Att korsa Stilla havet enligt Google

Att Kina och Google inte är bästa kompisar är gamal skåpmat. Liksaså att Googlebuggar kan vara det roligaste online. Ponera att jag är ute på färd och vill få en vägbeskrivning av hur jag tar mig från Taiwan till Kina eller från Japan till Kina.

Då blir det så här. Observera förslaget transportsätt över Stilla havet som jag markerat med rosa:

Från Taiwan till Kina:

Kolla stor bild här!

Ännu vildare blir färden mellan Japan och Kina enligt Google Maps vägbeskrivning:

Kolla här!

Precis vad som behövs för att lyfta en morgon^^

Inspiration. Musik. Konst. Ukraina.

Lyssnar på detta, sjunger med och letar lägenhet i Paris. Lyssnar på detta, diggar och funderar på en tavla jag ska måla. Lyssnar på igenting och inser att jag borde plugga. Skitsamma. Allmänt uppåt här. Fin konst finns här.

Ted and Francis är coola. I Wish I Was a Polar Bear.


Jag är en tjuv.

Jag undrar ofta varför Sverige är så lamt på kreativitetsfronten. Kontemporär konst i Ukraina är mycket häftigare. I Sverige fotar folk sin frukost. Och bloggar om den.


Ukrainskt online konstmagasin med fotograf som rippat snel hest.

Konst i verkligheten som verkligen är konst. Också coolt. Fast film.

Ukraniska Kristina Borhes och hennes fotografkompisar som tex Rin Ohara gör konstant grymma grejer. Hade tur som sprang på henne eftersom jag träffade hennes kille på en kurs i Amsterdam. Han blev kär i Alice in Videoland som jag spelade för honom. Dom två!

We Have BandVi var på rysk technofest i fredags förresten.
Framåt kamrater i högsta anda, mindre vodka än väntat men redigt med vin istället.

SIME Non- Profit 17- 18 nov

Idag och imorgon deltar jag på SIME och SIME Non- Profit! Jag representerar min förening Fokus Asien tillsammans med 3 andra. Ni kan följa oss på Twitter dessutom.

SIME Non- Profit är en del av den välkända konferensen SIME. Vi kommer delta i workshops, lyssna på föreläsningar och knyta kontakter med såväl organisationer som näringslivet. Särskilt fokus ligger på digitala möjligheter!

"Open for leaders from organizations that are helping others it is a top level knowledge sharing summit focusing on how digital channels, IT technology and social media can be used to improve the world"

Detta blir en grym chans att nätverka med såväl näringslivet som andra organisation. Givetvis hoppas jag att jag kommer att lära mig massor också.

Idag hålls bland annat workshopen "The Blogosphere Revised" som kommer bli grymt spännande!

 


Kolam - indiska mönster på Etnografiska muséet

I fredags var vi på vernissage på Etnografiska museet där Anna Laine ställer ut fotografier, tyger och texter om kolam. Kolam är en indisk bilddtradition som främst visar sig i deltaten Tamil Nadu (syd- östra Indien). En kolam är ett symmetriskt mönster som kvinnor varje morgon målar utanför sitt hus för att välgång och lycka ska tillfalla familjen och hemmet.

I dessa mönster framkommer kvinnornas kreativitet och de är minst sagt dekorativa. Som vanligt i Indien är även kolam en korsväg mellan religion och samhälle. Det dagliga och det andliga blandas ständigt och det går inte att särskilja dessa två beståndsdelar. Politiskt kan vi diskutera huruvida dessa könsroller (bara kvinnan målar) förstärker segregeringen. Anna hade dock en intressant vinkel till detta: de tamilska kvinnorna berättar att detta är ett av få områden där de är experter och i en inflytelserik position. Denna vill de inte förlora.

Vernissaget var mycket bra med en inledande berättelse av Anna. Hon har alltså bott i Indien i ett år för att göra fältstudien om Kolam som också är en socialantropologisk avhandling. Indisk mat och ett glas vin (fanns inte lassi...) till det och kvällen var fulländad.

En alldeles nygjord Kolam fanns också i museets entré. Denna hade en tamilsk kvinna som bor i Sverige gjort. Se nu till att besöka utställningen och bredda er kunskap om konst och kultur! Det är gratis att besöka museet dessutom.


Foto: Wilda Nilsson

Parisbloggar som inspirerar

Peppa för Paris. Det är vad jag ägnar mig åt nu även om jag i ärlighetens namn är minst sagt sliten från helgens vedermödor.

Ett gäng snitsiga Parisbloggar som står för inspirationen denna söndag är:

Snapshots från Paris hos Paris Daily Foto. Varje dag, väldigt aktuellt:

På franska med vackra och annorlunda bilder hos Eleonore:

Också på franska med rätt coola bilder ibland hos Cachemire et Soie. Får se när jag kan läsa texten utan google translate...:

Ouppdaterat men skönt skriven på SvD:s Parisblogg:

Lite fotoinspiration från mitt eget album (aka mapp) är inte heller helt fel:


Foto: Wilda Nilsson Triumfbågen en regnig dag

On y va.

La vie.

Afghanistankonferens- The Missing Link

Veckan har gått oerhört fort och slutreflektionen blir att jag önskar jag kände att jag lärde mig så här mycket varje vecka. Tack vare Svenska Afghanistankommitténs och ENNA:s arrangemang "The Missing Link- Supporting state- building in Afghanistan" fick jag en betydligt djupare insikt i situationen i Afghanistan och vad landets behov är.

Jag fick möjlighet att prata med intressanta personer så som Magnus (Senior Political Advisor/ First Secretary på Svenska Ambassaden i Mazar-e-Sharif), Mohammad (afghansk journalist), Makhfi (afghansk journalist hon också) och Svenska Afghanistankommitténs programsekreterare Chris bland andra.

Nu är jag extremt inspirerad för att påbörja uppsatsskrivandet! Inte C- uppsats ännu på ett tag men väl en liten (15 sidor) om "Samhälle och politik i dagens Centralasien". Mitt ämne är pressfrihet, journalisters situation och medias roll i Afghanistan.

Att höra ögonvittnesskildringar från journalisterna som jobbat i provinser utanför Kandahar var såväl skakande som intressant. Och detta var bland annat vad onsdagen på Kanadas Ambassad gick ut på. Utöver det såg vi Afghan Chronicle, en mycket bra dokumentär om medias roll i Afghanistan.

På universitetet har vi lyssnat på föreläsningar om handelsavtal, Mongoliets politiska situation och dagens Xinjiang. Och så har jag jobbat också såklart. Igårkväll hann vi med ett vernissage som jag berättar mer om sen plus lite TP- spel. Självklart var vi allihop helt värdelösa i princip (förövrigt, extremt mycket västeuropa/USA frågor. Snedvridet som alltid. Suck.)


SAK:s bild från konferensen! http://www.sak.se/

Förresten är det snart Afghansk Filmfestval i Stockholm!

Jag pratade med Lars Ohly om Burma igår

Föreställningen på Orionteatern igår var minst sagt tänkvärd. Svensk vapenexport är alltför omfattande och lagarna långt ifrån så skärpta som de skulle behöva vara. Sedan var de två rollfigurerna skildringar av båda "sidornas" ytterligheter. Fredsaktivisten vs den själviska kapitalisten, jag hoppas gymnasieungdomarna som ser föreställningen reflekterar kritiskt kring hur dessa båda framställs. Och inte dömer alla utifrån rollerna. Även om de såklart existerar.

Hur som. Efter föreställningen följde en paneldebatt med Lars Ohly, Anna Odell (konstnär) och Per Sigmundsson (ledarskribent på SvD). Mycket intressant och Ohly gjorde ett väldigt bra jobb men debatten låg inte direkt utanför hans "comfort- zone" så det kan inte varit så svårt för honom. Anna hade ett par bra poänger med sitt ifrågasättande om individen. Per däremot gjorde ju bort sig åtminstånde formulerade han sig klantigt och fick det exempelvis att låta som om alla på jorden skulle kunna få samma standrad som väst i längden utan att vi behöver göra avkall på vår standrad.

Också intressant var diskussionerna om maktstrukturer och hur det är många som drar sig för att kritisera saker på tex sin arbetsplats av rädsla för att det skulle hindra ens egna möjligheter. Nu talar jag inte om att bara "klaga" utan allvarligare fall än så.

Slutligen hann jag få ett par ord med Lars Ohly efter debatten där jag frågade honom vad vänstern ska göra i Burmafrågan nu efter valet (Burmas val då uppenbarligen). Han sa att han skulle vidarebefodra min mejl liksom materialet från PeaceWorks till Hans Linde och andra experter! Toppen, hoppas nu verkligen han håller vad han lovade!


Foto: Wilda Nilsson, Utanför Mandalay i Burma

(För övrigt ställer jag ut fotografier från bland annat Burma på Ung Salong i Södertälje. Mer info finns här!)

Orionteatern och Kanadas ambassad

Onekligen mycket intressant som händer denna vecka! Min nya delkurs Politik och Samhälle i dagens Centralasien är spännande och dessutom får jag jobba en hel del i butiken.

De riktiga höjdpunkterna är dagens föreställning på Orionteatern som jag blev inbjuden till av Stina Oscarsson: "Från Utanförskap till Entreprenörsskap på 80 min" med en paneldiskussion efteråt där bland andra Lars Ohly och Anna Odell medverkar.

Onsdagen går under afghansk flagg: Svenska Afghanistankommittén och Kandas ambassad samarbetar och visar en film om pressfrihet i Afghanistan: Afghan Cronicles. Därefter följer en expertutfrågning kallad "Det verkliga Afghanistan" och samtalet kommer att kretsa kring hur lokalsamhällen byggs upp under pågående konflikt.

Update: Det blir även pressfrukost hos Afghanistankommittén på torsdag!

Vernissage på Etnografiska Museét för utställningen Kolam är inte helt fel att avsluta veckan med =)

... ja, och så massa annat däremellan! Men ingen tenta hur som helst för den lämnade jag in igår!

Längtar hem... till Bangkok!

Jag vill tillbaka nu. På en gång. Distansplugget passade verkligen mig perfekt med friheten att bestämma egna pluggtider, inga föreläsningar och en intressant kurs. Jag vill inte passa någon föreläsares tider utan pluggar bättre på egen hand har jag märkt. Med en sunkig "snabbkaffe- latteförsök" modell hemgjord i handen längtar jag lite extra till favorithaket Ubuntu i Silom.Jag vill ta en morgonpromenad genom Lumphini Park påväg mot Silom. Plugga där för att sedan dra ut på något kul på stan. Kanske äta en hel grillad fisk sittandes på små metall/ plast stolar på trottoarkanten. Eller klubba med skönt folk på Slim/ Fix på RCA. Eller chilla med en drink på ett tak mer än 60 våningar upp. Åka moppetaxi och flodbåt. Eller främst: att käka grymmaste lunchen marknaden för 10 kr.

Istället är det SU utan planeringsförmåga, kaffe för 20 kr och lunch för 60 kr som gäller.

Bangkok vinner över Stockholm anyday.

Frankrike vs Thailand

En megastand i Asien. En i Europa. Och med förorterna har båda fler invånare vardera vi har i hela Sverige. Jag har redan talat om min kärlek till städer. Så nu drömmer jag mig bort med lite bilder jag tagit där.

Bara en snabb mental paus från hemtentan. Sedan blir det Afghanistans historia och uigurisk nationalism i Xinjiang.

I vilket land vill du bo?


Foto: Wilda Nilsson Chiang Mai, Thailand.


Foto: Wilda Nilsson Bangkok i mitt hjärta

Foto: Wilda Nilsson Bangkok- flodbåt. Något för SL att satsa på i Stockholm?


Foto: Wilda Nilsson Monmartre i Paris.


Foto: Wilda Nilsson Triumfbågen i Paris. (Hehe, som vanligt bara jag som ALLTID kan relatera ALLT till Eurotrip. I detta fall den kassa översättningen i subtitles från "Let's go to the Louvré" till "Vi går till triumfbågen". Japp. Jätteroligt!)

Mongoliet, den 16:e sovjetiska rådsrepubliken

Jag har alltid varit fascinerad av Mongoliet men alltid varit mer kunnig gällande tex Snöleopardens situation, Djingis Khan och bruket av hästar snarare än 1900- tals historia. Pinsamt att erkänna kanske men nu är det åtgärdat! Tur att jag orkar nörda vidare på Centralasienkunskapen och kan efter en fet tentafråga konstatera att Sovjet var så inflytelserikt att man elakt kan kalla Mongoliet för den 16:e rådsrepubliken. Mongoliet stöttade Sovjet lojalt under andra världskriget dessutom.

Kritisera detta kan man på många punkter men man måste betänka valmöjligheterna som stod till buds. Kina eller Sovjet. Pest eller kolera med andra ord... Att premiärminister Tsedenbal på 50- talet lyckades suga ut dem båda är en prestation däremot, hehe. Men från 1965 sitter Mongoliet återigen i mamma- sovjets knä.

Jag hoppas verkligen jag tar mig till Mongoliet en vacker dag. På en motorcykel via den tibetanska högplatån hade inte varit helt fel om man inte tänker på miljön... (Vad är värst förövrigt, att flyga ARN- Mongoliet eller köra en terrängmotorcykel samma väg?) Har varit sugen sen jag såg en fet sådan med gigantiska packlådor parkerad utanför ett favvohak i Chiang Mai för ett par år sen.

Och så var jag vilse i min drömvärld för kommande resor igen...

Under en vandring i Nepal såg jag kanske ut som skit men nog fan var jag lycklig. Föreställ er en schysst motorcykel parkerad i bakgrunden bara!


bloglovin