännande!


Foto: Wilda

Jag har ju klagat järnet på Chiang Mais trottoarer. Måste visa en av de få som är funktionabla!

Vackra Old Town

Här kommer ett par, om jag får säga det själv, vackra bilder från ett vackert Old Town här i Chiang Mai.

Visst är det lite Pan's labyrint känsla på bilden med rötterna?



Samtliga foton: Wilda Nilsson

Nytt och gammalt i en salig blandning väntar den som besöker Chiang Mai!


Bussbiljetter till Mae Sot fixade

Förutom plugg har vi idag lyckats fixa bussbiljetter till Mae Sot. Vi åker på torsdag! Blixtrade och åskade en hel del förut förresten, men inget regn...

Mindre kul är att mängden luftföroreningar slagit alla rekord på olika ställen runt i norra Thailand under mars månad...


Tänd ett ljus... var ni med på Earth Hour i lördags?

Kom att tänka på att Earth Hour i lördags blev riktigt mysig med kinashack, ljus, té och kakor! Tyvärr tror jag inte en enda människa förutom oss tänkte på det i grannskapet. Allt utanför var lika ljust, hehe. Jag tycker ändå kampanjen är bra för att skapa uppmärksamhet.

Ännu bättre, vi kollade på "Age of Stupid" innan. Wake up call helt klart även om det inte var något nytt om man säger så. Fast jag blir alltid lika chockad över hur mycket mer amerikanarna, kanadensarna och aussies förbrukar i energi. Sedan kommer ju vi i Europa. Fruktansvärt.

I plugget börjar idag kursen om hållbar utveckling. Mycket lägligt!


Jag är helt förstörd!

Har sovit lite sådär, igen, på grund av värmen. Känner mig förstörd. Dock skönt att kunna börja måndagen med sovmorron till 9 om man känner för det!

Nu är det verkligen nedräkning tills vi lämnar Chiang Mai! På torsdag blir det så vi ska se om vi kan kirra biljetter idag. Ärligt talat är jag inte så sugen på att fira nyåret här så vi kanske åker tillbaka till Bangkok direkt. Här i Chiang Mai är festligheterna som bäst visserligen men vi har redan vart med om ett firande i norra Thailand och Laos för 2 år sen.

Det är alltså thainyår dagarna kring den 14 april och det hela går ut på ett vattenkrig på över en vecka. Helt galet och man blir dyngsur! Det spelar ingen roll om du åker moppe, cyklar, går eller inte vill vara med, hehe. Vi hade bästa tiden i Laos när vi åkte runt med lokala ungdomar på en liten lastbil och dränkte alla som kom i vår väg. Fast i år är jag inte lika sugen...

På tal om vatten: här är Chiang Mai från en av sina bättre sidor. Detta är vallgraven runt Old Town, synd bara att de mest trafikerade vägarna går på båda sidor...




Foton: Wilda Nilsson


Tips Chiang Mai: Kyckling

Varför finns inte sånt här i Sverige? Visst, Ica osv har såklart färdiggrillat men det är dyrt och trassligt. I Chiang Mai köper du dem färdiga på gatan. En hel för 109 baht. Sticky rice finns oftast i närheten dessutom. Du får den uppskuren också så den är klar att äta. Grymt till picknick eller att ta hem. Detta "märke" finns lite överallt i stan. Se det som ett tips!




Foton: Wilda Nilsson

18:36 och snart är helgen slut

Söndagkväll här borta redan. Där hemma har ni väl knappt gått upp efter gårdagens bravader?

Vi har hunnit med både plugg på café, jobbat med artiklarna (i mitt fall), gått lite på nattmarknaden, promenerat, hämtat tvätt och hälsat på Jacky på hennes restaurang. Viktigast av allt: hämtat sticky rice, grymt god färdiggrillad kyckling, jordgubbsshake och öl! Det ser ut att börja regna snart och det vore så skönt! Särskilt för oss som hunnit ta oss hem med massa söndagsgott. Film på det? Jo men visst. Jag är en dålig filmperson som aldrig sett "den måste du ha sett"- filmerna. Tips tas gärna emot!

Har fotat en massa också så nu kommer bilderna hagla de närmsta dagarna =)

Det är ju inte långt kvar i Chiang Mai nu så det är bäst att fota allt man missat. Typ vardagliga grejer som kommer vara kul i efterhand.


Foto: Wilda Nilsson

Här har vi en close- up på dagens lunch hos pruttgubben =)

När man är bitter på Thailand...

... funkar det bra att skriva en krönika för DN. Måste säga att jag är böjd att hålla med, särskilt när det kommer till de södra delarna av detta land. Läs den här men, givetvis drar krönikan ut allt hur långt som helst och uppmärksammar inte faktumet att även asiater köper sex (förmodligen mer än västerlänningar egentligen).

Sedan måste jag slänga in en kommentar från en thaipolare (tjej) som säger ungefär: varför knulla gratis när man kan få cash för det?

Det känns inte som ett steg mot jämlikhet, snarare som en anpassningsstrategi i ett patriarkalt samhälle.

Som en extra sidopoäng måste jag bara tillägga att krönikan framställer thaitjejer på ett väldigt stereotypt sätt...

Vad tycker ni om det hela?

UP- DATE: Ska ta och förtydliga lite eftersom jag fick denna kommentar: klart thailändare också köper sex men vad har det med saken att göra, gör det sexhandel ok menar du? (Anonymt såklart)

Jag trodde inte jag skulle behöva klargöra detta men såklart är det inte okej! Jag vill bara belysa något som många inte uppmärksammar. Det är inte enbart västerländska äldre män som köper. Att thais/kineser/japaner gör det rättfärdigar såklart inte västerlänningar, det är väl givet? Men man borde plocka upp allt till bordet innan man hugger in på en debatt tycker jag!


Kanin på en taxi i Bangkok...

Livets lotteri...

Några av er drog en lott och föddes "på nytt". Här kommer två som passade på att tipsa andra också!

http://www.freedomtravel.se/ (Är du en husbilstok? Här hittat du dina gelikar, hehe ;) )

http://linnlundin.blogspot.com/ (Kika på hennes header, den har jag gjort =) )


Ni andra som inte hunnit ta reda på vart ni egentligen kunde fötts, in med er på www.livetslotteri.se !

Om jag vore chefredaktör på ett magasin...

...skulle det se ut ungefär så här:

Foton: www.deviantart.com av: meadowkite, reaganlam, Prettyscary, Unomak mfl.
Redigering/ sammansättning: Wilda Nilsson

Livets lotteri- Jag föds igen i Filippinerna, var föds du?

Att vara född i Sverige. 0,08 % chans. Vi har vunnit högsta vinsten i livets lotteri.

Rädda Barnens reklamkampanj ger dig chansen att "födas på nytt". Du får alltså se om du mot alla odds hamnar i Sverige igen. Jag tycker reklamen är viktigt eftersom den belyser vilken tur vi har haft, att vi borde känna oss nöjda men samtidigt att vi har ett ansvar att hjälpa andra barn som inte haft sådan "tur".




MEN. EFTERSOM JAG ÄR FÖDD I SVERIGE BLEV DETTA ETT AV MINA MINNEN FRÅN FILIPPINERNA:



Rädda Barnen gör otroligt mycket för att hjälpa barn världen över. Så vad väntar du på?

Ta en lott och berätta sen vart du skulle födas igen!
Bland er som fixar och lägger på er blogg väljer jag ut ett par som jag länkar till =)


Skype. Plugg. Film.

Jag har noll fredagskänsla idag till skillnad från förra fredagen, hehe. Problemet med att plugga, särskilt på distans, är ju att måndag kan bli lördag bara man själv vill. Eller vad då problem? Beror på hur man ser det!

Hann prata med fina Nicole idag över Skype! Synd bara att mottagningen var så dålig... det var den däremot inte på mötet jag hade härom kvällen. Snart får ni veta vad det innebar! Sjukt kul! Annars då? Väntar på att klockan ska bli lite mer i Svea så att jag kan ringa familjen. Varför ska folk jobba så länge på fredagar... halvdag hallå?

Jag är snart klar med tentan. Klapp på axeln. Ett par dar för tidigt. Fy fan vad jag är bra. Såg förresten att Lycknis.se efterlyste studenbloggare. De vill ha nån som pluggar i Sverige och lever studentliv osv osv. Ett tips för nån där ute? Två inlägg i veckan= 500 kr i kurslitteraturpengar varje månad. (Camilla- ANSÖK!)

Vet ni en sak? Är man pluggis kan man håva in fördelar av alla möjliga slag. Hoppas nu jag är tillräckligt mycket häst för att galoppera till Paris. Denna väntan tar död på mig! Fördrev lite tid med filmen Fishtank. Uppenbarligen konstig/ deprimerande/ artistisk nog för en 5:a av DN.


Utanför Juicy 4 you igår - mest cheesy namnet någonsin men de pressar Chris wheatgrass gratis. Nyttigare shots får man leta efter.

Hjälp till att rädda Sverige!

Gå in på www.helpsweden.org och klicka vart som helst. Gör det nu. Det är viktigt!

Tillsammans kan vi vända allt rätt.
Support HelpSweden.org
Visit www.helpsweden.org and klick anywhere. Do it now. It's important.

Together we can turn it right.

Sommarprata i P1 i Sommar!

I sommar kommer återigen en Lyssnarnas Sommarpratare att utses. Vore det inte kul om det blev du?

Fram tills den 11 april kan man ringa in och spela in introt till sitt tänkta program, nån som ska testa?

Bild: Skärmdump www.sverigesradio.se

Här kommer infon från Sommar i P1:s egen hemsida http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programID=2071

Nu kan alla som vill bli sommarpratare ringa och lämna sitt bidrag till Lyssnarnas Sommar. Telefonsvararen är öppen till den 11 april. Vinnaren röstas fram av lyssnarna och sommarpratar den 21 juli i Sveriges Radio P1.

– Det här är fjärde året vi reserverar en plats för Lyssnarnas Sommarvärd och vår förväntan är stor. Det är ju så många som vill göra Sommar och detta är ett bra sätt att vaska fram guldkornen, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Så här gör man för att bli Lyssnarnas Sommarvärd:

Ring telefonsvararen: 08-784 39 51 och läs in starten på ett tänkt Sommarprogram, högst 5 minuter utan musik.
Telefonsvararen är öppen till den 11 april.
I maj röstas vinnaren fram bland tio finalister
Vinnaren presenteras i början av juni…
… och sommarpratar den 21 juli i Sveriges Radio P1.

Sommar i P1 sänds midsommardagen 26 juni – 22 augusti.


Att sätta igång...

Ibland är det verkligen svårt att komma igång med plugget! Det är ju roligare att googla på universitet i London, hehe. Fast om jag inte sätter fart med tentan nu så kommer jag inte ha en chans att komma in på en universitet i England alls, haha. Det är verkligen mycket jag skulle vilja läsa. Jag kommer plugga tills jag blir gammal!

Bästa tipset är helt klart att ta en paus efter gymnasiet och resa, jobba och sedan komma fram till vad man vill studera!

Önskelistan på möjliga ämnen och så vidare blir allt längre:
* Läsa franska i Paris
* Samhällsgeografi C + D
* Media och kommunikation eller Journalistik (kom ju in på första året på JMK men tackade nej...)
* Projektledning
* Fredsarbete/utveckling eller konfliktvetenskap, Göteborg har bra sådana utbildningar
* Indologi plus hindi/ urdu
* Samhällsvetenskap i någon form i England- London/Oxford/Cambridge
* USA- lockar pluggmässigt, inte landsmässigt. Brown, Yale, Harvard...


DAGS ATT BYTA UT DET HÄR:


MOT DETTA ISTÄLLET KANSKE:


Men, håll med om att det är en motiverande tanke! Hela världen ligger öppen, det är bara att välja, vraka och söka stipendier eftersom det inte är gratis att plugga i många andra länder...

Parislängtan



En höstbild på oss i Paris. Är det där jag kommer vara nästa höst? Jag orkar inte vänta tills maj på svaret! Blir hur som helst extremt sugen på Paris nu när alla mina favorit Parisbloggar uppdaterar om vårens intåg!

Vad gör du i höst? Ska du flytta utomlands kanske?

Klicka in under kategorin Bloggar Jag Gillar så hittar du vägen till Paris i webbformat!

Har ni kollat in hos grabbarna än eller?

Måste köra en liten reminder!

Har ni kollat in hos de snedseglade grabsen än eller? Det finns flera nya avsnitt uppe så in och kika med er.

Gör det och så kommenterar ni o hälsar från moi! Ni kan ju hälsa att de skrivit fel adress till mig, haha.




Bild: Skärmdump http://snedseglare.blogspot.com/

Tipsa mig om fler bra bloggar för min kategori Bloggar Jag Gillar!

Burkmat

Är det inte komiskt? Precis när jag läst Karins inlägg om anonyma kommentarer får jag en sur en själv! Måste säga att det är märkligt när folk inte kan stå för sina åsikter... hur som helst. Vi ska käka pasta nu, börjar uppenbarligen få cravings efter sån mat vi äter hemma. Svampsås på burk blir det till. Sånt man brukar ha i båten hemma typ...

Till läsarfrågan:
Känns det inte osmakligt att sitta på starbucks och kasta bort stora pengar med thailändska mått mätt. Det finns billigare alternativ. When i Rome...

Jag funderar själv över detta faktiskt. Vi kan säga så här: jag har kommit fram till att 90 baht (typ 20 spänn) för en kaffe är värt det för ett antal timmar i AC. Där kan jag få mycket tentaplugg gjort så jag tycker det är värt det. Sedan har jag under pluggtiden här hängt mest på Duang Champa och andra ställen. Problemet är att nu under den varmaste perioden är jag för klen för att klara av att plugga i 35 graders värme. Förhoppningsvis kan jag som färdigutbildad ta en position från vilken jag kan arbeta för en jämställd värld utan social/ ekonomisk exkludering! Jag gör mitt bästa för att förbättra världen- gör du det?

Tack för påminnelsen hur som helst! Det är alltid viktigt att tänka kritiskt och reflektera över sitt beteende =)


Free Bird och sen plugg

Nu ska vi in och möta Josefin och Patrik i stan. Blir lunch på Free Bird Café innan vi dyker ned i tentaplugget på Starbucks =)

Det blir en heldag mot djuplodande funderingar kring den patrialkala samhällsstrukturen, maktrelationer och identiteter. Intressant! Jag menar, hur identifierar du dig? Som kvinna? Man? Svensk? Hetero/homo? Funktionsnedsatt? Thai? Eller är det en kombination som kan ändras beroende på tid och rum?

Jag älskar verkligen att plugga!




Mae Sot den 1 april

Nu är det inte långt kvar i lägenheten i Chiang Mai. Tentaveckan ska avklaras liksom en deadline till FredAktion men sen bär det av. Jag ska alltså ned till Mae Sot som är något av en centrum för motståndsrörelsen mot Burmas militärdiktatur. Tillika finns enorma flyktingläger där och givetvis även själva gränsen mot Burma. Där nere ska jag bland annat besöka Help Without Frontiers som utbildar i engelska till de burmesiska flyktingarna. Det kommer bli väldigt intressant och lärorikt!

Läs gärna mer om organisationen här.

Foto: Wilda Nilsson

På bilden är några killar vi träffade i Hsipaw (Burma) som hoppade upp på våra pakethållare, hehe!


Glassigt!

Vad är bättre än att avsluta en pluggdag med middag med fina vänner och sen glass på det?

Tentan växer framåt så att säga. Med fokus på identiteten "kvinna" analyserar jag mig längre och längre in bland marginalisering, social och ekonomisk exkludering och patrialkala strukturer- till och med på SJ är sådana mönster tydliga.

Annars är det dags att städa lite och vänta på att klockan ska bli 16 svensk tid =)


Jordgubbssorbét =)

Det är så varmt att jag dör!

Det är sinnessjukt varmt alltså! Svetten rinner trots att man sitter still... lägenheten är en bakugn. Måste lista ut hur vi ska fixa plugget för här blir det inget gjort.

Ikväll har jag mötet att se fram emot hur som helst! Skype är bra grejer för den som bor utomlands. Tidsskillnaden gör ju att det blir klockan 22 för mig, men men. Det ska bli så kul!

Annars då? Igårkväll blev en filmkväll med An Education som sagt. Pestorosso, pasta, ost och oliver på det. På tal om oliver, jag har kämpat i 1,5 år med att lära mig gilla dem- nu, GREAT SUCCESS! (med Borat uttal). Fast det är bara dem med kärnor jag gillar, inte sån där skum fyllning! 45 baht på Carrefour är bästa priset jag sett i Thailand.

Hur ser din dag ut?


Inte långt från oss ser det ut såhär på kvällarna =)

Earth Hour 27 mars 20.30- 21.30

Tänker ni vara med på Earth Hour? Jag ska såklart det!

Ut av alla tips på hur man kan engagera sig för en bättre värld måste detta vara det enklaste. Finns inga ursäkter, hehe.

Tipsa alla du känner!



http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsida

Tentavecka

Det var länge sedan jag uppdaterade något om plugget känner jag!

Just nu är det tentavecka... inte en 3 timmars sittning utan vid distansstudier drar man ut på det till en hel vecka. Vi läser bland annat om sociala geografier, rum och identiteter. Det är intressant men svårt att sammanfatta. Intersektionalitetsprincipen hjälper till att ge en multidimensionell bild av maktrelationer och thirdspace- perspektivet gör det möjligt att ta flera identiteter i beaktning samtidigt.

Appropå utbildning såg vi just filmen An Education som var fin och tänkvärd. Något tänkvärt är också faktumet att kvinnor presterar bättre i skolorna överlag i Sverige men är ändå underrepresenterade bland professorerna och tjänar mindre överlag. Det är inte en tanke som motiverar en hårdpluggande tjej. Det ska löna sig att plugga!

För att sätta det i perspektiv till det jag studerar: En av mina identiter är kvinna och som kvinna är jag i viss utsträckning marginaliserad i arbetslivet. En annan identitet är svensk. Det är något jag upplever som en fördel så att säga. Intressant det där. Hade jag däremot varit en mörkhyad, homosexuell, funktionsnedsatt kvinna hade jag fått uppleva marginalisering på ännu fler plan. Detta kan vi inte acceptera! Jag vill inte leva i ett samhälle där grupper exkluderas såväl socialt som ekonomiskt. Jag upplever detta i min identitet som kvinna, upplever du dig marginaliserad vid något tillfälle? På en viss plats? Med vissa personer?


Foto: Wilda Nilsson

Något som däremot motiverar är ett skype- möte som jag är bokad för om nästan exakt 24 timmar! Hoppas verkligen det leder dit jag vill!

Vardaglig vardag även i Thailand

Idag har varit en supervardaglig vardag minst sagt. Upp och hoppa (eller inte, var seg och hade sovit dåligt) och sen läsa lite bloggar, nyhetssajter osv medan jag käkade gröt. Pluggade lite innan vi drog till stan och käkade på Jacky's place. Plugg på Starbucks efter det. Nu är vi hemma igen och segar. Mat och film är kvällsplanen.

Ibland är thailivet inte roligare än så, hehe. Eller jo, jag har massa intressanta blogginlägg på G!

Så här vardagligt är det:



Men, Sonay (ungdomssekreterare på FN förbundet) tipsar om att man kan gå en ordförandekurs för att kunna hålla i FN rollspel i skolor och sånt. Läs om det: http://www.fn.se/ung/hant-och-sant/ordforandekurs/

Finns så mycket kul att engagera sig i! Vill ju typ bara hem. Men, jag ska göra det bästa av tiden här borta genom att åka till Mae Sot 1 april! Mer om det i ett senare inlägg!

Vi fiskar långt från turisterna...

På en restaurang lite lagom obskyrt belägen längs motorvägen ut från Chiang Mai finns stans bästa fiskrestaurang om jag får bestämma. En hel fisk kostar 99 baht- alltså inte ens 30 kronor. Du kan få den grillad, friterad, stekt eller serverad ångad i härlig vitlök och chili över eld. Stället har inte ens ett namn på engelska. Att beställa kan ta lite tid om man inte pratar thai, hehe. Till fisken får man stark sås och diverse blad/ örter som man smular ned över fisken på sin tallrik.

Bäst är att gå dit ett sällskap och beställa in en par fiskar att dela på. Sist tog vi en grillad, en stekt med örter, en friterad med vitlök och peppar och en ångad i himmlesk vitlök/chili/lime spad. Grymt!

Fisk är inte trist! Fy skäms på svenska skolor som bidragit till fiskhatet bland kidsen!

Vad tycker du om fisk?









Foto:Wilda Nilsson

Läsarfråga om visum, mygg och svenska kontakter

Jag har en till fråga angående visum, har hört att man måste resa ut ur Thailand för att få förnyat visum, typ var 60e dag eller vad det nu var... låter minst sagt lite krångligt. Hur har du gjort, vet du något om detta?
Svar: Detta med visum är lite krångligt men jag gör ett försök: ett visum måste du ansöka om i förväg. Om du bara flyger till Thailand får du en stämpel som tar dig in i landet och ger dig 30 dagar att vara där men det är inte ett visum.

Vid distansplugg kan man heller inte få studentvisum då det kräver plugg på ett thailändskt universitet. Vad som återstår är då turistvisum. Just nu är det gratis! Ansök på ambassaden i Stockholm och ansök om 2 entrys. Då får du 2 x 60 dagar. Åk ur landet dag 60 så slipper du trassel. Du kan åka över gränsen till Kambodja, Laos, Burma eller flyga nånstans. Du kan åka direkt tillbaka igen och börja på dina nya 60 dagar eller så passar man på att se ett land till!

Du kan även förlänga visumet på immigration office i både Bangkok och Chiang Mai. 1900 baht köper dig 30 dagar extra och du kan göra det rätt många gånger men allt kräver att du redan har ett turistvisum. När dina dagar gått ut kan du ansöka om nytt thailändskt turistvsum tex i Laos (Vientaine) då är det också gratis med 2 x 60 nya dagar. Tänk på att vara där TIDIGT då det blir lång kö. 2 passfoton behövs också, och köp inga dokument utanför allt finns inne i ambassaden. (Står touts utanför och hävdar att man behöver köpa papper av dem).

Jag tog turistvisum 2 x 60 dagar från Stockholm. Stannade 60, förlängde 30 sen till Burma (i 2 veckor). Tillbaka till Thailand och 60 nya startade. Ut till Laos och söka 2 x 60 visa, nu är jag på de första 60 =)

UP- DATE: Tur och returbiljett behöver visas upp på Ambassaden. Antingen har du en man kan boka om (gälller oftast bara inom ett år) eller så köper du en skitbillig utresa med www.airasia.com till dit det är billigast, hehe. Sen kan du kasta den eller nått.

UP- DATE 2: Enklaste visa-run från Chiang Mai är till Laos. Laos är dessutom ett underbart land =)

Hur gör du med säkerheten hemma, jag tänkte på din laptop... Jag funderar på hur säkert det kan vara att lämna sin laptop hemma, lite jobbigt att dra den med sig hela tiden liksom...
Svar: Jag lämnar den hemma om jag inte ska plugga på ett café. Sen är det ju skillnad mot att bo i en lägenhet utanför stan eller på ett sunkigt guesthouse i gamla stan med öppna fönster. Man får känna sig fram. Enligtm in erfarenhet är västerlänningar väldigt klåfingriga. En bekant fick alla värdesaker stulna av en kille han reste och delade rum med. Han tog allt en dag och stack... Men gå på magkänsla och var försiktigare på turistorter skulle jag säga. Lämna inte saker i typ enkla bungalows osv... men det äsger sig självt =)

Jag har läst att det i många lägenheter ingår städning och tvättning, vad tycker du är det något som du rekommenderar att man har? Och hur är det med luftkonditionering, är det ett måste hela tiden eller under vissa perioder på året?
Svar: I min lägenhet i Bangkok var det en obligatorisk städavgift så det var inte mycket att göra. Plus att då fick någon annan en inkomst. Ärligt talat var det ganska skönt att fokusera på plugget och slippa vardagsgrejset ibland. Sedan gillar jag nog bäst att vara ifred utan nån annan som river runt... beror på lägenheten helt enkelt. jag skulle inte leta upp en städerska om huset inte hade det. Nu har jag det inte.

Jag vill säga nej, du behöver inte men under de varma månaderna. Fy fan vad det suger just nu. särskilt som att lägenheten inte är "tät". Lite AC och kylan åker ut utomhus. Drar supermycket energi, förstör miljön och kostar asmycket. AC:n kan lätt fyrdubbla din elräkning... Fast, det är galet svårt att koncentrera sig i värmen... egentligen passar Thailand bäst okt- början av mars sen rusar temperaturerna upp. Bangkok är alltid varmt och fuktigt såklart =)

Just det: viktigt med el. Priset från government är 3,5 - 4 baht/ unit. Vissa hus tar ut så mycket som 15 baht/ unit och då blir det snabbt superdyrt! Kolla detta noga!!

Jo jag måste fråga en sak om mygg, är det verkligen så att man bör ha långbyxor på sig på kvällen, om man inte vill få tusen myggbett på benen? Läste det någonstans... Och har du några bra tips på åtgärder i kampen mot myggen? :P (typ myggmedel, rökelse mm)
Svar: Nja alltså det beror på. Vissa kvällar om man är tex i en trädgård med massa vattenpölar/ dammar är det väldigt mycket mygg men inte så farligt som folk får det att låta som. Bor man högre upp i höghus så är det mycket färre mygg dessutom. Finns nån form av rökelse och starka myggmedel, låt inte det stoppa dig. Om du inte är jätteallergisk eller nått såklart! Jag har aldrig långbyxor. Fast runt jul är det vinter i Chiang Mai så då vill man ha det för att det blir kallt på kvällen.

Hur ser väggkontakterna ut, passar svenska kontakter?
Svar: Yep, bara att sparka i dem. Eller ibland är det inte runda hål utan avlånga fyrkanter. En adapter kostar 30 baht (7-8 kr) på Khao San Road men de kanske inte passar alla. Passade inte min data sladd, den för typ 20 spänn gick fint men oftast behöver man ingen alls. Släpa inte med nått hemifrån...

Vad läser du? Tipsa mig!

Det finns verkligen grymt mycket bra böcker där ute. Jag måste såklart läsa alla av Salman Rushdie, pinsamt nog har jag "bara" läst Shalimar the Clown som var underbar! Den beskriver situationen i norra Indien (Kashmir) och konflikten med Pakistan och även de interna konflikterna. Det är inte en faktabok (vilket ni säkert vet!) utan en roman med en verklig bakgrund till storyn. Läs!

Frågan är nu: vad läser du? Eller vilken bok är din absoluta favorit? Vad ser du fram emot att läsa? Tell me!

Här är en bok som står högt upp på min önskelista! Ska se till att köpa den när jag kommer hem igen.
Järnfjäril- en bok om Aung San Suu Kyi av Chee Soon Juan (2006).


Läs SILC:s kommentar om boken här! Köp boken Järnfjäril här!

Ut och kuta

Nej, men hallå!

Nu jävlar ska det ut och springas innan jag hugger i med tentaplugget. Varannan eller var tredje dag är det som gäller. Kanske behövs? Ni vet att thailändare kan vara väldigt ärliga ibland...

En kille/man såg min bakgrundsbild på datorn som är på mig i Varanasi, Indien.

Snubben: Ah! Look. Now you look much better then 1 year ago!
Sen vänder han sig till Chris: You wait one more year, then she will look more better!

Börjar tröttna lite på sånt även om det är sjukt kul! Jag menar orka höra "oh, you so big" var och varannan dag. Fast, det är inte på grund av dem jag springer- vill bara klargöra det =) Jag satsar på Tjejmilen! Nån mer som är sugen?

Här kommer en hurtig bild från Nepal då! Strax efter Varanasi så jag har kanske en ursäkt för looken? HAHA!


Intervju för Pickpack.se, nu publicerad

Nu finns intervjun med mig uppe på http://blog.pickpack.se/?cat=3 kika gärna in och läs! Jag berättar om distansplugget, situationen i Burma och mycket annat!

Förresten blir det dåligt med uppdateringar eftersom vår tomte till hyrsevärd inte betalat internetavgiften= avstängt. Väldigt pinsamt för honom... House in Chiang Mai heter företaget och Stieg snubben som sköter det, ni kan ju överväga att inte använda dem!




Hur som helst, läs gärna intervjun så länge!

Nu: Söndagsmarknad och käk med polarna =)

Aung San Suu Kyi: The voice of hope, Conversations with Alan Clements

För ett par dagar sedan köpte jag denna bok:



Jag har börjat läsa den och hunnit ungefär 80 sidor in. Måste säga att den verkligen är intressant och bra eftersom den helt sonika är författarens konversation med Daw Aung Saan Suu Kyi nedskriven. Alan Clements genomförde intervjuerna med Daw Suu efter att hon släppts från 6 års husarrestet 1995. Konversationerna spelades in och texten har sedan godkänts av Daw Suu själv. Denna upplaga är uppdaterad och utgiven 2008.

I texten hör vi henne prata om den grundläggande rädsla hon uppfattar finns inom SLORC och som överförts på befolkningen. Rädslan har blivit en vana. Hon berättar också om hur hon ser tydliga kopplingar mellan religion och politik. Det ska bli mycket intressant att läsa vidare eftersom jag personligen ser flera problem med att knyta ihop religion och politik särskilt när det kommer till homosexuellas rättigheter.

Vad läser ni just nu? Har folk tid att läsa böcker? Jag hoppas det!

Ingen utgång utan ödlor, hemliga dansgolv och Mike's burgare

Klockan är nästan tolv... hehe. Det förklarar väl typ hur kul vi hade igår?

Hittade våra thaipolare på rooftopen och hängde där. En av dem hade med sig en ödla. Väldigt märkligt och inte spreciellt djurvänligt. Vi drog vidare mot Lucky Bar men gick lite fel på vägen dit om man säger så. Haha. Väl framme hittade vi den segaste baren någonsin. Ett biljardbord, bar ni vet, det vanliga. Usch.

Men hemligheten visade sig vara att gå genom toaletterna. Väl på andra sidan befann man sig plötsligt i en liten men välbesökt klubb! Dansmusik, schysst folk och så vidare gjorde kvällen riktigt grym! En liten fundering är ju bara att alla thais var grymt trevliga och pratsamma även de vi inte kände sen innan. Västerlänningarna, både killar och tjejer, de var lite mer "klubben för inbördes beundran". Hatar sånt! Så trist att de nästan verkade sura för att vi hängde med.

Ett exempel på det:
Chris (till en västerlänning på 30 +): Where are you from?
Gubben: I'm from hell.

Och sen gick han...

Hur som helst avslutade vi kvällen, eller morgonen rättare sagt, med en hamburgare från Mike's! Det är obligatoriskt i Chiang Mai som ni som vart här säkert vet!

Förresten fick jag fina låttips av Camilla, fasen att jag inte hann se dem igår innan vi drog ut! Aja, här är dem till er med!

Men remix på kent låtar är grymma att få upp humöret med. Töntarna till exempel.
Några bra låtar jag hittade snabbt:
Owl City - Fireflies har du väl inte missat, grym låt!
Addeboy vs Cliff - Beep my beep, får upp humöret
Lily Allen - Not Fair (Style of eye Remix) bra remix med lite poptempo.
Name the pet - Get on the bus.

Nu mår jag ungefär som jag förtjänar och tycker denna bild sammanfattar allt rätt bra:



Hehe. Innan jag kletade på "blodet" inför Bangkok Zombie Walk i oktober! Det, min vänner , var ett grymt event!

Festmusik efterlyses?

Hallå hallå, nån som har lite bra kalasmusik på lager? Här på thai- tid är vi långt in i förfesten med ett födelsedagsparty att se fram emot! En DJ fyller år så vi ska möta upp i stan vid 12 eller nått för att haka på thai polarna ut =)

Men. blockparty är uttjatat och David Guetta bör gå och lägga sig. Ge oss mer!

Har du tips?

Langa?


Ja, inte Kent helst. Målet är inte trasiga handleder, haha! Men hur kul är det inte att ett guesthouse heter Kent här?
Fredagkvällen rullar! Har er kväll börjat?

Det är ju ändå fredag!

Hur ser era planer ut för kvällen? Chris har dragit till 7eleven och lär komma tillbaka med ett gäng Siamsato, Spycoolers och annan moralsänkande dricka, hehe. "Hemmafest" kanske blir resultatet förutsatt att vi får hit några gäster... rappa på nu Josefin! Det blixtrar utanför och åskar rätt rejält. Förutom igår har jag inte sett en regndroppe på över en månad! Ser fram emot det faktiskt.

Så, dagen? Well. Började med att bråka om internet med lägenhetsägaren. Det är ju paj (tjuvsurfar på nån annans wifi nu) så vi fick åka till Pantip Plaza (elektrontik shoppingcentrum, bästa är i Bangkok). Resultat= zero. Tomten till ägare hade inte betalt räkningen på 6 månader! Shit... aja. Det är Thailand!

Sen bar det iväg till Carrefour för lite matshopping. Segt. Det jag ville ha fanns inte osv. Tacka vet jag ICA Viksjö. Drog vidare till Rimping= snobb/västerländsk mataffär och fick tag i det sista. Sedan dess har jag proppat i mig oliver och jobbat. En header är klar och sen har jag bokat in ett väldigt spännande Skype- möte tills på onsdag. Can't wait!

Ser framemot hemkomsten eftersom så mycket kul kommer hända! =)



Vilken är din favoritdryck om fredagarna?

... kommer vi hitta den ultimata gayklubben ikväll? Gick ju sådär sist...

Svar på frågorna från frågestunden!

Det blev ett gäng frågor!
Har ni fler, kommentera så svarar jag efter hand =)


Hur länge har du vart i Thailand?

Svar: Denna omgång har jag varit har sen 19 september 2009. Således över 6 månader! Jag har varit här som backpacker ett antal gånger innan det dessutom.

Har du bott i många olika länder?
Svar: Jag har bara ”bott” i två. Sverige och Thailand. Däremot har jag rest i ett gäng länder som Indien, Nepal, Filippinerna, Laos och så vidare. Drömmer om att bo i Frankrike och plugga franska- kanske blir det av redan till hösten!

Om ja; vilken var din favorit?
Svar: Att bo i en längre tid, då vinner Sverige med hästlängder!

Hur får du tag i kurslitteraturen där borta, är allt på nätet eller handlade du med dig böcker från Sverige?
Svar: Jag tog med mig hela höstterminens lass när jag flyttade hit. Sedan kom min familj hit på semester över jul och då plockade de med sig böckerna jag beställt via internetboklådor. Hade de inte kommit hade jag fått betala för DHL eller chansa på att vanliga posten letar sig fram! Sedan finns flera böcker som e- böcker. Både via skolan och vanliga biblioteket.

Min fråga är mest vad gör du i thailand?
Svar: Jag läser på distans från Högskolan på Gotland. Kursen heter samhällsgeografi och finns uppdelat i A, B, C, D kurser. Jag läste A under hösten så nu är det kurs B jag håller på med!Förutom plugget hinner jag frilansa som fotograf/skribent, jogga, hänga med kompisar, gå på bio- ni vet, det vanliga livet fast med lite extra chili!

Seriöst, hur har du fått boende och så? får du csn? och hur klarar du dig med pengar där nere?
Svar: Seriöst alltså (höhö) CSN räcker faktiskt riktigt långt. Jag tog lån under hösten och har kvar både av de pengarna. Sen jobbar jag och sliter som ett djur när jag väl är i Sverige. I somras hade jag två jobb parallellt förutom frilansandet! Inget kommer gratis, serru.

Vad spännande att du bor i thailand förresten, hur länge stannar du där?
Svar: Jag har min hemresa sista april så det är inte så långt kvar nu...

Det är så konstigt, kan aldrig kommentera på dina äldre inlägg. Men ville kommentera på inlägget om Nepal. Har hört att vissa vandrar i bergen där men aldrig själv varit sugen. Kanske för att jag inte är en friluftsmänniska, men nu har jag börjat undra hmm... kanske? Hur funkar det med någon som jag som aldrig sportar?
Svar: Nepal är ett fantastiskt land och du kan absolut åka dit utan att vara supervältränad. Det finns trekkar som är allt från en dag upp till flera veckor. Gå upp på kullen utanför Kathmandu eller bestig Mount Everest. Nepal har något för alla! Åk dit säger jag bara!

Det där med kommentarerna alltså… vet inte om fler har det problemet? Antar blogg.se är rätt överbelastat ibland?

Otroligt fina headers du gör, tar du betalt för att göra dessa?
Svar: Tack så mycket! Jag tar 75 spänn för en header, och då blir den sjukt fin! Vet du inte hur man lägger in den osv fixar jag det med =) Kommentera eller maila helst [email protected] så fixar vi biffen!

Vad gör du i Thailand då? pluggar du eller glider du bara runt och har det bra?
Svar: Jag har ingen tid till att glida, hehe. Har redan rest runt och backpackat så nu pluggar jag!

När du åkte till Thailand, åkte du själv eller hade du någon kompis eller kanske träffade en resekamrat på nätet som du åkte med?
Svar: Jag åkte hit med min pojkvän som jag fortfarande bor med och så vidare. Det är såklart enklare att åka tillsammans men det hela var min idé och om han inte hade velat åka hade jag åkt själv. Man träffar många nya vänner här om man bara anstränger sig lite. Via Couchsurfing hittar man nytt folk superlätt. Det blir såklart billigare att resa ihop när man tänker på boendekostnaden men samtidigt är det inte så dyrt här som i Sverige. Är du själv räcker kanske ett litet rum utan kök osv. I Chiang Mai hittar du sådana för 3000 baht (inte ens 650 kr) per månad om du hyr i mer än tre månader. Man får leta lite för att hitta en fräsch de billigare har såklart lägre standard men det går!

Hur gör du med ekonomin, har du sparat ihop pengar eller lever du på csn-bidrag och lån?
Svar: det är en blandning av alla tre, men när väl flyget är betalt och du hittat en billig lägenhet då klarar man sig fint på bara bidraget!

Hur kommer det sig att du valt att bo i Chiang Mai?
Svar: Lite av en slump. Bodde i Bangkok i två månader men det är betydligt dyrare att bo där. Ville testa runt lite och hamnade tillsist här! (mer svar på denna fråga kommer i min intervju med www.pickpack.se så skriv upp er på deras nyhetsbrev!)

Och hur tar man sig runt om man inte vill hyra moppe (hört att det är farligt och jag har ju aldrig kört förut)... Läste att du cyklar, låter som ett bra alternativ, om än lite svettigt kanske *hihi*
Svar: I Chiang Mai är moppe det smidigaste och man kan alltid lära sig men visst är trafiken galen! Cyklingen är minst sagt svettig men funkar på kortare avstånd. Promenad funkar men stan är inte gjort att gå i… saknas trottoarer, det är hål i den som finns, folk parkerar på den eller öppar affärer på dem. De är inte ”tillgängliga” helt enkelt, hehe. Det finns ”mass- taxis” och tuk tukar att tillgå dessutom. I Chiang Mai kan man ”inom” ett område som t.ex. Old Town promenera. Det löser sig!

I Bangkok är det bättre för där finns kollektivtrafik med tunnelbana, skytrain, bussar och dessutom riktiga taxis med taxameter. Billig och bekvämt! Sen finns moppetaxi som komplement!

Hur fungerar det med internet om man känner för att sitta "hemma" och surfa? Har hört att det är väldigt osäkert med internetuppkoppling.
Svar: I Thailand är internetuppkopplingen helt klart tillräckligt bra! Går segt med flash, webbTV och andra tröga sidor dock. Sedan hackar det och grejar ibland också, det beror på vilken anslutning du har! Fast, bara för att jag skrev detta är mitt internet dött... tydligen har inte ägaren till studion betalat avgiften på 6 månader... även om vi gett pengar för denna månad. Suck! Nu tjuvsurfar jag på nån annans wifi...

Hur bor du? Lägenhet, bungalow?

Svar: Just nu har jag en studio ihop med min kille. Hade en större lägenhet i Bangkok och har bott på vandrarhem däremellan. Finns många olika alternativ!

Har du tips på någon som är intresserad av att plugga i Thailand i höst, eller du kanske känner många som pluggar där redan? Vore kul att komma i kontakt och kanske hitta någon som man passar ihop med och kan dela boende med, det vore ju största lyckan :D
Svar: Mitt tips är att bli medlem på www.backpacking.se och www.resdagboken.se där efterlyses ofta res och boendekompisar. Lägg ut en egen annons, Thailand är poppis och ett bra val för sig som reser själv. Att hitta nån som vill läsa på distans i typ Mongoliet är nog lite knepigare =)

Sen så undrar jag vad du är intresserad av att plugga vidare med efter kursen du läser nu?
Svar: Jag har planer på att studera franska i Frankrike. Sedan kommer jag gå vidare med C kursen och kanske D också. Därefter vill jag läsa något om Fred och konfliktvetenskap, utvecklingsfrågor och dessutom lite projektledning och ledarskap. Jag vill också läsa hindi eller urdu (språk som talas ibland annat Indien) och kanske indologi. Jag vill fördjupa mig inom både Asien och Afrika. Tibet, Burma, Nepal, Laos och Indien är väldigt intressanta områden tycker jag just nu!

I sommar ska jag åka till thailand igen, varit där kanske 5 gånger innan. Denna gång är det dock annorlunda, nu har vi nämligen gjort alla de vanliga turistsakerna.
så jag ber dig om en tjänst. berätta, vad borde vi göra? vad kan man göra i thailand som är bra och billigt. typ frisörsalonger osv. främst bankok, pataya, chaing mai, koh samui.
Svar: Pattaya har jag ingen erfarenhet av utan vet bara att det även bland mina thailändska kompisar är känt som ett centrum för prostitution. Koh Samui har jag heller ingen koll på eftersom jag brukar vara på Koh Phangan eller Ko Tao. Men tipset är väl att ta båten över till Koh Phangan hur som helst.

Jag har skrivit en guide om Koh Phangan här: http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1435&SubMenu=2

Bangkok däremot älskar jag! Det finns allt. Konstmuseum, shopping, caféer och restauranger. Svårt att veta vad ni gjort exakt men jag tycker det är grym att åka på floden, inte hyra en båt utan ta den vanliga färjan. Från Saphan Taksin kostar det inte ens 20 baht att åka hela vägen till Khao San Road – området. Lumphini park är också grymt att strosa runt i. Ju tidigare desto bättre, då kan du se tanter träna thai chi och annat. Spana efter jättevaranerna också! I Silom finns ett café som heter Ubuntu (på Saladeang Road) som är perfekt att sitta och plugga på eller bara ta en kaffe.

Bäst är ändå att åka runt med sky trainet och hoppa av här jag var. När det kommer till shopping är Central World störst (vi snackar 10 gånger NKs storlek minst) och där finns Forever 21 (XXI) och bokhandeln B2S. Finaste Starbucks finns i Chit Lom på Luang Suan Road (en bit ned, alltså inte fiket under Central, som inte är samma som central world shoppingcentret). Bästa bion finns i Siam Paragon som är ett lyxshoppingcentrum med äkta märkeskläder som typ Gucci osv. Översta våningen! Du kan ta ultra lyx bio och få en egen säng att ligga i. På MBK är det billigare (70 baht) men utbudet på filmer är inte lika bra tycker jag. 


Bilder på Rak

Här kommer ett par fina bilder på min kompis Rak! Plåtade dem i söndags på marknaden!

English: Here is a few nice pics of my friend Rak from the Sunday Market!


Foto: Wilda Nilsson
Modell: Rak



Foto: Wilda Nilsson
Modell: Rak

Imorn kommer svaren på frågestunden!

Imorn kommer svaren på frågestunden. Bjuder på en tjuvkik nu!

Seriöst, hur har du fått boende och så? får du csn? och hur klarar du dig med pengar där nere?

Svar: Seriöst alltså (höhö) CSN räcker faktiskt riktigt långt. Jag tog lån under hösten och har kvar både av de pengarna. Sen jobbar jag och sliter som ett djur när jag väl är i Sverige. I somras hade jag två jobb parallellt förutom frilansandet! Inget kommer gratis, serru.

En bild på Bangkoks skytrain kan jag bjuda på dessutom!


Foto: Wilda Nilsson

Släng över era sista frågor om ni kommer på några =) Hörs imorn, nu är klockan nästan halv tolv på natten här borta!

Snedseglare på Sri Lanka

Ni som inte hängt på bloggen så länge kanske inte har koll på min kategori "Bloggar jag gillar", na? (na= hindislang)

Hur som haver har två små gossar seglat väldigt snett. Istället för det vanliga tillhållet i Costa Rica har Anton och Johannes drivit hela vägen till Sri Lanka på sina surfbrädor. Bloggen består av coola videos från galet surf och diverse annat! Klart värt att besöka måste jag säga. Anton är en gammal klasspolare till och med, skönt att veta att det inte bara är jag som gick ut gymnasiet och satsade på heltidstjänst som luffare^^

Klick. Ni vågar inte banga?

Bild: snedseglare.blogspot.com

Jo, jag jagar ju ständigt nya favoriter till kategorin. Ta och anmäl din blogg vettja. Men inga lama modebloggar med felstavningar och mjukisbyxoutfits, tack. Schyssta inspirerande modebloggar kanske övervägs. Annars är resbloggar, design/konst/kultur- folk, fredsaktivister, demonstranter, boklusar och allmänna busar särskilt välkomna!


Är kaffe lösningen?

Ibland tycks kaffe vara bränslet som får världen att snurra. Även här i Thailand. Här får kaffet både bilar, folk ock ekonomin att snurra:



Foto:Wilda Nilsson

Men hur hänger det ihop egentligen?

Hur kommer det sig att kaffebönder fortfarande är oerhört fattiga när vi betalar 50 spänn för en latté i Sverige? Eller en tjugo kronor i Thailand? Vart tar pengarna vägen?

Svaret är att de försvinner längs med värdekedjan. Vad är värdekedjan då? Jo, det innebär kortfattat kedjan som sträcker sig från odlaren till konsumenten. Ibland ser kedjan mer ut som ett luddigt nätverk men poängen är att värde adderas till produkten längs färden mot din kopp.

Alla, från personen som vattnar odligen, till hon som plockar bönorna, till barnen som vänder dem när de torkar i solen, till chauffören som kör dem till fabriken, till fabriksarbetarna och sedan fartygspersonalen som för kaffebönorna till Sverige, till personalen på Arvid Nordqvists kafferosteri i Sumpan Stockholm, ägaren och PR avdelningen där, till baristan på Mocco (eller var ni bloggare nu hänger, hehe) har tillfört värde till produkten genom förädligen de bidrar till.

Alla dessa personer vill såklart ha pröjs för värdet de adderar till produkten! Nu kommer vi till kärnan av problemet. Vissa personer i kedjan får nästan ingenting för sitt jobb. I det kapitalistiska ekonomiska systemet vi har stannar kosingen hos chefer, ägare, marknadsavdelningar och till viss del hos arbetarna i i- länderna. Baristan på Mocco får en bit av kakan, ägaren av rosterierna trycker i sig mer än halva, logistikpersonalen delar på resten. Till odlarna blir bara smulor kvar.

Jag vet att detta är något jag måste tänka ännu mer på! Vart kommer kaffet ifrån? Vi som konsumenter har makt att sätta press på de stora företagen. Ska vi försöka sätta press på dem tillsamman? Fairtrade är ett steg i rätt riktning.

Anmäl dig till höstterminen nu!

Tänkte bara påminna om att anmälningen till höstterminens högskole/ universitetsplugg har öppnat nu och man gör klokt i att anmäla sig i tid. Det är lång tid kvar men ändå! De sista dagarna pajjar ju ändå alltid studera.nu på grund av överbelastning... 

Du har tills 15:e april på dig! Jag anmäler mig till Samhällsgeografi C- vad väljer du?

Klicka på bilden för att komma till studera.nu!


Bild: Skärmdump från www.studera.nu

Färglägg livet

Jag hoppas ni har sol och fint hemma!

Kan ju meddela att så inte är fallet här. Det är grått och trist, visserligen varmt, men det är näst intill obehagligt. Just nu är det "slash and burn" period så åkrar och fält brinner över hela norra Thailand, Laos och så vidare. Resultatet blir tillsammans med alla avgaser en grå tung dimma över stan.

Tur att jag plåtade denna färgglada ansamling på Söndagsmarknaden sist då (se bilden)! Man får ta och färglägga livet när man kan tycker jag. Jag behöver verkligen färg och uppmuntran för nu blir det massor att göra den kommande veckan. Fast det är visserligen mest roliga saker! Ska berätta sen!

En seg sak: hemtenta! Ett av måstena med att plugga på distans! Kanske ett separat inlägg på det och hur man examineras vid distansstudier? Vill ni höra om det?


Passar på att med all färg säga ett stort grattis till Josefin som fyller år! Vi firar ordentligt i helgen!

Kul förresten med alla mail och kommentarer med frågor! Om ni vill kan ni langa över flera så svarar uppdelat i flera inlägg!


Starbucks, buffé och reggaebar!

Efter att ha varit ute och sprungit imorse chillade vi i lägenheten, åt popcorn till lunch och drog sedan in till Old Town. Jag parkerade mig själv på Starbucks med en latté och plöjde kurslitteratur i 3 timmar innan vi drog till Archer's. Vi hängde i baren och snackade med ägaren Mark innan vi fattade att Josefin och kompani väntade i trädgården.

6 pers blev vi som drog vidare till en thai buffé med massor av mat för 10 kronor per person. Riktigt schysst i en nice trädgård. Därifrån drog vi vidare till en reggaebar precis utanför Tha Phae Gate. Den är på taket till ett trevåningshus. Grymt! Vi stötte på John, en thaikille som jobbar på ett av mina favoritcaféer. Han har lovat oss en riktig klubbrunda till helgen. Kommer bli grymt!



Blev ju en bra onsdag det där! Hur var eran?


Free Burma's Political Prisoners now!



Press the pic to learn more about the campaign! Please put their pin or your blog/ webpage!

You can get it from their site http://www.fbppn.net or from http://www.burmakommitten.org/

Use this HTML code in "blogg esse" to get the picture with the link:
<a href="http://www.fbppn.net/?page_id=332"><img src="http://wilda.blogg.se/peace/images/2010/free_burmasvenskaburmakommittn_78993356.gif" border="0"></a>

Put it under:
<tag:movielist>
     <li><a href="${MovieUrl}"><img src="${MovieImageSmall}" border="0" alt="${MovieTitle}" title="${MovieTitle}" /></a><br /><a href="${MovieUrl}">${MovieTitle}</a></li>
    </tag:movielist>
   </ul>
   </tag:if>

Dags för en joggingtur!

Om jag ska lyckas med mitt mål är det på hög tid att jag springer. Jag kör på en runda varannan eller var tredje dag. Nu är det dag tre så jag måste ut känner jag =) Fort innan det blir för varmt!

Sedan blir det plugg och redigering av en artikel jag skriver för Utemagasinet!

Massa krimskrams som finns på marknaderna här borta, just detta fanns på Sunday Walking Street.


Foto: Wilda Nilsson

FÖRRESTEN- MISSA INTE FRÅGESTUNDEN I FÖRRA INLÄGGET =)

Frågestund och tack

Nu är klockan nästan 12 på natten här borta i Thailand. Jag tänkte dra mig tillbaka så att säga men jag måste säga ett stort tack till blogg.se för en plats på första sidan. Kul med så många nya besökare! Välkomna hit!

Hur som helst tänkte jag avsluta dagens bloggning med en frågestund!
Vad vill du veta om Thailand eller övriga Asien? Hur ser det ut med Burmas situation egentligen? Varför ska man engagera sig för världsfred eller var finns det bästa vandrarhemmet på Koh Phangan?

Resefrågor eller poltiska frågor eller vad som helst för frågor.

Hit me. Ni har 24 h på er från och med nu! Lägg till mig på Bloglovin via länken till höger i menyn så riskerar ni inte att missa svaren senare =)



Och, tack igen Blogg.se!



Ha en fin kväll nu allihop!

Blodigt i Bangkok

Ingen kan väl ha missat vad som sker i Bangkok just nu?

Jag säger bara, det var droppen. Blodsdroppen. Läs mer här.

Vad gör man inte för att få sin röst hörd?


Bild: Skärmdump http://bangkokpost.com/news/politics/171770/reds-complete-blood-ritual

Hungrig?

Streetfood är det som gäller när man bor i Thailand. Du kan få vad som helst serverat på en halv minut, rakt i handen för ett par kronor.

Vare sig du är sugen på stekta kackerlackor, omelett, pad thai, vårrullar, pannkaka, färsk frukt eller kanske korvbollar.

Foto: Wilda Nilsson

Är det bara jag som får lite "märkliga" associationer av banden med korvbollar?


Intervju för Pickpack.se

För en gångs skull är det inte jag som intervjuar utan jag har blivit intervjuad av härliga Pickpack.se!

Jag svara på frågor om hur det är att läsa på distans i Thailand, vad jag anser om turister i Burma och mycket annat spännande!

Intervjun kommer dyka upp i deras nyhetsbrev och på deras blogg om ett tag. Under tiden tycker jag ni ska kika in på deras hemsida och kika på alla smarta reseprylar som finns till försäljning. Jag hojtar till när intervjun kommer men för att inte missa den kan ni skriva upp er på Pickpacks nyhetsbrev (de skickar inte 100 mail i månaden som vissa andra utan några få per år!).



Bild: Skärmdump från http://pickpack.se/


Hunden är människans bästa vän

Självklart lämnar man inte sin bästis hemma. I Thailand lär man hunden åka moppe med husse! Vi såg detta par på söndagsmarknaden sist. Har sett folk med hundar på moppen lite överallt här och hundarna ser faktiskt nöjda ut med livet =)


Foto: Wilda Nilsson

Måndag?

Dags att hoppa in i rätt veckorytm nu. Tisdag. Tisdag. Tisdag. Känns fortfarande som måndag. Skit samma.

Måste plugga massor idag. Skriva rent intervjuerna för veckans uppsats bland annat. Städa lägenheten känns inte så kul det heller...

Förresten så tycks det strula (igen) med att lämna kommentarer! Det är jättetrist och jag tror det är blogg.se's fel. Deras server verkar inte klara av alla bloggar de har tyvärr. Dessutom lägger jag upp inlägg men så publiceras de ändå inte...

Jag ska nog flytta allt till wordpress istället! Ska se om jag kan fixa även det idag =)


Foto: Wilda Nilsson

Jag vill ha helg igen. Det var så skönt att chilla vid sjön!

Emma gissade rätt

Emma (har du en blogg, langa adressen) gissade rätt på vad SiamSato är. En dryck från 7eleven som kostar 25 baht dvs billigare än öl och smakar typ cider/vin. Det är risbaserat på något sätt. Liknar mäsk tror jag... Gott är det också!

Nu får du komma hit och hämta din vinst pad thai, Emma!



iBerry Garden in Chiang Mai part 2

Här kommer den andra delen med de kanske coolaste bitarna av inredningen på iBerry Garden i Chiang Mai!

Here is the second part, and probably coolest pieces, of deco at iBerry Garden in Chiang Mai!






Photos: Wilda Nilsson

Confessions from a Sunday out and about

So, it's monday night. I reckon it's actually Sunday cause that would make last night's events more... well.

We (me, Chis, Rak and Even) went out in search of some cool gaybars. We found nothing. In Chiang Mai land close to our place everything seemed so sleazy and boring. We went into town and found this place:


Powerboys. In the basement of apparently gayfriendly hotel "Lavender". We went inside and...


...found 3 male mermaids doin there thing on the stage. The booze were super expensive. 300 b for a small beer. We did not buy anything and left...


Heading for some clubs opposit the Shell gasstation me and Rak waited forever for the guys. They were amusing themselves in a policebox! Nope, not arrested, but pretending to be controlling the traffic or whatever... oh. my.

Now there is no more pics. I weren'r able to... haha. But, I did fool around with Evan's cam and I'll be badgering him for the pics!

Anyways, we had a right blast. Only thais in the club- just the way we like it. Although there love for crappy live thaimusic made us leave the club when they stopped the "good" music to put on the liveband. We went to the place next door and I danced with a couple of thaigirls who gave me a couple of drinks. Chris and Evan enjoyed the special treatment in the male restroom.

I now what you are thinking! Not that kind of treatment. They have staff (male) who gives a massage (shoulders!) and bends the back until it "cracks" and so on... hehe. This was not on a gayclub so its nothing sexual about it. Rather amusing however!

Finally we gave up and went out. Ended up in a small restaurant eating fiery hot green curry with fishballs.

Today I'm nackered! I've eaten crap food while watching "The September Issue". Prefect day.

Inspiration Nepal från Vagabond

Vagabond berättar om vandringar i Nepal och att vandra i Himalaya innan man dör bör stå på varje resenär med självaktnings lista. Jag har redan gjort det men vill absolut göra det igen och då ta en längre tur.

Under tiden är tipset att läsa och inspireras här.

English
Check out this inspiring article about hiking in the Himalayas in Swedish magazine Vagabond here. It's in swedish... but you can use google translator I think! Copy and paste =)

Bild: Skärmdump från http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Resmal/Asien/Nepal/Pa-vandring-i-Nepal/


Iglar och annat...

This post did not get on the blog yesterday for some reason... there is always something wrong with the publishing tool. I should change to wordpress really...

Vi har hunnit med följande än så länge:
*Bad
*Öl
*Blodsugande iglar
*Polisjakt
*Siamsato (gissa vad det är, har du rätt vinner du en gratis pad thai)
*Make- up, musik, rakning (inte jag)

... och, we're goin in for the kill: vi ska utforska Chiang Mai's gayklubbar!


English


Today, we've managed to do the following
*Swimming
*Beer drinking
*Bloodsucking leeches
*Police hunt
*Siamsato (if you find out what it means- you win a free pad thai!)
*Make- up, music- up, shavin'- up (...not me)

... och, we're goin in for the kill: we're heading out on the perfect party night (on a sunday) to explore the gaybar's of Chiang Mai!


What are you guys doin tonight? 


Off to the lake...

Today we're goin to the lake with Rak and Evan. Should be great fun I'm sure! I'll bring the camera for once ;)

Btw, went running this morning. 28 minutes and then walked up 30 floors. Woho. Selfdiscipline is the key to happiness?


Photo: Me as always...

Air pollution in Chiang Mai

Jag vet inte varför men jag vaknade redan 06:45 utan klocka. Bäst att gå upp tänkte jag. Solen håll på att kämpa sig fram genom ett moln av... ja, inte bara moln utan smog.

Luftföroreningarna är fruktansvärda i Chiang Mai när man tänker efter. Staden ligger litegrann i en dal så det känns som om alla avgaser för evigt blir hängandes ovanför. Eftersom det inte regnat på flera veckor blir det extra tydligt. Men vad händer när det regnar? Jo, då spolas alla gifter ned på jorden och ner i marken. Det kommer regna avgaser över odlingsmarker liksom över staden. Förmodligen kommer avgasmolnet dras en bit från staden och då regnar skiten ner där också.

Här finns ingen fungerande kommunaltrafik. Det finns sk "mass-taxis" men de kör och kör oavsett om de har passagerare eller inte. De går inte på bestämda tider utan kör gata upp och gata ned så gott som dygnet runt. Tuk Tuksen ska vi inte ens tala om. Föroreningsmaskiner!

Under mina många månader i Thailand har jag åkt tuk tuk 2 gånger. Och jag vill helst aldrig göra om det. Så kan inte "vi turister" komma överens om att INTE ÅKA TUK TUK. De förstör miljön! Är du i Bangkok är det både billigare och miljövänligare att ta en modern taxi (mer avgasrening osv) eller ännu hellre: åk skytrain!

English below the picture!


Photo: Wilda Nilsson

I don't know why I got up at 06:45 AM without an alarm? Better get up I thought and I got to see the sun fight it's wat through a cloud of... well,  not clouds, it's smog.

Air pollution is terrible in Chiang Mai when you think about it. The city located in a valley pretty much so it feels as if all exhausts stays above it. Since it has not rained for several weeks it is very obvious. But what happens when it rains? Well, then the pollution rains down to earth and into the ground. It will rain emissions over farmland and the city. The exhaust cloud will probably drawn away from the city and spread the pollution outside the city.

There are no functioning public transportation in Chiang Mai. There are so-called "mass-taxis", but they are running and running regardless of whether they have passengers or not. They are not on a schedule but are running up and down the street almost around the clock. Tuk tuks should we not even talk about. Pollution Machines!

During my many months in Thailand, I have gone in a tuk tuk 2 times. And I would prefer never to do it again. Could "us tourists' agree not to go in tuk tuks, please!. They destroy the environment! If you are in Bangkok, it is both cheaper and more environmentally friendly to take a modern taxi (more emission control, etc.) or even better: go skytrain!

Tuk tuks are not something "exotic extra" that should be ordered along with your vacation. They are a backwards, non developed, environment degrading, traffic-stopping death trap to be avoided at all cost!

iBerry Garden in Chiang Mai part 1

Check out iBerry Garden's wicked decorations:


It's a dog? Or a human? Eller någon med ett riktigt hundliv!


I say Mao- Wow. Or not.


To bad the ice-cream wasn't that great... but they have cakes n'stuff.


Recycling taken to the next level...


Teddy... he died and got stuck on a wall like some random hunting trophy...


Street art goes indoors...

Photos: Wilda Nilsson

Our building- Galae Thong

Frukost bestående av för många passionsfrukter, té och gröt är avklarad. Sitter hemma fortfarande... tänkte visa ett par bilder på vårt hus, kolla nedan. Alltså man får över 30 passionsfrukter för 5 spänn. Galet!

Idag ska vi plugga som vanligt och fixa lite annat med. Har två artiklar att skriva osv osv. Ska dessutom visa de coola bilderna från iBerry Garden. Igår var det lit esvalare men idag slår hettan till igen så det får nog bli ett café med AC idag. Bon Café eller Black Canyon? Ibland är dagens problem svåra att tampas med ;)


English summary
I've had breakie (tea, passionfruits and porridge) and are planning to go studying in a café. It's so hot today! Btw passionfruits are dirtcheap 20 baht for more than 30 fruits! OMG.

Below you can see our building Galae Thong...

Come back later and I'll show you the iBerry Garden!






Photos: Wilda Nilsson

Lunch på Julie's...

Vi käkade lunch på Julie's innan vi drog vidare till Nimmaheimen området för att hitta ett café att plugga på. Vi hamnade på iBerry Garden. Ska visa bilder därifrån sen eftersom stället är väldigt ballt! Glassen var inte lika god som förväntat... inte alls tillräckligt god med tanke på iBerry's rykte.

Förresten var jag ute och sprang igen imorse! Har lyckas göra den varannan- var tredje dag på sista tiden. Idag sprang jag hela en timme! Bra mig. Kanske därför jag totalt kraschat ihop och blivit sjukt trött? Orkar inte göra nånting... får bli nya tag med plugget imorn!

English summary
Vi ate lunch at Julie's before heading to Nimmaheimen to study. We ended up at iBerry Garden but the ice-creams were a bit.. well, I had really high expectations seeing the reputation of the place... The café however is really funky, come back later, I'll show you some pics! Btw I went running agin this morning and kept at it for one whole hour! Congrats me!



Me at Julie´s, photo by Chris!

Alice in Wonderland was mental!

Yesterday we went to Airport Plaza to watch Alice in Wonderland in 3D. First we had dinner at Sizzler (the salad buffé) and took a stroll trough the mall. Anyways- the movie was mental! So cool, with great actors! I got a bit bothered by the glasses though... they aren't very good... the fit was to big but the lenses a bit to small in my opinion.

I really liked the film however! Felt a bit like a kid's movie sometimes- they could have made it a tiny bit more "grown up" without cutting back on the mental stuff.

You should go see it! Especially if you are in Thailand- the tickets are less then half the swedish price!

We bought a couple of movies also- The Last Emperor amongst others. The thing is that you can buy "old" movies on DVD that are not piratecopys really chep, like 89 baht. I like!


Picture: http://pocketchange.become.com/wp-content/uploads/2009/08/tim-burton-alice-in-wonderland-movie-photos-7.jpg

Evening out

Yesterday we went out with some people we found on the net. We ate dinner in this really strange place. It was like a huge outdoor restaurant with a buffé of raw meat and stuff which you cooked on your own table. Entertainment consisting of thai stand- up comedy and big screen thai- TV was provided... hehe. Great night!

Then we went to our place with Evan and had a few beers. But... no camera! Might be able to steal some from Evan!


Happiness?

What brings happiness in your opinion?

In mine, its not weapons.

Do you agree?



Picture: by Wilda Nilsson in Photoshop

Free Burma- posters/widgets comin up

Chris got the brilliant idea of creating t-shirt prints with the Free Burma message. Awesome.

Therefore my mission is to create a couple of prints especially for blogs and webpages! If I can manage I'll make them to proper widgets but we'll see. At least when I'm finished we can all show our support for Burma.

I really want to do some for the Tibet issue aswell. We need to raise awareness and doing it through the internet is a great way I reckon.

Now, who's with me? And if you don't respond to this I don't now why you are reading my blog to be honest!

We can't do nothing. It's simply not an option!


Come on, let's show support together! I'll tell you when the "blog-stickers" are ready!

Homesick?

Chris var snäll och skjutsade mig in till stan. Har pluggat på Starbucks tills jag blev störd av samma tjej som igår. En kanadensiska som av någon märklig anledning pratar för sig själv när hon pluggar och pratar väldigt högt när hon väl pratar med någon. Hon kanske har dålig hörsel eller något. Hur som helst valde jag att gå vidare till Black Canyon istället där det är gratis wifi. Har skickat in en jobbansökan till nu!


English below---------------------------------------------------------------------------------

Chris was very kind and drove me to the Old Town. I've been studying at Starbucks until a canadian girl showed up (like yesterday) and disturbed me by speaking with herself while she is studying and talking very loud when speaking with somebody else. She might have some problems with hearing, I don't know. Anyways, I decided to move on and ended up in Black Canyon instead where the wifi is free. Have submitted another work application now!


Oh, yeah, I've got to admit I've been a bit homesick lately. Family, friends and (especially, hehe) what you see in the picture above is what I want right now!


The heat

Jag pallar inte värmen! Det är helt galet varmt och jag svettas dygnet runt känns det som. AC:n kan vi typ inte använda på grund av stor glipa mellan dörrarna till balkongen. All kyla åker ut. Isolering? Gah.

Vart ska jag ta vägen?


English------------------------------------------------------------------------

I can't take this heat! I'm sweating like a pig 24/7 and the pollution in the air is killing me. We can't turn on the AC because this studio is so poorly built that there is a huge gap between the doors to the balcony. The cold gets out and it costs a fortune.



Laos matchbox for 10 baht. I do love that country and I'm sad that studying there didn't work out...

On my way to Starbucks

Nu ska vi strax dra oss mot Starbucks för lite effektivt plugg i AC. Jag fattar inte hur studenter i varma länder klarar av att studera utan AC. De är visserligen "vana" men jag tror ändå det är jobbigt.

På tal om jobbigt så har jag tagit mig en rejälmorgonjogg idag. Plus kuta lite i trapporna =)

Vad gör ni en dag som denna?

English below-------------------------------------------------------------------------------

Were headed to Starbucks in a minute to do some effective studying. How can students in warm countries manage? I don't get it. Guess they are used to but still... must be hard. And speaking of hard, I went running this morning! Finishing up in our staircase...15 floors! God workout!

What are you people up to 2night?


Photo: Me

And, don't forget to comment on my prevoius post about women and glamour!!

Power and glamour?

Yesterday I was reading Vogue (British) and there was an article about power and glamour. They were discussing the fact that women in positions of power (like CEO:s, politicians etc) have been forced to compromise there femininity in order to be taken seriously. Women have not been able to wear whatever they like because people will focus on their clothes rather than their message.

Allow me to scream THIS SHIT SUCKS!

Off course Vogue has found some serious powerhouse women who dress with style and enjoys success in her respective field which is great. But what about Sweden?

Mona Sahlin (Swedish high-ranking politician, leader of the Social Democratic Party) has been photographed carrying a designer handbag. I say, whatever. Why can't she wear any handbag she likes? Other than that she is doing the trouser-suit outfit... although sometimes in bright colors!

What is the problem? Why has women got to diminish themselves in order to be taken seriously? I think it's partly because women didn't get access to positions of power until quite recently and therefore they have been assimilated to the corporate structure including clothes. They try to look/act like men. But they should not have to.

We, the women, need to back up (I sound like a feminist now!) our sisters! If we can't even allow other women to dress like they please how will men? We need to support each other and stand fast in our believes that a political message is as important whether it'll come from a fat old guy in a suit or a young girl in a dress. Focus on what's being said! And all of you tossers working in the media- stop letting articles about "she cannot be a good leader for a party promoting welfare for all if she wears an expensive bag" get into your magazine!

Now, what do you reckon about this? Please, share your opinion as a comment!  


International Women's Day

Like Sonay Jalili http://ung-bloggen.blogspot.com/ I'd love to spread these words by Ban Ki-moon (Secretary- general UN)! 


Ett gott dagsverke? Nja...

Quick reminder- Im doin english below! Behold the swede (in the veggie-meaning) trying to make this blog leave the domestic flights...


Here wo go, the motherland goes first:
Idag blev det inte mycket gjort. Har läst ut en riktigt dålig bok, försökt kolla på film men DVD-spelaren är det nått fel på och pluggat litegrann. Imorn blir det nya tag! Och en jazzkväll! Jam på the North Gate vid 21 och vi ska bänka oss med ett glas rödtjut är planen.

Har varit på vår lokala marknad och handlat. En stor bit ingefära= 2 baht! En tofubit= 5 baht. Det är sjukligt billig. Vi köpte grönsaker och gjorde en veggo-green curry med rött ris. Nice!


Would be a nice pic here if I hadn't been such a lazy layabout and actually brought the cam with me...


And here is for the rest of you:
We didn't do much today really. I've finished a crappy book, tried to watch a DVD but the DVD-player fucked it all up and done some studying. Tomorrow is a new day however and we're goin to a jam-session at the North Gate (9PM in Old Town). Will be nice with some red wine with that!

We went to our local market aswell and bought some crazy cheap stuff. Big piece of ginger= 2 baht and a lump of tofu= 5 baht. It all resulted in homemade veggogreen-curry with red rice. Nice!

So, feedback on this whole trying it with english? Or, hold your horses, give it to me when I've written something thats, like, important. You dont give a shit about what I eat anyways, right?


Hello international community...

Från och med nu kommer jag precis som många andra köra engelsk text under den svenska. Blir lite sammanfattningar. Bildtexter kanske bara engelska. Mest för att jag träffat så mycket schysst folk här borta som inte kan svenska (märkligt va? i Thailand kan väl alla svenska trodde jag...). Hur som haver gillar jag inte Google Translator. Så vi kör så här.

Denise är en av dem som vill ha översättning. Hon har dessutom skrivit en bok som hon tagit med till Thailand och kör guerillamarknadsföring på. Läs den: http://dcgallin.blogspot.com/

--------------------------------------------------------------------------------English below

Seeing as I've got quite a few friends who are unable to speak/read swedish (poor bastards, I was under the impression that Thailand was the second kingdom of Sweden...) I'll start doin some translations below my usual posts. I now I could use google translator but it won´t work properly. I mean, it reallt chops up the text and gives totally the wrong feeling... And, its a good way to practise english for me. Mabye in three or four years I'll make translations in english, french and hindi. Thats my dream anyways.

And. Here is some really good shit for ya: http://dcgallin.blogspot.com/ 
This chick has written a great book, printed it and run off to SOA to sell it. Guerillamarketing- I like! Chris got it for me (my birthday) on Koh Phangan and its a fantastic book. You have to read it if you are into dance, music, art, London and happiness!

Moving on....



Vogue. Entertainment on a monday. Gotta finish 50 pages of studying first...

Finally. Get inspired by this.


Ödlor på kylen

Söndagsmarknad idag igen. Vi har precis kommit tillbaka med massa jordgubbar och passionsfruksdricka. Ödlorna på bilden nedan köpte vi också på marknaden, fast förra veckan. Grymt söta tycker jag! Vad tycker ni?






Bli medlem i Svenska Burmakommittén nu!

För en ynka hundring blir du medlem i Svenska Burmakommittén. Därigenom stöttar du arbetet med att frige politiska fångar och arbetet mot frihet och demokrati i ett av världens absolut fattigaste länder.

I år är det val i Burma men till skillnad mot i Sverige är dessa varken demokratiska eller fria. Aung San Suu Kyi sitter fortfarande fängslad.

Jag som är i Thailand kommer dessutom resa till Mae Sot och hjälpa till aktivt och tillika samla material till artiklar om Burma. Du som är i Sverige kan bidra genom att bli medlem!

Stå upp och stötta Burma nu! Gör som jag och bli medlem i Svenska Burmakommittén

Bild: Skärmdump från http://www.burmakommitten.org/

Help Without Frontiers

Help Without Frontiers är organisationen som Annelie är volontär för. De har kontor i bland annat tyskland och verksamheten i Thailand är baserad i Mae Sot. Förutom skolor på den thailändska sidan av gränsen är de även aktiva på den burmesiska sidan av gränsen.

Mae Sot är en knutpunk för oppositionen mot militärjuntan som håller Burma i sitt grepp. Gå gärna in på Help Without Frontiers hemsida och läs mer om deras arbete. Jag har precis mailat dem och hoppas jag kan få besöka dem inom ett par veckor.


Bild: min header där samtliga bilder är fotade av mig i Burma.

Söndagsångest?

Vad är grejen med söndagsångest egentligen? Hemma finns den där fast aldrig här. Jag tror inte det beror på att man bor i vacation-land utan snarare på att jag här själv planerar mina veckor och pysslar med något jag tycker är kul. Sedan är väl en baksmälla något av ett grundrecept för fet ångest. Därav att jag sällan dricker här borta. Tro det eller ej men jag sätter inte likhetstecken mellan Thailand och öl/ buckets varje dag.

Hemmakalaset igår blev således lugnt =) Vi åt massa kyckling, stickyrice och drack lite öl. Skrattade massor och hade kul. Tyska Annelie kom med vilket var grymt och jag får komma ned till Mae Sot och besöka projektet hon är volontär för. Fantastiskt!

För att förtydliga arbetar Help Without Frontiers med att utbilda burmesiska flyktingar i engelska. Jag tror att kommunikation är en grundpelare i alla sammanhang. Se bara hur det gick på förskolan innan jag lärt mig något teckenspråk alls- massa missförstånd (inga allvarliga då såklart) och onödigt trassel. Hur ska någon som inte kan göra sig förstådd kunna uttrycka sin vilja och berätta sin historia? Engelskaundervisningen är således mycket viktig. Undrar när jag kan resa dit, ska maila dem nu.

Hade alla läsare en givande lördag? Eller en härligt festlig sådan? Nu ska ni inte tro att jag är den som tackar nej till en bra fest bara för det jag skrev högst upp!


Att promenera i en park är alltid en bra söndagsaktivitet. Synd att det är för varmt bara.
Nu tänker ni "just rub it in... just rub it in..."- erkänn att ni tänkte så!

Mamma jag lever (gäller mig också)

Jag har helt snöat in på Parisbloggar, så är det. Här kommer en till som jag tycker är väldigt kul:

"Mamma jag lever" pluggar på Sorbonne och delar rum med "Jag bor i Paris nu" och en svensk tjej till. Det är med stor humor hon beskriver triviala vardagsdetaljer och det franska livet i allmänhet. Ska bli kul att se hur hennes vår utspelar sig! Klick klick!



http://mammajaglever.blogspot.com/

Hemmafest?

Vi sitter och väntar på att ett par polare ska komma över till oss. Svennebananiga som vi är tror vi de kommer vilken minut som helst eftersom vi sa kl 19. Men. Detta är Thailand så vi får nog sitta på helspänn till åtta... hehe.

Förhoppningsvis kommer en tysk tjej som arbetar med att utbilda burmesiska flyktingar i engelska i Mae Sot! Blir nog många bra diskussioner då =) Vi var förbi Sabuy idag och stötte ihop med några svenska tjejer som läst min Chiang Mai guide och bor på Sabuy. Kanske droppar de också förbi, vi får se.

Vi käkade på Archer's till lunch förresten. Och hann med en shake på Free Bird Café. En av tjejerna där hjälpte oss plita ned det burmesiska templets adress på just burmesiska så nu är ett gäng foton på väg till templet där vi fick bo över!

Oh well, nu ska jag återgå till att äta upp frukten vi skulle bjuda gästerna på...

Här är två små "inredningsdetaljer" hos oss jag hittade på marknaden!


Många stickor små...

Då var det helg då! Eller... jag märker ju aldrig någon skillnad. Om det är nått man saknar här så är det faktiskt den där helgkänslan. Men jag klagar inte, det är ju helt grymt det jag gör och att kunna planera sin egen tid som man vill. Faktum är att jag börjat få en liten rutin med att sitta på Starbucks och läsa all den kommande veckans litteratur på söndagar. Det är nice eftersom man blir förberedd inför veckan och har tid att repetera i lugn och ro under veckan.

Sedan kan jag såklart ta ledigt nån dag i veckan så att säga. =)

Fast nu har jag kalasmycket att pyssla med. Ska skriva Burma-artikeln, intervjun för Utemagasinet, söka lite jobb inför sommaren, plugga och jaga efter Christer Fuglesang. Yes. Upptagen helg således!

I Chiang Mai säljs mängder av tändsticksaskar för ca 2-3 kronor styck. Tyvärr går väl inte vinsterna till något vettigt men jag visar gärna vad jag står för även på detta enkla sätt. Man måste ju ändå ha tändstickor!

Alla steg i rätt riktning. Många stickor små... Hur engagerar du dig?


Dagen...

Idag har vi skrivit klart veckans uppsats! Sedan drog vi ut till Airport Plaza där det mesta faktiskt sög. Chris köpte schyssta short på Billabong dock och vi delade på en Donken-glass efteråt. Hemgång och matlagning följde på det och nyss film. 7 år i Tibet. Väldigt bra och fin film. Kampen i Tibet är långt ifrån över tyvärr...

Här borta köper man äldre filmer som inte är piratkopierade billigt. Vi kollade på Notting Hill i förrgår. Observera att jag aldrig såg den "när man skulle". Haha. Jag är efter med ALLT. Det är sjukt varmt här. Jobbigt faktiskt och svårt att sova. Imorn drar vi in till Old Town och Free Bird Café. Vi ska se om de kan hjälpa oss skriva ned adressen till en munk i Burma på vårt brev!

Vad har ni gjort idag? Enlighten me!

Softcotton i Nice

Karin har flyttat till Nice för att läsa franska. Hon blev kär i staden under en tidigare resa och har nu bosatt sig där. På bloggen följer vi med i den sydfranska vardagen och suktas av soliga medelhavsbilder och vårfina Nice. Hon svarar dessutom på frågor om att plugga franska i Nice. Klick, my friends, klick!

Foto: Skärmdump från softcotton.blogg.se


Jag bor i Paris nu (inte jag då alltså...)

Bloggen "Jag bor i Paris nu" har just kraschlandat högst upp på favoritlistan. Yasmina skriver så skönt bittert fast inte illa menat (tror jag, hehe) att jag dör. Hennes beskrivning av de olika nationaliteterna i hennes klass är så skön! Om jag någonsin kommer till Sorbonne kommer jag vara förberedd, men, jag tror jag kommer klara mig bättre ihop med asiaterna! 2 års vana totalt härifrån liksom.

Men, bloggen är sjukt kul! Klicka in nu på en gång, den har bara vart igång sen januari så du hinner precis som jag läsa igenom hela =) Bäst är ändå hennes judiska vänner med en sån skön självdistans. Jag vill också vara i Maraisområdet av Paris. Nu!


Bild: Skärmdump från http://jagboriparisnu.blogspot.com/

Jag ska skriva för FredAktion med mera!

Jag har tidigare skrivit om organisationen PeaceWorks som jag är medlem i inte sant? Nu är det klart: jag ska skriva och plåta för deras årliga tidning FredAktion! Mitt uppdrag är att skriva om Burma, ett land vars fråga jag brinner för!

Fokus kommer ligga på ungas fredsarbete och jag kommer berätta om Free Bird Café bland annat. Grymt!

Inte nog med det, i sommar kommer jag även publiceras i Utemagasinet! Då med ett personporträtt av en svensk cyklande äventyrare. Klick.

Sen har jag ett gäng andra "intervjuer" bokade bland annat med Everestbestigare, extremskidåkare och ensampaddlare. Tydligen ska jag också paddla... det är bra mycket enklare att intervjua artister uppenbarligen! Spännande va? Gissa vart det materialet kommer hamna?



Foto: Wilda Nilsson

Liknande hästar som dessa såg vi på många ställen i Burma. Just de på bilden hängde på Sunday Walking Street!

Barnporträtt i Chiang Mai


Foto: Wilda Nilsson

Kanske ska man satsa på att bli barnfotograf? Vad tycks om bilden?

Rak i Chiang Mai

Haha, hittade några riktigt kul bilder på söta Rak. Ska visa de finare sen men först de roligaste!

Tack vare henne har vi hittat många schyssta ställen i Chiang Mai vi inte skulle hittat annars =)






Strike a thai- pose!

Foto: Wilda Nilsson
Modell: Rathikorn aka Rak

Blogga i Berlin

Jag har äntligen hittat en Berlinblogg! Jag efterlyste dem här i bloggen utan resultat men fick napp i min forumtråd på Resdagboken.se

Blogga i Berlin har hur som helst skaffat sig en lägenhet i Berlin även om de fortfarande har jobb i Stockholm. De renoverar själva lägenheten och visar bilder. Bloggen är ny men jag är säker på att den kommer bli allt bättre ju mer tid de kan spendera i Berlin. Så för inspiration från den Europeiska huvudstaden som är "det nya svarta" i huvudstadsväg: klick!


Bild: Skärmdump från bloggaiberlin.com


Läsarfråga om Indien

Hej!

Jag har läst din suveräna tågguide här nu under kvällen. Toppen! Saken är den att jag troligen kommer åka på volontärresa till Goa i maj och jag tänkte åka själv en vecka (om en vecka räcker) efter det och vill då gärna åka till Varanasi och till Agra (se Taj Mahal) för att sen åka till Delhi. Grejen är den att jag undrar om du tror att det är säkert för mig att resa som ensam tjej? Träffade du/ni några ensamma västerländska tjejer som tågluffade?
Och en fråga till: Kommer tågen ofta så man slipper boka utan kan köpa biljett direkt på station?
1000 tack i förskott! :)

Tack så mycket för beröm! Kul att den kommer till nytta! 

För det första kan man väl säga att det går på en vecka. Det går men blir nog inte särskilt bra. Har du däremot 10 dagar blir det perfekt. Att resa med tåg från Goa till Dehli tar över ett dygn. Till Agra från New Dehli är det ett par timmar och från New Dehli till Varanasi är det 17 timmar om jag inte minns helt fel.

Gällande säkerheten så tycker jag absolut du kan åka själv. Jag har träffat tjejer som tågluffat själva och dessutom finns det vagnar som enbart kvinnor får åka i. Den största risken på tåg är att bli av med prylar. En bloggkompis fick hela handbagaget snott när han vände sig om för att fixa med den stora ryggsäcken. Jag har däremot aldrig blivit av med något... Vanlig försiktighet räcker!

För de långa resorna måste du köpa biljett innan skulle jag säga. De enda biljetterna man köper direkt på plattformen är second class (aka boskapsvagn, hehe). Goa- New Dehli är en väldigt populär sträcka så boka så långt innan som möjligt. Till Agra går det många tåg och eftersom det bara är några timmar kan du ju ta vilken klass som helst egentligen. Till Varanasi var det heller inga problem att köpa biljett dagen innan. Se bara till att du vet från vilken station du ska åka.

Jag har inte varit i Agra men har hört mycket dåligt om stället. Det är här man blir lurad och bestulen som värst, bara så du vet. Fast jag vill absolut inte skrämma dig från att åka! Om du redan är i Goa skulle jag så tidigt som möjligt köpa Dehli- biljetten. Resten skulle jag nog ta allt eftersom. I värsta fall kan du ta buss till Agra. Det måste gå tåg direkt från Agra mot Varanasi utan att behöva åka till Dehli igen. Köp dig en Trains at a glance så fort du kommer dit eller fråga där du ska volontärarbeta!

Ha en grym resa och namaste!


Foto: Wilda Nilsson

Ni vet väl att ni hittar fler av mina Indienguider på Backpacking.se?
Goa- Arambol
Hampi
Bundi och Udaipur

Resan mellan Hampi och Mandu

Och gillar ni mina artiklar får ni gärna kommentera under dem! Givetvis är frågor alltid välkomna =)

Mot starbucks vid Tha Phae Gate

Igårkväll gick jag ut och sprang men fy fan vad det sög. Det var tråkigt, jobbigt och segt. Mest för att avgaserna ligger så tungt över stan just nu... jag drömde om Järvafältet till jag blev full av hemlängtan och kom tillbaka hem på dåligt humör. Jag är trött på att springa där det luktar precis som på en festivalcamping. Sopor och åter sopor. Jag är trött på att nästan halka i sopjuice.

Jag hatar att beehöva ducka hela tiden för att järnpinnar, parasoller eller annan skit sticker ut ur väggarna. Det är jobbigt att undvika alla hål man kan ramla ned i. Det suger att ingen bryr sig om gångtrafikanter och att det inte finns fungerande övergångsställen. Folk kör alltså mot rött vid dessa även om folk går över. Jag hatar att nästan bli biten av gatuhundar varje joggingrunda!

Tur att man har www.mirandasminut.se som inspiration =)

Frågan är om jag bara ska kuta upp och ned i trapporna i vårt 10 + våningshus istället?


Hur som helst. Nu sticker vi till Starbucks vid Tha Phae Gate! Ska se till att plugga ordentligt nu. Kanske kan jag skriva klart veckans uppsats idag? Vore skönt som bara den!


Tha Phae Gate på bilden, från "insidan" dvs Old Town. Starbucks ligger ut och över "torget" snett till vänster!

Foto: Wilda Nilsson

Sushi på Walking Street

Jag har sagt det förut men säger det igen: maten på Sunday Walking Street är grym! Söndagstradition för oss helt enkelt och du måste gå dit om du kommer till Chiang Mai. En bit sushi kostar 5 eller 10 baht dvs 1,50-3 kronor beroende på vilken bit du väljer. Grymt goda!


Innan solnedgången är det nästan tomt på folk vid matstånden. När mörkret faller är det fullproppat med folk och knepigt att få sittplats.


Fin kombo. 5 bahts- sushi med jordgubbsshake. Mmmmm!


Mer sushi! Självklart med soya och wasabi. Men det finns givetvis annan mat också! Vårrullar, grillat, thai-salad, roti, spagetthi, kebab, indiskt, insekter.... you name it!


Sunshine award

Jag blev glad när jag såg att Jenny gett mig ett så kallat award. Alltid kul när bloggen uppskattas!
Sen tycker jag det är ett bra sätt att sprida sina favoritbloggar!

Som vanligt ingår en hop "regler".

The Sunshine Blog Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blog world. The rules for accepting the award are:

1. Put the logo on your blog or within your post.
2. Pass the award to 12 bloggers.
3. Link the nominees within your post.
4. Let them know they received this award by commenting on their blog.
5. Share the love and link to the person from whom you received this award.

Här kommer 12 favoriter som jag älskar att läsa och inspireras av (utan inbördes ordning) just nu. Finns såklart fler men håller ni utkik här i min "Bloggar jag gillar"- kategori kommer ni hitta dem så småning om!

Cheri Ferferi

Solli i Paris

Parislisa

Mamma jag lever

Jag bor i Paris nu

Mirandas Minut

Christine i Paris

Lost cyclist

Blogga i Berlin

Fredrik Ericsson

Janne Corax Mer en hemsida men skönare snubbe får man leta efter.

Soft Cotton


Hemmadag

Vilka hemma-grisar vi har blivit! Vaddå äta på restaurang eller gå ut och träffa folk? Boring! Vi stannar hemma. Haha. Kanske lägger sig glädjekänslan av att ha en fast punkt i tillvaron snart?

Husligt nog så var vi på blomstermarknaden igen igår och köpte en blomma plus jord. Jorden är till Chris odling av wheatgrass på balkongen! Igår var vi förresten på en soft lokalmarknad på andra sidan Ping (floden heter så) och köpte grönsaker och sånt. Hemlagad mat således! Nice!

Imorn däremot blir det en sväng till Starbucks för lite råplugg. Funkar bra där och AC:n gör det kallare och lättare att koncentrera sig på plugget.

Checka blomman:


Foto: Jag uppenbarligen

Kuliga saker på Sunday Walkingstreet Chiang Mai

På marknaderna här i Chiang Mai finns så otroligt mycket kul prylar att man nästan önskar sig en liten mini- kusin eller nått att köpa prylar till! Här kommer bilder på ett av borden med färgglada småprylar!







I brist på kusin var vi tvungna att handla åt oss själva! Hehe. Zebran kommer hålla ihop mina seriösa uppsatspapper på ett gladare sätt än ett trist gem =)

Mors från lägenheten

Godmorgon!

Klockan är 10 och det är verkligen hög tid att börja plugga! Vi jobbar med en mer praktisk övning nu där vi observerar en plats och analyserar denna utifrån hur människor använder den med mera. Jag har valt den lilla parken i Old Town och Chris Ta Phae Gate. Med andra ord kan han observera sittandes på Starbucks!

Jag å andra sidan har joggat runt och observerat parken, hehe.

Tänkte visa ett par sista bilder på lägenheten! Uppenbarligen är allt fotat innan vi flyttade in våra saker vilket gör att det ser lite opersonligt ut...


Liten bit av utsikten från vår balkong. Vi bor på våning 5!


Någon har tänkt till och hängt upp en tjusig tavla. Det är inte så vanligt att mysfaktorn är hög här borta...


Sjukt kul hundar/ kor. Vi har till och med dimmers på lamporna! Det har jag aldrig sett här i "landet- som- älskar- lysrör- mest- av- allt".


Sover gott gör vi som sagt också men det är överaskande varmt även med fönstren öppna under natten. AC= dyrt ;)

Vårt nya place i Chiang Mai

Vi har som sagt flyttat in! Woho! Igår då men vi fick inte internet förrän idag. Lägenheten, eller studion då, är ganska liten men smart planerad och superfräsch. Kolla själva på bilderna!


Vi har en TV. Det var länge sedan... Aljazeera heter nyhetskanalen vi kollar på! Har inte CNN eller BBC men de är ändå så otroligt amerikanska i sitt sätt att rapportera (konstigt nog, hehe) så det är skönt med omväxling!


Sover gott gör vi också! Skönt med lite förvaringsutrymme dessutom. Det är jobbigt att bo i en ryggsäck när man pluggar vilket var hur vi levde på Sabuy.


Jag älskar "bar-köket"! Höga barstolar är toppen både för frukost och för plugg. Finns en anledning att mitt skrivbord hemma är ett gigantiskt "arkitekt"- skrivbord på höga ben!


Fotöljer i hörnet och gigantiska fönster bakom!


Balkong har vi också men uppenbarligen slitna möbler... ska få ny stol imorn tror jag.

Jag orkar inte visa pics på skithuset... ;)

Nu ska vi lyxa med oliver från Carrefour, film och annat sånt där "hemma- kvälls" grejs!


Nu har vi flyttat in

Vi flyttade in idag och lagenheten ar superfin! Dock har vi inte internet forran imorn... internetcafe nu! Imorn kommer bilder =)

Ikvall blir det hemmakvall! Att kunna saga det antligen, woho!

Hors!

bloglovin