Armenien: Mot Arlanda!

Äntligen! Om ett par timmar sitter jag på planet mot Armenien, kommer bli grymt! Särskilt kul blir det att se en del av världen jag aldrig sett förut. Att det sedan verkar vara över 20 grader och sol är heller inte helt fel.

Förresten kommer jag spela in en korre för P3 Planet, om ni är sugna på att höra om något särskilt får ni gärna kommentera!

Igår då? Vi drog på galej utklädda till luciatåg. Fruktansvärt snyggt koordinerat av utstyrslar och jag tror vi skulle tagit hem förstaplatsen om det vart en tävling!Jag hoppas vi kommer ha tillgång till internet under kursen så att jag kan rapportera lite här! Om nån har tips om Armenien- hit me!

Med världen i kappsäcken på Etnografiska

I Centralasienstudierna har jag läst en hel del om Sven Hedin, svensk upptäcktsresande vars upptäckter till stor del ligger till grund för Nordisk Centralasienforskning idag. Mycket av hans fynd finns faktiskt utställda i Stockholm och jag kan inte annat än längta bort från min hemtenta och till Etnografiska Museet. 

Läs mer om utställningen här!
Att den kinesiska Terrakottaarmén också är i stan har väl ingen missat men jag har inte hunnit dit ännu. Överlag går jag på för få muséer har jag kommit fram till. Men nu ska det bli ändring på det!

Förresten, kan ju tipsa om en releasefest jag tyvärr missar eftersom jag måste plugga och sen gymma/ut och springa, men den lär bli nice för er som drar dit. Kolla här!


Internationella fredsdagen

Idag är det internationella fredsdagen och jag tycker det är värt att uppmärksamma. Man kan jobba för en värld i fred på en mängd olika sätt. Ett av dem enklaste är att bli medlem i PeaceWorks, vilket är helt gratis, här! Klicka i min förening Fokus Asien om du också brinner för Asienrelaterade frågor!

Jag har dessutom precis besökt FUIS- Föreningen för Utveckling och Internationellt samarbete vid Södertörns Högskola. Mycket inspirerande och jag hittade nya medlemmar till PeaceWorks. Extra glad blev jag över de personer som aktivt vill engagera sig i Fria Burma och för mitt nya Nepal-projekt.

Annars är det hemtentavecka vilket betyder stress och plugg, just nu på biblioteket på Södertörn. Förresten har jag fått lite mer skrivuppdrag från backpacking.se och korre- jobb för P3 Planet. Det rullar på som vanligt med andra ord! GRYMT!

Namaste multi-kulti Sverige!

Okej. SD har kommit in i riksdagen och jag är illamående och besviken på de som ville "ta Sverige tillbaka". Jag vill inte bo i "ert" Sverige. Men, nu kan vi inte gå ner oss i ett träsk av klagomål och ångest över det utan vi måste hitta en strategi och jobba framåt!

Hur kan vi göra Sverige mindre segregerat? Hur kan vi förbättra integrationen? Och hur gör vi Sverige mer multi- kulti?

Det är upp till oss att verkligen visa att vi vill leva i ett mångkulturellt land! Ett enkelt sätt att börja på är att besöka den indiska festivalen i Huddinges ABF hus på lördag den 25/9.

För vi vill väl inte ha det SD kallar svenskhet?


Foto: Wilda Nilsson (Hampi, Indien)


Valvaka- det obligatoriska inlägget

Halvglor på Svt:s valvaka och irriterar mig naturligtvis över SD siffrorna i VALU. Jag skäms något så oerhört över dem som röstat på ett främlingsfientligt parti. Det är rent vidrigt om Sverige ska vridas så långt åt höger. Fy!

Hur ska det hela sluta... Jag tror tyvärr de blå tar hem det men att Miljöpartiet gör sitt bästa val någonsin. Spänningen stiger helt klart!

Hur tror ni det slutar?


RÖSTA (GRÖNT) I VALET!

Jag tycker det är absolut nödvändigt att rösta.

Det är det minsta du som samhällsmedborgare kan göra.

Vi har demokrati i Sverige och vi kan rösta för att även andra länder ska få det. Hur då? Jo, genom att se bortom frågan om skatter i Sverige och istället se till partiernas utrikespolitik! I Burmafrågan är det de Rödgröna som tagit ställning och någorlunda aktivt arbetar för en förändring. De blåa gör ingenting.

Vill du låta bli att rösta för att "protestera" mot våra partier? Gå då och lägg en blank röst! Eller rösta på det parti som bäst stämmer in även om inget parti helt passar.

Och ett par grymma anledningar att rösta på Miljöpartiet de gröna:

Angående FN:
"Vi menar att säkerhetsrådets sammansättning måste ändras för att bättre avspegla världens befolkning. Den vetorätt de permanenta medlemmarna har, det vill säga deras rätt att säga nej till beslut, måste tas bort."

Exempel på hur detta inverkar negativt såg vi 2007 när Kina och Ryssland lade veto mot en resulution som skulle förbättrat situationen för etniska majoriteter i Burma.

Angående kollektivtrafiken:
"En avgörande faktor för att kollektivtrafiken ska bli locka över bilister är att kollektivtrafiken måste vara tillräckligt snabb. Det handlar också om att ha tät trafik med många avgångar. För få en attraktiv kollektivtrafik krävs att resenären sätts i fokus."

Självfallet behöver kollektivtrafiken byggas ut och förbättras! Jag ser inga motargument alls.

Angående kommunal utrikespolitik: 
"Vi anser att det borde finnas ökade möjligheter att bedriva en aktiv utrikespolitik även på kommunal nivå och att en del av biståndsanslagen skulle kunna gå direkt till kommunerna. Ett aktivt solidaritetsarbete kan bedrivas även på det lokala planet - genom exempelvis vänortssamarbeten och biståndsprojekt."

Detta skulle kunna innebära att vi unga som vill driva fredsprojekt kommer få det lättare! Vi kan påverka och förändra vår omvärld underifrån och med politiskt stöd ovanifrån blir det betydligt lättare!

Angående invandring:
"Många människor flyr undan förtryck, förföljelse, fattigdom eller naturkatastrofer. Tidigare flydde personer från Sverige, undan svält och förtryck, nu flyr andra hit. Vi skall därför vara solidariska och ha en generös flyktingpolitik, så att de som flyr kan få asyl här hos oss."

Sverige ska absolut ha en generösare flyktingpolitik och öka möjligheterna för invandring! Lika rätt för icke EU- medborgare tycker jag! Sverige behöver invandringen: arbetskraften, kulturutbytet och i längden ökad förståelse som bidrar till fred.

RÖSTA GRÖNT REDAN IDAG!


Thaimata mig nu!

Att tugga i sig torra mackor bland wanna be rich- kids inne på FEKen känns ju minst sagt lamt. Jag vill ha thaikäk och jag vill ha det nu! Billigt ska det också vara. Mina cravings efter Bangkok messar upp mitt redan proppfulla huvud.

Läste förövrig en sjukt dålig feature om BKK i senaste Nöjesguiden. Risigt skriven, fula bilder och författarinnan misslyckas kapitalt med att fånga Bangkok. Hon har varit där i 96 timmar. Ett skämt bara det. Hon bodde på Khao San, åker en gång till Silom och ägnar sig sedan åt att skriva om medelklasshippies (där har hon iofs en poäng) och om hur kass staden är. Hon lyckas bli blåst av taxichaufförer och gör bara typiska turistgrejer, floating market och liggande buddhan.

Vettigt nog tycks hon punktera några av sina egna fördomar om att Bangkok skulle vara outvecklat och så vidare eftersom det inte är västerländskt. Men resultatet blir bara en riktigt pinsam historia. Annars brukar jag gilla Nöjesguiden och sättet de skriver på. Belfrage- snubben är ju lite bajsnödig förvisso och tidningen börjar luta äckligt mycket mot Stureplan men annars så! Inspirerande, kul och grymt skriven faktiskt.

Tillbaka till Bangkok. Eller nej. Jag sitter ju fortfarande fast på SU. I tankarna är jag hur som helst tillbaka...OCH... jag ska på en föreläsning om relationen mellan Nord och Sydkorea idag som inte ingår i plugget men det är en mycket intressant region jag vill veta mer om!

Armenien: Nästa resa bokad!

Den 26 september drar jag till Armenien och mer specifikt till Yerevan!

Jag har länge varit sugen på Kaukasus/ Svarta havet regionen och nu dök chansen upp genom att delta på en kurs genom PeaceWorks. Kursen handlar om social exkludering och miljöfrågor bland annat. På kursen deltar "ungdomar" från Moldavien, Italien, Armenien, Sverige och ett par länder till. Det kommer bli en grym erfarenhet! Tyvärr har jag på grund av plugget inte tid att åka vidare in i Iran... Det får bli en annan gång.

Vill du också se världen, få kompisar från hela världen, gå på gratis kurser och mycket annat? Då borde du bli medlem gratis i PeaceWorks. Är du intresserad av Asien borde du gå med i lokalföreningen Fokus Asien där jag är ordförande =)

PEACE OUT!Bild: hule.fiu.edu

Stockholms Universitet

Stockholms Universitet. Jag är tillbaka igen trots att jag planerat att inte återvända. Fast, att läsa i Kräftriket är bra mycker mer motiverande än uppe i Frescati. ABCDE- husen är fruktansvärt fula och tråkiga. Inte inspirerande alls. Enda plusset är väl 10 kronors kaffet på Pressbyrån och tillgång till biblioteket. Tegelbyggnaderna nere vid vattnet i Kräftriket är däremot bra mycket trevligare! Många klaga på promenaden ned från tunnelbanan men jag tycker det bara är härligt att gå lite.

Undervisningen då? För få lärarledda timmar i min uppfattning och så är det väl tyvärr överlag inom den högre utbildningen i Sverige. Kunde man då inte trycka ihop utbildningarna över kortare tid? Varför sträcka ut en kurs i 3 år när man lätt klarar den på 2 eller 2,5?

Nåja. Jag försöker hålla Stockholmspeppen uppe så gott det går! Idag ska jag dessutom på hindi- föreläsning. Kan ju meddela att devanagari skriften inte är direkt lätt...

Kolla in höstsverige liksom:Bilden är från förra året. Familjen tog den medan jag satt glad och förnöjd i Bangkok. Om 5 dagar är det exakt ett år sedan jag flyttade... Får peppa nu med att jag förhoppningsvis åker till Armenien om två veckor!


Roadtrip i BaltikumFrån vår roadtrip i Baltikum. 10 dagar långt i öst sökandes efter rester från Sovjets tid. I de nedlagda kärnvapenbaserna, djupt in i skogarna, fanns det för inte så länge sedan nog sprängkraft att förgöra världen. Hotet från öst var minst sagt påtagligt. Nu finns de tomma hangarerna kvar och påminner om undergången som aldrig blev av för att citera Peter Handberg.

Övergivna, halvfärdiga hus vittnar om en tillväxt som stannat av. Öde. Dött. Och på många håll i de östra delarna- en känsla av hopplöshet. Kontrasterna mellan Tallinn och landsbygden, mellan västra och östra Lettland och det stora gapet mellan Estland och Litauen. Ändå är det så vackert på något sätt. Att jag hyser en outsinlig fascination för kontraster bidrar till att jag anser resmålet perfekt.

Ett paradis för UE- fantaster. För Urban Exploration är Baltikum något av ett Mecka. Ta en titt på bilderna så förstår ni:

Vill du se fler? Klicka in på min Flickr!


Inspiration Världen- Global Rättvisa nu! på lördag!

Nu på lördag är det äntligen dags för Inspiration Världen- Global Rättvisa Nu! i ABF huset på Sveavägen 41. Min förening Fokus Asien medverkar med en fotoutställning om Burma och en föreläsning!

Missa inte det! Gratis inträde! Öppet 10- 16! Hitta oss på Facebook nu!

Lär med om vårt projekt Fria Burma här! Och mer om Inspiration Världen här!


Båtluffa- utanför Stockholm!

Just precis nu är skärgården som vackrast tycker jag. Klart vatten utan alger och alltså perfekt för dykning. Turisterna har åkt hem och lugnet lägger sig över de stora öarna man enkelt tar sig till utan egen båt.

Läs min guide om skärgårdsluffning på Utö och däromkring här!

Det gäller ju att hitta äventyret på hemmaplan också!


Foto: Wilda Nilsson

Hindi och Centralasienstudier: hösten 2010

Sommaren försvann ju nästan för snabbt. Men oj vad bra den var! Till höjdpunkterna hör såklart alla festivaler och roadtripen i Baltikum. Hösten då? Den har jag så gott som kraschlandat i. På ett bra sätt förvisso. Jag är tillbaka på Stockholms Universitet (sket i Göteborg uppenbarligen) och läser Centralasienkunskap och hindi.

Jag är så glad att jag äntligen följt drömmen om att börja läsa hindi. Men det är svårt och ganska mycket att göra då jag läser dubbelt. Förutom det driver jag projekt med min förening Fokus Asien, just nu fotoutställningen Fria Burma, som för övrigt visas för första gången nu i helgen. Läs mer om det här!

En komisk sak är att jag på min kurs hittat en tjej som läst min blogg. Precis därför jag började skriva, för att hitta andra som är intresserade av samma saker! Grymt inspirerande och cool tjej hur som helst.

Annars? Jag hoppas på en tur till Sydkorea i november och har dragit igång ett projekt tillsammans med nepalesiska Himalayan River Girls och Inka Trollsås. Planeringen inför flytten till Paris är på G den med.

Jävlar vad pepp jag är på en riktig killer- höst! NU KÖR VI!

Har din höst också börjat bra? Vad håller du på med för något?

Min peppbild för hindiplugget! Jag tog bilden i Varanasi, Indien, sist jag var där och jag älskar den verkligen. Fångar verkligen Indien särskilt med snubben som kikar upp bakom korna^^


bloglovin