Vinnarna är utsedda!

Jag har helt glömt att påminna om att kika in och se vilka vinnarfilmerna blev i World Food Programme's tävling Hunger Bytes. Jag tycker båda vinnarna (2 åldersklasser) var värda titeln!

Klicka här för att se vilka som vann och för att se vinnarfilmerna!


Bild: http://www.wfp.org/hungerbytes

Tänd ett ljus... var ni med på Earth Hour i lördags?

Kom att tänka på att Earth Hour i lördags blev riktigt mysig med kinashack, ljus, té och kakor! Tyvärr tror jag inte en enda människa förutom oss tänkte på det i grannskapet. Allt utanför var lika ljust, hehe. Jag tycker ändå kampanjen är bra för att skapa uppmärksamhet.

Ännu bättre, vi kollade på "Age of Stupid" innan. Wake up call helt klart även om det inte var något nytt om man säger så. Fast jag blir alltid lika chockad över hur mycket mer amerikanarna, kanadensarna och aussies förbrukar i energi. Sedan kommer ju vi i Europa. Fruktansvärt.

I plugget börjar idag kursen om hållbar utveckling. Mycket lägligt!


Livets lotteri- Jag föds igen i Filippinerna, var föds du?

Att vara född i Sverige. 0,08 % chans. Vi har vunnit högsta vinsten i livets lotteri.

Rädda Barnens reklamkampanj ger dig chansen att "födas på nytt". Du får alltså se om du mot alla odds hamnar i Sverige igen. Jag tycker reklamen är viktigt eftersom den belyser vilken tur vi har haft, att vi borde känna oss nöjda men samtidigt att vi har ett ansvar att hjälpa andra barn som inte haft sådan "tur".




MEN. EFTERSOM JAG ÄR FÖDD I SVERIGE BLEV DETTA ETT AV MINA MINNEN FRÅN FILIPPINERNA:



Rädda Barnen gör otroligt mycket för att hjälpa barn världen över. Så vad väntar du på?

Ta en lott och berätta sen vart du skulle födas igen!


Hjälp till att rädda Sverige!

Gå in på www.helpsweden.org och klicka vart som helst. Gör det nu. Det är viktigt!

Tillsammans kan vi vända allt rätt.
Support HelpSweden.org
Visit www.helpsweden.org and klick anywhere. Do it now. It's important.

Together we can turn it right.

Earth Hour 27 mars 20.30- 21.30

Tänker ni vara med på Earth Hour? Jag ska såklart det!

Ut av alla tips på hur man kan engagera sig för en bättre värld måste detta vara det enklaste. Finns inga ursäkter, hehe.

Tipsa alla du känner!



http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsida

Kaffe är världens bränsle- men vart kommer kaffet ifrån?

Ibland tycks kaffe vara bränslet som får världen att snurra. Även här i Thailand. Här får kaffet både bilar, folk ock ekonomin att snurra:



Foto:Wilda Nilsson

Men hur hänger det ihop egentligen?

Hur kommer det sig att kaffebönder fortfarande är oerhört fattiga när vi betalar 50 spänn för en latté i Sverige? Eller en tjugo kronor i Thailand? Vart tar pengarna vägen?

Svaret är att de försvinner längs med värdekedjan. Vad är värdekedjan då? Jo, det innebär kortfattat kedjan som sträcker sig från odlaren till konsumenten. Ibland ser kedjan mer ut som ett luddigt nätverk men poängen är att värde adderas till produkten längs färden mot din kopp.

Alla, från personen som vattnar odligen, till hon som plockar bönorna, till barnen som vänder dem när de torkar i solen, till chauffören som kör dem till fabriken, till fabriksarbetarna och sedan fartygspersonalen som för kaffebönorna till Sverige, till personalen på Arvid Nordqvists kafferosteri i Sumpan Stockholm, ägaren och PR avdelningen där, till baristan på Mocco (eller var ni bloggare nu hänger, hehe) har tillfört värde till produkten genom förädligen de bidrar till.

Alla dessa personer vill såklart ha pröjs för värdet de adderar till produkten! Nu kommer vi till kärnan av problemet. Vissa personer i kedjan får nästan ingenting för sitt jobb. I det kapitalistiska ekonomiska systemet vi har stannar kosingen hos chefer, ägare, marknadsavdelningar och till viss del hos arbetarna i i- länderna. Baristan på Mocco får en bit av kakan, ägaren av rosterierna trycker i sig mer än halva, logistikpersonalen delar på resten. Till odlarna blir bara smulor kvar.

Jag vet att detta är något jag måste tänka ännu mer på! Vart kommer kaffet ifrån? Vi som konsumenter har makt att sätta press på de stora företagen. Ska vi försöka sätta press på dem tillsamman? Fairtrade är ett steg i rätt riktning.

Free Burma's Political Prisoners now!



Press the pic to learn more about the campaign! Please put their pin or your blog/ webpage!

You can get it from their site http://www.fbppn.net or from http://www.burmakommitten.org/

Use this HTML code in "blogg esse" to get the picture with the link:
<a href="http://www.fbppn.net/?page_id=332"><img src="https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/1803856/images/2010/free_burmasvenskaburmakommittn_78993356.gif" border="0"></a>

Put it under:
<tag:movielist>
     <li><a href="${MovieUrl}"><img src="${MovieImageSmall}" border="0" alt="${MovieTitle}" title="${MovieTitle}" /></a><br /><a href="${MovieUrl}">${MovieTitle}</a></li>
    </tag:movielist>
   </ul>
   </tag:if>

Luftföroreningar i Chiang Mai /Air pollution in Chiang Mai

Jag vet inte varför jag vaknade 06:45 utan alarm... men jag gick upp och fick se solen kämpa sig fram genom ett moln av... smog!

Luftföroreningarna är fruktansvärda i Chiang Mai när man tänker efter. Staden ligger litegrann i en dal så det känns som om alla avgaser för evigt blir hängandes ovanför. Eftersom det inte regnat på flera veckor blir det extra tydligt. Men vad händer när det regnar? Jo, då spolas alla gifter ned på jorden och ner i marken. Det kommer regna avgaser över odlingsmarker liksom över staden. Förmodligen kommer avgasmolnet dras en bit från staden och då regnar skiten ner där också.

Här finns ingen fungerande kommunaltrafik. Det finns sk "mass-taxis" men de kör och kör oavsett om de har passagerare eller inte. De går inte på bestämda tider utan kör gata upp och gata ned så gott som dygnet runt. Tuk Tuksen ska vi inte ens tala om. Föroreningsmaskiner!

Under mina många månader i Thailand har jag åkt tuk tuk 2 gånger. Och jag vill helst aldrig göra om det. Så kan inte "vi turister" komma överens om att INTE ÅKA TUK TUK. De förstör miljön! Är du i Bangkok är det både billigare och miljövänligare att ta en modern taxi (mer avgasrening osv) eller ännu hellre: åk skytrain!

English below the picture!


Photo: Wilda Nilsson

I don't know why I got up at 06:45 AM without an alarm? Better get up I thought and I got to see the sun fight it's wat through a cloud of... well,  not clouds, it's smog.

Air pollution is terrible in Chiang Mai when you think about it. The city located in a valley pretty much so it feels as if all exhausts stays above it. Since it has not rained for several weeks it is very obvious. But what happens when it rains? Well, then the pollution rains down to earth and into the ground. It will rain emissions over farmland and the city. The exhaust cloud will probably drawn away from the city and spread the pollution outside the city.

There are no functioning public transportation in Chiang Mai. There are so-called "mass-taxis", but they are running and running regardless of whether they have passengers or not. They are not on a schedule but are running up and down the street almost around the clock. Tuk tuks should we not even talk about. Pollution Machines!

During my many months in Thailand, I have gone in a tuk tuk 2 times. And I would prefer never to do it again. Could "us tourists' agree not to go in tuk tuks, please!. They destroy the environment! If you are in Bangkok, it is both cheaper and more environmentally friendly to take a modern taxi (more emission control, etc.) or even better: go skytrain!

Tuk tuks are not something "exotic extra" that should be ordered along with your vacation. They are a backwards, non developed, environment degrading, traffic-stopping death trap to be avoided at all cost!


Happiness? Glädje kan inte skjutas fram!

What brings happiness in your opinion? In mine, its not weapons. Do you agree?

Please copy and spread this image I made!



Picture: by Wilda Nilsson in Photoshop

International Women's Day

Like Sonay Jalili http://ung-bloggen.blogspot.com/ I'd love to spread these words by Ban Ki-moon (Secretary- general UN)! 


Bli medlem i Svenska Burmakommittén nu!

För en ynka hundring blir du medlem i Svenska Burmakommittén. Därigenom stöttar du arbetet med att frige politiska fångar och arbetet mot frihet och demokrati i ett av världens absolut fattigaste länder.

I år är det val i Burma men till skillnad mot i Sverige är dessa varken demokratiska eller fria. Aung San Suu Kyi sitter fortfarande fängslad.

Jag som är i Thailand kommer dessutom resa till Mae Sot och hjälpa till aktivt och tillika samla material till artiklar om Burma. Du som är i Sverige kan bidra genom att bli medlem!

Stå upp och stötta Burma nu! Gör som jag och bli medlem i Svenska Burmakommittén

Bild: Skärmdump från http://www.burmakommitten.org/


Help Without Frontiers

Help Without Frontiers är organisationen som Annelie är volontär för. De har kontor i bland annat tyskland och verksamheten i Thailand är baserad i Mae Sot. Förutom skolor på den thailändska sidan av gränsen är de även aktiva på den burmesiska sidan av gränsen.

Mae Sot är en knutpunk för oppositionen mot militärjuntan som håller Burma i sitt grepp. Gå gärna in på Help Without Frontiers hemsida och läs mer om deras arbete. Jag har precis mailat dem och hoppas jag kan få besöka dem inom ett par veckor.


Bild: min header där samtliga bilder är fotade av mig i Burma.

Jag ska skriva för FredAktion

Jag har tidigare skrivit om organisationen PeaceWorks som jag är medlem i inte sant? Nu är det klart: jag ska skriva och plåta för deras årliga tidning FredAktion! Mitt uppdrag är att skriva om Burma, ett land vars fråga jag brinner för!

Fokus kommer ligga på ungas fredsarbete och jag kommer berätta om olika organisationer som arbetar i Mae Sot.


Foto: Wilda Nilsson

Liknande hästar som dessa såg vi på många ställen i Burma. Just de på bilden hängde på Sunday Walking Street!

Care for Dogs Foundation i Chiang Mai, Thailand

I Chiang Mai finns ett par organistationer som arbetar för att hjälpa de utsatta gatuhundarna i staden. En av dessa är Care for Dogs Foundation som är en icke- vinstdriven organisation baserat på insatser av volontärer och donationer. Deras mål är att minska antalet gatuhundar genom att sterilisera främst tikar. Söder om Chiang Mai har Care for Dogs ett center där steriliserade hundar får eftervård och där hemlösa hundar kan få en fristad. De tar även hand om trafikskadade hundar. Dock är centret relativt litet och det bor redan över 150 hundar där som alla behöver ett nytt hem.

Care for Dogs behöver alltså människor som kan tänka sig att adoptera en hund eller flera. Det är möjligt att adoptera hundar och ta med dem till ditt hemland. Dock behöver man själv undersöka de aktuella reglerna! Gällande behovet for hunden att sitta i karantän är detta inte nödvändigt för alla länder. Till vissa kan man skicka ett blodprov som sedan får utvecklas under tre månader. Godkänns det kan hunden sändas efter med flyg och du "möter" sedan upp den på flygplatsen i ditt land.

Har du inte möjlighet att adoptera en hund är volontärer varmt välkomna till centret. Detta kan du delta i oavsett om du stannar länge i Chiang Mai eller inte. Det går fint att bara komma dit en gång och leka med hundarna eller ta med någon på en promenad.

Är du inte på plats i Chiang Mai kan du också göra donationer via Care for Dogs hemsida (http://www.carefordogs.org/) eller hjälpa till genom att sprida information där du bor. All info finns på hemsidan: http://www.carefordogs.org/ 

Care for Dogs arbetar även med olika projekt för att engagera lokala ungdomar i frågan och finns ofta representerade på bland annat Sunday Walking Street om du vill prata med dem. Om du får syn på en hund i Chiang Mai som behandlas dåligt i hemmet (exempelvis genom att vara instängd i en bur) kan du höra av dig till centret som kan omhänderta hunden.

Kontakta Care for Dogs:
[email protected]
http://www.carefordogs.org/

Tele: 08 475 25 255 på engelska eller 086 913 87 01 på thai.
Kontakta dem alltid innan du kommer på besök så att du vet att någon är hemma!

Här kommer ett par bilder jag tog vid mitt besök igår:













Musikhjälpen mot malaria

I Göteborg kommer det ganska snart hända grejer. För andra året deltar Sverige i Musikjälpen som i år arbetar mot Malaria. Önska en låt, skänk 50 kr och titta på spektaklet på Avenyn mellan 14 och 20 december!

Besök gärna Musikhjälpens hemsida för mer information!


Skärmdump från: http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3607

Öppet brev till Fredrik Reinfeldt

Jag tycker att Sverige måste ta en aktivare roll för Burmas sak. Vi kan inte låta förtrycket fortsätta. Vi måste agera. Som en del i detta föreslår jag att så många som möjligt skriver ett brev eller mail till Sveriges statsminister. Har du också varit i Burma och fått höra historier direkt från lokalbefolkningen- sprid även dessa vidare! 

Tillsammans kan vi påverka makthavarna att agera! Gör som jag och börja med att skriva ett brev.

För att maila till Fredrik Reinfeldt klicka på denna länk och klistra in ditt brev!


Öppet brev till Fredrik Reinfeldt


God dag,


Fredrik, jag skriver till dig med en vädjan om ett ökat engagemang för Burmas sak. Aung San Suu Kyi och ett stort antal andra politiska fångar sitter just nu fängslade i Burma på osakliga grunder. Vi i Sverige måste agera, särskilt som ordförandeland i EU. Sverige måste ta ställning och aktivt driva denna fråga. I år kommer det hållas val i Burma vilket gör att Sveriges insats måste ske nu. Burmas befolkning behöver Aung San Suu Kyi.


Jag vill även passa på att dela med mig av några berättelser som delgivits mig av burmeser jag hade glädjen att möta strax innan jul då jag reste till Burma. En man, vars namn eller vistelseort jag av säkerhetsskäl inte vill skriva i ett öppet brev, berättade om när hans son skulle födas. En lycklig händelse enligt svenska mått mätt. Mannens fru hade precis anlänt till sjukhuset för att föda när läkarna ber om en muta för att hjälpa henne. Mannen tvingas sälja sitt guldhalsband för att ha råd att muta läkaren.


En annan person berättade att han deltagit vid demonstrationerna 1988. Han såg då två personer, den ena en gravid kvinna, skjutas till döds på öppen gata. I Thailand träffade jag en burmesisk man som arbetade i en liten affär i Bangkok. Han berättade om cyklonen Nargis och hur befolkningen lidit i onödan på grund av juntas agerande. Material, som till exempel filtar, skulle levereras till de överlevande men istället beslagtogs dessa och såldes på svarta marknaden. Mannen jag mötte tog då tillsammans med några vänner ett eget initiativ för att hjälpa de överlevande. Med risk för sitt eget liv körde han själv utrustning till drabbade områden. Pengarna till detta var hans egna.


Detta är bara några av de öden människorna i Burma lever genom. Sverige måste agera och det omedelbart!


Fredrik, tack för att du tagit dig tid att läsa detta brev. Återigen, vi måste agera.


Med vänlig hälsning,

Wilda Nilsson


Vi överger inte Burma- eller hur Fredrik?


Hjälp människorna på Haiti!

Det finns knappast någon som kan ha missat vad som hänt på Haiti och jag är såklart glad över att så många bloggare hjälper till att sprida hur just du kan bidra!

Därför passar även jag på att lägga upp kontaktuppgifterna till några av de organisationerna som arbetar med att rädda liv just nu. Kopiera gärna listan och sprid vidare på era bloggar och uppmuntra era läsare att hjälpa till!


Röda korset
PG: 900800-4. Du kan även sms:a AKUT till 72900 och skänka 50 kronor (som debiteras på din telefonräkning) eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med ”Haiti”.

Rädda barnen PG 902003-3 eller skicka sms 10KATASTROF (10 kr), KATASTROF (50 kr) till 72950.

Hoppets stjärna PG: 900253 – 6 eller sms STAR till 72930 och bidra med 100 kronor.

Läkare utan gränser PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900603-2, SMS:a ordet LIV till 72990 (50 kr).

Unicef PG 902001 -7, BG 902001-7.

Svenska kyrkans internationella arbete

Plusgiro 90 01 22-3, Bankgiro 900 122-3. Märk talongen ”Haiti” Eller SMS:a ”haiti” till 72950 så bidrar du med 50 kronor.

Läkarmissionen Plusgiro: 90 00 21-7 , Bankgiro: 901-7187. Märk talongen ”Haiti”. Eller SMS:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren.

SOS Barnbyar Plusgiro 90 02 29-6 eller Bankgiro 900-2031. Märk talongen ”Haiti” eller SMS:a ”SOSHAITI” till 72930, så bidrar du med 50 kronor.

Plan Sverige Plusgiro 90 07 31-1 eller Bakgiro 900-7311. Märk talongen ”Haiti” eller SMS:a ”HAITI” till 72 910 så bidrar du med 50 kronor.


Jan Amos Komenský (Comenius) lärdomar

Den tjeckiska filosofen Jan Amos Komenský (Comenius) ser på världen, beskriver den och förbättrade den precis på rätt sätt enligt mig.

"We are all citizens of one world, we are all of one blood.  To hate a man because he was born in another country, because he speaks a different language, or because he takes a different view on this subject or that, is a great folly.  Desist, I implore you, for we are all equally human....  Let us have but one end in view, the welfare of humanity; and let us put aside all selfishness in considerations of language, nationality, or religion." - Jan Amos Komenský

Han skrev och verkade på 1600- talet, kom från Tjeckien och jag tror att vi kan dra många lärdomar från hans tankar i den moderna tiden där globalisering, migration och klyftor delvis kännetecknar samhället.

Vad tror ni?


Foto/ edit: Wilda Nilsson

Till mamma: Komenský gjorde mycket för utbildningen i världen och betonade vikten av lek så här:

 "Much can be learned in play that will afterwards be of use when the circumstances demand it."


Föredrag av Svenska Burmakomittén 21 januari

Eftersom jag är i Thailand kommer jag tyvärr inte kunna gå men jag tycker verkligen ni som bor i Stockholm borde! Svenska Burmakomittén tillsammans med Andrea Bodekull från Amnesty diskuterar de burmesiska politiska fångarnas situation. Fortfarande sitter ca 2100 personer i de fruktansvärda fängelserna i Burma. Detta kan vi inte acceptera!

Klicka omedelbart in på denna inbjudan och anmäl er!
http://www.facebook.com/event.php?eid=266400819824


Foto: Wilda Nilsson taget i Bagan, Burma


I'm a blogger against hunger- are you?

Ett väldigt enkelt sätt att skapa medventenhet kring svält på din blogg är att skaffa samma widget som jag har. vs den lilla rutan till vänster. Klickar dina besökare på den kommer de direkt till WFP:s hemsida och kan läsa mer om hur de själva kan skaffa en.

På samma sida får du själv uppdaterad info kring hunger som du sedan kan blogga om och på så sätt sprida vidare!



För att få in "loggan"/widgeten på din blogg behöver du komma åt kodmallen. Klicka dig in där och scrolla ned till kodavsnittet som börjar på <div id="side"> där klistrar du in denna kod:

<a href="http://www.wfp.org/bloggers-against-hunger?utm_source=bloggersagainsthunger&utm_name=bloggersagainsthunger&utm_medium=banner"><img src="http://www.wfp.org/sites/default/files/u67/bloggers-against-hunger.jpg" /></a>

Du hittar koden längst ned på denna sida annars.

Om du, precis som jag, har en bloglovin ikon eller annat i menyn, klistra in koden efter den om du vill att bloglovin ska vara överst. Gör lite mellanrum mellan widgetsen genom att klicka enter en eller ett par gånger.

Tycker du jag var opedagogisk kan du läsa här för mer precisa instruktioner inklusive skärmdumpar! Du struntar bara i att det är en bloglovin kod som sätts in och lägger istället in koden ovan! Kommentera gärna om du tycker detta var en bra idé och om du lagt till widgeten på din blogg så kollar jag in!

Spread the word!


Sprid julklappsglädjen med godhandling.se

Tack vare www.godhandling.se kan du både göra en god handling och handla. Kortfattat går det hela ut på att du genom en trestegsmetod väljer vilken organisation du vill stödja, väljer en webshop och sedan handlar via webshopen. Du betalar alltså ingenting extra, du får hem varorna precis som vanligt men butiken skänker en summa till din valda organistation.

Du väljer själv till vilken organistation pengarna går till utav de som är anslutna. Bland annat finns Svenska FN- förbundet, Rädda Barnen, Hörselskadades Riksförbund, Röda Korset, Djurens Rätt, Hoppets Stjärna mfl. Du kommer alltså kunna välja något som ligger dig varmt om hjärtat.

Svenska FN förbundet tipsar om www.godhandling.se på sin hemsida och jag tycker absolut du ska följa rådet!



Skärmdump: http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/stod-fn-forbundet-med-din-shopping/


Just det!
Om du signar upp för att få nyhetsbrevet skänks 5 kr till den organisation du väljer!



Skärmdump: http://www.godhandling.se/nyhetsbrev/

Missa inte att sköta julklappsinköpen via www.godhandling.se

This world of mine... en värld full av minor

Du måste ärligt talat gå in på denna sida. Vi måste hjälpas åt nu. Snälla.


Minsta svälten- delta i FN:s videotävling

Så, vad kan jag göra för att förhindra svälten? Inte allt såklart, men något!

Just nu pågår FN:s videotävling hunger bytes! Skapa medventenhet genom att tävla med ditt filmklipp.



Bild: http://www.wfp.org/hungerbytes

Så här beskriver FN själva tävlingen på http://www.wfp.org/hungerbytes

Time to bite back!

Welcome to "hunger bytes! " The international video competition for inspired filmmakers - hosted by the World Food Programme, in partnership with YouTube. Starting October 16, filmmakers around the world are invited to submit short videos about hunger.

This year the world is reaching an historic milestone – and not a good one. By the end of 2009, over 1 billion people will be suffering from hunger. In a world of 6.8 billion, that means 1 out of 7 people will soon be undernourished.  Every day, 14,000 children die of hunger-related causes – or to put it another way – one child dies of hunger every six seconds

Acceptable? We don’t think so… 

It’s time to make some noise! The online billion – (that’s you, by the way) – has to step up and help the hungry billion… How? By spreading the word, and by making people think… 

We need you to make the edgiest, most provocative videos about hunger. Whatever it takes to make people think, and to change attitudes. The videos with the most views will be judged by a celebrity jury and the winner will get to travel to a WFP project.

Whatever your style of film-making, share it with the world – anything goes… It’s time to bite back!


RSS 2.0