Därför kommer 2011 bli kick- ass

2011 kommer bli grymt. Jag kommer hålla mig personligen ansvarig för att det blir så!

Kanske en dålig början med tre tentor varav en är 12 hp grammatik men sedan smäller det. Den 20 februari åker jag till Indien. Research i New Delhi först och sedan en månads hindi- kurs i Varanasi. Förhoppningsvis möter jag upp med Jenny i norra Indien innan jag beger mig mot Dharamsala för att göra mitt fältarbete.

Sommar i Sverige med Fredrik blir det då jag kommer hem dagen innan midsommarafton. Inte mycket mer att orda om än att vi kommer äga enligt stående rutin och dessutom återuppliva Måndagsgänget.

Förmodligen går en del tid åt till höstens planering. Vart det bär hän? Bangkok såklart! Och kanske även Tibet och Nepal för ytterligare fältstudier. Vill även besöka Kambodja som jag på något sätt lyckas hoppa över varje resa tidigare.

Hoppas alla ni andra också får (eller rättare sagt skapar) ett riktigt gott nytt år!


Varanasi, lite mer än en månad av 2011 spenderas i denna stad!

Och så laddar jag för eftermiddagens plugg med detta:


Biljett till Indien fixad!

Nu har jag kirrat min flygbiljett till Indien, bokade direkt via Qatars hemsida. De var billigare än både Kilroy och Flygstolen.se

Visserligen är Turkish Airlines och Austrian lite billigare men jag gillar verkligen Qatar.

Nu kollar jag på boende i New Delhi, vill bo någon annanstans än turistghettot Paharganj (vet inte varför alla envisas med att stava så, rätt translitterering är ju utan det första a:et som ändå aldrig uttalas...). Tips tages tacksam emot!

Och god jul! Nu får jag sluta Indiennörda och njuta av lite "svensk" kultur!

Billigaste flygbiljetten till Indien

Måste hitta min biljett till Indien snart alltså! Var brukar ni boka biljetter?

Jag har kört med både STA Travel (som klantade sig något otroligt sist, aldrig mer!), Kilroy och bokat direkt hos flygbolagen. Helst flyger jag Qatar men priset är ju avgörande som vanligt.

Tips någon? Jag åker i mitten av februari ungefär och kommer hem i slutet av juni.

Julen då? Nej, jag pallar inte skriva om den, det gör alla andra ändå. Jag är inte en "julperson" så jag siktar på Bangkok då! Visserligen vulgomycket julpynt där också, hehe. Kolla här!


Japp. Bojkotta julbilder. Här är en sida av Bangkok istället som jag gillar! Dessutom är det på vägen till det hinduiska templet jag brukade besöka i Silom. Värt!

Vad är egentligen välstånd?

UNDP (United Nations Development Programme) listar länder efter ett HDI index som jag i och med min utbildning granskat nära många gånger. På sätt och vis är dessa tabeller högst abstrakta. Självfallet intressanta, vettiga, grund till utformning av utvecklingsdiskurser och så vidare men likväl svåra att egentligen greppa. En utvecklingens billboardlista liksom.

Men välstånd på riktigt. Vad är det? UnderbaraClara gjorde mig oventandes tjänsten många författare gör. Att snabbt och enkelt sammanfatta ens funderingar i skrift innan man lyckats göra det själv.

Välstånd är att ha sina ideal och erbjudas möjligheten att leva efter dem.

Och det är faktiskt precis det som vi i stor utsträckning erbjuds möjlighet till i Sverige. Sedan kan jag personligen tycka det är synd att alla inte uppskattar den möjligheten. Ska man ironisera innebär det också också att alla självfallet är fria att sätta upp sina egna ideal och genom att fortsätta leva efter dem berövar vi möjligheten för människor på andra platser att göra det samma. Kanske tänka en extra gång på att ekologiska alternativ inte är så tokigt?


Estland och Depeche Mode Baar imorgon!

Imorgon blir det återigen färd österut och till Estland. Jobb och nöje kombineras som vanligt och jag måste säga att ett par öl på DM Baar för att fira höstens tentaresultat inte kommer bli helt fel.

Baltikum är överlag en underskattat destination, särskilt i form av roadtrip på sommaren. Jag tänker ofta tillbaka på resan vi gjorde i sommras. Nästa gång tar vi Ryssland också! Där lär ju UE:n (urban exploration) vara grym dessutom. 


Foto: Wilda Nilsson (Övergivet hus i Tallinn)

Hindi grammatik

Terminen är nästan slut men ändå är det massor att göra. Utöver uppsats och hemtenta är det hindi grammatiken som spökar. Det är inte helt enkelt alltså. Och att det är tenta den 5 jan gör inte saken bättre... Fast, jag vill till Indien och plugga vidare så det är bara att bita tag i adverbialen.

Substantiv och adjektiv idag. Ska försöka konstruera en böjningstabell...

Ett fint hindi ord: zindaa som betyder alive får bli något av dagens mantra att repetera när det går långsamt!

Och självklart funkar det alltid att bläddra bland mina bilder från platser långt bort... på den nedanför ser ni Nepal.


Jag flyttar till Indien

I sedvanlig ordning behåller jag spontantiten och ställer in flytten till Paris. Istället flyttar jag till Indien och närmare bestämt de heliga platserna Varanaso och Dharamsala. Varför? Jo, i och med mitt specialintresse för Asien och att jag i Indien kan göra fältarbete inför min C- uppsats kommer Indien- flytten gagna fler än mig. Kvinnor och utveckling är temat och sannolikt tibetanska migranter.

Dessutom fortsätter jag plugga hindi i Varanasi där Stockholms Universitet ordnat en skola att läsa på i en månad av terminen som i övrigt består av distansstudier.

Bild på "skolan" i Varanasi:Jag åker i februari och kommer hem i sommar. Detta kommer att bli fantastiskt! Att hösten är insvept i dimma är ett känt fenomen men fartyget lutar bestämt åt Bangkok. Hoppas verkligen jag och Fredrik kommer dit =)

Till Indien reser jag däremot själv och att resa själv har jag alltid velat prova. Förhoppningsvis kommer jag även hinna besöka Nepal och Fokus Asiens projektpartners Himalayan Adventure Girls!

En av mina favoritbilder från Indien har jag tagit i just Varanasi:


Varanasi längs den heliga floden är fantastiskt vackert och spirituellt men uppe i själva staden är trafiken på sina håll värre än i New Delhi. Jag kan leta fram lite av mina filmklipp om någon är intresserad?

Finns en bild till här. Go check it out!

Frågor på mitt senaste tilltag?

Indisk konst och volontärutbyte

Jag har uppdaterat Fokus Asiens hemsida med rapporter om Johanna Sommanssons föreläsning och visning av filmen Deshi Girls, dessutom finns en mindre recension av utställningen "Samtidigt" vilken är en del av INDIEN/Indien på Kulturhuset. Plus att styrelse- Jenny ju åkt som volontär till Indien! Missa inte vår hemsida med andra ord!


Foto: Wilda Nilsson En del av utställningen "Samtidigt" på Kulturhuset.

I övrigt är det stressigt som satan i plugget med uppsats + hemtenta i Centralasienkunskap och hindi- tenta innan jul. I helgen är det dessutom PeaceWorks Decemberforum och imorgon bitti frukostseminarium om Burma med Svenska Freds och Svenska Burmakommittén.

Tur att jag kan peppa med trevliga tankar om nästa höst!

C- uppsats...

Jag skriver på min uppsats om kvinnors situation i Tibet och det är inte någon upplyftande läsning. Däremot gör det mig säker på att min studieinriktning är helt rätt. I framtiden vore det fantastiskt att jobb för tex UNIFEM i Asien alternativt på en NGO i exempelvis norra Indien.

Har någon av er som läser skrivit C- uppsats förresten? Jag skulle verkligen behöva bolla lite idéer med någon! Jag vill genomföra ett fältarbete i norra Indien och sedan skriva om kvinnors situation. Kanske jämföra situationen för tibetanska och nepalesiska migranter och flyktingar med indiska kvinnor? Har någon skrivit om något liknande?

Antar att det heller inte bara är jag som har fullt upp i plugget fram till jul? Blir ju inte bättre när våren plötsligt är högst oklar. Väntar på spännande besked nämligen... tålamod... inte min grej just nu.

4 saker jag saknar från Bangkok

Att jag saknar Bangkok har de flesta i min närhet hört så att det räcker och blir över. Och därför övergår jag till att deklamera faktumet här. Några frågar exakt vad det är jag saknar och det är svårt att sätta fingret på men här kommer en liten lista!

1. Staden i stort
Hur kan man inte älska en stad som verkligen lever? Där du kan hitta precis allt, åtminstånde i någon variant, och som har ett myllrande folkliv till skillnad mot sega Stockholm? Jag tycker Bangkok är vackert även om de sociala klyftorna naturligtvis är betydligt tydligare här. Mixen av folk, variationen mellan stadsdelarna och en allmän positiv vibe gör att detta är en stad att flytta tillbaka till. Och längta till.


Foto: Wilda Nilsson

2. Grym gatumat
Fy för äckliga Mc Donalds och dyr mat på ICA men tummen upp för färsk thaimat för mindre än 10 kr direkt på gatan i Bangkok. Studentlivet blir ju så mycket roligare när man inte lever på nudlar. (Höhö, eller? Nudlar, fattar ni?)
Foto: Wilda Nilsson

3. Utelivet

Det spelar ingen roll vilken typ av uteliv du letar efter. Bangkok krossar allt. På klubbarna är stämningen bättre, drickan billigare och det finns en mängd olika typer av klubbar. Skybarer 10 tals våningar över marken eller en billig öl på en platsstol på trottoaren nedanför. Ge mig!
4. Kommunaltrafiken

SL tabbar sig om och om igen. Snöhalka, lövhalka, inställda avgångar och förseningar. Bangkoks skytrain är däremot grymt! Och funkar lite som sight-seeing också när man glider fram ovan mark (i dubbel bemärkelse) och spanar på stan. Kompletterande tunnelbana, bussar, flodbåtar och klongbåtar gör transporten the kommunal way superlätt. (Moppetaxi och vanlig taxi finns också i rikliga mängder till billigt pris!)Frågan är inte om, utan när jag flyttar tillbaka igen. Nästa höst verkar troligt!


Bangkok bloggar att drömma vidare genom sålänge:

Bangkokinfo för riktiga konkreta tips av folk med sjuk pejl på Bangkok. Festkvällar med personerna bakom denna blogg blir ALLTID succé. Dessutom grymma bilder. En av killarna bakom är fotograf, på riktigt då alltså.

Next Station Bangkok för kul uppdateringar med en twist. Myntade kategorin Can, Canske och Cannot som jag tänker copycata ännu mer när jag flyttar tillbaka. Schysst folk bakom bloggen också!

Lola May för skådespelardrömar och BKK ur ungt vardagligt perspektiv.

Ging och Malée för vettiga kommentarer kring thainyheter och nice för ö-livs älskare.

Bananas in Bangkok för musik och uteliv the indie way. De har flyttat hem, men klicka tillbaka och läs!

Cheeze Magazine för Bangkok Streetstyle.

Bangkok med barn hos In My Shoes och någon mer än mig som gillar TREK- cyklar och bor i Bangkok hittar ni här.Äta grismat för att överleva i fängelse i Tibet

Jag har bytt uppsatsämne på grund av bristande underlag gällande medias roll i Afghanistan. Denna uppsats är trots allt bara en del av en 7,5 hp kurs. Istället skriver jag om kvinnors situation i Tibet och äcklas något så fruktansvärt av siutationen i tibetanska fängelser.

Förhållandet i Tibets fängelser är under all kritik gällande hygien, isolering och mat. I flera fall har fängslade kvinnor tvingats erbjuda sexuella tjänster till fängelsepersonal för att kunna få arbeta med utfodring av fängelsets grisar. Detta arbete har räddat liver på kvinnors som annars skulle dött av svält eftersom de kunnat äta av grisarnas mat och även gett denna till andra fångar. Källa: http://www.tibetjustice.org/reports/women/violence.html

Syftet med min uppsats är att analysera kvinnors situation i Tibet för att undersöka huruvida kvinnors utsätts för systematisk marginalisering inom något område. Eventuell marginalisering och diskriminering kommer att problematiseras utifrån att kvinnor sannolikt marginaliseras på tudelad grund: kön och etnicitet.

Jag hoppas att jag kommer kunna publicera artiklar om detta ämne i vår. Alltför stor okunnighet råder om situationen i Tibet!

Debattinlägg om Nepal för FN Stockholm

Jag har precis skrivit klart mitt debattinlägg till Stockholms FN Förbund:s blogg gällande kvinnors situation i Nepal och behover av att lösa denna problematik. Jag säger till när den publicerats.

Här kommer ett smakprov sålänge:

Situationen för majoriteten av Nepals kvinnor är ohållbar. Idag marginaliseras nepalesiska kvinnor, särskilt från de lägre kasterna, inom flertalet områden. Traditionella maktstrukturer bibehålls i så väl samhället som hushållet trots att vissa lagändringar gjorts på senare tid. I enlighet med FN:s konventioner gällande eliminering av all diskriminering av kvinnor (CEDAW) och resolution 1325 (UNSCR 1325) skall detta inte förekomma eller ha någon möjlighet att fortgå. Nepal ratificerade CEDAW år 1991 och saknar en nationell aktionsplan gällande resolution 1325. Detta anser jag, Wilda Nilsson ordförande för den ideella föreningen Fokus Asien, i förlängningen bidrar till att underminera kvinnors redan utsatta position.

Jag brinner för nepalesiska kvinnors rätt till självbestämmande- gör du?

Besök gärna Fokus Asien på www.fokusasien.com och bli medlem gratis!

Om jag skulle flytta till Bangkok igen...

...vart skulle jag då bo?

Jag är grymt sugen på Asok om det går att hitta något billigt. Annars är ju ett av rummen en bit från Victory Monument ett alternativ. Billigare hyra = sparar in pengar till transportkostnader? Det är ju också värt att bo nära några av sina favoritcaféer. Jag har bidragit med en del till Bangkokinfos guide btw. Ni följer väl deras blogg? Förövrigt jag som gjort headern!

Att bo högt uppe med nice utsikt vore verkligen något men jag vet inte om det är värt pengarna. Bättre då att bo billigt och ha pengar kvar till uteliv, käk och resor. Dessutom, vill man kunna resa till länderna i närheten och vara borta ett tag svider det om lägenheten hemma i Bangkok står och tickar massor av pengar.

Distansplugg är min grej så just nu känns det som om molnen över hösten börjar klarna!

På lägenhetsfronten gällande Paris råder intet nytt. Jag får väl improvisera som vanligt antar jag!


Foto: Wilda Nilsson  Lugn förmiddag i Asoke!

Gratis filmvisning om Indien idag!


Alla är varmt välkomna till detta event idag! Utöver det får ni chansen att träffa oss som engagerar oss i Fokus Asien. Helt gratis- sprid gärna vidare!

Deshi Girls

En dokumentär om identitet, könsroller och förväntningar.

Datum: 6 dec
Tid:15- 17
Plats: Aulan Kräftriket 4 A (Stockholms Universitet)


Johanna Sommansson har masterexamen i socialantropologi och kandidatexamen i indologi från Stockholms universitet. 2008 tillbringade hon två månader i Delhi för att skriva sin masteruppsats och göra denna dokumentärfilm. Filmen handlar om tre gymnasietjejer i Delhi och deras syn på sin tillvaro och roll i samhället. Hur är det att vara en traditionell familjeflicka och samtidigt en modern storstadstjej i dagens Indien?

Johanna är även medlem i Fokus Asien och vi önskar nu alla våra medlemmar välkomna till detta event. Självklart är du som inte ännu är medlem också välkommen!
Har du frågor? Maila fokusasien@peaceworks.se

Kräftriket ligger strax söder om universitetets huvudcampus i Frescati. Du kommer enklast till Kräftriket med buss 40 eller 70 från Odenplan eller Universitetet, hållplats Albano. Gatuadressen är Roslagsvägen 101, byggnad 4.


SVEA: ny projektanställning för mig!

Lyser upp vintermörkret med en jobbresa till Göteborg. Jag har nämligen fått en projektanställning på SVEA- Sveriges Elevråd där jag ska utveckla projektet Skoldemokrati_2.0 tillsammans med ordförande Tobias Jobring och våra samarbetspartners. Det är fantastiskt kul och spännande! Arbetet på SVEA:s kansli i måndags peppade igång mig rejält och imorgon tar jag tåget till Göteborg för att vara med och leda en referensgrupp under SVEA:s nationella träff Use Your Voice!

Som väl är kommer jag kunna arbeta med sammanställningen av vår rapport och analys av resultaten på distans från Paris i vår även om jag kommer dyka upp någon gång i februari för att anordna ytterligare en referensgruppsträff.

I övrigt skriver jag uppsats om media i Afghanistan vilket visat sig vara mycket komplicerat. "Tyvärr" är uppsatsen bara till för 7,5 hp kursen "Samhälle och politik i dagens Centralasien" så mycket intressant och viktigt måste jag sålla bort. Dock ska jag intervjua en SvD medarbetare snart!

Uppenbarligen har jag inte haft tid att blogga så mycket (ett signum för hela hösten uppenbarligen) men, livet i Sverige skriver många andra redan om. Kanske blir det mer intressant för er att hänga med till Paris? Den 7 januari bär det av. Jag älskar att köpa enkelbiljetter.

Utsikt från mitt fönster för några dagar sedan:Utsikten idag:Fler som längtar bort? Förresten är jag hemskt sugen på tips om utlandsbloggare, några nya bra som kommit till?

bloglovin