Red Fort, New Delhi

Red Fort i New Delhi är en oas i kaoset som visserligen tar ganska högt inträde, men det är värt det! Efter att ha strosat runt i den gamla bazaaren var i alla fall jag helt slut och tyckte lugnet inne på fortområdet var himmelskt! Det ligger som sagt i Old Dehli, ganska nära Old Dehli Trainstation, och du kommer enklast dit med en autorickshaw.

För mer fakta om fortet, börja med att läsa här tillexempel.


Moppe

Idag har vi hyrt moppe eftersom vi ikväll (dvs snart) ska på en filmvisning. Det är inte vilken som helst utan en om Burma. Imorse tänkte vi äta frulle på Freedom House som driver en skola för bland annat burmesiska flyktingar men eftersom det är måndag hade de stängt. Vi vänjer oss aldrig vid att måndagar är en "ledig" dag här, för vissa iallafall. Annars är det onsdagar man ska passa sig för om man vill gå till frisören. Det betyder nämligen otur att klippa hår på onsdagar så alla salonger är stängda!

Det blev käk i Elliebum (haha) istället. Shakarna var riktiga killers men maten var sådär tyvärr. Lite väl västerländskanpassat. Holy Basil Chicken som vi tog smakade bokstavligen som morot/köttgryta á la Sverige. Blä.

Hade inte kameran med mig så jag får ta och visa två pics till på snyggingarna från igår!






Sunday Walking Street, Chiang Mai

Min första tanke: Shit! Marknaden har blivit så stor!

När vi var här för två år sedan sträckte sig marknaden över en bit av Ratchadamnoen Road. Nu har den spridit ut sig över flera kvarter! Du måste verkligen vara envis om du vill kolla igenom allt på en söndag. Som tur är kan du tänka på att du kan strunta i både lördagsmarknaden och Nightbazaar och bara gå på Sunday Walking Street! Det är den mysigaste marknaden, visserligen med mycket folk, och med godaste maten!



Ni där hemma får ha första advent för er själva medan jag mumsar på jordgubbar!



Här är en riktigt kass bild på en bit av marknaden (jag orkade inte släpa med systemkameran...).



Uppträdanden i futuristisk så väl som klassisk form stod också på programmet.

Chokladdoppade jordgubbar är himla gott!



Kvällen avslutades med fina fyrverkerier!

Med andra ord, är du i Chiang Mai är Sunday Walkingstreet en höjdpunkt!


New Dehli trainstation

Jag har tidigare tipsat om tågluffning i Indien och tänkte nu komplettera med en liten film från New Dehli Trainstation. Helt klart en bra förberedelse! Lite skillnad mot Stockholms Central kanske... se och döm själva!


Kommentarer som inte syns

Just nu fungerar inte kommentars/arkivsidorna som de ska. Jag jobbar på att lösa det så under tiden får ni såklart fortsätta kommentera för jag kan se dem inne i bloggverktyget även om de inte syns för er! Eller så mailar ni [email protected] om ni har frågor eller vad som helst =)

Jag vill ju ha lite feedback på från vilka länder ni vill se film från och har fått två önskemål- Nepal och Indien. Jag slänger upp en Indienfilm idag och en Nepalfilm så snart jag hittat den på datorn =)

Hoppas alla får en fin måndag!

knas

nått är fel med bloggen...suck! Ni får ha tålamod så är jag tillbaka snart förhoppningsvis =)

Lördagsmarknad i Chiang Mai

På lördagkvällar anordnas en nattmarknad på Wualai street strax utanför Old Town. Det är alltså inte samma som "Nightbazaar" utan en mycket trevligare tillställning. Gatan spärras för bilar och stånd med hantverk, spel, prydnader, kläder, foton, ja allt möjligt kommer fram. Mängder av streetfood finns också. Pannkakor med figer på á 10 baht styck, solvarm sushi, momos, vegetariska vårrullar och färska jordgubbar är några exempel på vad som serveras.

Denna marknad besöks, till skillnad från Nightbazaar, till stor del av thais vilket resulterar i trevligare stämning och lägre priser. Ett kinaschack av trä kostar 100 baht som exempel. Små söta designade tändsticksaskar kostar 10 baht och en cool t-shirt från Punk Berry kostar 180 baht.

Mer info finns bland annat här.

Här kommer lite bilder av kass kvalité, men än dock bilder, från marknaden igår!












Hungrig

Mors! Har vaknat för en stund sedan och slösurfat lite. Bäst att göra det nu så att jag kan komma igång med plugget efter frukost. Jag är hungrig men vet inte vad jag vill ha...eller vart jag ska gå för att äta den! Jobbigt det där. Ibland är det faktiskt skönare med egen mat hemma. Det är iofs för att frukost inte är samma fenomen här som i Sverige och jag gillar verkligen inte full american breakfast som säljs överallt. Funderar på att promenera till Art Café.

Hittade en bild från Langkawi från första resan. Känns som om det var way way länge sen... Denna serving hade hur som helst grymma luncher!


Nattmarknad igen

Nej nu ska jag iväg på lördagsnattmarknaden. Ska se om den är bättre än Night Bazaar... vi får se!

Som ni ser har jag slängt in en bild på mig i vänsterkanten och gjort om headern till en "tillbaka till startsidan"- länk! Kan vara bra om ni trycker på F5 knappen så att bloggen fungerar ordentligt för er!

Och vad sägs om att jag börjar videoblogga lite med filmer från länder far far way?

Ni kan väl vara snälla att säga vilka länder ni helst vill se film från:

1. Thailand

2. Indien

3. Nepal

4. Nått annat- ge förslag själv!


Hörs imorn!

Åka rickshaw i Pharganj, New Dehli

Ett smidigt och billigt färdsätt som är vanligt i Indien är rickshaw. En rickshaw är en cykel med en vagn med upphöjt säte bakom till skillnad från en auto-rickshaw som är en motordriven historia besläktat med den thailändska tuk tuken. Så här kan det se ut när man tar sig en tur i Pharganj, Dehlis backpackerområde!


Ta en paus och hitta motivationen

Direkt efter gymnasiet kände jag noll sug att börja läsa igen, trots att jag var en fullfjädrad pluggis med grymma betyg. För det första visste jag inte vad jag ville läsa och för det andra var jag mer sugen på att jobba och resa.

Detta är mitt första tips: Läs inte vidare på universitetet förrän du har fått tillbaka suget! Efter gymnasiet fick jag jobb direkt och testade sedan runt bland djurvårdarjobb och jobb i djuraffär innan jag blev motiverad igen. En termin engelska på Stockholms Universitet fick det bli. Sedan åkte jag ut och reste... två gånger.

Sedan kom längtan tillbaka återigen och jag hittade ett ämnesområde som intresserade mig. Fast, jag kan inte sluta resa för det. Därför läser jag nu på distans från Högskolan Gotland, bor i Asien och kommer göra det i vår också!

Läs gärna min kortisguide om distansstudier jag skrev i ett tidigare inlägg här.


Studiemotivation

Det är inte så lätt att prestera på topp hela tiden. Motivationen sjunker och du sitter i timmar men kommer ingenstans. Nått du känner igen? Så kan det bli för mig också... Studiemotivation är viktigt om du ska lyckas med plugget och därför tänker jag starta en ny kategori som jag pepprar med pluggtips. Både sånt jag kommer på själv som funkar för mig, sånt jag hittat på nätet/ läser i böcker och förhoppningsvis tips som ni bidrar med!

Förhoppingsvis kommer en liten tipsbank byggas upp som jag själv kan kolla i när plugget går segt! Jag har ju ett antal år kvar... =)

Strax kommer det första tipset!

Vackra Nepal

Jag har suttit och kollat igenom mina bilder från Nepal och måste bara visa en som jag tog uppe på Poon Hill. Så vackert att det nästan gör ont!


Plugglördag

Veckoindelningen ser inte direkt ut som hemma om man säger så. Här kan man ha helg varje dag och vardag på lördag/söndag. Det är onekligen smidigt fast jag saknar den där fredagskänslan faktiskt. Nåja. Vi började morgonen med lunch på Bubbels Live som är en jättemysig rätt ny restaurang med pajer/mackor och sånt. Mozarella/tomatpaj, sallad och kokosnötshake kan man leva på, inga problem!

Igår var vi en sväng på Night Bazaar förresten men det får ni läsa om på min Utemagasinetblogg! När jag lyckats få upp inlägget det vill säga...

Nu sitter jag på Chocolate Factory och önskar att jag inte vore mätt. Deras chokladbakelser ser grymma ut och onekligen förtjänar man ju en sån på en lördag, särskilt om man pluggar och sliter, eller hur? Får bli senare... kanske till middag! Jag har hur som helst druckit té och ska sitta här tills klockan är typ 10 hemma i svea för då ska jag ringa hem! Vi måste göra upp lite julplaner =)

Jaja, tillbaka till nyliberala teorier om global arbetsfördelning och varukedjor! Eller först vill jag tipsa om att ett litet jobb jag gjort kommit upp på hittaupplevelse.se och hittaupplevelse-blogg.se 

Sedan tycker jag ni ska spana in webshopen Pick Pack som har massa kul reseprylar! Och se till att gå med i deras nyhetsbrev (som inte skickar ut jobbigt ofta utan ett par gånger per år bara) för snart kommer jag vara med där i en intervju!


You want nightmarket?

Idag vill vi faktiskt det! En tur till überturistiga nattmarknaden kan bli fint som fredagsnöje. Vi ska leta upp nån bra mat att äta där också. Egentligen vill jag att det ska bli söndag för då är det Walking Street marknaden inne i Old Town. Inte för att den är mindre turistig alls men det finns grymt goda färska jordgubbar att köpa och annan mat =) Förra gången vi var här högg jag in på sjögräsgelé med krossad is och brunt socker. Hallå liksom det blir inte bättre! Vi satt på DADA idag igen eftersom vi märkte att stället vi ville testa var skitdyrt. Seriöst 95 baht för en shake, aldrig i livet!

Förresten, snart kommer en liten kortisartikel och pics från mig dyka upp på ett nytt ställe på nätet! Och ni gläämer inte att jag fortsätter streetart fota för www.gatukonst.se


Brunch

Vi tog en sovmorgon idag och har precis ätit thaibrunch till frulle. Det vill säga en gigantisk Pad Thai på vårt GH. Vi ska kolla in ett nytt fik strax eftersom vi har plugg att ta i tu med. Hemtentaveckan är igång igen! Denna gång har vi lite längre tid på oss vilket är bra då vi förväntas skriva ca 20 sidor. Jag tror dock vi har koll på det mesta så det ska nog gå bra den här gången också!

Igår var vi på templet igen och var med på monk chat. Det hela går ut på att engelsktalande (vilket då blir lika med turister) sitter och pratar med munkarna. Man ställer frågor, diskuterar och de ställer massa motfrågor. Missförstånd, skratt och en ökad förståelse för deras sätt att leva blev utkomsten. Jag vill gärna gå igen snart, kom såklart på ännu fler frågor när vi gick. Det munkarna "får ut" är främst praktisk träning i engelska. Det är ett väldigt bra initiativ! 

Därefter åt vi ett litet mellanmål på en restaurang jag skriver ett tipsinlägg om sen. Lite filmtittande på rummet hanns med innan vi åt middag på DADA Café. Chris smothie såg precis ut som bea! Fasen att jag inte hade kameran! 

 

80-tals guidebok

Skulle inte denna bild sitta fint i en gammal guidebok alternativt restidning från 80-talet? Jag menar, färgsättningen, motivet...

Plåtade den igår. Med yttepyttekameran utan display (eller kikhål).


Promenad

Sommarkänslorna är på topp och härliga morgonpromenader är en höjdpunkt. Vi har inte hunnit utforska så mycket av Chang Mai än, eller rättare sagt Chang Mai utanför Old Town, eftersom vi har haft så mycket att göra med plugget. Nu är analysen som sagt inlämnad fast eftersom hemtentan startat blir det inte mycket lugn och ro för det.

Igårkväll blev vi däremot bjudna på en sen middag av managern på vårt guesthouse plus ägaren. Vi satt i trädgården och vår manager berättade mycket om sin familj, livet i Thailand och även om hennes brors militärtjänstgöring. Det jag reagerade starkast över var att trots att han tvingades delta i kriget i södra Thailand tvingas de thailänska soldaterna att betala sina egna kroppsskydd (50 000 baht). Hennes bror som inte längre vill tjänstgöra där tvingas nu betala en summa varje månad för att inte krigsplaceras. (Uppenbarligen inoficiella uppgifter). Hon berättade även hur hon tillsammans med syskonen och familjen bestämt att:

"My brother has to sacrifice his life to take care of our family. Is better for me and my sister to work. Girl can take any job, like cleaning toilets or whatever it does not matter. As long as we can send money home we are happy."

Detta sa hon utan bitterhet överhuvudtaget. Hon berättade hur dåligt hon tycker det är med människor som hela tiden strävar efter mer och mer pengar och inte är lyckliga i nuet.




Plugg...

Igår hade jag inte tid att uppdatera bloggen eftersom jag hade en deadline för en analys inom ekonomisk globalisering. Ni förstår säkert att plugget måste gå först!

Uppsatsen handlade hur som helst om effekterna av utländsk direktinvestering inom 3 olika geografiska områden baserade på tre artiklar. Det är tidskrävande att analysera data och fakta men samtidigt mycket intressant. Det har gett mig ökad förståelse för ojämn utveckling och vilken roll utländsk direktinvestering spelar i det.

Områdena som jämfördes var Indien, Centraleuropa och Indonesien. Särskilt intressant var att läsa om Indien och jag minns skillnaderna mellan industrialiserade och software beroende Bangalore och Hyderabad jämfört med byarna i Tharöknen där getuppfödning var en huvudsaklig sysselsättning. Att det förekommer så stora regionala skillnader inom ett land är både fascinerande och skrämmande. Jag frågar mig återigen om det kapitalistiska systemet med frihandel är lösningen? Jag tror i stor utsträckning tvärt om. De länder som redan är utvecklade tjänar givetvis på systemet eftersom de kan utnyttja det bland annat genom handelsvarukedjorna som tillåter att produktion förläggs i u-länder.

Något annat jag reflekterat över är att jag själv blivit duktig på att utnyttja systemet. Det kapitalistiska systemet medför skillnader i lönenivåer. Eftersom jag slitit hårt i Sverige och arbetat har jag tjänat ihop pengar. Dessa pengar har jag nu tagit med mig till Asien och kan, eftersom min köpkraft är större här än hemma, njuta av restaurangmat, utflykter, shopping jag inte kunde gjort hemma.

Frågan är om detta är fel? Jag ägnar mig åt att suga rikedomar ur Sverige och placera dem i Asien istället för i den svenska marknaden. På så vis bidrar jag till den thailändska ekonomin. Moraliskt sätt känner jag mig ofta tveksam av någon anledning. Fast samtidigt känner jag att vistelsen här och mina tidigare resor i stor utsträckning ökat min förståelse inför de ämnen som avhandlas i min kurs. 

Jag skulle kunna skriva en bok om detta... 

Bilddagbok: Wat Chediluang Varaviharn

Gårdagens tempelbesök på Wat Chediluang Varaviharn resulterade i ett gäng fotografier. På detta tempel finns även så kallt "Monk Chat" där engelsktalande får chans att ställa frågor till munkarna och de i sin tur får öva sin engelska. Jag ska gå dit någon dag snart!
























Sprid julklappsglädjen

Tack vare www.godhandling.se kan du både göra en god handling och handla. Kortfattat går det hela ut på att du genom en trestegsmetod väljer vilken organisation du vill stödja, väljer en webshop och sedan handlar via webshopen. Du betalar alltså ingenting extra, du får hem varorna precis som vanligt men butiken skänker en summa till din valda organistation.

Du väljer själv till vilken organistation pengarna går till utav de som är anslutna. Bland annat finns Svenska FN- förbundet, Rädda Barnen, Hörselskadades Riksförbund, Röda Korset, Djurens Rätt, Hoppets Stjärna mfl. Du kommer alltså kunna välja något som ligger dig varmt om hjärtat.

Svenska FN förbundet tipsar om www.godhandling.se på sin hemsida och jag tycker absolut du ska följa rådet!



Skärmdump: http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/stod-fn-forbundet-med-din-shopping/


Just det!
Om du signar upp för att få nyhetsbrevet skänks 5 kr till den organisation du väljer!



Skärmdump: http://www.godhandling.se/nyhetsbrev/

Missa inte att sköta julklappsinköpen via www.godhandling.se

En månad till julafton

24 november är det idag och således en månad exakt till Julafton. Årets version kommer bli annorlunda eftersom jag och Christopher kommer vara i Burma. Tur att familjen kommer ned den 26 så vi hinner vara tillsammans också. Dessutom är det andra året i rad julen firas i Asien. Och året dessförinnan var jag på Tobago. Hmmm. Kanske att jag kör på vit jul nästa år?

Julklappshetsen tycks ha dragit igång i bloggvärlden och det ena "inspirationscollaget" efter det andra publicerars. Foki vill köpa en fånig mössa till sin far, Blondinbella hetsar över Xboxar och "märkesgrejer" till sin webshop och de flesta andra radar upp dyra önskepresenter i långa rader. 

Jag la också upp en önskelista. Något annorlunda helt klart! Dessutom skrev jag till de stora bloggarna med förslaget att www.presentermotfattigdom.se kanske är vettigare än nya mobiltelefoner? Tror ni jag fått någon respons? Tyvärr inte... Jag som skrev ett "välkomstinlägg" till Isabella.

Det tycks bara vara i min värld det är självklart för någon med den påverkansförmågan att betona något annat än prylar till sig själv. Inte undra på att aktivister blir bittra, hehe. Jag tycker Isabella är relativt vettig ibland sett ur perspektivet att hon är en bra förebild för unga tjejer. Jämför man med resten av den så kallade bloggeliten är hon ett geni. Jaja. Nog om det!

Arga insändare till lokaltidningar kanske skulle fungera bättre för att få ut mina åsikter? Hmmm...

God Pesto på Julie's

Hur högt man än svävar i thaimatshimmeln är det skönt med europeiska klassiker ibland. Grejen är som ni resenärer vet att europeisk kok-konst misslyckas allt som oftast här borta. På Julie's Guesthouse i Old Town, Chang Mai hittar du däremot goda pastarätter för 70- 90 baht. Peston är riktigt god och rekommenderas precis som jordgubbslassin! Gällande lassin, se till att få lassi och inte shake. Shaken är inte alls lika god. På kvällarna när restaurangen är stressig är det bättre att dricka öl än jordgubbsshake. Av någon anledning smakar dem mycket mindre jordgubbe då. Vet inte om det är för att jordgubbslagert tar slut eller vad som är grejen...

Som en parentes kan jag säga att thaimaten också är super på Julie's. En rejäl portion kostar från 45 bath och jag tror inget överstiger 70 baht faktiskt. Möjligen nån räk/fiskrätt...


Bilddagbok: Chang Mai

Här kommer en bilddagbok från första dagen i Chang Mai! Mitt batteri dör typ nu så jag får lägga till text sen!



Northern Star hette guesthouset vi bodde på första natten. Budget style ja visst och det ingick dessutom läskigt kraftiga hostattacker från någon äldre person i ägarfamiljen i gryningen. Fast vi har flyttat nu, vi måste ha det lite schysstare nu när vi ska försöka vara seriösa och plugga på dagarna. Oh I miss those backpacker days...



Å andra sidan ser stället ut som ett fängelse så jag är nöjd med flytten till supermysiga Sabuy. Ska visa bilder sen! Vi blev hur sm helst bjudna på té och kände oss otroligt välkomna! Gubben på Julie's verkar däremot fått storhetsvansinne eftersom stället är så poppis... Vi väljer att inte bo där, men lär äta i trädgården och hänga där för att träffa folk.



Här är trädgården på Julie's. Mysigt!



Vi var så sega efter tågresan...


Nu bor vi på denna mysiga Soi. Huset på bilden är en del av restaurangen vi sitter på nu. Här käkat och börjat plugga precis!


Old Town är promenadvänligt, vackert och med en temperatur som den perfekta svenska sommardagen. Så underbart!

Bye bye Bangkok

Igårkväll tog vi tåget från BKK vid 22 och tänkte som vanligt med längtan på indisk tågluffning. De tågen är större även om man tar sleeper class! Men det funkade, såklart. Ett antal skrammlande, relativt kyliga timmar med någorlunda sömn och hårt kramande om stora kameran närmade vi oss således Chang Mai. Nu njuter vi för fullt av första dagen i Chang Mai (på denna resa alltså, hehe) och det är bara så underbart att ha kommit hit!

Vi bor på halvskabbiga North Star och hoppas på rum på Julie's imorn. Vi har chillat i deras trädgård redan och druckit jordgubbslassi! Tur för mig att jordgubbssäsongen börjat!


Utflugna

Nu har vi lämnat vår lägenhet och åkt till Khao San. Vi sitter och äter falffel och dricker shakar på Travellers, vårt vanliga hak. Ska plugga här tills det är dags att dra till tågstationen!





Svårt att fota med en kamera utan display eller vad säger du Chris?

Himalaya, Nepal

Vackert, magnifikt, fantastiskt... jag kan inte finna riktigt bra ord ens för att beskriva Himalaya, bergskedjan i Nepal. Att vandra här är något alla vandringsintresserade bör gjort någon gång i livet. Du kan välja mellan en eller flerdagsturer, 3 veckor långa strapatser, eller så kan du bestiga Everest.

Jag och Christopher gick Ghorepani- Ghandruk circuit som är kort, bara 4-6 dagar beroende på hur mycket du gillar att stressa på världens tak. Det var en fantastisk upplevelse och jag önskar vi hade haft tid att vandra en längre sträcka. En liten men viktig detalj är risken att få höjdsjuka. Ska du vandra måste du läsa på om det. Den kan drabba en redan vid lägre höjder än man tror!

Vill du besöka Annapurna range gör du det från Pokhara och mer info hittar du i min guide. Som ni kanske märkt har jag börjat lägga upp länkar till vänster till mina reseguider. Läs gärna och fråga sålklart om du undrar något mer. Vet ni, jag blev så glad när en läsare berättade att hon skrivit ut mina guider och tagit med på resan. Sånt betyder så mycket =)




Sista morgonen

Märkligt att vakna och veta att det är sista morgonen. Men jag absolut inte ledsen eller så. Jag vet att jag alltid kan komma tillbaka! Nu håller jag på att fixa frulle medan Chris är ute och köper mjölk. Vilket vanligt vardagsliv va? Vi kommer hänga på Khao San i väntan på tåget... mest för att det finns gratis internet och billig mat!

Woho! Chang Mai here we come!

Royal Chitwan National Park, Nepal

Jag kickar igång ytterligare en tipskategori, nämligen Tips- Nepal.

Nära den indiska gränsen i mitten av Nepal hittar du Royal Chitwan National Park. I området finns den indiska noshörningen, sloth bear, olika hjortar, alligatorer, påfåglar och många andra djur. Du kan utforska området på olika sätt: till fots, i kanot, med jeep och så min favorit- på elefantryggen. Genom att rida på elefant kommer du väldigt nära djuren. Bilden nedan, på en noshörningshona med fjolårskalv, tog jag med en helt vanlig digitalkamera med knappt någon zoom. Inga teleobjektiv här inte.

Du hittar mer information om nationalparken och hur du genomför ditt besök i min guide här.

Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete med utplantering av noshörningar från Chitwan klickar du här.

Ännu mer info om noshörningen finns här


Chang Mai imorn

Och tiden är ute. Nästan. Tänk att två månader gått så fort! Vi är på Khao San nu. Har packat hela min ryggsäck plus en stor randig säckliknande sak med grejer vi inte vill släpa på just nu. Så skönt att dumpa det så länge. Vilken tid det tog att få ihop allt i lägenheten däremot! Jag hatar visserligen att packa så det var nog lite därför...

Ska se om jag kan lyckas plugga lite nu. Vi har en inlämning redan på onsdag och kursens hemtenta dessutom. Gah. Ska fixa klart en intervju dessutom och jaga lite magasin för en annan story. Tur för mig att det inte blev nån photoshoot idag. Jag skulle givetvis stått bakom kameran... thairöra... haha!

Ingen kalaslördag med andra ord. Klockan 22 imorn går tåget och vi kommer upp till Chang Mai 12:45. Vi ska testa en natt på T-room Guesthouse, får se hur det blir. Jag hoppas vi hinner en sväng till Pai också. Den lilla byn är så mysig!

Vad görs hemma en kväll som denna?

Om att plugga på distans

Jag har fått en del mail med frågor om plugget här borta så jag citerar ett jag fick igår och svarar här så att fler kan få nytta av infon!

"Hej Wilda,

Jag gillar din blogg och läser den lite då och då (gillar även dina street art foton) och jag läste att du pluggar distans? Jag undrar om du kan ge mig några förslag på sätt att studera i bkk, vare sig det är på skola där eller distans från europa. Huvudsaken är att jag får en sjysst utbildning, men kan samtidigt leva ok i bangkok på csn lån.

Tack för en sjysst blogg,

xxxxx"

Tack för berömmet först och främst! Till frågorna således:

Plugget
Jag pluggar på distans från Högskolan Gotland och tycker distansstudierna funkar väldigt bra. En sak som är bra att veta är att det snarare är mer att göra på distansstudier än studier på fast ort. Du får inga tillfällen att luta dig tillbaka på en föreläsning och låta informationen skölja över dig utan det är hårt jobb som gäller. Jag vet inte om min kurs är extrem med våra hemtentor blir ca 20 sidor och vi har 4 st per termin, plus en analysuppgift/ övning per vecka ungefär. Sedan ska vi kommentera varandrar uppgifter och läsa ett antal kapitel i veckan i diverse böcker som är på engelska eftersom det tydligen inte är värt att göra översättningar till svenska.

Jag klagar inte nu utan säger det bara för att tydliggöra vilka förväntningar man bör ha. Jag har aldrig pluggat vid en skola här borta men det är möjligt. På denna blogg kan ni läsa Jannis tankar kring studierna vid Bangkok University. Jag bör kanske inte uttala mig men personligen känner jag mer tillit till europeiska skolsystem men jag antar det beror på vilka ämnen man vill läsa. Sedan kan det ibland bli problem med att "översätta" studier utomlands till svenska meriter men det kan säkert Jannis svara på.

En stor faktor att jag röstar på distansstudier från Sverige är att du när som helst kan åka hem och fortsätta studierna. Börjar du på skola här i Bangkok skriver du upp dig på 4 år. Jag tar istället med mig plugget. Imorn åker jag till Chang Mai, sedan Burma. Efter jul tänker jag bo i Laos ett tag. Fast, jag är kanske lite rastlös/ äventyrlig? 

Just det, studier på skola här är inte gratis. Det innebär att du förutom studielån kommer ha feta terminsräkningar att betala tillbaka. Kanske nöja sig med att ta en kurs i thai på en skola vid sidan om distansplugget och på så sätt få student visum?

Ekonomi
Att leva ok på CSN lån är inga problem men att leva på enbart bidragsdelen går inte. Nu kommer ni säkert säga emot mig, men bor man i en storstad vill man väl leva lite? Ja, jag kan sitta i ett billigt rum och äta nudelsoppa på kopp från 7elven men varför är jag då i Bangkok?

Det kostar betydligt mer i Bangkok än på landet, precis som hemma med andra ord. Fast det går att komma runt några kostnader.

Hyra: En lägenhet kan kosta fruktansvärt mycket. Vi hade tur och hittade ett ställe på Lang Suan inklämt mellan lyxlägenheterna. Vi ger 15 000 baht/ månaden plus el och 300 baht/ pers i vattenavgift. Att använda ACn kostar helvete så vi lever i ständigt blås från fläkten. Vi prutade ned vår hyra från 19 000 så var beredd på sånt. är man själv kan man hyra en enrummare, dvs utan kök, kanske med en micro för 6000 baht/ mån en bit från Victory Monument och även hitta liknande vid tex On Nut. De flesta expats vill bo på Sukhumvit men det kostar... Hetaste tipset är att bo nära en BTS station!

Mat: Att laga själv är dyrt mest för att råvaror som är västerländska kostar extremt mycket. Du gör bättre i att gå till en marknad och köpa färska grönsaker och svänga ihop din egen curry.. fast, då kan du lika gärna äta ute. Dock kostar maten mer än man tror på restauranger kring Sukhumvit så se till att kontrollera tillgången på gatumat i ditt område innan du flyttar in.

Städerska: Att ha en städerska är obligatoriskt i vårt hus och kostar 1000 baht i månaden. Jag vill inte ha någon egentligen, jag vet att det ger henne jobb osv, men när tvätten blir förstörd, hon inte diskar ordentligt och drar ut kläder ur våra skåp när hon känner för att tvätta så tröttnar man... kan vara värt att spana efter ställen utan städerska...

Var två: Genom att dela kostnaden för en lägenhet kan du bo större och centralare... ganska uppenbart va?

Kurslitteratur: Många böcker kan lånas via datorn från svenska bibliotek. Du slipper kostnaden och dessutom extra flygvikt, bra va?

Extra jobb? Nope, glöm det. Har du inte arbetsvisum och arbetstillstånd riskerar du utvisning eller ännu värre grejer. Räkna absolut inte med att kunna extraknäcka!

Visum: Jag har turistvisum eftersom distansplugg inte ger student visum och jag inte vill läsa thai. Jag har 60 x 2 dagar från Thailändska Ambassaden i Stockholm. Dessa är gratis fram till i sommar tror jag! Jag har efter de första 60 gjort en smidig förlängning på Immigration office (obs nytt ställe inte i Silom utan långt utanför Mo Chit!!) och fått 30 dagar till för 1900 baht. När jag sedan flyger tillbaka från Burma startar nästa 60. Därefter bli det Laos. För att få 30 dagar gratis i Thailand måste man flyga in, vid landpasseringar för man bara 15 vilket jag märkte förra året då jag korsade gränsen nån dag efter nya regeln kommit...

Sammanfattningsvis tycker jag distansstudier är grymt! Go for it! Du kan ju alltid byta plats om du inte trivs eller vill ha omväxling, och vill du spara pengar, gör som vi och dra norr ut ett tag! En i min klass läser från Bali och en annan tjej vars blogg jag läste förut pluggade från Hong Kong. Vart vill du åka?

Har ni mer frågor är det bara att maila [email protected] eller kommentera på inlägget!


Tågluffa i Indien

Indien är galet kaosigt, men färgglatt, spännande och ett fantastiskt resmål som kommer ge dig minnen för livet. Det inkluderar även minnen av mindre behagliga toalettbesök, hotellsängar du inte ens vill nudda, försök till lurendrejerier och så mycket annat. Om jag marknadsförde Indien utan att nämna baksidorna... ja... 

Att resa runt i Indien är enklare än vad du kanske tror. Tågluffning är enligt min mening det absolut bästa sättet att ta sig runt på! Du kommer möta så många människor och känna hur du med tåget tar dig till underbara och även avskyvärda platser. För att underlätta lite har jag skrivit en tågluffarguide här. Se den som inledande information och inspiration. Har du frågor, tveka inte att höra av dig! 

 

Välkommen hit Isabella!

Tänk vad perfekt att du just idag ville ha tips på nya julklappar till din webshop! Den perfekta julklappen hittas på http://www.presentermotfattigdom.se/ och jag är säker på att du tycker det är en viktig och bra julklapp! Kanske kan du skriva om det i ett inlägg om du inte kan använda det på Bellme.

Jag antar du hittade hit eftersom jag kommenterade på din blogg och jag hoppas du har lust att hjälpa mig få ut budskapet! Tack på förhand!


Bild: http://blondinbella.se/julklappstips/

Önskelista

Snart är det jul och jag har såklart en önskelista!

Kära tomten (alternativt mamma och pappa) jag önskar mig 500 kronor att sätta in på en fond med god avkastning för att sedan kunna skänka alla intäkter genom åren till organisationer som arbetar för en bättre värld.
Om någon annan önskar sig samma sak kanske vi kan slå oss ihop eftersom mer pengar växer snabbare!

Får jag önska mig en sak till vore det en get.


Bild: http://skansen.se/pages/?ID=98 men jag har tagit fotot.

Annars är jag bara jätteglad över att ni och systeryster kommer ned och hälsar på mig över jullovet. Jag känner att jag fått tillräckligt mycket prylar och grejer genom åren och är superglad för dem men just nu behöver jag faktiskt inte fler =)


I'm a blogger against hunger

Ett väldigt enkelt sätt att skapa medventenhet kring svält på din blogg är att skaffa samma widget som jag har. vs den lilla rutan till vänster. Klickar dina besökare på den kommer de direkt till WFP:s hemsida och kan läsa mer om hur de själva kan skaffa en.

På samma sida får du själv uppdaterad info kring hunger som du sedan kan blogga om och på så sätt sprida vidare!



För att få in "loggan"/widgeten på din blogg behöver du komma åt kodmallen. Klicka dig in där och scrolla ned till kodavsnittet som börjar på <div id="side"> där klistrar du in denna kod:

<a href="http://www.wfp.org/bloggers-against-hunger?utm_source=bloggersagainsthunger&utm_name=bloggersagainsthunger&utm_medium=banner"><img src="http://www.wfp.org/sites/default/files/u67/bloggers-against-hunger.jpg" /></a>

Du hittar koden längst ned på denna sida annars.

Om du, precis som jag, har en bloglovin ikon eller annat i menyn, klistra in koden efter den om du vill att bloglovin ska vara överst. Gör lite mellanrum mellan widgetsen genom att klicka enter en eller ett par gånger.

Tycker du jag var opedagogisk kan du läsa här för mer precisa instruktioner inklusive skärmdumpar! Du struntar bara i att det är en bloglovin kod som sätts in och lägger istället in koden ovan! Kommentera gärna om du tycker detta var en bra idé och om du lagt till widgeten på din blogg så kollar jag in!

Spread the word!


Med ett leende

Jag hänger på Ubuntu och ska se om jag kan motivera mig själv att börja med nästa uppgift. Det är en analys och jämförelse av 3 artiklar kring ekonomi och handel på olika platser i världen. Kan jag motivera mig själv? Ska testa med en kaffe och lite film först. Har galet ont i huvudet och hade det igårkväll med. Allvarlig vätskebrist och kraftigt avgasintag igår kanske är orsaken? Tur att jag pimplar vatten som en galning nu då.

Jag som har turen att kunna dricka hur mycket vatten jag vill. Läs mer vad WHO säger om vattenbristen på många platser i världen här.

Tänk om vi kunde skapa lite medvetenhet kring orättvisorna? Jag har under de senaste dagarna försökt kommentera hos de stora bloggarna om videotävlingen Hunger Bytes som World Food Programme (en del av FN) anordnar, men tyvärr verkar samtliga tycka att dagens outfit är viktigare. Jag vet inte vad du tycker men för mig är motarbetandet av svält, terror, likgiltighet, kvinnoförtryck och miljöförstöring bra mycket viktigare än vem HM designar nästa kollektion med. Egentligen är jag nog bara avundsjuk. Jag är avundsjuk för att de stora bloggarna har en sådan möjlighet att påverka. En möjlighet jag inte har... och nej, jag vill inte påverka folks val av handväska.

Nu menar jag inte att man ska sluta shoppa, alltid gå istället för att ta bilen och försöka bli en "hardcore aktivist" för det. Det kommer inte funka tror jag. Men om alla blev lite mer medvetna, om alla försökte bara litegrann så skulle världen bli så mycket bättre- som sagt tillsammans kan vi rädda världen!

Fast med leenden och skratt- inte genom domedagspredikan à la 2012.


Luang Prabangs bästa nudelsoppa

På en liten gränd till vänster i början av Luang Prabangs nattmarknad gömmer sig det bästa nudelhaket i stan. Du pekar på vilka sorts nudlar, kött och grönsaker du vill ha samt gör bäst i att säga medium när hon frågar hur kryddig du vill ha inrättningen. Nån minut senare står en djup plastskål framför dig med soppa. Du får själv krydda extra efter tycke och smak där du sitter vid den bardiskliknande bänken. En skål kostar ca 9 kr.  


Off we go...

Nej, nu kan jag inte sitta hemma och ruttna längre. Jag ska ruttna på Ubuntu istället medan Chris jagar skor på CW. Måste dra ut så att städerskan kan fixa här plus tvätta inför the north. Jag gillar inte att ha städerska... men det var obligatoriskt. Bra för henne och så vidare men nej. Inte min grej. Hon tvättar saker på fel sätt, diskar inte rent, rotar i våra skåp osv... suck. Och så kan hon zero engelska. Jaja...

Visumguide

Jag var precis inne på Travellife.se och såg att han hittat DNs nya visum- guide! Jag måste nästan härmas och länka till den också =) Klicka här gott folk och scrolla längst ned för att hämta guiden som PDF! Klicka gärna in på Travellife.se också för vettiga resnyheter och annat skoj!

Oh well.

Skrev ingeting igår. Mest för att jag inte hade lust och dels för att internet är, ja, som det är!

Dock har jag spännande news nu! På söndag åker vi upp till Chang Mai och kommer stanna där tills vi åker till Burma. Vi fick visumen igår vilket är toppen. Men, av diverse skäl kommer jag inte uttala mig om Burma här förrän vi är tillbaka i Thailand strax efter jul.

Vi är verkligen pepp på norra Thailand nu. Jag har inte varit där på hösten utan bara senvåren då det mesta av grönskan torkat bort. Frågan är om det är jordgubbssäsong? Vi kommer inte hyra lägenhet eftersom vi är där så kort tid utan tänker bo på guesthouse! Ska bli skönt att träffa lite folk och spara lite pengar =)

Allra skönast ska det bli att kunna promenera en massa utan lika risig luft som här i Bangkok.

Vi avslutade kvällen med att köpa mat på Paragon Gourmet Market. Baguette, ost, lax, oliver och små tomater. Me like!


Detta vill jag vinna:

På Vagabonds hemsida kan man vinna en middag med en redaktör. Hur grymt vore inte det? En av dem är Per J Andersson vars blogg jag ofta länkade till från thisiswilda.com

Det vore onekligen schysst att sitta ned med en av dem och diskutera hur man framhäver kärleken till en geografisk plats i ord. Fast, man måste såklart vara prenumerant för att göra det. Och så måste man vara i Stockholm. Med andra ord tokfailar jag... Damn.

Som sagt, det hade varit intressant!

För er som är hemma, klicka in här, och lova berätta hur "dejten" gick!


Bild: vagabond.se

This world of mine...

Du måste ärligt talat gå in på denna sida. Vi måste hjälpas åt nu. Snälla.

This world of mine.. This world of mines!


Banana pancake trail

Givetvis har jag följt Banana Pancake Trail- till viss del i alla fall. Det går liksom inte att unvika även om man vill. Det är helt enkelt den resa "alla" sydost Asien backpackers kör. Även om jag försöker göra avstickare glider man in på spåret igen som om man halkat på ett bananskal. Fast inte så stor utsträckning som andra...

Bananpankakor. Ja. Där dessa finns, finns turister likaså.

Den ultimata förstagångsbananen flyger till Kuala Lumphur om hon är smart, Bangkok om hon är mindre smart. 2 månaders äventyr väntar. Därefter följer Tamanagara regnskogen och sedan Langkawi. Därifrån jobbar sig bananen via Krabi och Lanta upp till Phi Phi (som ju är ok för en backpacker medan Phuket inte är det). Om en Fullmoon fest inträffar speedar bananen genast över till östkusten för att sedan backtracka tillbaka och fortsätta spåret. Annars blir det VIP buss från Phi Phi norr ut. 

Vid 4 tiden på morgonen trillar bananen ut ur bussen i Bangkok utan en aning om vart hon är. Hon tittar med sömndruckna ögon åt höder, och om glasögonen är på kanske ett konstigt monument i guld och sten skymtar i en rondell. Givetvis ska hon till Khao San, men vart ligger det? En vänlig tuk tuk chaufför kör henne ett par varv i kvarteret och tar sedan emot 100 baht för turen. Tänk om bananen vetat att det bara var att gå till vänster sen första höger så skulle Khao San vara där...

Efter ett par dagar med reaserch på någon bar på själva Khao San vågar bananen sig iväg från D&D Inn. Hon hamnar på Rambuttri- oj, här var det lite coolare och lite mer "äkta" hippiebackpackers som hänger tänker bananen och försöker passa in. Det går sådär. Utan vare sig dreads, tatoos, höftbälteväska, piercingar eller ett galet gäng israeler funkar det inte. Korta badbyxhotpants, linne och flagnande bränna passar bättre på Khao San.

I äventyrlig anda går bananen med på att följa med svenska hockey laget (svennekillarna med relativt vältränade, brunbrända, ständigt iförda badbyxor och vitt linne alternativt ingen tröja med en öl i handen 10 på morgonen) till Chang Mai.

Häftiga upplevelser som elefantridturer väntar bananen i norr som givetvis inte alls kollar upp hur elefanterna stallas upp på natten. Den genuina nattmarknaden känns så thai.

Bananen tröttnar och åker till Vang Vieng- som hon inte exakt vet vilket land det ligger i. Eller är det ett eget land? Direktbuss inklusive slow boat och någon som fixar visum. Tubing. Yeah. Lämnar Vang Vieng (ja, Laos alltså) utan att ha sett så mycket mer än 4000 islands i söder som nåddes via VIP nattbuss.

En tur till Angkor Wat, bokad och betald på en resebyrå, står på tur. Efter ett panikdygn i Phom Phen flyr bananen tillbaka till Thailand. Skönt!

Ko Chang blir återhämtningsplatsen.

Nej, fullmoon är snart. I panik rusar bananen mot Bangkok och bokar VIP buss ner plus boende för billiga 1500 baht natten. Vaddå inte boka i förväg? Tur att hon hann få håret flätat och en piercing i naveln på Khao San innan avfärd!

Att ta dykcert tokbakis på Ko Tao avrundar första resan fint. Vilket äventyr. Och bara så äkta!

Hur som helst äts de godaste pankakorna på Ko Tao.


Södra Laos

Laos är ett av mina absoluta favoritland. Det finns otroligt mycket att upptäcka, göra, se, smaka på, häpna över och så vidare. Därför skapar jag nya tipskategorin Tips- Laos för att jag ska kunna tipsa er om mina favoriter! Ännu mer om Laos blir det såklart i vår när jag bosätter mig där en månad. Jag kan knappt vänta!

Vi kör ett snabbt inledningstips!

Södra Laos, och närmare bestämt Bolaven Plateau, bjuder på så otroligt mycket! Vattenfall finns det flera stycken av som det jag fotat nedan till exempel. Du når ut hit från Pakse med ordnade turer, lokalbussar, som jag gjorde med hyrd lätt motorcykel eller som Chris på cykel.

Mer om Södra Laos skrev jag i denna artikel! Fler tips kommer såklart droppa in =)


Luftföroreningar

Jag hittade en bild på Surawong Street och den "gula" reklamskylten jag skrev om förut. Dags att rädda världen? Inte underligt att man själv känner sig smutsig jämt...

Vid lunch testade vi ett nytt ställe på marknaden som visade sig bli succé. Tack vare en schysst thai-tjej lyckades vi beställa vad vi ville för en gångs skull eftersom hon översatte! Grymt! Sen dess har vi softat hemma, kollat på tv- serier och nu äter vi Subway mackor på Ubuntu. Har precis skickat in uppsatsen! Score! 


Idag då?

Vad ska man göra idag? Skicka in uppsatsen är en sak men sen? Jag vill åka till Hualamphong och köpa tågbiljetter men det kan jag inte. Jag vet inte när vi kan åka eftersom vi måste vänta till imorgon innan vi vet om vi får våra visum eller inte.

Det känns nästan lite förbjudet att ha tråkigt här...

Igårkväll gjorde jag inget viktigt heller. Eller jo, jag hade en tjejkväll. Själv. Damn. Jag saknar hemma- kompisarna!!! Tur att film är billigt här så att man kan roa sig med något. Appropå film vill jag nog se September Issue som hade premiär den 12e. Är den bra? Nån som sett?

Här kommer förresten en elektrikers dröm från Surawong:



Jag trodde verkligen Hoh Chi Minh, Vietnam, var staden med sämst ledningar...

Det spelades bättre boll...

... igår under expressway över Surawong än hemmavid.




Gold Spices

I korsningen Charoen Krung och Silom Road ligger en liten kryddbutik som jag hittade av en slump först när jag gått förbi under några olika dagar och tänkt "det luktar som i Indien här". Igår kollade jag ovanför de mörka skyltfönstrena och upptäckte att det var en kryddbutik!

Gold Spices säljer färdiga masalas (curry blandningar) för 20 baht samt på lösvikt. Förutom kryddor hittar på Ghee (ungefär flytande smör), rökelse och torkade kanelstänger.

Du hittar stället lätt då tuk tuk toutsen hopar sig utanför...


Koffee LinK

Är det ett stekt ägg i en kopp? Nej, en cappucino på mysiga caféet Koffee LinK. Stället är känt för gott kaffe och jag kan inte annat än att hålla med. Jag vet inte hur dem gör det men fluffigare mjölk får du leta efter. Du väljer själv mellan 1 och 2 espresso shots i din latte/cappucino/americana. En shot kostar 50 baht, två kostar 60. Den enda jag saknar är lite kanel på toppen. 

Té finns, men i påsform som vanligt samt brownies och croissanter, lite beroende på vilken dag du kommer. Damen som driver stället (jag vet inte om hon äger det eller inte) pratar grym engelska. WiFi finns och är gratis när du köper något. 

Hitta hit: Ta båten eller BTSen till Saphan Taksin och gå längs Charoen Krung (New Road) tills du kommer till samma gata som Assumtion Chruch. Gatan leder ned mot floden, dock ej till flodbåten utan till en brygga där båten bara går tvärs över floden. Har du Nancy Chandlers karta finns caféet inte med men siffran 42/2 står över rätt plats. Koffee Link ligger på ett hörn och utanför står lite bord och stolar. I fönstret sitter "rekommendations brev" från nöjda kunder!

Missa inte!



                                                                       

Het bil?

Bilar är statusprylar i Bangkok. Familjer som bor i de skruttigaste kvarter du kan tänka dig kan mycket väl ha en bil som är fetare än din pappas. Märkliga prioriteringar tycker jag...

Här är ett bra exempel på en inte så creddig bil jag hittade mellan Surasak och Silom.


Vart har jag varit idag?

Är det någon som kan säga vart jag har varit idag? Det finns en ledtråd i ett inlägg längre ned...

Den som gissar rätt får en länkning!


Restaurang Suda

På Sukhumvit Soi 14, precis nedanför Asok BTS station, ligger en servering som är mycket poppis bland expats. Upplägget är enkelt med plaststolar, fläktar och ölreklamsdukar. Kanske ser stället inte mycket ut för världen men maten är grym! En portion med tex sweet and sour kyckling på ris kostar 50 baht vill man ha ris vid sidan av kostar rätterna från 100 baht ungefär och ris går på 20 baht. En stor Singha kostar 80 baht.

Missa inte! Tack L för tipset!




Soontra

Att åka BTS är ett smart transportsätt i Bangkok som ni vet och på många stationer finns något som gör det hela ännu roligare. Soontra har små kiosker och säljer grymt god passionsfruktjuice bland annt. 20 baht kostar den! Måste provas tycker jag. Fast, man får inte dricka innanför spärrarna eller på tågen så köp när du kommer fram någonstans eller lägg i väskan =)














I Surasak

Nu på morgonen har vi varit och uträttat ett ärende i Surasak. Det lät viktigt va? Ska berätta sen när jag vet om det fungerade eller inte...

Gick sedan förbi det mysiga indiska templet, köpte kokosplättar nära moskén och har nu druckit kaffe och pluggat på fiket Koffee LinK ganska nära Chao Phraya (floden). Ska köra ett tipsinlägg om det sen! Grymt kaffe och damen som driver stället är brutalt bra på engelska!

Vi ska dra vidare till ett bibliotek nu och skriva klart uppsatsen!

Hörs snart!


Silom

Här har jag varit hela dagen. I Silom. Vi åt middag på en gatubuffé här istället för hemma idag men det var ingen hit. Ingen magsjuka men det var rätt äckligt och Chris fick en sten i maten. Har fixat klart analysen kring Estland och Namibia, bara sista koll och referenslistan kvar. Nu ska vi iväg och käka någonstans. Overkligt att jag har alla tänkbara matalternativ inom räckhåll med taxi/ BTS/ båt medan så många inte har någon möjlighet alls till middag. Jag mår illa av tanken.

Imorgon ska jag gå med i FN:s ungdomsförbund i Sverige. Det kan vara exakt det diskussionsforumet jag efterlyste igår!


Säkerhetstänk i Bangkok? Nope...

I Bangkok fungerar inte säkerhetstänket på samma sätt som i Sverige. Här är det helt okej att arbeta på byggen i flipflops, åka på lastbilsflak i hastigheter långt över 30 km/h och att sitta framför en arbetande grävmaskin.

Japp, synen nedan mötte oss på förmiddagspromenaden i Lumphini Park. De använder grävmaskiner för att få upp lera från bottnen och så lägger de leran i pråmen på bilden. Framför satt en kille och fixade med motorn. Han sket fullständigt i att skopan grävde och dumpade lera bakom rygger på honom. et kan ju tilläggas att föraren av grävmaskinen sätt och rökte i hytten och verkade sisådär intresserad av sitt jobb... 



Minsta svälten- delta i FN:s videotävling

Så, vad kan jag göra för att förhindra svälten? Inte allt såklart, men något!

Just nu pågår FN:s videotävling hunger bytes! Skapa medventenhet genom att tävla med ditt filmklipp.



Bild: http://www.wfp.org/hungerbytes

Så här beskriver FN själva tävlingen på http://www.wfp.org/hungerbytes

Time to bite back!

Welcome to "hunger bytes! " The international video competition for inspired filmmakers - hosted by the World Food Programme, in partnership with YouTube. Starting October 16, filmmakers around the world are invited to submit short videos about hunger.

This year the world is reaching an historic milestone – and not a good one. By the end of 2009, over 1 billion people will be suffering from hunger. In a world of 6.8 billion, that means 1 out of 7 people will soon be undernourished.  Every day, 14,000 children die of hunger-related causes – or to put it another way – one child dies of hunger every six seconds

Acceptable? We don’t think so… 

It’s time to make some noise! The online billion – (that’s you, by the way) – has to step up and help the hungry billion… How? By spreading the word, and by making people think… 

We need you to make the edgiest, most provocative videos about hunger. Whatever it takes to make people think, and to change attitudes. The videos with the most views will be judged by a celebrity jury and the winner will get to travel to a WFP project.

Whatever your style of film-making, share it with the world – anything goes… It’s time to bite back!


"En miljard hungrar"

På DN:s hemsida publicerades igår en mycket viktig artikel som behandlar faktumet att antalet hungrande människor i världen ökar. Idag inleds en konferens i Rom med målet att samla politisk vilja och öka satsningarna på att minskar hungern.

Vad jag anser bra är att artikeln belyser faktumet att det inte är bristen på mat som ligger bakom hungern utan faktumet att de allra fattigaste inte har råd att köpa den. I artiklen uttalar sig Olivier de Shutter:

– Nej, att bara producera mat hjälper inte. Problemet är inte att vi producerar för lite mat, det handlar i stället om social orättvisa, säger Olivier de Schutter, FN:s speciella rapportör i matfrågor.

Här tycker jag de Schutter påpekar det viktiga faktumet att staten spelar stor roll i vilken välfärdsregim de väljer. Det spelar ingen roll hur goda tillgångar på exempelvis naturresurser ett land har om inte vinsterna från dessa fördelas jämt bland befolkningen. De Schutter hävdar även att total frihandel inte är lösningen och det håller jag med om. Total frihandel gagnar inte små bönder eftersom de knappast har möjlighet att konkurrera med stora bolag och transnationella företag. Öppningen av gränser och borttagningen av tullar kommer gagna redan utvecklade länder och tillåta deras transnationella företag att ytterligare förstärka sin position genom tillgången på nya marknader och platser för billigare produktion.

De som befinner sig längre ned i värdekedjan kommer få det ännu svårare om total frihandel skulle införas. Konkurrens kommer inte ske på lika villkor. Vad som istället bör ske är en uppmuntring till jämnare fördelning av resurser för att undvika sociala orättvisor.

Den ojämna utvecklingen är ett faktum i dagens kapitalistiska världsordning. Alla länder är inte integrerade i världsekonomin på lika villkor och staten har en viktig roll att spela. Så länge en extraktion av vinster från bla utvinning av naturresurser, produktion och handel ständigt sker från u-länder till i-länder kommer den ojämna utvecklingen fortsätta.

Det är dags att ta ställning. Tycker du det är rätt att majoriteten av överskotten samlas i i-länderna?

Är det rätt att en miljard hungrar? Sverige, och världen, har ett ansvar. Tar du ditt?


FN:s generalsekreterare Ban Ki- Moon deltar vid konferensen kring världshunger.
Pressbild från: http://fn.se/press/pressbilder/

Annorlunda dag igår

Söndagen spenderades på ett minst sagt annorlunda men dock spännande och intressant sätt. Jag gjorde en intervju med en person som är i Bangkok och gör något bra. Ni får veta mer om det när den publiceras! Annars slutar det väl med att någon rippar mina idéer? Stort tack till tipsaren D hur som helst!

Dessutom hade jag fördelen att få träffa en person som arbetar på SIDA här i Bangkok och som gav väldigt bra råd inför de kommande studierna! Förutom det dök även andra personer som arbetar med bistånd upp vilket ledde till intressanta samtal, tyvärr alltför korta men ändå.

Hemma önskar jag mig någon form av diskussionsforum där man träffas och diskuterar olika ämnen. Kanske ett ämne per vecka som man vet innan och kan läsa lite om? Då lär man sig nya saker och får chans till mer givande diskussioner med människor som också vill gå på djupet i olika ämnen. Finns redan sådana grupper på universiteten hemma? Nån som är pepp? Sedan kunde man bjuda in representanter för olika, ja, organisationer, religioner, rörelser och så vidare för att få höra deras vinkel på ett visst ämne.

Vi avslutade kvällen på en trevlig restaurang vi fick tips om! Mer om det snart =)

You want VIP bus? Helst inte säger jag och är glad jag inte satt i den galna bussen som drog förbi oss nyss...


Här vill jag vara nästa sommar

Sverigeromantiken blomstrar bland avgaserna och jag inbillar mig att om jag åkte hem idag skulle jag finna Sverige som allra finast en sommardag, eller kanske en klar och fin solig höstdag, eller glimmande vit och snötäckt? Är det så? Hoppas inte för då blir det hemlängtan på riktigt!

Nästa sommar vill jag åka till festivalen Urkult. Kunde man dessutom kombinera det med lite vandring en vecka innan vore det underbart. Allra helst in i Norge först för dykning, sen vandring och sist festivalen.

Nån mer som är sugen?


Bild lånad från urkult.se

God morgon!

Ibland är livet i en fläkt inte så fabulöst man kan tro. Tänk dig Carola eller motsvarande vindälskande människa och sedan hur irriterade de skulle bli om någon ställde fläkten bakom dem under ett uppträdande?

Att sova i med fläkt... nej, det blir inte som hemma. Fast, vi har bara till på söndag på oss att njuta av vår fula grön-blå fläkt från Carrefour så jag ska väl inte klaga. Har ätit riktigt frukost nu! Köpte bröd på Tops market igår, och här kommer ett insidertips (hehe), strax innan stängning rear dem ut färskt bröd, kakor och så vidare! Vilket budgettips va? Samma gäller på Gourmet Market på Siam Paragon- där får du galet god sushi sjukt mycket billigare innan stängning!

I alla fall. Bröd och té, det blir inte mycket bättre en söndag här borta. Söndag ja, idag kommer min söndag inkludera något som aldrig hänt förut. Visserligen ur ett undersökande syfte men ändå. Vad kan det vara?

Här är förresten det viktigaste och en stor anledning till att jag pluggar det jag gör:



Folies Patisserie

Jag är galet förtjust i Frankrikes små patisseries. Små café/ bagerier som trängs på gatorna i Paris och över allt annars. I Bangkok hittar du Folies Patisserie på Nang Linchee (samma gata som italienska ambassaden) som är ganska fint. AC:n blåser som vanligt lite för hårt och lite dämpad belysning skulle göra susen, men personalen är trevlig och croissanterna jättestora. En kopp varmt kaffe kostar 40 baht, iskaffe går på 50 baht. En mängd olika croissantliknande bakverk finns för 35 baht och uppåt plus lite dyrare bakelser. Baguetter och bröd finns liksom olika smörgåsar som bres på beställning. Helt klart bästa fiket i området och värt ett besök om du har vägarna förbi- att vallfärda genom hela stan är nog lite överdrivet däremot.

Det finns ingen BTS station direkt i närheten så det får bli taxi från Chong Nonsi BTS på Silom Line!






Badrumstillbehör till salu

När du vill inreda ditt hem precis som ett riktigt skabbigt guesthouse vet jag precis vart du ska gå! På gatan Nang Linchee i Bangkok hittar du både fult kakel och garanterat bakteriesamlande handfat, urinoarer samt speglar. Ta en taxi från BTS Chong Nonsi eller från där du råkar befinna dig. Kolla in bilderna- och du, billigt är det också!





Café Ubuntu

Café Ubuntu är ett tvåvånings café/ galleri/ kreativ verkstad i Silom, Bangkok. Den grymma personalen svänger ihop latte, iskaffe, varm choklad efter behag. Iskall kiwi/ jordgubb eller pink guava juice finns också. Hemmagjord glass och små bakverk som varierar dag till dag gör stället helt perfekt.

Är du mer hungrig kan du faktiskt ta med mat från någon restaurang och äta på caféet om du köper dricka. Många thailändare gör så, och även vi. 

Dekorationerna och tavlorna på Ubuntu är till dessutom till salu. Ubuntu ligger på Saladeang Road nära Saladeang BTS eller Silom MRT.






Lonely Planet topresmål 2010

Lonely Planet är ett namn som ingen av världens ryggsäcksresenärer kan undgått. Guideböckerna fungerar som resbibel för många, särskilt försagångsresenärerna, och dessutom publicerar LP inspirationsböcker på löpande band. Den senaste i skaran är Lonely Planet Best in Travel 2010 som berättar om vilka resmål som kommer vara bäst 2010.

Fast, ärligt talat vet jag inte om jag håller med. Det känns mest som om de snurrat jordgloben och slumpat fram de flesta av länderna.

Här kommer top 10 enligt Lonely Planet
(läs mer om varför LP tycker så här)

1. El Salvador
2. Tyskland
3. Grekland
4. Malaysia
5. Marocko
6. Nepal
7. Nya Zeeland
8. Portugal
9. Suriname
10. USA

Därför håller jag inte med i de flesta valen:
1. El Salvador
- Jo, visst, Varför inte. Men varför på första plats? Att Sydamerika blir allt populärare råder det ingen tvekan om men är verkligen El Salvador absolut bäst 2010?

2. Tyskland - Så gjort. Alla vet att Beerfest är kul för öldrickande tjockisar och att Berlin är nya London. Jag skulle absolut sätta übercoola Berlin på en toplista över storstäder - men är inte Schweiz ett mer utstickande land?

3. Grekland - Med all kärlek till mysiga öar, god mat och varma vindar- och lite har mot fjortis Kos måste jag säga att Malta borde fått Greklands plats. Mysiga Valetta, fina stränder, killer klippbad och inte lika mycket folk. Valet är enkelt.

4. Malaysia- Här håller jag med! Georgetown på ön Penang visade jag ju bild på i förrgår och Borneos dykning och regnskogar är fantastiska!

5. Marocko- Kan inte alla sluta hypa landet som ockuperar Västsahara? Marrakech hit och Marrakech dit, vi pratar om landet som utövar ett ouppmärksammat förtryck mot ett annat land. Detta måste få ett stopp och det kommer inte ske så länge än fler turister ovetandes åker dit! Klicka genast in på Tidskriften Västsahara och uppdatera dig! Sprid vidare! 

6. Nepal - Absolut! Det blir inte mycket vackrare än så här. En viktig punk är dock nedskräpningen av Himalaya. Mängden dumpade PET flaskor från vandrare ökar dag för dag! Köp en hållbar flaska och fyll sedan med kokat vatten från de små serveringarna. Du bör också vara medveten om kvinnornas oerhört utsatta situation. Ska du paddla eller forsränna? Gör då det med Himalayan River Girls som istället för att ge nepals kvinnor sympati ger dem utbildning och arbete!

7. Nya Zeeland - Kanske det, men ingen jättespännande nyhet. Varför inte ta Norge istället? Fjordar, vandring, skidåkning i toppklass, paddling och grym dykning! Go grannlandet säger jag.

8. Portugal - Mer spännande val än Grekland hur som helst! Låt Portugal peta ned Grekland från listan.

9. Surinam - Nu börjar det likna något! Synd att min enda erfarenhet från landet är ett par timmar på dess flygplats under en mellanlandning på väg hem från Tobago - som för övrigt helt klart förtjänar en plats på listan.

10. USA - Kom igen! Varför? Behöver den ledande hegemonin USA mer intäkter? Anledningen att folk gillar NYC verkar ju ändå vara att det är en sådan blandning av folk från andra ställen. Dags att sätta press på jätten i väst inte ge dem mer pengar genom turism. Fram för Kanada istället!

Vad tycker ni? Jag kan ju bara hoppas att boken innehåller mer inspirerande tips än så...


Höstrusk och morgonutflykt

Ja om det är något som är sant så är det höstrusk i Bangkok. Japp. Mängder av fallande löv, vindar och regn. Lite åska tror jag är påväg in nu. Å andra sidan är det fortfarande 30 grader varmt...

Idag tog vi oss en tur ut mot "förorten" i sydöstra Bangkok kring Italienska ambassaden. Vi åkte dit en en taxichaufför som både hittade rätt, kunde läsa kartan, köra bra och vara trevlig! Målet med trippen var att kolla in ett franskt patisserie som jag kommer berätta mer om sen!

Nu har vi åkt till Silom, hämtat mat på SP restaurang (pasta och kycklingbolognese som smaka som 7elevens...) och kurat ihop oss på Ubuntu. Utanför har hösten kommit krypandes men det gör inget. Jag gillar att kika ut på risigt väder, ju mer åska och blixtar desto bättre.

Här kommer en bild på gatan Nang Linchee från morgonpromenaden.


Mandu, Indien

Mandu är en liten by i delstaten Madhya Pradesh i Indien. Byn är i princip bara en lång huvudgata och lite små gränder och grusvägar ut i bushen. Vad som finns är däremot väl bevarad afghansk arkitektur. De mest kända (ex Mandu Fort) är det inträde till men jag tycker magin ligger en kort cykeltur ut på landsbygden. Bilden nedan visar en av platserna vi hittade efter 5 minuters cykling. Att uppleva sådant helt utan touts, guider, annat follk... ja, då blir det magiskt.

Själva byn är inte mycket att ha, maten imponerar inte och boendet är dyrt samt ofta fullt. Det är synd för naturen och miljön gör att man vill stanna längre! Har du tid tycker du ska åka dit en sväng kanske kan en lång dagsutflykt räcka. Bussresan från fruktansvärda Indore via Dhar var totalt kaosig visserligen. En buss så fullproppad har jag aldrig upplevt och då har jag ändå rest runt en hel del i Indien. Förresten, åk dit under monsunen eller strax efter ska hela dalen tydligen blomma! När jag var där var det dammigt och torrt, men en del gula blommor (januari).



Visumet forlangt

Irriterande nog har immigration office har i Bangkok flyttat. Fran att ha legat i Silom suernara oss tyckte myndigheterna att en lokal nastan vid gamla flygplatsen var battre! Ojoj. Det tog oss 35 baht i BTS avgift till andhallplatsen Mo Chit och sedan 100 baht i taxi bara att komma dit.

Pa plats gick det hur som helst ratt kvickt. Pa en timme fick vi paper att fylla i, fyllde i, koierade 'instampeln' som vi missat (hade kopierat fotosidan, visat och dearturecard men alltid missar man natt, stampeln satt bakom departurecard), lamnat in allt, betalat 1900 baht och fatt 30 nya dagar! Woho pa det.

Akte hem igen och hamtade pluggutrustningen. Chris at pa marknaden men jag drog till Khao San. Klarar inte riktigt att plugga hemma just nu och skumt nog funkade israelihaket battre. Tur att jag ar ett sant MVG barn eller hur? Ar sa gott som klar med onsdagens inlamning. Med tabeller, analys och diskussion vager jag just nu in pa 20 sidor, bra mig.

Ar hungrig igen men kan inte valja vad jag ska ata... kanske en spenat/ fetaostpirog? Sen en liten promenad till veggo fiket ethos tror jag for lite jobb med datorn dar wifi funkar!

Hors snart!

Afghanistan

Efter den mycket beklagliga händelsen i Afghanistan där flera svenskar skadades kan jag inte låta bli att fundera en extra gång över varför svenska styrkor befinner sig där. Givetvis är svaret "fredsbevarande arbete" men mina funderingar går vidare. USA har ett geopolitiskt intresse av att stanna kvar i landet. Dock undrar jag om inte Sverige kunde lägga pengarna på att ta hand om de flyktingarna som kommer hit istället.

Ytterligare en fundering gäller lokalbefolkningen i Afghanistan. Om en svensk blir skadad kommer ett flygplan med specialutrustning och personal ned så gott som direkt. Vad händer om en afghan blir skadad?

Nu är det dags för Sverige och resten av världen att sätta press på USA. Herr Obama med fredspriset i hand- hur ser planen ut?

Källa bild.


Bloglovin...

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1249037/wilda?claim=f4regr9jfbf">Follow my blog with bloglovin</a>


Bilddagbok: Laos

Laos finns ofta i mina tankar och vad passar då bättre än att inviga kategorin "Bilddagböcker" med lite snapshots från ett av mina favoritländer.



Ris plattas ut och torkas till riskakor i UNESCO listade Luang Prabang.



Hungriga katter smyger runt på Luang Prabangs röda tegeltrottoarer.



Ett snabbt stopp för att kyla av bromsskivorna är nödvändigt ibland.



Wat Phu Champasak kan bäst liknas vid ett Angkor Wat i miniformat, utan alla turister. Tänk att orange tyg kan betyda så olika saker.

Inflyttningsfest

Hej och välkomna till min inflyttningsfest här på bloggen! Kanske ska vi ta och fira med en liten bildkavalkad? Jag har Lenka på i bakgrunden dessutom.

En av mina favoritplatser i Indien är Hampi, vilket ni gamla läsare inte kan ha missat, och här nedan kommer en bild som Chris tog. Mängder av skolkids åker till Hampi på utflykt och alla vill såklart hälsa, stirra, peka, prata och så vidare. Hehe!



På Kho Phangan finns ett vackert kinesiskt tempel att besöka! Jag skriver ett tipsinlägg om det sen.




På Langkawi är det bästa mysiga kvällar på stranden. Bäst blir det om du har portabla högtalare till din Ipod!



Så, välkomna hit! Jag hoppas ni fortsätter läsa och kommentera. Skriv gärna en rad om det är någon särskild plats i Asien ni vill ha tips om =)


Fed up on guava...

Seriöst. Det är inte bra att leva på guava. Har tröttnat nu... och är fortfarande hungrig. Undrar vart man ska äta idag då? Dessutom måste jag fixa ett par passfoton. Behöver ett till visumförlängningen vi ska göra imorn men även ett till en ny visum ansökan! Gissa vart jag ska?

Appropå ingenting längtar jag till Laos. Tycker förresten det är rätt pinsamt att många jag träffat inte ens vet vart landet ligger eller ens att det är ett land. Och då menar jag svenskar, inte amerikaner ;)

Ja, ett par "testinlägg" senare, dvs nu, kanske jag ska bestämma mig för att köra allt bloggadet på denna adress?

Ska ta och ställa frågan på thisiswilda.com nu!

Åh vilken underbar morgon

Idag var det verkligen rise and shine som gällde! En morgonpromenad i Lumphini Park sicksackandes mellan pensionärer som körde tai chi, joggande gubbar och pardansande..ja, par fick mig att piggna till. Ett par oeffektiva timmar senare åt vi lunch på marknaden innan jag, som var sugen på en adrenalinkick, tog moppetaxi till Silom. Tjejer sitter med benen på sidan (vänster! annars bränner du dig på avgasröret!) och jag är glad att lite voltigebalans sitter kvar, haha. Att hålla i den som kör gör man inte så det är bara att nypa tag i "handtaget" bakom sig och försöka hålla balansen.

Sittandes på Café Ubuntu med en jordgubbsjuice ska jag ta tag i den ekonomiska globaliseringen igen! Hann långt igår men har ändå massor kvar. Vore så skönt att hinna klart innan helgen! På söndag ska jag göra en intervju nämligen! Spännande va? Hehe



Övervåningen på Café Ubuntu är min favoritplats för studier!

Ekonomisk Globalisering

Kursen jag läser just nu heter Ekonomisk Globalisering och är en av fyra delkurser i kursen Samhällsgeografi A. Det är helt klart en grymt intressant kurs! I denna kurs går man djupare i anledningar kring varför ekonomin ser ut som den gör. Vi konstaterar inte bara att Sverige är "rikt" medan Nigeria är "fattigt"- vi tar reda på varför det är så och diskuterar även möjliga åtgärder mot det eller hur man kan driva utvecklingen mot jämlikhet.

Den första uppgiften jag har är att jämföra Estland och Namibia med fokus på FDI (foreign direct investment) och ländernas integration i världsekonomin.


// Wilda

bloglovin