Extrainsatt marknad...

Igår var det återigen marknad. Inte den vanliga nattbasaren, lördagsmarknad eller söndagsmarknad utan en extrainsatt marknad. Där verkade allt skit som inte får plats på de andra marknaderna samlats... hmmm. Det fanns en anledning till eventet men inga av mina thaikompisar lyckades förklara vad det var ^^

Vi strosade hur som helst dit efter att ha betalat deposition på vår nya lägenhet och åt lite plus kollade runt.

Kvällen i risiga bilder:Traditionella uppträdanden hör som vanligt till...Potatisen har intagit Chiang Mai på allvar.Den finns i alla former!


Men jordgubbarna är min favorit som vanligt!Detta är inte mina favoriter....Inte dessa heller...Pad Thai för 10 baht/ portion är nice!Vi avslutade med ett par glas vin!


Jordgubbsvinet är godast och vi köpte med oss en flaska (180 baht) vi kan skåla in lägenheten med! Mer info om den imorn  när vi flyttar in. Vi har supermycket plugg i veckan så vi ska sätta oss på Starbucks med en latté och plöja ett par hundra sidor nu...

Letar lägenhet i Chiang Mai

Nu är vi i Chiang Mai igen och håller på att leta lägenhet. Vi är ute och flänger så jag hinner inte blogga. Igår kom vi vid 8:30 med bussen från Vientaine. Vi åkte direkt till ett hus med lägenheter där Frank bor. Men, givetvis fanns bara en studio (liten, äcklig) för 6500 baht/ månad. Suck.

Sedan åkte vi till Sabuy och dumpade packningarna, hyrde en moppe och stack iväg. Gata upp och gata ned genomsöktes. Att hitta ett "rum" är lätt. Dvs ett rum med en säng kanske en kyl och en garderod. För 3500 i månaden, alltså baht, får du en ganska okej. Men inte så att jag vill bo där och plugga...

Det finnstill och med studios på över 40 kvadrat. I Sverige svänger man ihop en välplanerad lägenhet- här ställer man en säng mitt i rummet och nöjer sig med det. Suck!

Vi träffade en "mäklare" som visade oss en 2 bedroom lägenhet på Sukhumvit soi 8. Bara det att där var mörkt, ingen balkong, utsikt mot en deprimerande gård och, vad hon inte sa men vi såg senare, typ granne med fetaste nattklubben. Nej tack liksom. 16 500 ville hon ha, plus el, vatten, internet...

Vi vill ju bo i Chiang Mai för vi tänkte få "mer för pengarna". Aja, vi har ett möte med en förmedlare typ nu förutom att han inte kunde öppna sin bil... så vi får vänta en timme. Ska åka o leta själva sålänge.

Annars blir det till att spendera lite mer för nånting schysst i Bangkok! Längtar tillbaka till min älsklingsstad ändå. Fast, då snackar vi 22 000 baht. Men, pool, gym, kök, rent och fräscht osv... Det är som sagt omöjligt att få riktigt bra pris när man hyr kort tid. Man behöver ett 1-års kontrakt för att få mer att välja mellan. Vi får ta en service apartment...

Önska oss lycka till!

Gångtrafikanter är lågprioriterade i Asien

Vi har just läst klart vårens första delkurs Stadens Dragningskraft och vi har bland annat läst om vem den urbana miljön är anpassad för. Vi som varit i Asien kan ju konstatera att gångtrafikanter är långt ifrån prioriterade! I Vientaine är det dock bättre än på många håll beroende på det koloniala arvet. Något bra kom alltså med det egentligen förtryckande paketet.

Dock blir större bilar allt vanligare och, ja, situationen för de som går blir sämre... Att parkera på trottoaren är poppis.


Ferferi i Paris

Nu när jag kommer sitta på en buss och sen leta lägenhet i Chiang Mai kommer jag inte hinna blogga så mycket. Därför tipsar jag om ytterliggare en av mina favoriter ni kan läsa sålänge!

Ferferi bor precis som Solli i Paris och läser franska. Ferferi är extra bra på att ge tips med adresser till kul ställen hon hittar. Gillar du vintage- shopping är det hos Ferferi du får bäst tips! Dessutom tycks hon lika studiemotiverad som jag :P

Så vare sig du vill drömma dig bort från Sverige, hitta inspiration till Paris- resan eller letar exakta tips- Ferferi has got it all.


Bild: Skärmdump Ferferi

Tillbaka till Thailand ikväll

Vi kommer hämta våra visum om några timmar och sen kommer vi faktiskt åka tillbaka till Thailand. Det håller inte att plugga här eftersom vi inte hittar någon lägenhet. Det är för dyrt. Suck! Man får väldigt lite för pengarna. Dessutom tycks priserna överlag gått upp... suck!

Således har jag släpat hit cykeln i onödan... usch!


Solli i Paris på Cosmopolitan

Solli har tackig sitt pick och pack och flyttat sig själv till Paris och bloggen till Cosmopolitan. Jag följer gärna med på resan och det borde ni också göra. På bloggen berättas det om studier i franska vid Sorbonne, jobbet bland bakelserna på Laudrée och Paris i största allmänhet.

Så, för fransk eskapism- bege dig omedelbart in till Solli i Paris!

Solli har flyttat hem till vanliga adress, men är kvar i Paris såklart: www.sollis.se


Bild: Skärmdump från Solli i Paris


Jag vill till Paris!

Jag vill till Paris! Självklart är jag grymt glad över att vara i Asien men det är inte lång tid kvar här nu. Eller, hemresan är den 29 april men tiden kommer gå fort, det gör den alltid här borta!

Det är inför hösten jag planerar!

Och, jag är expert på att inte sitta och dagdrömma som många av mina läsare gör. "Åh, varför kan inte jag plugga i Thailand..."- står det i kommentarerna. Gör det bara!

Således jobbar jag för fullt med att ordna inför en flytt till Paris i höst. Vissa grejer måste falla på plats i planeringen bara. Tex finansieringen. Men om inte det ordnar sig till hösten kommer det göra det till våren. Vår i Paris är ju inte så tokigt det heller, na? (att avrunda meningarna på hindi är bra har jag hört!)

Jag har således ett stort Paris-sug som jag försöker fylla genom att läsa en hop bloggar från staden. De kommer komma upp i min "Bloggar jag gillar" kategori en efter en! Du säger väl till om du också har en utlandsblogg?

Ge mig Centre Pompidou nu! Gissa om jag kommer hänga där ofta när jag kommer till Paris. Det bästa är att det är gratis inträde på Paris muséer en dag i månaden och ofta finns andra typer av erbjudanden!


Foto: Wilda Nilsson (Utanför Centre Pompidou)

Effektiv morgon på Thai Embassy i Vientaine

Denna morgon har vi varit supereffektiva. Jag tänkte berätta allt genom en bilddagbok.

Here goes:


Vi gick upp tidigt (07:00) och åkte direkt iväg mot den thailändska ambassaden här i Vientaine. Målet var att skaffa ett nytt turistvisa för Thailand. Vi får förhoppningsvis 60 dagar till gratis. Då behöver vi inte göra någon visa- run eller åka till ett annat land innan vi åker hem. Vi har kommit fram till att det blir svårt att plugga i Laos och lägenheterna är dyrare i Vientaine än i Chiang Mai. Suck. Vi åker nog "hem" till Thailand inom en vecka.


Utanför ambassaden var det så här lugnt åt ena hållet. Vi står således längst bak i kön, hehe. Folk köar utanför innan ambassaden öppnar. Var här i god tid med andra ord. De öppnar 8:30. Köp inte en blankett eller visa- service av toutsen utanför. Vi hade skrivit ut innan från hemsidan men uppdaterade blanketter finns gratis inne- ta dem. Du ska ha med 2 passfoton och en passkopia. Har du inte finns båda utanför och kopieringsservice inne på ambassaden. Vi hade allt redan =)

Processen var snabb för oss som köat. Vi fick nummerlappar och allt gick raskt. Imorn efter kl 13 kan vi hämta upp passen. De som kom senare fick ingen nummerlapp och ingen visste var man skulle hämta... var där i tid så slipper du strul!


Vi tomtade vidare till Posten där jag skickade en bunt viktiga papper till Sverige. Fick betala hutlösa 87 kronor i porto! Jag känner mig ruinerad ;) Men, om ansökningarna går igenom får jag tillbaka det och mer!


Vi promenerade sedan runt och spanade på koloniala byggnader som fransmännen lämnat efter sig. Som ni vet finns det även en Triumfbåge här. Dock är det långt ifrån lika fin som den i Paris!


"Chéna tjena" (höhö) välkomnades vi av utanför Scandinavian Bakery.


Årets första och enda semla! Scandinavian Bakery säljer dem för ca 12 kronor! Värt! Lite torr kanske men ändå. Tillsammans med bagel och varm choklad blev detta en nice brunch. Nu ska jag skicka in veckans uppsats.

Vad har ni gjort en morgon som denna?

Samtliga foton: Wilda Nilsson

Scandinavian Bakery

Ända sedan mitt första besök i Vientaine för nästan 3 år sedan har jag älskat Scandinavian Bakery. Det är såklart skönsat att komma dit efter ett par veckor on the road i typ Indien. Då känner man sig värd at köpa svenska pepparkakor, kladdkaka, mackor och allt annat gott som finns här.

I år har de till och med skaffat wifi. Perfekt för alla backpackers gone flashpackers. Dvs alla som numera reser med en laptop. Jag trivs som fisken här eftersom jag givetvis har datorn för plugget!

En bagel kostar 4000 kip (typ 3,50 kr), en varm choklad 9000 kip (8 kr typ) och bakverk från 7000 kip ungefär. Wifi är gratis och du väljer mellan att sitta inne i AC eller ute. Bästa platsen är balkongen med utsikt över fontänten. Centralare i Vientaine än så här kommer du inte!

Scandinavian Bakery finns även på huvudgatan i Luang Prabang men där (just på caféet alltså) är det långt ifrån lika mysigt som här i Vientaine.

Min frulle idag:


Varm choklad som är det mest Oboy- liknande jag hittat i Asien.


Bagel med glad- ko ost! Tänk när jag bor i Frankrike och kan äta detta varje dag! Frukosten är helig för mig och Asien lever inte upp till mina krav. I alla fall när jag vägrar betala mer än i dyra Sverige. Scandinavian Bakery blir min räddning =)

Caiza/ Soze i London

Ytterligare en blogg jag tycker är skön att läsa är Caiza/ Soze. Hon skriver på engelska men är svensk. Hon pluggar journalistik i London och berättar om det mesta, de flesta och ingenting alls. Bloggen är skriven på ett skönt lite skitigt sätt som jag gillar. Det är inga perfekt uppställda bilder utan det är råare. Den är dessutom grymt inspirerande vilket är ett krav på bloggarna jag läser!

Exempelvis tipsade hon idag om bandet The Chapman Family http://www.myspace.com/thechapmanfamily som jag ska lyssna in mig på när jag kommer i kontakt med vettigt internet igen!

In och läs, det är en order!Bild: Skärmdump från Caisa/ soze

Har du en skön inspirerande blogg? Tipsa mig omedelbart!

Vi är framme i Laos!

Resan funkade okej, väntan vid gränsen var ovanligt lång, svetten rann när jag cyklade runt i jakt på guesthouse men den stelnade inne på ett AC kafé ;)

Har hunnit plugga till och med. 50 sidor! Sen att boken inte är A4 i storlek utan mindre är ju en annan sak... hehe

Vi måste fixa och greja nu... Ha en fin måndag!

Nu åker vi till Laos!

En sista sväng på Sunday Walking Street här i Chiang Mai hinner vi med. Ingen shoppingtur denna gång utan middag med kompisarna här. Plus att jag ska köpa massor av färska jordgubbar att mumsa på på bussen! Det är vi faktiskt värda med tanke på att resan är typ 12 timmar. Shit. Hela natten med andra ord. Fast vi är vana. 17 timmar i Indien är nog den längsta. Ett par omgångar 15 timmars i bland annat Burma har vi också hunnit med.

Mysteriet blir hur jag ska få på min cykel. Men som alltid i Asien löser sig allt. Du vet aldrig hur men löser sig gör det!

Snart är det jag som susar fram som på bilden nedan! Vi hörs imorn, kanske, förutsatt att jag hittar wifi ^^


Header till janiis.blogg.se

Klockan är mitt i natten men jag har precis gjort klart Fridas design och header! Jag gillar inte att sluta förrän jag är klar... här kommer hur som helst resultatet!

Klicka nu in på Fridas blogg!Schnyggt, eller hur?

Vill du också ha en schysst header? 75 spänn kostar det är få en gjord av mig! Maila wilda.blogg@hotmail.com om du är sugen!

Header till tusserasmusson.blogg.se

Detta är headern jag gjorde till Tusse. Fixade även till en basic stilren design. Kika gärna in på hans blogg!Vill du också ha en schysst header? 75 spänn kostar det är få en gjord av mig! Maila wilda.blogg@hotmail.com om du är sugen!

Tillbaka i Chiang Mai... igen!

Så, vi har spenderat denna dag på en buss. Tog en lite "finare" buss än lokalbussen. Den skulle gå fortare och fanns gott om plats för benen i. Trodde vi. Utav 16 platser fanns två på den bakre raden, till höger, som var supertrånga. Gissa vilka platser vi fick?

Vi med våra västerländskt långa ben satt och krampade i 3,5 timme medan thailändarna bredde ut sig som fan. Gah! Varför inte sätt dem med korta med på de platserna? Ibland blir jag galen på mentaliteten här borta. Logik och praktiskt tänkande får man oftast inte på köpet.

Sitter på Sabuy nu och dricker té. Chris gick och käkade med de andra... jag mår rätt risigt. Låg vagen flera timmar natten till idag i nån suspekt feberattack. Oroa dig inte mor nu bara!

Imorn måste vi åka till Laos. 12 timmars bussresa är ju alltid lika mysigt...

Parislisa- Vilse i Warszawa

Jag fortsätter min nya kategori "Bloggar jag gillar" med Parislisa. Som ni minns gjorde jag en header åt henne nyss men vill påminna er om hennes grymma blogg!

Lisa har bott utomlands och jobbar i en hel rad med länder. Just nu bor hon i Warszawa (Polen) och innan detta Paris. På hennes blogg får du en skön inblick i vardagslivet i Europas storstäder och grymma tips.

Så här beskriver Lisa själv sin blogg:

Hej och välkomna in till mig!
Här bloggas det om allt mellan himmel och jord - resor, shopping, träning, livet i allmänhet och ibland om var langa och stundtals tunga IVF resa. Jag bor med min spanske man i Warszawa sen mitten pa 2009, men har även en fot kvar i Paris. Jag är sällan pa samma ställe mer än en vecka, sa häng med, här blir det aldrig trakigt! Lämna gärna en liten kommentar, det uppskattas alltid!


In och läs med andra ord!Bild: Parislisas header gjord av mig!

Har du en bra blogg? Tipsa mig, jag letar alltid nya favoriter. Särskilt resbloggar, "jag bor i utlandet"- bloggar, politiska och kulturella bloggar. Bloggar om böcker, drömmar och allmänt sköna prylar. Kommentera!

Guide till Chiang Mai uppe på backpacking.se

Nu här min guide till Chiang Mai kommit upp på Backpacking.se!

Kika gärna in här och läs den! En kommentar blir jag såklart också glad över. Hoppas den kommer till nytta och tveka inte att höra av er om ni har fler frågor!


Bild: Skärmdump från backpacking.se

UNg- bloggen av Sonay Jalili

Jag har tipsat om denna blogg tidigare och gör det återigen. Tack Sonay för din länkning till mig!

Sonay Jalili är ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet. Jag är medlem i Svenska FN- förbundet och tycker alla ni andra som vill verka för fred och mänskliga rättigheter också ska bli medlemmar! Gör som jag och lägg till UNg- bloggen på Bloglovin! 

Hennes jobb är verkligen ett av mina drömjobb för framtiden! Vad har du för drömjobb?Bild: Skärmdump från http://ung-bloggen.blogspot.com/

UNg står finurligt nog för unga i FN. UN = FN på engelska. Smart va?

Ett till snabbt bloggtips: Seher, ordförande för LSU som är en paraplyorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer, bloggar om mycket intressanta saker! Kolla förbi vettja!

För och nackdelar med att studera/ plugga på distans

Jag läser på distans som de flesta av mina läsare säkerligen redan förstått. Nu har det gått mer än ett halvår sedan jag började och jag tänkte därför bjuda på en lista med 3 för och nackdelar med distansplugg som kanske kan hjälpa er som funderar på detta studiesätt. "Snart" är det ju dags att ansöka inför höstens studier!

Allt är såklart baserat på mina erfarenheter och upplevelserna skiljer sig från universitet till universitet. För att klargöra så läser jag vid Högskolan på Gotland just nu. Samhällsgeografi A i höstas och B kursen nu. Hur som helst rekomenderar jag verkligen att ta chansen att läsa på distans utomlands!

Fördelar

När du läser på distans är du själv ansvarig för att allt arbete blir gjort- men, det är bättre strukturerat än när man studerar på campus. Varje vecka har du en tydlig planering och en inlämningsdag. Superlätt att pricka av och inte missa att läsa/ lämna in något!

Du slipper salstentor. Istället gör man så kallade "hemtentor". Dessa är visserligen längre och kanske svårare men eftersom jag inte tror på undervisningsmetoden att trycka in allt i huvudet inför tentat och glömma det passar detta utmärkt!

Du kan läsa var du vill i världen så länge det finns internet och du inte har några obligatoriska träffar på kursen. Jag har inte det och har som ni vet tagit plugget med till Asien.


Nackdelar

Bristen på lärarledda lektioner/ seminarier och föreläsningar kan göra det svårt att veta vad i all kurslitteratur som är viktigast.

Jag upplever det som att man får läsa mer text. Det går inte att luta sig tillbaka och anteckna vad läraren säger.

En stor portion självdiciplin krävs för att klara distansstudier- värt att tänka på särskilt om man ska plugga i utlandet!Var dricker du ditt pluggkaffe/ té? Jag har hunnit med Bangkok, Chiang Mai och Pai hittils!

Nästa vecka flyttar vi in i älskade Laos! Du hänger väl med på resan? Klicka gärna in min blogg på Bloglovin så missar du inget!  Förresten kommer jag tipsa om de bloggar jag följer snart =)


Drinks på Jikko's Bar and Cocktails

Vad är bättre än ett par drinkar en torsdagskväll? Och när de serveras på bord gjorda av gamla oljefat blir det ju inte bättre. 89 baht (en tjuga typ) är en lagom prisklass, inte sant? Jikko's är ett grymt ställe för peoplewatching i änden av Walking Street mot floden till. Excellent!

Att kvällen avrundades med mysig jazz på Edible Jazz gör ju inte saken sämre. Den ligger också påväg ned mot floden och står med i LP tror jag? Har ingen guidebok denna "resa"...

I love Pai says I <3
God morgon från Pai

Håll i hatten nu.... vi gick upp 7 imorse! Vilket prestation! Och inte nog med det, vi åkte iväg med moppen innan frukost för att promenera bland kullarna ovanför Pai. Det gick väl sådär med promenerandet då, vi åkte mest runt och tittade plus stannade för bilder. Med nice var det. Rätt kallt dock...

Åt sen frukost på ett ställe nära guesthouset. Gröt med kanel. Och en kaffe såklart! Nu kan man ju ta tag i dagen på riktigt. Känner mig hurtbullig!


Bilddagbok: Pai (Thailand)

Här kommer en drös bilder jag tog med lilla kameran under våran "powerwalk" igår kväll. Landskapet är verkligen vackert och jag försöker verkligen njuta av att vara här:

Utsikten från "loftet" vi bor på!


Vid floden kan man bo i tält om man vill. Väldigt lyxiga sådana som på bilden eller enklare varianter. Man kan även sätta upp sitt eget!


Beger du dig upp för kullarna bakom floden lämnar du snart stadslivet bakom dig...


Samtliga foton: Wilda Nilsson

Dags att tanka

Och nu menar jag inte bara moppen, vilken vi för övrigt gjorde imorse.

Jag behöver tanka på med kunskap kring företagsekonomi! Detta har legat och gnagt i många månader nu och jag behöver få igång det för att få ordning på frilansandet ordentligt. Först tänkte jag bara på den journalistiska biten med foto/skrivjobb för magasin och annat men detta med bloggdesign är ju också schysst.

För att inte tala om hur fetgrym jag är på det!

Så, gott folk, jag kommer börja ta betalt för mina kick- ass headers från och med nu! Har ett sista hobbyprojekt att genomföra åt en vän till familjen men sen ska företagandet igång.

Jag menar, det är ju ett gäng timmar som investeras för att ni ska kunna pimpa era bloggar så här hårt. Eller så här. Eller här, här och här!Strax utanför Pai tankar man i denna automat. Smart? Yes!

Fullt upp i Pai

Vi har fullt upp i Pai och dessutom har vi inte lika god tillgång till wifi. Eller, det finns men inte på ställen vi kan plugga på alla gånger. Därav blir uppdateringarna lite sporadiska!

Igårkväll tog vi oss en promenad utanför Pai vilket var väldigt vackert. Min tanke var "powerwalk" men Chris hajjade inte konceptet. Det blev en normaltaktspromenad istället... Tänkte visa lite bilder från det strax!

Idag satt vi i sju svåra år på en restaurang imorse och väntade på vår frulle. De hade blandat ihop turordningen och vi väntade och väntade... ibland orkar jag inte med ineffektiviteten och allt strul. Vi kom inte igång med plugget förrän sent eftersom vi var tvugna att förska hitta ett ställe där det inte spelades hög musik men som tillåter att man kopplar in sin dator i väggkontakten. Batteriet på min dator suger så det är ett krav tyvärr.

Vi körde ut till "Boomelicous" som serverade grymma shakes men inte var jättebekvämt för studier direkt. Ge mig ett bord och en stol i normal storlek, hur svårt är det?

Aja. Jag måste få vara lite bitter här borta också trots att "jag har det så bra och lyxigt i Thailand" bla bla...


Passa dig för thailändsk tandkräm...

Alltså, hur tänkte dem nu? Tandkräm med saltsmak! Blä! Visst, det är ju en gammal "huskur" men att Colgate kör på salttandkräm visste jag inte. Eller, jag har bittert erfarit det nu... ´

Kolla alltså noga på paketet...

Men, om du diggar salt är det ett hett tips. Saltsmaken är betydligt billigare än mintsmaken!


Header till parislisa.blogg.se

Jag har ganska nyligen börjat följa Parislisas äventyr via hennes blogg http://parislisa.blogg.se/ och kände mig grymt inspirerad av den. Inspirationen resulterade i en ny header som hon blev nöjd med! Hennes blogg är den perfekta Europa- inspirationen just nu!Visst blev den snygg?

Vill du också ha en schysst header? 75 spänn kostar det är få en gjord av mig! Maila wilda.blogg@hotmail.com om du är sugen!

Tips: Almost Famous (Pai)

Ganska nära floden på Walking Street bredvis Siam Books hittar du baren/ caféet Almost Famous. Med skönt avslappnad inredning med skönt tryck på väggen ute samt god pasta och mackor blir Almost Famous ett skönt lunch hak. Framåt kvällen/ natten omvandlas det till en skön bar. Helt klart värt ett besök om du är i Pai!

Foto: Wilda Nilsson

Pai

Igår satt vi som sagt på Black Canyon innan vi strosade tillbaka till vårt rum på Breeze of Pai. Vi köpte lite fika och ljus på 7eleven och hade en liten myskväll. Idag har vi bytt guesthouse till ett väldigt lustigt ett. Har inte fattat vad det heter men vi bor på "loftet" skulle man kunna säga. Ska visa pics nån gång...

Jag har promenerat runt i stan utan att hitta något bättre pluggställe än Black Canyon så jag sitter här igen. Hehe. Har skrivit klart veckans uppsats tror jag. Så är det, bara jag fokuserar gå det undan. Har tills torsdag kväll egentligen. Men det är nice- nu har jag gjort två headers och håller på att efterforska möjligheterna att plugga utomlands! Va? Tänker ni- det gör du ju redan?

Ja, men jag vill läsa på ett "riktigt" universitet i Frankrike eller England. Imorn ska jag försöka sätta mig in i företagsekonomi. Ser inte fram emot det. Hmm. Okej då- ska jobba på att ändra attityden till siffror.

Bör jogga ikväll också... har inte varit ute sen lördag morgon. Gah.

Foto: Wilda - bilden tog jag inne på Almost Famous!


Alla hjärtans dag i Thailand

Här kommer en liten bilddagbok från vår alla hjärtans dag i Chiang Mai. Inte för att vi firade just den egentligen men söndagen blev bra mysig hur som helst!

Vi började med att cykla till Airport Plaza (shoppingcentrum) utanför stan. Nära flygplatsen ligger det, uppenbarligen! Chris hyrde en gammal skitcykel för hutlösa 12 kronor medan jag gled fram på min übercoola hoj. Efter att ha trotsat trafiken, sett döden i vitögat med mera med mera... (alltså, en helt vanlig dag cyklandes här borta) kom vi fram. Shoppingcentrumet var ärligt talat sunkigt. Tänk 1990- tals förort som försöker vara hippt.

Anyways. Vi lullade runt, köpte ett par magasin och blev slutligen hungriga. Vi beslutade oss för Sizzler. Ni vet kedjan vi brukar besöka i Bangkok. Salladsbuffé för 169 baht är nice! Medan vi köade utanför bjöds det på lite snacks och läsk dessutom. Ibland är servicenivån riktigt bra!  En jordgubbs mojito mocktail till maten blev det dessutom.

Lilla kameran förresten, så, kvalitén...

Salladsbuffén är stor och det finns massor att välja mellan. En tallrik kommer lastad:Vi fick dessutom en gratis efterrätt eftersom det var alla hjärtans dag!Vi avslutade med lite skolgrejsshopping på B2S innan vi dödsföraktande begav oss mot den fetaste korsningen i Chiang Mai. Vi fick någon form av tillsägelse av en polis när vi kollade på hans motorcykel (vilken han parkerat på trottoaren...) men struntade i det och gick vidare mot övergångsstället.

Vi trampade tillbaka mot Old Town och hamnade slutligen på Starbucks. Redo att plugga.Plugget består nu delvis av att läsa ett magasin. Grymt! Vi ska sedan analysera det utifrån ett antal frågeställningar. Kommer bli intressant. Sedan är det ju inte fel att dricka latté med kanel och läsa Harper's Bazaar. Och kunna kalla det universitetsplugg!Vi avslutade dagen, och tiden i Chiang Mai, med en rejäl shoppingrunda på Sunday Walking Street. God mat, trevligt sällskap och ett gäng snygga t-shirts att skicka hem blev resultatet.Idag har jag mått förjävla illa i en minibuss till Pai. Updates och grymma tips härifrån kommer senare- stay tuned!


Pai imorn

Imorn drar vi till Pai! Kommer bli nice. Dagen har fyllts av en massa grejer, bland annat salladsbuffé på Sizzler i Airport Plaza, plugg på Starbucks och shopping på nattmarknaden med Rak.

Oh well...

Jag berättar och visar pics när jag pallar.

En bra sak: jag får läsa Harpers Bazaar - i studiesyfte! Woho. Vi ska analysera valfritt magasin nästa vecka. Sweet! Då åker vi dessutom vidare in i Laos. Jag älskar verkligen det landet!

Hoppas ni haft en fin helg?

Salta Katten

Här kommer en av mina tolkningar av Salta Katten. Gissa om jag blev sungen på sådana nu!


Wilda Nilsson
Blandteknik

Swedes are badass because they have to fight polarbears all the time!

Visst är vi?

Alla som någonsin backpackat eller träffat geografiskt förlorade amerikaner måste tycka denna facebook grupp är sjukt kul!

Gå med nu allihop. Roligare än såhär blir inte internet. Förutom min blogg då kanske!

Nedan en isbjörn som rullat sig i... ähum. Bildbevis helt sonika!

Foto: Wilda Nilsson


Elitism hindrar utveckling

Denna vecka läser vi vidare om urbaniseringen och fokuserar på den postindustriella urbaniseringen. Som en del av detta läser jag om sk "Pedestrian Pockets", TODs och TNDs som kortfattat innebär en ny form av rumslig organistation främst av förorten. Man vill skapa miljömässigt hållbara förorter som underlättar för kommunaltrafik, cykling och promenering som transportsätt med mera.

I en kapitel skrivet av Kelbaugh, D (1997) sötte jag på följande citat:

"To design and build communities takes more then probing questions and an endless quest for all the answers. To act, we must settle on norms, standards and specific designs, moving ahead even though all questions might not be fully resolved."

Detta tycker jag symboliserar hur man måste se på mycket av utvecklingen idag. Vi kan inte fastna i ett byrokratiskt träsk utan måste godta att alla svar inte finns. Än. Vi måste röra oss frammåt men vara öppna för att ändra regelverk och liknande i efterhand när svar på frågor dyker upp. Att låta frågor malas genom alla beslutsnivåer för att sedan bli avslagna på grunden att "man inte vet allt" kommer inte föra mänskligheten frammåt. Jag tror vi måste bli mer flexibla när det kommer till att ändra i efterhand istället för att försöka göra allt perfekt från början.

Detta för mig till punkten elitism. Jag vill poängtera att, bara för att man ska röra sig snabbare frammåt, ska inte alla dessa belsut fattas av några få personer. Genom att ständigt låta experter eller självutnämnda sådana fatta beslut skapas en elitism där andras förslag inte lyssnas på. Exempelvis gäller detta särskilt unga kvinnor. Vi har svårare att göra våra röster hörda. Just bloggnätverk är ett steg i rätt riktning tycker jag.

Men jag är trött på att inte bli tagen på allvar bara för att jag, än så länge, inte är färdigutbildad och har jobbat så länge att mina ideal blivit alldeles mossiga. Se bara på den svenska välgörenhetsorganisationen Diakonia. De bedriver verksamhet i Thailand som bland annat går ut på att försöka få Burma mer miljövänligt.

En sidopoäng blir att utvecklingsländer står efter USA, Kanada och Australien när det kommer till miljöförstöring enligt Drakakis- Smith (2000).

Men, vad upprörs jag av? Jo, för en konferens i Bangkok flygs Diakonias personal ned från Chiang Mai. Jag säger inte att jag inte flyger men hur motsägelsefullt är det inte att miljörepresentanterna flyger ned när det går mängder av tåg och bussar? Om vi sedan bortser från detta och antar att de klimatkompenserar osv är det som irriterar mig mest att vid mötet med en av dessa personer kördes mina åsikter över totalt. Jag ansågs inte ha något vettigt att komma med kändes det som att de ansåg.

Elitism hindrar utvecklingen när vissa tror att de vet bäst. Det samma har jag upplevt på tidigare arbetsplatser där pesonal "långt ned på stegens" förslag försakats. Varför? Jo, för att ledningen tror de vet bäst i alla lägen trots att "fotfolket" har mycket att komma med. Som tur är har jag sedan länge lämnat just denna arbetsgivare.

När jag arbetade som barnskötare (outbildad) på en förskola däremot togs mina förslag alltid emot och genomfördes dessutom ofta. Jag fick stort ansvar att genomföra diverse verksamheter med barnen trots att jag inte är utbildad eller har egna barn. Ska man som ung tjej behöva arbeta inom en så pass kvinnodominerad och, enligt mig, ödmjuk bransch för att ha något att säga till om? Detta är inte menat som kritik mot omsorgsbranschen utan jag uttrycker enbart min leda för många andra branscher.

Känner någon igen sig? Eller har ni sen länge tröttnat på att läsa detta blogginlägg?

Förbannad via jogging till lattélugn

Vaknade riktigt glad imorse men humöret kraschade när jag läst morgonens mailskörd. Irriterande nog hade CFD RADERAT alla hundbilder jag skickade igår. Jag dör. Jag la massor av timmar på att redigera dem och maila iväg dem en efter en. Suck! Ibland går folk mig verkligen på nerverna. Hon påstod att det var mitt fel att viktiga mail inte kunde skickas när bilderna låg på mailen. Vad göra? Jo, ladda ner en bild i taget och sen tömma inkorgen. Shit alltså.

Istället raderade hon ALLT. Och kräver att jag ska printa ut dem på en skiva och posta till henne. Varför inte bara vara lite tacksam och formulera ett trevligt mail. Hon kunde frågat om vi kunde mötas upp i Chiang Mai med en USB- sticka. Kul med en mailutskällning direkt på morgonen när man bara försöker hjälpa. Ni som fotar, att redigera 60 bilder, det tar tid. Inte kul att folk bara raderar det då...

Skit samma. Jag kände mig arg som fan och minst sagt "uppeldad". I vissa situationer förvandlas jag till en arg demonstrant ungefär. Jag skrev hur som helst tillbaka i en ganska arg ton. Eller, jag gjorde samma formuleringar hon gjort. Sen öste jag ur min ilska i ett mail till pappa (hum, sorry för det... oproffsigt? Ja. Skönt? Oh ja!)

Sen drog jag ut och sprang en halvtimme mimandes till arga låtar. Alla thailändare kollade skumt på mig, dels för "showen" och dels för att jag blir högröd i ansiktet och låter som om jag är påväg att få en hjärtattack. Inte konstigt att Ta Peau frågade om jag behövde åka till sjukhuset efter första joggingturen, haha.

Vi har ätit hos pruttgubben. Det är ett kodnamn på en restaurangägare som är så up- taight och stel att jag tror han går runt med ett kvastskaft i baken. Nu sitter vi på Black Canyon Coffé vid Tha Pea Gate. En latte med kanelstång tar ned mig sista biten på jorden igen. Me like!

Förresten har jag börjat koda ihop en portfolio- blogg. CV, textprov och annat ska upp! Har bland annat ett mailformulär på sidan och ska försöka göra den riktigt proffsig. Sen kan jag trycka upp visitkort billigt i Bangkok. I will keep you posted!


Foto: Wilda Nilsson

Nej, fy fan för otacksamma människor säger jag bara!

Voff

Vi skjuter upp resan till Pai till på tisdag... måste förlänga visumet först. Suck. Får se till att göra lite kul saker i helgen! Ska ni göra nått skoj? Kasta hjärtan på varann?

Har skickat alla bilder till Care for Dogs, äntligen, och önskar här med alla läsare en fortsatt trevlig kväll med denna bild:


Care for Dogs Foundation- bilder påväg!

Jag sitter och skickar mer bilder till Care for Dogs Foundation. Det tar sin lilla stund med tanke på den långsamma internetuppkopplingen och att det är mer än 60 bilder...

Snart ska vi möta upp Rak och äta middag ute. Vi har dessutom bestämt oss för att åka vidare imorgon. Pai är nästa anhalt! Vi måste packa och jag ska lista ut hur jag ska göra med cykeln. Med andra ord kommer Burmatipsen under helgen. =)


Foto: Wilda Nilsson

Salta Katten

Här kommer en av mina tolkningar av Salta Katten. Gissa om jag blev sungen på sådana nu!


Wilda Nilsson
Blandteknik

TV- spelsjogging? Say what?

Blev en "liten" sovmorgon idag... men, det är jag faktiskt värd eftersom jag var ute och sprang igår. 40 minuter i sträck vilket är smått otroligt med tanke på hösten/ vinterns bristande träningsdiciplin. Detta var alltså tredje joggingpasset på ett par månader. Woho!

Lite enklare för mig här borta då eftersom det är ljummet och skönt på kvällarna. Fast det är som att springa genom ett TV- spel. Man måste ducka för thaianpassade parasoller som sticker ut, akta sig för galna hundar, få hjärtattack av katter som hoppar ned från murar framför en, hål i marken är en regel snarare än undantag...

Tur då att man hinner lugna nerverna på dagarna på det ena eller andra caféet. Kolla in Chris varma choklad som han köpte häromdagen på Blue Dimond. Vet dock inte varför alla restauranger måste ha så cheesy namn...

Kika in senare för shyssta tips om aktiviteter med mera i Burma!Dessutom, ett stort tack till Wiilow som utsåg mig till veckans blogg!

Musik du inte får missa

Jag sitter och nördar runt på Myspace i brist på Spotify. Har snubblat över ett gäng nya och gamla favoriter.

Here goes:

Beck- http://www.myspace.com/beck Bästa låt: Timebomb är bäst!

The Soho Dollshttp://www.myspace.com/gossipgirlsoundtrack Låt: Stripper - Känns nog igen från Gossip Girl av de flesta!

Sophia Somajohttp://www.myspace.com/sophiasomajo Bästa låt: Dig This, i- Rony och Somojo
För I- Rony: http://www.youtube.com/watch?v=yfpmbXPssuM Grym video!

Little Dragon- http://www.myspace.com/yourlittledragon


Och såklart:

The Virgins- http://www.myspace.com/thevirginsnyc Bästa låt: One Week of DangerVilket band vill ni se bilder på av: The Virgins, Dead by April, The Sounds, Petter, Promoe, Alice in Videoland och Adiam Dymott?

Jag har massor från festivalerna i somras om ni är sugna nämligen =)


Det inte alltid modellen vill...

Här om veckan besökte jag Care for Dogs Foundation för att hälsa på hundarna, ge en liten donation och plåta till deras hemsida!

Nu sitter jag och redigerar bilderna jag ska skicka in. Men helt lätt att ta dem var det inte...... ska visa några mer lyckade senare!

Kan man ha ett möte med sig själv?

Något som är synnerligen populärt i bloggosfären är att högt och ljudligt utannonsera sina planerade möten på bloggen. Förhoppningsvis är mötet med någon viktig person/ företag och det gäller ens "projekt". Givetvis vill inte jag vara sämre utan vill härmed meddela att jag kommer sitta upptagen ett par timmar framåt.

I ett möte med mig själv.

Jag har lätt att ta på mig väldigt mycket "extra grejer" att göra. Nya idéer och annat dyker hela tiden upp. Nu snurrar huvudet av alla "saker". Dags att bena ut tankarna lite och få rätsida på planeringen igen. Som tur är, eller vaddå tur- jag har slitit, blev jag klar med uppsatsen jag skulle lämnat in ikväll redan igår vilket ger mig den här extra tiden. Toppen!

Så med andra ord: för att hitta motivation till studier eller vad som helst måste man då och då sitta ned med sig själv och strukturera upp/ planera vad man håller på med. Annars kommer i alla fall inte jag orka plugga i 4 år till...

Nu säger jag bara: post- its lappar is everywhere!


Här är nått att vila ögonen på. Ett par av mina örhängen jag köpt här uppe. 5 kr paret tycker jag är ett vettigt pris!


Just nu inspireras jag av:


Inspiration: Det perfekta sommarjobbet

Det är inte underligt att man längtar till sommaren med allt jobb den innebär när arbetsplatsen ser ut så här:


Foto och manipulation: Wilda Nilsson

Se det som inspiration till att man kan få jobbet man drömt om sen man var liten bara man kämpar!

Grattis mamma!


15:02

Efter att ha pluggat på The Blue Dimond och ätit nybakat bröd cyklade jag till frisörskolan. För 15 baht tvättar, fönar och plattar de håret åt en vilket är trevligt. Ja, priset alltså. Själva upplevelsen är det inte. Tvättningen sker i ett skjul utanför skolan. Med hjälp av naglar och kallt vatten rivs skiten i håret mer eller mindre loss. Sedan följer en mycket märklig massage, som mest gör ont, på huvudet. Hårborstningen är lika hårdhänt den... men (!) det blir ett schysst resultat och det är billigt, hehe.

På Blue Dimond kan man få en latté med massor av kanel om man ber om det. Supernice! Sen att samtliga i personalen tycks vaknat på fel sida är en annan sak. Förresten har de olika varianter av glutenfritt bröd och bakelser. Plus veganvänligt käk. Bra att veta!

Nu ska jag försöka plugga mer...


Mors

Vi är uppe och ska snart gå iväg till "skolan" haha. Idag består skolan av ett nytt café som säljer hembakat bröd och annat. Vi har med andra ord inte käkat frulle än. Måste hämta tvätten också... 15 baht/ kg tar de för tvätt. Ingen tvättstuga för mig här omkring!

En bildfooter finns nu... tryck F5

Jag har läst klart veckans 150 sidor. Woho. Så, jag tog mig tid att fixa en snabb design-grej här på bloggen. Det är en footer med lite blandade bilder. Klicka F5 om ni inte ser den allra längst ned. Värt att scrolla för tycker jag =)


Flower power...

Här kommer två bilder från igår på Villa. Idag däremot sitter vi på Freebird Café igen. Den mysiga trädgården och billiga drycker/ mat gör det till en bra pluggplats! Ska försöka få mycket gjort idag så att vi kan ta en utflykt till helgen. Ska nog köra mountainbike downhill eller åka till en grotta. Vi får se! Förresten lyckades jag jogga igår, woho. Sprang lite mer än 30 minuter vilket var en prestation över förväntan =)
Foto: Wilda Nilsson

80 sidor senare...

... är jag åter tillbaka i sändning så att säga. Hehe. Har suttit på Villa Duang Champa hela dagen och läst. Fast, jag tog mig en lunchrast och cyklade till en annan restaurang. Miljöombyte är bra för studiemotivationen! Nu sitter jag och laddar. Känner att den där jogging-rutinen total failade och borde ta tag i det. Springa/ gå om vartannat är typ det jag pallar nu. Sen är det jobbigt varmt också även om det är kväll nu. Aja. Skulle verkligen vilja gå på ett danspass istället.

Dags att avskeda latmasken...


Blommor på bordet är nice när man pluggar och Villa byter dem ofta. Dvs alltid kul att fota!


Just det, jag köpte en fin tygpåse på söndagsmarknaden igår. 60 baht (typ 15 spänn). Värt! Så värt att jag köpte 2. Ni får se den andra imorn eller nått. Tygpåsar är nog bästa väskan säger jag!

Koala fika på morgonen är bra skit

Visserligen är det snarare pandor som är hypade på riktigt. Och då menar jag på riktigt. Folk i Chiang Mai är totalt besatta av dem. Minns ni innan jul när jag bloggade om Panda Channel? Alltså TV- kanalen som direktsänder dygnet runt från pandahägnet på zoo. Inte nog med det, extremt många saker på marknaderna har panda-motiv. Människor har, ganska groteska, pandastatyer i trädgårdarna och överallt finns skyltar med pandor på.

Nu var det ju inte pandor jag skulle snöa in på utan koalor!

Koalakex är det nya svarta i kexväg, eller nya, de har ju funnits här hur länge som helst men idag joinar jag klubben. Latté och koalakex kanske kan kicka igång min pluggdag? Jag återkommer när jag har läst en sisådär 50 sidor. På engelska såklart! Det här med att översätta till svenska finns inte... fast, jag har vant mig och läser numera nästan lika snabbt som på svenska.


Här är förpackningen. Dessa är med chokladsmak får testa jordgubbe nästa gång!


De är ganska goda men riktiga "barnkex" om ni hajjar!

Foto: Wilda Nilsson as always...

Christopher har skördat

... och nej, det är inte på Farmville! Det är hans "vetegräs" eller vad man nu säger på svenska. De han odlade utanför vårt rum. Han tog med sig dem till restaurangen Juicy 4 you där han köpte fröna och de pressade dem åt honom. Kalasbra!

Det smakar precis som det luktar när något klippt gräset en sommarmorgon. Fast lite sötare. Egentligen rätt svårt att dricka utan att skölja ner med vatten men oj vad hälsosamt det är. Innehåller tydligen mer nyttigheter än en hel skål med grönsaker. Typ. Nu finns nya frön planterade dessutom. I like!

Vågar du smaka?


Flower Festival Chiang Mai

Här kommer en ansamling anskrämliga bilder från paraden. Var ute och cyklade, bokstavligen talat, och hade bara lilla kameran. Inget fel på sånna men en display som inte är svart är ju trevligt...
Header till jalex.bloggplatsen.se

Här kommer headern jag gjorde för nån dag sen till Alexandra. Har även fixat hennes design och måste säga att bloggplatsen.se är ett bra val för den som inte kan/ vill HTML koda. Allt är för inställt och du väljer bara färger genom att lägga in dess kod (som du hittar i photoshop eller här som exempel). Väldigt smidigt till en början men jag skulle tröttna på att inte kunna göra som jag vill, hehe.


Bilddagbok: Chiang Mai Flower Festival 5-7 feb 2010

Här kommer ett gäng bilder från blomsterfestivalen som pågår här i Chiang Mai. Den fortsätter även imorgon så har ni vägarna förbi bör ni ta chansen att besöka den! Paraden har dock redan varit, idag, men jag visar bilder imorn för er som missade spektaklet!


På marknaden avlöser framträdandena varandra. Traditionell dans i olika former är vanligt och kul att se.


Titta på eller köp blommor, ett måste på en blomsterfestival!


En bit av marknaden ovanifrån. Mängder med mat finns att köpa. Vad är du sugen på?

 
I Thailand ser man ofta munkar på gatorna. Hehe.


Vi åt massor av sushi! En bit som den på bilden kostar 5 baht (typ 1 krona alltså). Större bitar med mer fisk kostar 10 baht styck. Me like.

16:30

Igår var vi på Flower Festival marknaden vid public park här i Old Town Chiang Mai. Marknaden liknade de andra som brukar vara här men det såldes krukblommor och fanns en bonsai- trädsutställning bland annat. Var rätt kul att strosa runt lite. Vi käkade sushi och drack roselle (hibiscus) juice. Mums! Tänkte göra ett bildinlägg snart. 

Idag har jag cyklat runt mest överallt känns det som. Spanade efter ett billigare ställe att bo på och hittade flera. Fast, jag tror jag kommer bli sjukt av att bo så äckligt som de rummen var... dock kostar de bara 2500 baht i månaden för ett dubbelrum med toa... usch. Jag som inte ens är så petig men ska man bo länge och orka med plugget och allt annat känns det bra att bo fräscht. 

Anyways, har en hel del plugg nästa vecka. Försöker ladda inför det. Och, jag kanske får ett bloggdesignuppdrag som är lite seriösare =) Woho! Och på bästa "jag är en bloggare, mina projekt är viktiga och hemliga osv osv" kan jag såklart inte avslöja detaljer. Haha. Bloggosfären lever på cliffhangers I say... 


Veckan, check. Helgen, välkommen!

Fredag eftermiddag klockan 17. Jag är klar med veckans plugg, har klarat deadline för en artikel om Chiang Mai (säger till när den är uppe) och fixat massa annan skit dessutom Bra jobbat.

Just nu väntar vi på att Rak ska komma över. Hon ska nämligen ta med oss till den årliga blomsterfestivalen som  blommat ut (haha) i Chiang Mai. Härligt! Förhoppningsvis fastnar några fina buskar och blad på bild som ni kan få njuta av till lördagsfrukosten imorgon.


Foto: Jag, som alltid

I min artikel tipsar jag bland annat om var i Chiang Mai man hittar denna strand!


And off we go...

Pics från igår. Mitt superplatta hår efter en omgång med hårfönen efter tvätt. Tack Ta Peow :) Till och med för platt, ser bättre ut idag efter att ha sovit på det. Som sagt, missa inte att rakpermanenta håret om ni kommer hit.

Nu trampar vi iväg till Free Bird Café för plugg och skrivjobb!

The circus project: Dralion 1


Foto: Pressbild från http://www.cirquedusoleil.com
Manipulation: Wilda Nilsson

Om det är något jag älskar så är det Cirque du Soleil. Bilden kommer från föreställningen Dralion där Uuve på den förra bilden också uppträder. Jag önskar att jag fick se showen men just nu spelar den i Mexico.

The circus project: Uuve JanssonFoto/ Modell: Uuve Jansson
Manipulation: Wilda Nilsson

Dagens stuff

Blev en fin dag helt klart. Började med att vi cyklade iväg mot Nimmaheimen Road imorse. Hittade efter inte alltför mycket stul Jacky Bike. Där köpte vi väskor att sätta fram på våra cyklar, på styret alltså. Priserna är sjukt mycket bättre än i Sverige. Chris säger att en framväska går på strax under tusenlappen eller mer. Här kostar dem ca 250 kr. Värt! Dock fanns bara en inne men den andra ska komma på måndag. Spelar egentligen ingen roll eftersom Chris bike är hemm i Sverige.

Sedan trampade vi vidare mot nästa cykelaffär. På vägen hittade jag en platsinsvept kedja plus lås för 60 baht. Hittade inget mer tyvärr. Vi åt däremot lunch på mysiga Free Bird Café som dessutom är en skola för burmesiska flyktingbarn. Problemet med flyktingar från Shan- state i Burma är att de inte räknas som flyktingar av thailändska myndigheter. Detta är helt värdelöst.

Som tur är finns organisationer som hjälper dessa barn och en av dem är Free Bird. De drar in pengar genom att hålla caféet öppet på dagen och skolan på eftermiddagen/ kvällen. Du måste besöka dem om du kommer till Chiang Mai! Jag ska lägga upp adressen så fort jag minns den... hehe.


En lite bättre bild på cykeln från imorse.


På Free Bird Café. De ska förresten ha en alla hjärtansdag brunch som vi ser fram emot!


Detaljer inne på Free Bird Café.

Cykeltillbehör

Frukosten bestående av ryebröd levererat igår av en franskt bageri är avklarad. Nu ska vi dra iväg och köpa tillbehör till våra cyklar. Chris har ju sin hemma så han får hyra en skruttig här att trampa runt på, hehe!

Hörs sen, fast, ni lär ju inte vaknat innan jag hinner tillbaka igen. Förvirrande med tidszoner osv.

Under tiden tycker jag att ni ska läsa www.pungdask.blogg.se - kvalitet!

Bloggar från Berlin sökes: tipsa mig!


Dagens viktigaste: Trek 4300

Idag har vi hunnit med en hel del månntro. Först fixade jag headern till www.stylebyjt.blogg.se innan vi stack ut på lunch. Blev "Restaurang Big 108" tror jag den heter, den är vårt vanliga lunch hak på hörnet hur som helst. Vi skulle precis iväg och kika på cyklar när Rak ringer och erbjuder sig att komma över och köra oss runt på sin motorcykel. Grejt. Vi körde thaistyle och åkte tre stycken på samma.

Efter att ha flängt runt i flera olika affärer och letat långt bort på andra sidan floden efter affärer vi inte hittade köpte jag cykeln inne i gamla stan. En Trek 4300 årsmodell 2009 blev det. Gillar den bättre än 2010:an och den var billigare. 2500 kronor ungefär för en sprillans ny hoj. Trampade glatt iväg till ytterligare en affär och köpte en pakethållare. Stänkskärmar fattas dock fortfarande, liksom hjälm, kedja och annat smått och gott. Har lånat ett lås från Sabuy ikväll dock.

Så underbart. Nu vill jag ut på långcykling med en gång. Fast, jag får nog öva upp min kära bakdel först...

Lite kassa pics från dagen tagna i all hast med lilla kameran:Chris har ett grönt projekt på G på balkongen. Av detta gräs gör man gröna hälsoshots! Wheatgrass kallas det och "shotarna" säljs för ca 60 baht styck på bland annat DADA kafé och Juicy 4 you.


Första bilden på min grymma hoj. Nu ska det trampas! Fast Lasse kommer jag nog aldrig ifatt... www.lostcyclist.com över 60 länder nu...


Solen trillade nedåt när jag och Rak hoppade upp på moppen för en sista sväng till shoppingcentrumet "Central" vid Nimmaheimen Road. Jag köpte en ny stav till min piercing i örat, Rak köpte ett par galna stövlar och jag avslutade med ett par fula med billiga (107 baht) shorts jag kan jogga i.

Bra dag således! Nu är det sängen som gäller klockan är 22:30...

AvprickningDet här med en veckolista var ju rätt smart. Och, plugget blev jag klar med i god tid, har lämnat in det dessutom. En header kvar att fixa när andan faller på... OCH, jag har köpt min cykel!

Digital art, next project on the way


Header till stylebyjt.blogg.se

Ägnade en stund nu på morgonen åt att fixa en header till Style by JT. Får se vad han säger om den, själv tycker jag att den blev riktigt fin! Vad säger ni läsare?

Bara för att gör vi en före och efter.


FÖRE

Bild: Skärmdump stylebyjt.blogg.se


EFTER... och som vanligt hojtar du till om du också är sugen på en header! Ynka 75 spänn, maila wilda.blogg@hotmail.com


Solig morgon

Fint väder som vanligt idag även och det vid 8 när vi går upp är riktigt kyligt. Frulle på balkongen har avnjutits och nu vet jag inte vad jag ska ta mig för riktigt. Pluggade klart igår innan lunch trots att jag har till imorn kväll på mig. Jag känner mig som Hermione Granger i Harry Potter, haha.

Sitter återigen och lyssnar på The Virgins på Myspace. Hur elakt var det inte av Spotify att knipa kontot efter två veckor utomlands. Suck. http://www.myspace.com/thevirginsnyc

Jo, kvällen igår blev störtskön. Rak kom hit och kollade på cykel med mig. Trots hennes excellenta prutningsförsök (på thai) fick vi inte ner priset på cykeln. 11 500 baht vill de ha för en TREK 4300 från 2009. Ska kolla lite mer idag.

Sedan gick vi och käkade på en restaurang tillhörande ett GH, gott och billigt. Med oss hade vi en schysst tjej från Tyskland förresten. Vi tog en "Sangthew" (taxi typ) till nattmarknaden eftersom den tyska tjejen gjort illa foten och inte kunde gå så långt. Nu åkte vi inte till Night bazaar som bara har turistgrejer utan till en nattmarknad där bara massa thaitjejer shoppade. Tyvärr var det såklart thaistorlekar på allt... Vi köpte däremot en giantisk påse med minst 15 passionsfruker för 7 kronor. Sånt är alltid nice!

Måste visa en bild på min önskecykel:

Bild: http://shop.devercycles.co.uk/images/prod_2767.jpg

10:38

Nu ska jag dyka tillbaka in i urbaniseringen under 1800 talet i Paris. Lyckades skriva ganska mycket igår så med lite disciplin kanske jag blir klar redan idag. Vore skönt såklart. Särskilt som vi funderar på att dra till Pai i helgen =)

Hittade en bild på Bangkok från min första månad där i höstas. Skillnaderna mellan Bangkok och resten av Thailand är enorma. Till och med Chiang Mai som näst största stad är inte ens i närheten av att vara så utvecklad som Bangkok. Sorgligt nog är detta ett vanligt förekommande fenomen. Resurser både i form av kapital och arbetskraft samlas i storstäderna på landsbygdens bekostnad. Sjukhusen, universiteten och andra viktiga samhällsfunktioner av hög kvalité återfinns också i Bangkok.


Min guide till Koh Phangan är uppe nu!

Ta och klicka in på www.backpacking.se för att läsa min guide till norra Koh Phangan. Den är fylld med basic tips perfekt för dig som inte varit där förut eller kanske varit där mest fastnat runt Haad Rin. Kom gärna med frågor om artikeln inte ger alla svar!

Vill du veta vart du kan zorba på vattnet? Ja, men läs min guide då! HeheOch du, om du tyckte den var bra, skriv hemskt gärna en kommentar under artikeln!

Header till hannahirvasoja.blogg.se

Här är headern jag gjorde åt Hanna Hirvasoja, hon som har coolaste efternamnet ever, undrar om hon blev nöjd? Vad tror ni?Vill du också ha en schysst header? 75 spänn kostar det är få en gjord av mig! Maila wilda.blogg@hotmail.com om du är sugen!

Jobbar på en header...

Oh my, detta kommer bli bra. Hoppas fröken Hirvasoja blir nöjd. Work in progress fueled by The Virgins. http://www.myspace.com/thevirginsnyc

Ni måste lyssna på dem, ett av världens bästa band, no shit! Hur coola som helst och jag tycker fortfarande det är sweet att jag träffat och intervjuat sångaren Donald. Förresten står The Virgins för flera av bakgrundslåtarna till Gossip Girl, särskilt säsong 1. Bland annat One Week of Danger och Rich Girls. Kolla upp omedelbart om du inte redan är frälst.


Foto: Wilda Nilsson


Vad gör jag just nu i plugget?

Jo, jag studerar urbaniseringen i Paris under mitten av 1800 talet. Jag ska lyfta fram och problematisera olika aspekter av denna. Ett faktor är utbyggnaden av infrastrukturen som blev en följd av den nya kapitalistiska produktionsordningen som ju överbelastade den gamla infrastrukturen. Här kommer ett klipp ur uppsatsen jag jobbar med. Observera att det är ett sk "work in progress" och inte perfekt formulerat någonstans!

För att ta ett steg tillbaka i diskussionen kunde tiden också vinna över rummet genom den förbättring av infrastrukturen som skedde mellan 1850- 1870. Enligt Harvey (2006) byggdes järnvägen kraftigt ut och anslutande vägar byggdes och/ eller förbättrades. Även telegrafsystemet växte stort och underlättade handeln när kommunikationen plötsligt gick snabbt och effektivt både nationellt och internationellt. Något Napoleon III dock misslyckades med var utbyggnaden av den maritima infrastrukturen.

Någon mer som lär sig något spännande en måndag som denna? Och, ni vet väl att jag gärna svarar på frågor om distansstudier, särskilt på högskolenivå!


Foto: Wilda Nilsson

Dagens Paris är fortfarande en stad av ljus och förlustelser precis som den blev efter Haussmanns inverkan!

Som en parentes kretsar allt kring Frankrike tycks det som. Christopher sitter med ett par thaitjejer och snackar franska just nu. Det händer ofta i Thailand att studenter sänds ut för att prata språket de studerar med oss utlänningar. De ställer intervjufrågor som "var bor du" och liknande. Vi snackade engelska med några på Swensen's i Bangkok. Synd att min franska är "begränsad" för att uttrycka mig generöst...


Kvinnor i Paris, Nepal och Sverige 1850 vs 2010

Mitt läsande av Paris, Capital of Modernity av David Harvey (2006) har fått mig att reflektera över likheterna mellan hur kvinnor behandlades under 1850- talets Paris och hur de behandlas i dagens Nepal. I den sista delkursen av samhällsgeografi A studerade vi migration och som del av detta läste vi Kamala Kempadoos bok Trafficking and Prostitution Reconsidered. I denna behandlade ett kapitel myten kring sexhandeln mellan Nepal och Indien.

För att inte gå för djupt in i just detta kapitel var en andemening att kvinnor mer eller mindre omyndigförklaras i stora delar av det moderna Nepal. Frivillig migration riskerar att försvåras genom vad som uttryckligen görs för att "skydda" kvinnor. Istället förhindras deras rörlighet. Harvey (2006) beskriver att kvinnorna under mitten av 1800- talet i Paris omyndigförklarades officiellt. Deras lön i centrala Paris var hälften av männens för lika arbete och enbart en tredjedel av männens i förorten. Dessutom ansågs de "lösa och lediga" om de inte var gifta eller hade en manlig släktings beskydd. Bara en sådan sak att kvinnor som försökte försörja sig själva som exempelvis sömmerskor "bokfördes" under samma rubrik som de registrerade prostituerade.

Jag ser således flera likheter mellan dagens Nepal och dåtidens Paris. Det är tydligt hur mycket kvinnor har att kämpa emot. Med så djupt rotade föreställningar om vad en kvinna är, bör vara och vilken roll hon bör ta ska vi naturligtvis vara glada över hur långt vi kommit i Sverige. Fast det gäller att inte slappna av.

Personligen uppfattar jag att dagens jämställdhets kamp i många fall nästan hånas just för att vi ju "redan har det så bra" i Sverige. Att tala om jämställdhetsfrågor likställs med någon form av extrem feminism. Jag anser att vi måste fortsätta belysa dessa frågor här med förhoppningen om att andra länder följer efter när de ser vad vi åstadkommer. Genom att ta upp frågorna i Sverige känns de ständigt aktuella och våra politiker kan sedan försöka påverka andra länders regeringar att lägga större vikt vid kvinnorättsfrågor.

Jag tror att vi genom att fortsätta att kämpa i Sverige i längden även hjälper andra länders kvinnor. Och genom att engagera sig i föreningar på hemmaplan kommer man i kontakt med internationella grupper. Det är inte rätt någonstans att man ska kunna finna en liknande situation någonstans i världen år 2010 som ca år 1850!


Jag i Paris förra året... är vi på väg mot ljuset i slutet av den kvinnoförtryckande tunnlen?

Här är ett par organistationer som jobbar för kvinnor och jämställdhet:

http://www.awid.org/ Asscociation for Women's Right In Development

http://www.now.org/ The National Organization for Women

http://www.farawayadventures.com/nepaligirlkayakers.php Himalayan River Girls (Ett projekt startat av Inka Trollsås som utbildar kvinnliga kajakintruktörer med mera!)

Citat från Himalayan River Girls hemsida som sammanfattar frågan perfekt:

"Women dont need sympathy they need education and opportunity"  Lycky K. Chhetri


Veckans stuff...Veckorna går för fort...

Kan det verkligen vara måndag igen? Alltså veckorna går så sjukt fort, jag kommer ju sitta hemma i Sverige snart känns det som.Tiden liksom rinner iväg från mig och jag som måste hinna med massor av mer saker. Hade velat åka en sväng till Mongoliet men får väl ge upp det eftersom jag inte kommer ha något "hål" i pluggandet...

Eftersom jag älskar listor kommer en med saker jag vill hinna med innan jag åker hem. Man kan ju få magsår för mindre... hehe.


Och eftersom jag är listfrälst har jag dragit en äkta bloggmåndag och gjort en veckolista också... ni får se snart!


bloglovin