Svar på läsarfråga (Laos)

Jag fick ett mail med en fråga om Laos så jag tänkte passa på att svara här på bloggen också, kanske har fler nytta av svaret!

Hej Wilda.
 
Befinner mig just nu i Thailand men drar mig mot Laos om ca 1 vecka.
Jag har bara en liten kort fraga.
Jag har 30 dagar pa mig att se det basta av Laos. Ska jag satsa pa norra eller sodra Laos, eller kan man hinna med bada?
 
Tack for massa bra lasning forresten.

Wilda svarar
Tack för att du läser först och främst!

Som vanligt är det skönt att ha så lång tid på sig som möjligt i ett land men 30 dagar räcker långt! Det allra smartaste är att planera i förväg ungefär vilka ställen man vill se. Jag är all-for ändringar av planer men att slippa backtracka sparar massa tid!

För att hinna med både norra och södra Laos på 30 dagar har jag gjort en liten skiss på en reseplanering. Självklart kan du göra resan antingen från norr eller söder men jag beskriver resan med start norr ifrån.

Från norra Thailand (Chiang Mai, Pap, Chiang Rai) tar du en minibuss/lokalbuss till gränsövergången vid Hoeui Xai. När du korsat gränsen har du två val. Antingen utforskar du "jättenorra" Laos genom att ta minibuss till Luang Namtha (vilket är det nordligaste jag varit i Laos). Här omkring finns vacker natur, vattenfall och så vidare. Det är inte så många som åker hit och letar du dig än längre norrut hittar du än finare natur och orörda platser. Men eftersom prioriteringen var att hinna med både norra och södra kan du annars ta slow boaten direkt till Luang Prabang. Resan tar ca två dagar.

Ett sidospår är att resa till Phonsavan där kvarlevor från kriget och även ett oförklarligt naturfenomen i stil med stonehenge finns (okej inte lika maffigt då). Jag ska dit i vår men har hittils sagt nej till kräksresan dit med buss. Som förstagångsbesökare kan du sikta på Luang Prabang. Från Luang Prabang drar du söderut mot Vang Vieng. Säg vad du vill om turistifieringen och tubingfenomenet men kul är det!

En bussresa till tar dig till huvudstaden Vientaine som många skippar. Jag säger att det visst är värt att stanna till! Vackra tempel, meditationskurser, att hyra cykel, promenera... jag gillar stan! Härifrån kan du ta en nattbuss hela vägen ned till Pakse om du vill. Jag tycker dock mountainbike turen med paddling i King Lor Cave var väl värt att hinna med emellan. Jag åkte med Green Discovery och det kan vara möjligt att istället för att resa tillbaka till Vientaine istället fortsätta söder ut. Savannaket är ytterligare en stad "där emellan" som i sig inte är så mycket att hänga i julgranen men jag har läst reseberättelser av folk som gjort väldigt mysiga trekkar i området.

När du väl lyckats ta dig till Pakse ligger södra Laos för dina fötter. Jag tycker om Pakse även om ingen annan verkar förstå varför. Kanske är den grymma indiska maten svaret? Från Pakse är det obligatoriskt med en tur ut på Bolaven Plateau! Hyr moppe/motorcykel och dra ut själv, cykla om du pallar och har med en riktig cykel eller följ med på en arrangerad tur från ditt guesthouse.

Den sista tiden i Laos är mysigt att spendera på 4000 islands. Koppla av, hyr en cykel, titta på bufflar som badar, spana på vattenfall eller sötvattensdelfiner... Ska du vidare till Kambodja slipper du backtracking helt och kan resa direkt vidare söderut. Om inte är det back to Pakse som gäller. Från Pakse är det smidigt att åka tillbaka till Thailand (Ubon Ratchathani).

Har du en extra dag i Pakse, åk ut till Wat Phu Champasak och njut av "Angkor Wat i miniformat".

Okej, men tiden då?

Dag 1. Gränspassering och minibuss till Luang Namtha. Kolla runt i stan, ät middag.
Dag 2. Åk ut till vattenfallen med hyrcykel.
Dag 3. Transportdag till Luang Prabang.
Dag 4. Sannolikt transporterar du dig fortfarande med kräkbussar efter att ha varit tvungen att stanna en natt i Phoxay (Huaxay stavningen är olika överallt). På eftermiddagen är du nog framme i Luang Prabang.
Dag 5. Gå runt i stan och mys. I solnedgången klättrar du upp Phu Si, templet på "berget" mitt i staden och njuter av solnedgången innan du strosar runt på nattmarknaden.
Dag 6. Upp med tuppen för att se offringen till munkarna. Det är klyschigt, men vackert. Sedan åker du ut till Tat Kuang Si och badar i lagunerna nedanför vattenfallet.
Dag 7. Sluta stressa och stanna en dag till utan att ha nått särskilt planerat.
Dag 8. Åk till Vang Vieng och ät baguett på kvällen medan du kolla på Family Guy eller Friends.
Dag 9. Förmodligen kan du inte vänta på att slänga dig i floden med en öl och en badring så go for it. Drunka inte!
Dag 10. Ta det bara lugnt!
Dag 11. Gör en utflykt. Naturen runt Vang Vieng är fantastiskt faktiskt. Paddla, klättra, gå i grottor, tuba i en grotta.
Dag 12. Du kan paddla till Vientaine (blir en bit med minibuss också) eller så tar du bussen.
Dag 13. Hyr cykel i Vientaine och ät frulle på Scandinavian Bakery vid fontänen i centrum.
Dag 14. Mys i stan eller besök parken med flera hundra buddha statyer.
Dag 15. Åk iväg med Green Discovery till King Lor Cave.
Dag 16. Du är fortfarande på tur...
Dag 17. Nu kommer du tillbaka till Vientaine. Kaosa iväg med nattbussen eller stanna en natt i huvudstaden om du inte lyckats åka vidare direkt söder ut efter grottbesöket.
Dag 18. Pakse. Ät indisk mat och promenera runt.
Dag 19. Kom du inte fram igår gör du det idag. Kolla in Pakse eller om du kom igår- vattenfallen på Bolaven Plateau. Åk gärna med moppe hela vägen till Attapeu och sov där en natt.
Dag 20 Attapeu?
Dag 21 Åk till 4000 islands. Andas, läs en bok... du kommer vilja stanna länge!
Dag 22- 27 Softa runt bland öarna...
Dag 28 Åk tillbaka till Pakse.
Dag 29 En dagsutflykt med moppe till Wat Phu Champasak.
Dag 30 Ta gränskorsarbussen för 200 baht hela vägen in i Thailand!

Ni vet väl att jag har skrivit lite Laos guider? Ni hittar länkarna i menyn till vänster!

Jag ska sätta ihop en favoritlista under kvällen med bilder och lägga upp, sen är det bara att ta fram kartan och pricka in dem!På bilden är ett av vattenfallen på Bolaven Plateau!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0