Korre för P3 planet...

När det händer grejer skriver jag främst här nu mera =)

Stockholms Universitet är en administrativ lekstuga

På Stockholms Universitets Ekonomisk- historiska institution fungerar administrationen uruselt så här i början på terminen. Det är pinsamt att en av mina närmsta vänner som tillika är extremt en begåvad och motiverad student på grund av universitetets slarv i administrationen riskerar att inte få läsa sin C- kurs.Andra studenter antogs och registrerades men fick sedan ett mejl med "tack, men nej tack". För många blev antagna och pengarna räcker inte. Någonstans i administrationskedjan blev det fel vilket resulterar i effekter som i sin tur givetvis landar i ansiktet på peppade studenter. Visst, denna incident kan tyckas liten mer för mig var det droppen som fick den omtalade bägaren att välta helt och hållet.

Jag tycker det är rent ut för jävligt när stora erkända universitet på något sätt tycks luta sig tillbaka på tidigare meriter. Och sedan komma undan med det.

Från Kulturgeografiska institutionen på Stockholms Universitet fick jag under hösten höra från en studievägledare (som inte tycks arbeta kvar) att det ju "klingar finare med en examen från oss jämfört med Högskolan på Gotland".Många studenter väljer alltså att ta C- kursen i sitt ämne på SU.

Orientaliska institutionen bjuder även dem på obehagliga överraskningar. Uttrycket "administrativ lekstuga" i rubriken är ett direkt citat från en av timlärarna. Studenter ska inte behöva vänta i mer än 3 veckor (15 arbetsdagar) på att få tillbaka tentor. Inför uppsatsen fick vi ingen form-mall utdelad trots att det var en A- kurs och studenterna inte nödvändigtvis läst på universitet innan och då vet hur man skriver uppsats. Att sedan lärarna (särskilt Mats Lindberg som är fantastiskt duktig) brinner för sitt ämne kommer i skugga av alla administrativa problem.

Högskolan på Gotland däremot har hjälp mig med allt. Jag har läst två mycket bra kurser (samhällsgeografi A och B) där läsanvisningar, instruktioner och annat alltid fanns tillgängligt online och i tid med endast ett par undantag. Om något strulade kompenserades vi studenter med extra tid, hjälp eller annat.

Via Högskolan på Gotland kunde jag söka, och fick, ett stipendium på 30 000 kr. På Stockholms Universitet känns samhällsvetenskapliga studier (särskilt Centralasienkunskap) extremt underprioriterat och få eller inga möjligheter finns för stipendier på grundnivå.

För min C- uppsats som jag nu ska göra fältarbete har jag fått feedback på mitt ämne från framtida handledare mer än ett halvår innan jag ens börjat på kursen (samhällsgeografi C). Professorer och andra lärare har varit extremt flexibla och låtit mig göra det mesta och få ut det mesta av min utbildning. Och självklart har det varithårt plugg, distansstudier är i min mening mer betungande än campus- studier men också desto roligare och flexiblare.

Det är dags att inse att namnet Stockholms Universitet inte längre är den kvalitetsmärkning det en gång var. Framförallt tycker jag det är dags för arbetsmarknaden att inse detta och ta reda på mer noga vad utbildningar från mindre universitet ger studenterna för kompetens. För en sak är säker: på grundnivå har Högskolan på Gotland hittills utklassat Stockholms Universitet . Jag kan inte annat än hoppas på att master-utbildningarna på SU sköts på ett bättre sätt.

(När jag läste samhällsgeografi var detta min vanliga skollunch. Distansstudier innebar för mig ett extremt värdefullt kulturutbyte och dessutom utvecklades jag genom att ta del av en ny kultur och andra tankesätt.)

 


www.wildanilsson.se

Jag har snackat lite thailändska flodbåtar och dessutom det annorlunda resmålet Armenien. Kolla in allt på min hemsida www.wildanilsson.se

Ikväll blir det thaikäk och Singha med is i. Ja. Is i öl är rätt väg att gå!

HM:s och andra klädtillverkares mörka baksida...

LO-TCO Biståndsnämnd anordnar lunch och samtal med författarinnan till boken "Bomull".

Det går inte att tillverka billiga kläder av dyrt material. Den ekvationen tycks ju förklara sig själv tydligt nog. Eller?

Textilarbetare i länder som Kambodja, Bangladesh, Uzbekistan och Kina tjänar väldigt lite. Barns deltagande i bomullsplockningen i diktaturen Uzbekistan hindrar dem från att gå i skolan under skördetid. Naturen är också en av dem som betalar priset som gör att Sveriges så kallade modebloggare kan hylla HM till skyarna. Aralsjön är både förgiftad och så gott som uttorkad.

För ett par veckor sedan köpte jag boken "Bomull" som berättar den solkiga historien bakom den vita bomullen. Därför blev jag glad när jag såg att författaren och journalisten bakom boken, Gunilla Ander, bjudits in för ett samtal om bomullsindustrins baksida av Marie Ende och LO-TCO Biståndsnämnd.

Det vita guldet, tidigare ett drivmedel för slaveri och kolonialism, idag innebär det postkolonialism samt brott mot de mänskliga rättigheterna.

Tid: Torsdagen 20 januari, 11.30 - 13.00

Plats: Estniska huset, restaurang Ester, Wallingatan 34, 1 tr, Stockholm

Eftersom LO- TCO i samband med föreläsningen bjuder på lunch vill de veta hur många som kommer.

Anmäl dig senast tisdag den 18 januari till Margareta Gadefelt: [email protected], 08-796 28 87
Om du är vegetarian eller har någon allergi, vänligen uppge det när du anmäler dig.

Välkommen!


Roadtrip i Estland, Lettland och Litauen

Min artikel om kärnvapenbaser, öl och roadtrip är publicerad nu! Läs den här!

Och förresten, jag bloggar ju här numera =)

Dagen då planet till Paris går utan mig ombord

Paris paris, det var verkligen vad jag ville. Med betoning på ville. Nu gör jag precis det jag vill genom att stanna i Sverige tills februari och sedan åka till Indien! Fast nog känns det konstigt att det typ är incheckning och jag inte är där.

Deprimerande nog är det ännu en tenta som upptar min tid men jag ska fixa klart den så att jag kan fira med finaste vännerna ikväll på Unberbara Bar och klubben Vibrations!

Förresten kan ni tjuvkika på min kommande artikel om att åka på roadtrip i Baltikum här. Do it. Och lägg wildanilsson.se adressen på minnet!


Foto: Wilda Nilsson-  I Lettlands skogar.

Fokus Asiens nyhetsbrev

Fokus Asien har skickat ut det första nyhetsbrevet för året och du kan läsa det på vår hemsida! Det tycker jag är vettigt eftersom spännande saker händer och du får vara med!

Vad som om att inte bara resa på semester i Asien utan faktiskt bidra lite också?

På grammatikfronten uppehåller jag mig förövrigt och imorn är det tenta. Ångest.

bloglovin