Vardagsliv i Sverige

Jahapp. Vad ska man blogga om nu då? Lunch (som var sjukt god) hos päronen och kompisträffen som väntar?

Eller så filosoferar jag vidare över svenska toaletter. Det jag tänkte på var att de är mycket högre än i Thailand. Men så är det inte riktigt. Istället är det så att de svenska inte är lika fulla med vatten...hum... Nån som känner igen sig?

Nej.... nu har vi besök!


Demo- Bangkoks bästa klubb!

Kring en gigantisk parkeringsplats på Thonglor soi 10 ligger flera nattklubbbar. Längst in i hörnet ligger den tveklöst coolaste. Demo. Huset ser ut som en rivningskåk utifrån där en illgrön neonskylt hastigt slängts upp. Inte konstigt att vårt sällskap ryggade tillbaka vid synen. Sedan hade vi ju skämt bort dem med ett besök på fancy Long Table precis innan...

Uppenbarligen så kommer skenet bedra när du kilat förbi vakterna och in på klubben. Missa in legget förresten. Även om du ser ut att vara 107 kommer du att kollas. Inredningen är grym. Möbler som för tankarna till ett slott (visserligen ett slitet sådant) medan väggarna är täckta av gatukonst och graffiti. En lång bar täcker nästan hela långsidan.

På toaletterna (damernas) hålls dörren till båsen upp av personal som sedan torkar av ringen medan du ser på. Detta känns väldigt märkligt... men i ärlighetens namn är det ändå rätt bekvämt, tjejer, ni vet ju hur äckligt det annars brukar vara att gå på toa på klubbar?

Köper du helrör behöver du inte dricka upp hela, du kan lämna den i baren och återkomma veckan efter. Jag tror du har en månad att göra slut på flarran. Tips från coachen: Köp ett helrör inne på Funky Villa som ligger vägg i vägg och ta sedan ut den igen på Demo. Det är billigare på Villa, hehe. Ca 300 spänn kostar 1 liter Red Label whisky på Villa och mer på Demo.

Musiken som spelas är techno i olika varianter men det drar åt det hårdare hållet vilket gillas! Gästerna är stiligt coola, det finns inga är sleazy/ "jucka bakom rumpan på tjejer som ett sätt att dansa"- killar. Tummen upp på självständighets känslan på thaitjejerna och den allmänna mogenhetsgraden- utan att det för den skull blir trist och stelt. Extremt få västerlänningar.

Ett besök är ett måste. Demo är en stjärna på partyhimlen men undvik söndagar om det inte är ett special event då.

Ge sjutton i flipflops/ linne/ badbyxor, dressat gäller!


Bild: http://gonzarez.wordpress.com/ eftersom jag inte hade nån bra själv tyvärr.

Ode till filmjölken

Tjock och vit, du smakar inte skit
Underbart len, du är så fin min ven (vän...)...

Osv, osv, osv,

Visst, jag kanske inte är en poet men nog känns det himmelskt med svensk frulle! Filmjölk rocks! Jag är uppe tidigt, jetlag åt fel håll är inte så dumt, undrar om jag kan hålla kvar de vanorna? Hoppas det med tanke på hur sjukt mycket jag har att göra innan Amsterdam!

Måste säga tack till Freedomtravel och Björn med flera som skrivit så fint =) Då känns det värt att blogga!

Annars håller jag på att planerar in ett första möte på mitt nya jobb! Jobbet ska göras i sommar då men vi måste få ordning på planeringen redan nu såklart. Dessutom har jag ett gäng intervjuer att boka in och vissa att boka om nu när jag försvinner 10 dagar till Nederländerna. Sedan var det plugget också! Nu börjar den roligaste kursen, nämligen B uppsatsen! Jag får äntligen välja ämne själv och sedan skriva 30 sidor om det. Kommer bli knepigt att inte skriva mer om jag känner mig själv rätt.

Måste nästan outa mitt uppsatsämne: Burma. Och mer specifikt kommer jag skriva om Myanmar- China Crude Oil Pipeline (olja och gas) och hur detta kommer påverka Burma. Mycket intressant! Hoppas min uppsats kan komma oppositionen till nytta dessutom. Pressen är på topp as usual. Men seriöst, orka vara dålig liksom?Här kommer en bild från Vertigo, Skybaren med bäst utsikt i Bangkok! Snart kommer massa guider till uteställen i BKK upp! Kika in senare idag för den första!

Stoppa gasledningen genom Burma, skriv på Shwe Gas Movments petition!

Den planerade olje och gasledningen som ska dras genom Burma till Kina kommer påverka landet i stor utsträckning på flera sätt enligt oppositionen (bl.a Shwe Gas Movment, Svenska Burmakommittén och EarthRights er International). Påverkan kommer vara negativ då befolkningen i de påverkade områdena inte kommer få nytta av projektet. De kan heller inte påverka det i någon direkt utsträckning.

De mänskliga rättigheterna kommer också påverkas negativt då man troligen kommer använda tvångsarbetskraft vid byggandet av pipelinen.

Du kan bidra till att sätta ett stopp för detta och du kan göra det nu!

Skriv på petitionen som Shwe Gas Movment lagt upp HÄR. Där finns även en betydligt utförligare beskrivning av situationen! Det tar inte lång tid! Kom igen!

Sprid gärna denna info och uppmuntra alla ni känner att skriva på: http://www.petitiononline.com/SHWE/petition.html


Bild: http://www.shwe.org

Skriver ni på- kommentera till mig så länkar jag till er =)


STA Travel gör bort sig... välj Kilroy!

Nu har jag tagit mig hela vägen hem till Svea och det var ta mig tusan på ett rövhår att det gick vägen. STA Travel har gått och förvandlats till den sämsta resebyrån någonsin! Förut rekommenderade jag dem alltid och var nöjd men nu har de gjort bort sig en gång för mycket!

För det första får man inget svar när man mailar, jag frågade om min cykel tre gånger. Snäsiga svar fick jag på en resefråga och allmän grinighet. Min irritation mot dem steg när man inte kan boka om via dem utan via en engelsk sajt där alla STA i världen är ihopkopplade. Jag och Chris kunde inte flyga på samma plan fick vi veta.

Han får sin biljett ombokad från 15 mars till 28 april och min ligger kvar på den 29e april. Vad hände då igår på fltgplatsen? Jo, jag har tydligen "missat" mitt plan eftersom skit STA Travel lycktas med konststycket att boka om min biljett, utan att säga nått till mig, till Chris flyg dagen innan. SUCK. Så jag antar att STA i kombo med Thai Airways bör få veta att de lever... Thai rätade upp sig och fixade in mig i stand+ by listan och sen på planet... STA Travel ska jag ta itu med nästa vecka.

Glöm att jag rekommenderar dem igen. De har gått ner sig. Vill du hitta studentbiljetter: gå till Kilroy istället! De ska jag testa nästa gång jag reser!

Nu vill jag tänka på nått roligare: som den grymmaste festen i sommras utanför götet! De va la gröjer de! (fäääskekööörka, i höst kommer jag och tar er! eller, ja, kanske!)
Så med andra ord är det ett under att jag sitter i Svea igen och inte på Bangkoks flygplats... i övrigt är det sweet att vara hemma! Nån som vill ses i helgen?

Bye Bye Bangkok

Det känns fruktansvät sorgligt att lämna Bangkok. Vi har haft det så underbart här och jag älskar stan ännu mer nu än vad jag gjorde när jag flyttade hit! Det finns inte en chans att hinna med "allt" hur länge man än är här men jag tror minsann vi hann en bra bit påväg. Bara en sån sak att jag hittade ett nytt favoritcafé idag... Håll ut så tipsar jag om det =)

Nu är det dags för kyla och kulturkrock. Vaddå man kan inte pruta på HM?

Å andra sidan kommer ju Bangkok inte försvinna (om nu inte rödingarna löper amok totalt...) så jag kan alltid återvända. Lätt att säga att det ska bli nått annat land nästa gång men nog fan dras jag alltid tillbaka.

Det ska däremot bli underbart att träffa familj och vänner igen såklart! Ni har varit saknade ska ni veta!

Annat jag saknat: Ost, lösgodis (lakrits och hallon dödskallar, sura rosa flaskor osv osv), mellanmjölk, vettig frulle, att ha en helt fungerande bostad, att inte svettas som en gris hela tiden... men det mesta av allt annat har ju funnits i älskade Bangkok. Kanske därför hemlängtan inte svidit lika hårt denna resa? Trots att jag nu varit bora i 8 månader.

Nog babbel nu va. Dags att hoppa in i en taxi och dra till flygplatsen! Vi hörs från Sverige igen, jag har massor med tips kvar att bjussa på och många grymma bilder. Stay tuned!Klongbåt är ett smart transportsätt! Jag hann åka en sista sväng idag =)

Lumphini Park: Check!

Har vart runt i Lumphini och spelat in min vackra stämma. Vad sägs om stora ödlor, svanbåtar, jogging, utomhusgym och paraplytips? Precis. Det vill du lyssna på va?

Nu: Mot Surasak och ett för Bangkok mycket annorlunda tempel!

Sedan: Flodbåt och Chinatown en snabbis!

Lite mer sedan: Khao San Road för att hitta några random backpackers att intervjua!

Snarare senare: Klongbåt!

Senare: MBK, Bangkok Art and Culture Center, Siam Square med mera!

Ännu senare: BTS och MRT åkning.

På kvällen: Skybarer och uteliv!

Däremellan: Packa, betala räkningar, plåta, köpa lite grejer, äta, finna mig själv (damn it, ytterliggare 8 mån i Asien och jag har inte lyckats denna gång heller- 10 timmar kvar att försöka på!) och ja, allt skit jag glömt skriva!Kanske kan jag klämma in en Purikura fotografering a la Japan style?? Denna maskin finns nära Siam Square! Jag återkommer med detaljer!

Gränsen mellan Nepal och Tibet har öppnat för turister!

Jag har precis fått info om att gränsen mellan Nepal och Tibet har öppnats igen för turister! Var såklart tvungen att meddela detta till er =) Infon fick jag från Nepal Environmental Treks & Expedition.

Och eftersom jag bjöd på en bild där jag såg "clean" ut nyss måste jag givetvis kompensera med en "svettigt aber"- bild av rang!
Kan vara bloggosfärens risigaste bild. Enjoy och tänk på hur mycket jag njöt av trekkingen i Nepal när bilden togs för ett år sen!Btw. Jag är en kick- ass kock (haha) på matlagning utomhus. Dinner anyone?

24 h kvar av Bangkok. Dags att maxa!

Ytterliggare en sådär skönt stressig dag i Bangkok är påväg att ta slut. Efter att ha vaknat tidigt, surat över att det var tidigt och att det inte fanns nån frulle (blev en glass och lite äppelbitar), och kaospackat svettiga som tjocka farbröder i Pattaya (AC är dyrt och dåligt för miljön ^^) drog vi ut på stan.

Demonstranterna har lyckats med konststycket att (nästan) blocka infarterna till Luang Suan så vi tog en taxi från Wireless Road. Khao San var målet och målet med det var ju utprint av bilder. Blev skitbra. Personalen i affären där jag skrev ut A3 storlek (ungefär) frågade om jag var proffs, hehe. Egoboost på det! Skrev bland annat ut "mannen" och templet på berget- bilderna som jag har i min header.

Internet jävlades med oss vilket resulterade i att jag inte kunde skicka in en skoluppgift så nu sitter jag här klockan 22 med det. Inte gå händelserna i förväg nu! (smäller mig själv på fingrarna).

Jag har hunnit med att bli intervjuad av P3 Planet dessutom! Får tipsa när det kommer upp på webben, om jag inte låter som en loser såklart, haha. På tal om det har jag köpt mig en liten inspelningsmanick. Mina provklipp fick dissen- för dålig ljudkvalité. Jag visste det. Men, på't igen bara. Får gå runt som en jag vet inte vad och babbla mer "för mig själv". Resten av dagen spenderades med att lösa logistiken kring avfärden imorn och sedan vinka av Christopher. Nu sitter jag på Air Plane Café på Luang Suan och nördar framför datorn i min ensamhet =)

"A table for one"- är devisen för de kommande 24 timmarna. Hur mycket kan jag få in under dessa timmar? Dags att maxa Bangkok en sista gång.

Hänger ni på?


Foto: Jag, as always.

Bilden kommer från Vertigo och en recension på den kommer inom kort. Stay tuned och njut av en sällsynt bild på mig där jag inte ser ut som ett svettigt aber:


Foto: Chris
Så kallad modell: Jag
Plats: På skybaren Vertigo, på taket av Banyan Tree, Bangkok.

Pssst! Vad skulle ni vilja höra mig prata om på radio? Det ska vara någonting om Bangkok!

"The one you use in the morning, yes?"

Idag är sista dagen för oss båda i Bangkok (för denna gång...). Chris åker till flygplatsen ikväll medan jag åker imorn kväll. Shit vad vi har hunnit med mycket sista veckan, det är galet. Söndagen blev minst sagt festlig med Long Table, Funky Villa och sen Khao San när Villa stängde. Märkligt nog så var Demo helt tomt, jag menar HELT tomt.

Så vi satte oss i en soffgrupp utanför Funky Villa och körde Red Label, cola och soda. Things thai helt enkelt. Hade sällskap av tre svenska boys som vi tvingat på långbyxor, hela skor och snygg tröja. Was nice. Igår mådde jag skit.

Anyways. Nu sitter vi på Khao San igen. Suck. Men vi ska skriva ut bilder och jag har min favoritgubbe här som kirrar biffen billigt. Som en sidopoäng grisade vi i oss en papaya sallad innan vi kom hit. Köpt på Luang Suan för 30 b utanför gamla The Tunnel. Den var den bästa ever.

Nu ska vi fortsätta kona runt och fixa det sista. Packa osv osv. Vi måste skicka en låda till... har lyckats väga våra grejer i lägenheten tack vare att Chris ritade en fin bild på en våg, ett plan och en väska och visade för portvaktstanten. Efter diverse viftningar med armar, ben och allt därimellan, ett par telefonsamtal, många leenden och en strid ström thai (från tanten) så materialiserade sig en personvåg i vår lägenhet.

"The one you use in the morning, yes?" sa hyresvärden i telefon. Jag undrar, väger sig alla thais varje morgon? Är det ett av smaltricken?

Foto: Chris

På bilden: jag i Bagan, Burma! Som en anekdot kan jag berätta att t-shirten jag har på bilden inte är i min ägo längre. Den bytte jag mot en sandpainting i Burma, killen som sålde sådana såg min tröja och ville byta till sig den. Sagt och gjort, bytt är bytt och kommer aldrig igen men tavlan hänger jag strax upp på väggen hemma! Win win!


Chatuchak Market med mera

Vi fortsätter att flänga runt som idioter! Idag har vi hunnit med Chatuchak för lite sista shopping. Eller ja, det stod väl jag mest för då... hittade second hand jeans och lite annat shit. Men det här är ju ingen klädblogg så vill ni se mig i ett par schletna Levi's får ni komma och träffa mig. Jag är ju hemma snart!

Just det, vi var ju uppe i Vertigo baren igår! Grym utsikt, goda drinkar och mer chill stämning än på Sirocco. Me likey!

Bilder var det ja, får se om jag hinner få upp några innan jag slängs ut från Café Ohana. De stänger snart! Då ska vi möta upp några av Chris polare som är här i BKK (tydligen, hehe). Får se om de är sugna på utgång. Wilda the partypingla (eller inte egentligen) kör hårdast på söndagar. Hur lägger ni upp veckan?


Foto: Wilda

På bilden, konst utanför Bangkok Art and Culture Center. Borde liva upp vilken söndag som helst!

Cykla i Bangkok

Bangkok kanske inte är den ultimata cykelstaden men det finns riktigt schyssta platser att trampa fram på. Två sådana är Queen Sirikit Park (nära Asok) och sålklart Lumphini Park. En grym sak är den sammankopplande genvägen för cyklar dem emellan! Inte många som vet kanske men du kan cykla nästan utan att röra dig i trafiken mellan Lumphini och Sirikit.

Jag trampade runt där idag och spelade in mer till mitt radioprogram (som kanske inte ens sänds... i så fall får jag väl lägga upp det här! Bloggradio vore kanske nått?).

Vill man inte köra på egen hand finns företag som tex Bangkok By Bike som tar med dig på en guidad tur i stan och utanför stan. Det är ett hett tips!

När det kommer till cykelaffärer har Probike vid Lumphini stängt. Oklart om det bara är under demonstrationerna eller vad som hänt. Jag har mailat dem men inte fått svar... Istället finns Cannondale bikeshop på Sukhumvit soi 26. Den är dyrare dock... Min bike är parkerad där nu och ska packas i en låda så att jag kan skicka hem den. Tyvärr är jag inte hardcore nog/ har tid att cykla hem. För långdistanscykling bör ni spana in Lars Bengtsson aka The Lost Cyclist däremot!

Hur som haver så cyklar jag såklart med hjälm. Då ser man så här fräsig ut:

Queen Sirikit Park var riktigt vacker idag! Perfekt när eftermiddagens sista strålar skiner. Ett extra tips: I hörnet upp mot Asoke/ soi 16 säljer en snubbe grymt god färsk kokosnötsjuice med is för 20 baht!

Utkast: April 24, 2010

MRT, BTS, Tuk tuk... vad är det jag pratar om egentligen? Jo, det är några av de transportsätt du har att välja på i Bangkok. Precis det där, och massa mer muttrade jag för mig själv när jag gick hem från soi 16 igår. En bra promenad, men BTSen hade slutat gå (pga demonstrationerna).

Och det där muttrandet spelade jag faktiskt in på min mini mp3 spelare i kass kvalité. Varför? För det är mitt förslag till ett radioprogram jag vill göra för P3 Planet. Måste sett märkligt ut där jag gick, men who gives a shit. Faranger är ju ändå så konstiga. Hur som helst klippte jag ihop det hela till en 3 minuters teaser som jag tänkte maila in till P3 nu.

Annars då? På thaifronten intet nytt. Eller jo, det regnar! Och natten har varit lite svalare så jag har sovit bättre än på länge. Jag kan inte fatta att det är så få dagar kvar dessutom.

Inte för att det blir så lång tid i Svea, den 20e maj hoppar jag på tåget till Amsterdam som sagt! Lyckades boka igår via Skype. Det tog 42 minuter. Självklart hänger bloggen med till the drug and sex captial of Europe. Nej, så får jag inte skriva! Det är ju aldrig någon som fattar när jag drar citat från Eurotrip...


Foto: Wilda Nilsson

Tog denna bild för ett par dagar sen men glömde lägga upp den. Demonstranterna har skaffat solskydd. Idag såg vi att hjälmar delades ut till dem också. Visserligen tunna "bygg-jobbar" hjälmar men ändå. Och militären verkar ha bestämt sig för att driva bort dem med våld vid "lämpligt" tillfälle. Jag hoppas verkligen det inte för med sig mer skador och död, men det kommer det såklart göra....

Nu blir det skybaren Vertigo! Återkommer imorn med garanterat grymma pics!


Can, Canske och Cannot!

Henrik och Kicki har en sjukt rolig kategori på deras blogg som ni bara måste kolla in. Den heter Can, Canske och Cannot och tar upp saker man kan, kanske och absolut inte kan göra i Thailand/Bangkok. Så min humor! Nu måste jag härmas och skriva upp mina tre C:n.

Can
Bleka bröstvårtorna. Och andra delar av kroppen. I Bangkok är det hett att vara vit och på Platinum Plaza köper du billigt bröstvårtsblekmedel!

Canske
Gå i tofflor och pyjamas utomhus. Det funkar ibland. Om du är thai och ska ned till din lokala 7eleven men redan hoppat i pyjamasen är det bara att springa ned. Nu snackar vi riktiga pyjamaser med byxor och jacka i ett kit, inte mjukisbyxxor och tischa. Det funkar även om du måste åka moppe och din lokala 7eleven ligger mitt mellan klubbarna på RCA...

Mjukistofflor med stora djur på går att kombinera med vardagsoutfit på BTS:en liksom på den lokala markanden. Verkar dock bara funka för thaitjejer.

Cannot (skriks ut med så mycket "gnällig" thaidialekt du kan få ihop)
Gå i flip flop, linne eller shorts på Sirocco. Du kommer inte in och det tycker jag är bra. Orka jobbiga amerikanare i "tubinglinnen" (ni vet vad jag menar, na?) som flört/skämtar med servitrisen. Dessa var våra bordsgrannar på Nest... suck. CANNOT!


Foto: Wilda Nilsson

Bjuder på ett bonus "Can": Klippa håret på mobila salonger är ett "caaaaaaaan" för rödskjortorna!


Sirocco- Världens mesta Skybar!

63 våningar över mark erbjuder Sirocco stans kanske bästa utsikt, goda drinkar och skön jazz. Se Bangkok breda ut sig nedanför dig när du står i baren med en daquiri gjord på färska jordgubbar, eller ät en fruktansvärt dyr middag och njut av samma utsikt sittandes. Vill du sitta går du in från själva Sirocco- baren och upp till baren Distil, där finns en trekantig "stor hylla" till balkong men en lång skön soffa och fortfarande fin utsikt men "bara" åt ett håll.

Det ingår att besöka Sirocco när man är i Bangkok vilket bidrar till den lätt turistiga känslan. Som tur är hålls det hårt på dresscoden. Nu snackar vi inte "du är snygg- du kommer in" filosofin som man lätt översätter Stockholms uteställens dresscode till, utan helt och rent gäller. Flip- flops, sandaler, linnen och shorts är bannlysta. Men det räcker fint med jeans och skjorta. Gå dit en vardagskväll så är det lugnare.

Drinkarna kostar ca 420 baht plus VAT och service charge (dvs + 17% på notan). Det är värt det med tanke på vad man får i utsiktsväg, hehe. Daquirin var riktigt god men inte i samma klass som Long Table's drinkar (som blivit min jämförelsepunkt på drinkhimlen). Ett live band spelar skön musik vilket är ett plus.

Du hittar till Sirocco genom att åka till State Tower (med hotell Lebua) i slutet av Silom Road. Närmaste BTS är Saphan Taksin. Påväg därifrån är det smidigt att ta en meter- taxi som hotellets personal "ropar upp" till entrén. De stillastående tuk tuksen/ taxibilarna nedanför vill dig garanterat inte väl.

Hemsida: http://www.lebua.com/bangkok/dining/sirocco/Samtliga foton: Wilda Nilsson

Demonstrationerna vid Silom

Nyheter om explosionerna i Silom har kablats välden runt och några kanske är oroliga för oss. Det är ingen fara, vi var inte i närheten och vi håller oss därifrån.

Hur svårt det än är för er som inte är i Bangkok så är det faktiskt rätt lugnt i Bangkok förutom precis på de gator där demonstranterna håller hus. Således finns gott om plats för oss att röra oss på utan att stöta på rödskjortor/ gulskjortor/ regnbågsskjotor (multicolored). Situationen kompliceras alltmer när de som är trötta på de röda (och gula) klär sig allmänt färgglatt för att protestera mot protesterna. Typ.

Jag ger upp försöken att klargöra situationen helt enkelt. Info finns på Bangkok Post men vi undviker att gå på gatorna där demonstranterna är och ser dem "utifrån" när vi passerar Chit Lom korsningen. Här kommer en bild därifrån som jag tog igår:Jag udnrar om militären kommer använda sig av sitt överljudsvapen (Sonic Weapon)? Det kommer i och för sig drabba andra än demonstranterna men... jag är inte så insatt i det hela men jag tror jag fick ett av dem på bild. Om det är nått annat på bilden får ni gärna förklara...

Sedan känns det inte som en demokratisk lösning men nu har det ju framkommit att de röda faktiskt snodde vapen från armén och skjöt mot soldater den 10 april (enligt Bangkok Post som är rätt gul i och försig...)


Foto: Wilda Nilsson

Pantip Plaza, Platinum och Sirocco

Det blev inget Art and Culture Center efter MBK däremot spanade vi in Siam @ Siam (http://www.siamatsiam.com/). Det är ett boutique hotell med skybar. Den öppnade inte förrän 18 desvärre men det lutar åt en sista middag/ drink här på tisdag innan Chris åker till flygplatsen. Grymt snygg inredning hur som helst.

En taxi tog oss till Pantip Plaza, vi kände inte för att promenera vägen genom demonstranterna, så bilen körde en längre väg runt dem. Fortfarande bara 40 baht (8 kr typ) i taxa. Sånt kommer jag sakna hemma! Omvända adapters köptes och jag letade förgäves diktafon och blixt diffuser. De vill ha 300 b för några sketna plastbitar! Märkligt nog så visar just den grejen sig vara billigare på Khao San. Tur att du visste det Partick!

Platinum bjöd på lagom kaos, dåliga kvalité, bra priser och ett par guldkorn i gyttret av prylar. Men eftersom man inte får prova kläderna insåg jag inte att jag behöver ett skärp till klänningen jag köpte för att kunna använda den. Tro det eller ej men den var förstor under bysten. Kan vara för att butiken jag köpte den i var delvis en "fat-so" affär, hm. Moving on.

Efter hastigt käk drog vi hem och svidade om innan vi satte kurs mot Sirocco. Vi gick till BTS Ratchadamri men den var stängd. Som tur var tog vi inte en moppetaxi till Saladeang. Inte lång tid efter vi varit där exploderade 4 granater på Silom Road (en på Ratchadamri Road). Vi gick tillbaka till Luang Suan och väntade en halv evighet på en taxi. Vår taxigubbe snittade 35 km/ h hela vägen, fattade inte vart vi ville åka, fick alltid vänta dubbelt vid rödljus och utgjorde den största tålamodsprövningen i taxiväg ever. Suck. Vi kom åtminstånde fram helskinnade till State Tower.

Jag kan säga så mycket att utsikten var helt outstanding. Såklart. Känns inte inlägget lite långt? Jo, så för att göra Sirocco rättvisa får ni kika in igen senare! Grymma skyline bilder över Bangkok utlovas! Och tips om stans bästa indiska restaurang.

På bilden, fasaden till Siam @Siam!


Foto: Wilda Nilsson


Dagens... stuff?

Foto: Jag
Igår kväll käkade vi creps vilket var trevligt, på soi 12! Sedan gick vi till klubben Nest på soi 11. Mysigt med liggsoffor och divaner på 8e våningen. Drinkarna däremot smakade diskvatten om man jämför med Long Table. Överprisade tycker jag med tanke på kvaliten även om de i svenska mått mätt är billiga (320 plus vat o service charge). Att ta husets röda vin är smartare tror jag då det kostar 220 plus vat/service charge men det var såklart slut. Hur kan man få slut på dricka på en populär bar? Aja! Mysigt chill ställe att börja på om man ska till Bed sen i alla fall!
Idag har jag pluggat på Starbucks, käkat på marknaden och hittat Chris på Bug and Bee på MBK. HAn fixar nya glasögon. Hett tips det! Jag fixade mina på MBK förra året. Sjukt bra, snabbt och billigt!
Nu måste jag fixa mitt sim kort, suck. Sedan kanske det blir Bangkok Art and Culture Center. Lite shopping på Platinum bör hinnas med dessutom. Vi ska ju till Sirocco ikväll! Borde springa förbi Pantip Plaza också... en diktafon eller vad det heter att göra intervjuer med vill jag gärna hitta. Busy busy... dessutom går thai airways plan igen så vi blir nog inte fast här dessvärre... hehe.
Svarar på era kommentarer senare alt imorn!

Enkla luncher, lyxiga kvällar

Vi är ju inne på slutspurten i Bangkok och ägnar varje kväll åt grymma barer och restauranger. Men luncherna håller vi enkla och billiga- men sjukt goda! Vår lokala marknad gör oss aldrig besvikna. 30 baht för ris och två "rätter". Det finns alltid massor att välja på från buffén. Stans godaste fruktshake (25 b för passionsfrukt) är ett givet tillbehör.


Foto: Wilda Nilsson

Igår kväll käkade vi på Bourbon Street på soi 22. Taco/ amerikanskt creole/ någonting buffé. Gott! Som vanligt tycker jag nästan aldrig den västerländska maten håller måttet här men detta var okej. Det perfekta stället att släppa lös en backpacker som just gått klart Annapurna trekken. Ni som rest i Nepal vet precis vad jag menar =) Eller någon som tågluffat i Indien i ett par månader, hehe.

Foto: Wilda Nilsson (käk på Bourbon Street)

Men kvällarna i veckan har varit oslagbara i barväg. Stockholm kan inte mäta sig med Bangkok på något sätt. särskilt inte när drinkarna på de finaste ställena inte ens kostar en hundring. Long Table har grymma drinkar men för vin gör man rätt i att gå till V9. Det gjorde vi härom dagen. Vinprovning blev det. Som sagt, massor av tipsinlägg om barer kommer komma när jag kommit hem. Nu är det fullt upp med att testa alla vi inte hunnit med tidigare och återbesöka favoriterna! Ikväll står Nest på schemat, imorn Sirocco. Vertigo, threesixty mfl till helgen.

Bangkok City of Life- det är turistsloganen här men oj så väl den passar in!


Foto: Wilda Nilsson (Entrén till V9 i Sofitel Hotel)

Hur spenderar du veckan?


Jag åker till Amsterdam!

Igår fick jag äntligen ett av beskeden jag väntat ganska länge på: Jag åker till Holland i slutet av maj! Det blir i princip hem från Bangkok, träffa polarna och familjen, packa om väskan och så iväg igen. Anledningen att jag åker är att jag blivit utsedd som en av de två representanterna för PeaceWorks Sweden (www.peaceworks.se) till en kurs om sociala medier.Kursen heter: Dissemination and Exploitation of Project Results by Social Media och vi kommer utbildas i hur sociala medier med fördel kan användas av olika organisationer. Facebook, bloggar, twitter- you name it. Känns som en högst aktuell kurs!

Jag är superglad och tacksam över att få åka på kursen! De andra medverkande kommer från ungdomsorganisationer över hela Europa, generellt deltar en person från varje land. Kursen ges såklart på engelska. Vi kommer vara baserade i Bant men även vara i Amsterdam. Workshops, projektplanering, redovisningar, besök på en NGO och analyser i samverkan med experter fyller schemat men jag ska nog hinna spana schysst street art i Amsterdam också!

Del av kursbeskrivningen:

"In the last 10 years, social media through the internet has grown from a minor tool of interpersonal communication to one of the leading players in mass communication. Advertising in social networks like MSN, Facebook, Hyves etc., has become very effective because of the possibility to precisely measure and reach the necessary audience."


Foto: Wilda Nilsson

Omställningen från Bangkok (på bilden, utanför Bangkok Art and Culture Center nära Siam Square), via Stockholm till übercoola Amsterdam blir snabb och intensiv. Men det är så jag vill ha det. Kontaster och snabba vändningar!

Har du varit i Amsterdam eller Bant? Har du schyssta tips på lager? Kanske har du åkt tåg mellan Köpenhamn och Amsterdam? Hit me!

Militär/polis i Silom, bilder

Militär och kravallpolis höll som sagt Silom igår och hindrade demonstranterna från att ta även detta område.

Demonstranterna filar på nya planer enligt Bangkok Post. Undrar vad de kommer innebära... Annars är läget rätt lugnt i Bangkok. Jag imponeras över rödskjortornas logistiska effektivitet, toaletter/mat/sovplats/dusch med mera till tusentals personer under en månad. Bra jobbat faktiskt. Toalettbussarna har fyllt dubbelt syfte... härom dagen blockerades högersvägen i korsningen vid Luang Suang Road/ Lumphini Park av en sådan. All skit som rann ut blev en extra spärr. Fy fan!

Bilderna tog jag i Silom (Bangkok) igår kväll!

                                               


     

Klicka på de små för att se större bilder!

Samtliga foton: Wilda Nilsson

Graffiti i Bangkok (National Stadium)

Fotopromenaden igår förmiddag gav resultat! Bäst av allt var den feta graffitin jag hittade vid National Stadium här i Bangkok. Ett rivningsområde har fått nytt liv. Nivån på gatukonst/ graffiti är sällan hög i Thailand. I Chiang Mai och Bangkok hittar man ibland sånt som är värt att spana extra på men riktig kvalité är sällsynt.

Titta och njut. Vilken är blir din favorit?

Samtliga foton: Wilda Nilsson

Är graffiti konst? Beror det kanske på vart den sitter? Är det skillnad på gatukonst/ graffiti och klotter? Vad tycker du?


Hemreseångest

Jag har verkligen ångest för att resa hem. Vill inte, vill inte, vill inte. Nu tar familj/vänner inte detta som en komplimang, na? Grejen är att jag verkligen är lika kär i Bangkok nu som när jag kom hit första gången för flera år sedan. Om inte mer!

Vi försöker maxa denna sista (!!!) vecka så hårt det bara går! Därav lite bloggande... Vi försöker jobba oss igenom alla barer vi missat. Det kommer inte gå såklart så vi prioriteterar skybarer och snygga vinbarer. Inte så tokigt studentliv visserligen, hehe. På det ligger en analysuppgift som motsvarar tentan för denna kurs... Vi vill hinna shoppa lite också såklart och jag är sur över att demonstranterna håller Central World. Jag ville så gärna gå mer på Forever 21. Ego, jovisst. Ibland orkar jag inte vara så pretto.

Godmorgon förresten!

Inom kort kommer mängder av nya tips fylla Tips- Bangkok kategorin, hinner ju gå igenom allt först när jag kommer hem. I nästa inlägg kommer SJUKT snygg graffiti jag spande på igår när jag tröttnat på att pola med kravallpoliserna...


Bild på oss på Long Table i helgen, totalt misshandlad i photoshop, hehe.

Kravallpolis intar Silom

Nu händer det så mycket för oss här i Bangkok att jag inte hinner hålla er uppdaterade, hehe.

Helgen har varit grym trevlig! En urvalspunktlista på den:

* Middag på Always 16 Sweets på Sukhumvit Soi 16
* Drink på skybaren Long Table (typ godaste någonsin!)
* Utgång på RCA-  Royal City Avenue, Slim/Fix och Route 66 blev det.
* Chris har rekat lyxhotell bara för att.
* Mycket plugg
* Nästan avbränd tunga på grund av en papaya sallad så stark att vi   nästan grät. Värsta på hela Thailandvistelsen. Chris paniksprang in   på 7elven och köpte yougurtar... mer om det sen! haha
* "Surfhäng" på D'Oro i Central Silom

Jag återkommer med recensioner på helgens restaurang, bar och klubb besök!

Nu: måndag. Har hunnit med joggingrunda i Lumphini Park imorse, plugg hemma, lunch på marknaden som äntligen öppnat efter Songkran veckan, moppetaxi genom demonstrationerna vid Ratchadamri samt kaffe och plugg på Ubuntu.

En enorm samlig kravallutrustade poliser hänger fortfarande i Silom, de kom hit tidigt imorse. Hoppas det inte blir våldsamt igen! Kan meddela att militären också är här och att de är precis lika ouppfostrade/barnsliga som den svenska. Orka att de skriker "I love you" när man går förbi... Eftersom läget är lugnt ligger många av dem och chillar på trottoarerna.

Dagens absolut roligaste var den manliga västerländska fotografen jag träffade på Ubuntu. Han var där med sin thailändska boyfriend (trevlig snubbe, sa att det fanns gratis pool där han bor!) och ägnade sig åt att ideligen springa ut från cafet för att fota söta poliskillar =) Hehe. När han inte gjorde det sjöng han högt på "All the single ladies" och pekade på poliserna genom rutan. Störtskön!


Foto: Wilda Nilsson

Först fotade jag polisen, sen ville de fota mig. Hm. Jag drog en thaipose såklart! V-tecknet är stor här, hehe.

Polisen är här för att hindra demonstranterna från att ta Silom Road. De har verkligen bosatt sig på Ratchadamri Road nu... börjar likna en slum på vissa håll med tillfälliga vind/sol/regnskydd osv. Enligt ett uttalande från de röda kommer de inte förska inta Silom eftersom de vet att militär/ polis kommer använda all nödvändig kraft för att stoppa dem om de försöker. Däremot kommer de fortsätta hålla Ratchaprasong tills den gula regeringen upplöses enligt Bangkok Post.


Gym i Bangkok, läsarfråga

Tränar du på True Fitness? Har du nån erfarenhet av gym i bkk? Hade vart kul att veta lite mer om priser/standrad osv

Jag tränar inte på gym i Bangkok eftersom jag inte vill lägga pengar/ inte har tid/ samt att jag flyttat mellan Chiang Mai och Bangkok hela tiden. Däremot finns det ett antal bra gym här, fast många av dem kostar såklart en hel del... Just priser har jag dålig koll på men läs nedan, främst tipset längst ned!

California Wow Xperience
är en kedja som bland annat finns i Bangkok och Chiang Mai (bland annat i Airport Plaza shoppingcentrumet). I Bangkok har jag själv sett gymmet i Paragon (shoppingcentrum vid Siam Square) samt vid Phrom Pong men det finns på fler ställen. Lite väl amerikanskt i min smak då. Skrikigt och dessutom står ofta löpbanden så att folk på gatan kan titta in på en när man springer. Även så i Paragon. I- landsproblem ja visst men jag vill inte ha det så. Hehe. I Paragon finns en tjejavdelning på gymmet. Läs mer: http://www.californiawowx.com

True Fitness i Exchange Tower vid Asoke BTS däremot är grymt! Tror det finns högt uppe i Zen på Central World också. Det är flera våningar högt och har till och med en hot yoga sal har jag hört. Min bloggkompis Linda tränade där innan hon lämnade Bangkok och sa att det var grymt. Dock är det dyrt. Cafét har grymma sallader och annan "hälsomat" plus gratis wifi. Jag hade valt att träna här. Läs mer: http://www.truefitness.co.th/

Sedan finns det utomhusgym i Lumphini Park vilket är mycket billigare. Det finns till och med maskiner utposterade längs en slinga och dessa är helt gratis att använda!

Flera lägenhetskomplex och hotell har också egna gym med ett par maskiner. Jag tror www.bangkokinfo.se har en lista över sådana.

Värt att tänka på: i Thailand prutar man på gymkortet! Och pruta rejält =) Tackar du nej blir du uppringd med bättre erbjudanden varje dag berättade en vän som tillslut föll för California Wow i Chiang Mai.

På bilderna ser ni delar av stora Lumphini Park. Perfekt för träning vare sig du kör på utegymmet, joggar, övar thai chi, yoga, dans, cyklar eller trampar paddelbåt som ser ut som en svan. Missa inte att spana efter de gigantiska varanerna som går fritt i parken^^
Tog bilderna från BTS:en dvs inte så bra kvalité, hehe.


Bildspecial: Foamparty in Bangkok

Här kommer de utlovade bilderna från foampartyt igår på Luang Suan Road i Bangkok igår. Galet att man utan förvarning kan spärra en gata (inte i demonstrations syfte då) och sedan fylla den med skum, hehe. Visst, lite fjortisfest över fenomenet men skumfester är mer poppis här än hemma även för äldre. Weird. Förresten stod vår kära städ/portvaktstant och kollade på festen hela kvällen. Hon lär lägga till ytterligare en "shit vad farangerna i mitt hus är konstiga" på sin lista nu!

Tog bilderna precis när det hela började, sen var det dags att lämna tillbaka kameran i lägenheten! Tur att vi bor 40 meter bort bara...


Gatan fylls med skum framför scenen där ett i thaimått mätt grymt ska- band lirade vid 21 tiden. De lät lite som Hoffmaestro och Chraa faktiskt. Trumpeter, fioler, sång, trummor med mera. Önskar jag visste vad de hette bara...


Let's get the party started, lite folk började strömma till för att dansa. Fast de flesta är våldtäktsmän. ALLA SOM INTE DANSAR är våldtäktsmän! De kanske skulle testat den låten?


Från scenen såg det ut såhär. Fortfarande dött på "golvet".


Winter Wonderland goes Bangkok. Då blir resultatet som ovan. Trevligt med lite julstämning för oss som tillbringade julafton i Rangoon (Burma).


Ingen fest utan ladyboys, det är Bangkok i ett nötskal. "Tjejen" på bilden var riktigt kul och jobbade stenhårt på att få in alla on-lookers i skummet. Hehe.

... och bilderna tog slut eftersom min kamera inte är bästa polare med vattenpistoler...

Det ska ju pluggas också...

Nu ser det väl ut som om vi bara festar här i Bangkok? Hehe. Jag kan ju meddela att så inte är fallet. Däremot kan man som student planera veckorna som man vill! Och är man klar i tid, eller för tidigt, då finns tid över att kalasa på!

Hur som helst är det lördag nu men jag sitter och läser översiktsplanen för Stockholms kommun. En rejäl analys av den med fokus på sociala dimensioner av hållbar utveckling ska in nästa vecka. Det blir en hel del att ta tag i med andra ord. Plus kurslitteratur som ska läsas...

Kursen vi läser nu är okej men inte den bästa. Jag ser fram emot B- uppsatsen när jag själv får välja vad jag ska skriva om! Jag kommer skriva om Burma men jag har ingen problemformulering klar. Förslag tas tacksamt emot!


Tur att jag köpt ännu en randig skjorta så jag kan känna mig seriös ^^ Det ingår när man måste surfa på boverket.se...


Té är givet! Jag har lämnat True Café och sitter på Coffee Alley igen. Lär stanna ett par timmar. Sedan blir det förmodligen middag på Long Table!

Lunch i Asok

Sitter på gymmet True Fitness café i Exchange Tower och äter lunch. Potatissallad med pesto! Gott =)

Igår kväll hade en scen som sagt byggts utanför vår soi på Luang Suan Road och det hela visade sig vara en överaskningsfest för Songkran i "efterhand". Ett gigantiskt foamparty, live ska- band och massa chang gjorde det till en trevlig tillställning. Inte så mycket folk som hittat dit desvärre men de håller på ikväll också. Vi hängde med tjejen vars föräldrar stod för kalaset. Hon var tydligen sångerska... hennes polare var skådisar i thaisåpor.

HiSo kids vars föräldrar betalar för att spärra av en gata för att tjejerna blev festsugna. Vissa grejer är på en helt annan nivå i Thailand (Bangkok då) jämfört med mellanmjölks-Sverige. Hehe.

Mer och bättre bilder kommer i nästa inlägg!


Foto: Wilda Nilsson 

Songkran: Video från Silom

Här kommer ett par filmer från Songkranfirandet i förrgår! Två är från Silom och en är från efterfesten på Luang Suan på "baren" Wine Bridge!

Enjoy!


Mer Songkranfirande!

Ska man fira ska man göra det ordentligt eller hur? Således hookade jag upp med bland annat dessa tre människor jag hittat på CS (soffsurfing forumet). Vi började i Silom men det var så mycket folk att det inte ens var kul. Som framför en scen... panik och skrik. En halvtimmes väntan inne på 7eleven för att vi inte kom ut. Sedan hemlig bakväg ut och ytterligare en garagegenväg a la moi senare var vi fria.

Avrundade med firande på Khao San. Sliskigt kan man beskriva det som... Även om det mest var thais där faktiskt så gillar jag firande bättre i Silom och än bättre i norra Thailand.

Här kommer två pics och snart kommer videoklipp från i förrgår. Stay tuned!

Upptäckte förresten att Chang (ölmärket) byggt en fet scen på luang suan, vår gata! Nedanför vårt hus... liveband ska spela ikväll verkar det som. Blir nog inte mycket sova i natt heller, hehe. Sitter på MBK (Bug and Bee) men drar oss mot ölfestivalen snart, ses där?
Songkran Bangkok: BILDSPECIAL

När jag lämnat Ubuntu för en dags plugg/ jobb igår klev jag rakt ut i stans fetaste fest. Songkran (nyår) i Thailand firas som bekant genom vattenkrig (ursprungligen en lugn reningscermoni). Nuförtiden blandas gips eller babypuder med vatten och sen är det all in.

Vi kan ju säga att "kladda ned farangen" stod som nummer ett på favoritlistan hos thaikidsen. Särskilt att gegga ner mig, hehe. Med gegga ned menar jag kleta gipsblandning i ansiktet på någon medan man önskar gott nytt år. Waia ("lucia buga") först sen en klapp på varje kind! Klappen kan ibland överdrivas till gipsmulning...

Musik, öl, spindelmannen och glad stämning är givna ingredienser och resultatet? Ja, kika på bilderna...

Songkran i Bangkok var helt enkelt galet! Undrar om festen fortsätter ikväll? Ska jag lägga upp några filmklipp/ videobloggar?


Songkranfirande Bangkok: Silom/Saladeang var galet igår!

Igår kväll alltså... pretty wild, yep... pretty wild! I now I was out of control! (citat från Eurotrip filmen, hehe)

Sitter och kollar igenom bilderna jag tog med lilla kameran som vart typ täckt med gips och vatten men som höll! Det är kvalité! Ett par ledtrådar om kvällen: blött, gips, beer Leo, halvnakna gaykillar som went crazy, kanske 5000 pers? eller fler troligen, sinnesjukt vattenkrig och sedan "efterfest vattenkrig" på vår gata.

Här kommer en första bild på det hela! Vill ni se mer?SHIT! Det går uppenbarligen inte så bra för regeringen att försöka stänga av Songkranfirandet...

Pssst... jag har filmer också ^^

Skrivarkurser

Jag sitter och kikar runt bland olika skrivarkurser och har kommit fram till att jag verkligen skulle vilja gå en. Frågan är hur mycket oklara "webbkurser" egentligen ger. Drömmen vore ju Poppius såklart.

De har en kurs som jag verkligen skulle vilja gå och det är denna. Den känns skapt efter mina behov! Kan en sådan investering betala sig? Hur många reportage måste jag sälja för att få igen pengarna. Inte så många faktiskt. Måste komma ihåg att kika på det när jag fått igång företaget!

Dessutom skulle jag ju kunna skriva på mitt tokstora projekt under kursens gång och då få feedback på material jag verkligen ska använda. Hmm. Tål att tänkas på! Är det värt kostnaden, nån som har erfarenhet av Poppius?


Foto och redigering: Jag (rätt ball bild va?)

Sedan måste man ju ha en annan journalistutbildning innan man kan ta Reportagekursen egentligen. Söka JMK igen? Kom ju in på första året i höstas men flyttade som bekant till Bangkok istället...

Bangkokinfo.se

Måste tipsa om en ny infosida på svenska om Bangkok som nyss startat. Personerna bakom sajten har bott i Bangkok i många år och det märks på tipsen. Kvalité med andra ord. Kommer dyka upp mer och mer prylar där. Jag har varit på flera ställen de tipsar om och kan intyga att de är bra! Särskilt nattklubben Demo.Skärmdump: http://bangkokinfo.se/

Dem har en blogg också! KLICK.

Svettigt värre för demonstranterna

Påväg mot Saladeang tog jag omvägen till Siam för att se hur situationen vid Ratchaprasong utvecklat sig. Således köpte jag biljett till Saladeang och tog sen tåget i "fel" riktning så att jag kunde spana ned på dem från vagnen.

Det tycks svettiga och kanske inte lika entusiatiska längre. Det ser lite komiskt ut när alla tränger ihop sig i skuggan under broarna. Men jag klandrar dem inte, jag sprang en runda i Lumphini vid halv elva och höll på att avlida av ansträngningen i värmen så...

Sorry för sopiga bilder- tog dem i farten genom rutan i BTS:en...
Husmanskost i Bangkok

Jag sitter på Ubuntu i Saladeang igen och har precis käkat lunch. Kycklingstek för 90 baht, får räknas som riktigt bra särskilt som det var grymt gott!Igår kväll hade vi det riktigt trevligt måste jag säga. Vi åkte till soi 20 och träffade Susanna och ett helt gäng andra svenska Bangkokbor! Mycket trevligt! Alla känner alla faktorn är ganska hög, eller ja, förutom jag då som har noll koll. Hehe. Komiskt detta med bloggvärlden och hur folk vet att man finns. Det där lät existensiellt värre.

Jag har bloggläsare, alltså finns jag. Eller?


Resminnen

Nu när jag i förra inlägget satt och blev nostalgisk över Songkran 2008 tänkte jag fortsätta på det spåret!

Vår första backpackingresa tog oss bland annat till Borneo och Kota Kinebalu. Där hittade vi en italiensk restaurang som blev som ett vardagsrum nästan. Vi gick dit jämt, hehe. Borneo var magiskt i flera bemärkelser. Vi träffade orangutanger, dök vid Sipadan och besökte en téodling.

Här kommer en bild på mig därifrån! Jag ser både ung och sur ut, haha.Ett annat minne kommer från Filippinerna, också under vår första långresa ihop. Vi tog en dykbåt (live aboard) över Apo Reef från Pandan Island till Coron. De dagarna på öppet hav var fantastiska! Sol hela tiden. Vi simmade med valar, dök innan frukost och njöt av solnedgång som denna:


Samtliga foton: Christopher =)

Resor ger verkligen minnen för livet! Den bästa klyschan som finns. Håller ni med?

Happy Songkran! / Gott nytt år!

Demonstrationerna och våldet som följde med dem har onekligen tagit udden av firandet i Bangkok, men det firas likväl. Vid Ratchaprasong var marken redan i förmiddags täckt att vatten och vitt pulver. Demonstranterna firar så gott de kan. Här och var står också klungor av människor redo med stora tunnor fyllda med vatten. Vattenpistoler säljs överallt och mellan Siam Paragon och Siam Square finns någon form av epicenter för firandet.

Songkran är det thailändska nyårsfirandet för er som inte visste det =)

Mitt bästa songkranminne är från 2008 då vi hann fira i både Chiang Mai, Pai och Luang Prabang (Laos). I Luang Prabang fick vi åka med ett gäng ungdomar på deras pick- up lastbil, ungefär som ett litet studentflak. Vi åkte varv efter varv i centrum och gjorde vårt bästa för att dränka andra ungdomsgäng och fotgängare. Sedan avslutade vi kvällen med en galen hemmafest på en garageuppfart. Det flödade av Beer Lao och musiken gick så hårt att högtalaren fattade eld. Det var fantastiskt! I år är jag inte lite pepp ärligt talat så jag har flytt in på Coffee Alley för att jobba lite istället. Kanske kommer vi förbi dig, Susanna, senare!

Här kommer lite bildminnen från firandet i Pai!


Jag förlorar kampen mot kidsen... not a proud moment! Haha!


Fullträff om en halv sekund! Mitt team är återigen på topp, helt dyngsura sålklart!


Skål! En bucket är fint att skåla in det nya året med!


Splash!

Ska du fira Songkran idag?

Tentor och plugg... men det lönar sig!

Fick äntligen tillbaka feedback på tentan från förra delkursen. Många undrar hur det egentligen funkar att plugga i Thailand och jag tänkte låta citatet överst från min "återkoppling" från läraren tala för sig självt:

"Jag sparade dig till sist för att få läsa något riktigt bra på slutet! Det visade sig vara helt rätt tänkt!"Klapp på ryggen till mig själv således och högsta betyg igen. Högsta på alla tentor i Samhällsgeografi. Känns bra! Är man pluggis så är man men mest beror det på att hitta ett ämne man verkligen brinner för! Nu är pressen/peppen på topp för ett skriva en grym sista analys och sedan en B uppsats av sällan skådad kvalité.

Så slipper du kostymförsäljare, spågubbar och solbränna i Bangkok

You want suit!?!? Good price just for you!! You are very lucky girl! Fortunetelling!???

Du vet precis vad som kommer hagla efter dig när du promenerar längs med Sukhumvit. Eller egentligen vart som helst i Bangkok. Din ljusa (alternativt rödlätta) nuna fungerar som en smältande sockerbit för att locka försäljargetingarna närmre. Din irrande blick och konstant krökta nacke (för att spana på höghus) är det tecknen försäljare letar efter hos potentiella kunder. Ibland känns det som om du är en zebra i färd med att korsa en alligatorfylld flod.

But fear no more! Här kommer ett 11 failsäkra tips som gör din Bangkok upplevelse behagligare! (Detta praktiseras redan av alla utlandsfödda Bangkokbor så ni kan sluta läsa, hehe)

1. Skippa linnet. Köp dig en luftig skjorta istället: det är både snyggare, svalare och kommer långt i att förhandla bort turiststämpeln. Gäller killar som tjejer. Långbyxor är plus i kanten!

2. Använd paraply. Medtages i alla väder men särskilt när solen skiner som mest. Det är ett ultimat solskydd och är superpoppis bland thailändare av förklarliga skäl.

3. Riktiga pjucks. Flip flops i all ära men ett par riktiga skor (högklackade om du pallar) ökar din "seriositetsnivå" avservärt!

4. Inga ryggsäckar eller midjeväskor. Har du mycket att bära? Satsa på en stor handväska, en portfölj eller typ 700 påsar. Det är thaistyle!

5. Ingen kartläsning i korsningar/ hörn. Reka innan du går ut och om du är totalt lost gå in i AC:n på 7eleven eller i en shoppinggalleria. Se till att inte stå ivägen för någon med din megakarta!

6. Svettas inte. Lätt att säga eller hur? Men svettiga falanger får mer försäljare efter sig visar mina empiriska studier. Kanske en omgång Absolut Torr innan du åker?

7. Baksätet gäller. Vill du åka taxi sitter du givetvis i baksätet även om du är ensam.

8. Lär dig siffror på thai. Av förklarliga skäl blir allt så mycket enklare och ärligt talat är det inte så svårt om du bara övar lite!

9. Glo inte runt. Som sagt, den irrande blicken avslöjar dig. På med solbrillor och stäng munnen!

10. Spela "världsvan". Nu menar jag i taxin. Har du följt alla ovanstående råd kan du glida in i taxin utan att först fråga om pris/plats genom passagerardörren. In med dig och meddela vart du vill- taxameter är en självklarhet du inte ska behöva påpeka! Uppenbarligen tar du aldrig en taxi som står stilla med chauffören vevandes utanför, du vinkar snyggt in en som passerar!

11. Sist men inte minns- always smile! Bara nybörjare visar ilska eller frustration utåt. Du vill inte tappa ansiktet eller få den du diskuterar att göra det. Upp med smilbanden och det pronto!
Foton: Jag som vanligt

Bangkok, procession genom staden

I förmiddags förde demonstranterna kistor i procession genom staden för att hedra de demonstranter som dog i lördags.

Regeringen menar att terrorister blandade sig med demonstranterna och sedan sköt med skarpladdade vapen. Det ska således inte varit militären som använde skarpa vapen. En utredningsgrupp har tillsatts för att ta fram sanningen. De röda säger att det var militärens felaktiga ingripande och oklarhet som ledde till att den tredje parten (terroristerna) kunde agera som de gjorde.

Vi passerade Lumphini Park strax efter att processionen passerat och jag tog ett par bilder. Bland annat denna:


Foto:Wilda Nilsson

Bangkok tips: Asok

Asoke (stavas ibland med e på slutet ibland inte) är ett riktigt trevligt område. I Exchange Tower finns det välkända gymmet True Fitness. Synd att jag är för tattig för att orka betala för att träna där... pinar mig istället med jogging utomhus. Men se det som ett tips! I samma hus finns ett Starbucks på markplan- inte stans mysigaste men om du absolut behöver en skinny latté så! På bottenvåningen finns ett par hyfsat billiga restauranger också.


(Asok söndag eftermiddag= dött. Songkran snart dessutom dvs många lämnar stan. Jag tror även demonstrationerna gör att fler väljer att åka.)

Följer du Exchange Tower runt på utsidan hittar du soi 16 med Coffee Alley en liten bit in. Detta café är toppen vilket jag skrivit om tidigare. Kaffe, gratis internet och laddning för datorn, prisvärt té i kanna men maten är lite si och så desvärre.


(Coffee Alley soi 16 utifrån. Du sitter inne i AC eller i deras mysiga trädgård.)

Ytterliggare längre in finns restaurangen Kuppa med bra brunch enligt några polare till mig. Jag har inte hunnit testa än! Sedan har du restaurangen Balée Lao(s?) som vid mitt besök sög. Kycklingen i curryn var så gott som rå... Inredningen är dock väldigt fin. Men, med tanke på hur dyrt det är så är det inte okej med rå kyckling. Vet dock folk som varit där och blivit nöjda.

På soi 14 ligger superpopulära restaurang Suda. Nästan alla "expats" äter där och visst är det gott. Perfekt ställe att ta med förstagångs Thailand resenären. Stället är "lagom skitigt" för att kännas thai med rent och kryddfattigt nog för känsliga västerlänningar. Ni fattar när ni kommer dit, hehe.


(Här har vi Suda på soi 14.)

Vid Asok korsar BTS linjen MRT:n (tunnelbanan) vilket är smidigt. I Interchange Tower (med nedgången till MRT:n) finns ett par caféer också. Annars har du det vanliga utbudet av "you want suit??", gatukäk... Dessutom ligger tyvärr soi Cowboy (= girly bars och äckliga gubbar) här också men det är bara en liten gränd som man lätt kan unvika. 


(Aldrig problem att hitta taxi vid Asok hur som helst! hehe)

UP-DATE!!
Sara tipsar om ännu fler grymma ställen vid Asoke! Tack Sara!
Asoke är ju mina hoods så här kommer lite fler tips:

Soi 16:
restaurang Sweet 16 (typ mitt emot foodland) har GRYM thaimat. Ägaren bakar även supersmaskiga kakor och efterrätter. Äter nästan alltid här. Deras röd curry med tomater och and är fab!

Mitt emot Kuppa ligger det bästa massagestället och det heter sabai Rroom.

Fortsätter du en bit in på soien kommer du till en bar som heter bar 23. En konststuderande och jävligt skön thaisnubbe äger det. Väldigt opretto, schyst inredning i form av second hand-prylar, mycket unga konstärer, fotografer etc och de spelar oftast ska. Stängt måndagar.

Vid Foodland liger även Long table som är en grym bar med härlig utsikt och god sunset-meny. Deras thai-tapas är nam namn. Inredningen är cool. Lite dyrt (thaimått sett) men väl värt ett besök eller 2.

Soi 21 har inte så mycket att bjuda på förutom en bra tandläkare - Bkk Smile. De är duktiga och pratar bra engelska.

Soi 22 - gata med många restauranger, massageställen, hotell och barer. Dock inga roliga barer utan mest "gubbe som vill hitta billiga thaibrudar-barer" Det finns en isbar där som heter Titanuim men där har jag aldrig varit. Kan dock tänka mig att kyla ner mig där snart då det börjar bli vääääldigt varmt.

Soi 23 - här ligger klubben Narz som är grym. Har öppet till kl 05 och på övervåningen spelar de oftast rnb och hiphop och bjuder ibland in grymma kända djs. Undervåningen spelar tecnoaktig musik och annan skit. Narz är bra att åka till när Rca stänger (Rca - gata men en massa klubbar och barer)

Ha alltid id med när ni ska ut på klubbar i BKK!! (Det Sara säger om ID stämmer verkligen, är du 75 får du visa ändå! Dessutom är det oftast 20 årsgräns, i alla fall på RCA).

Det var lite om Asok men det finns såklart ännu mer grejer i det området! Nått särskilt område i Bangkok ni vill höra mer om? Eller har du nått favoritställe du vill tipsa om?

Dagens Bangkok

Vid korsningen Chit Lom (Luang Suan) /Ploenchit Road hade det imorse samlats en klunga demonstranter som dansade, sjöng och spelade musik. Förbi dem passerade andra rödskjortor påväg mot Ratchaprasong. Några glada miner fanns trots allt således...

Under dagen har vi hängt på både Coffey Alley och Vai Vai (ett ställe på Soi 8). Imorgon kommer bloggen inte längre bara handla om demonstrationerna. De är såklart det givna ämnet men runt i staden fortsätter livet faktiskt ändå. En uppsats, en artikel och en hel del annat ska hinna fixas. Plus en massa tipsinlägg om Bangkok i stort! Sedan har jag knappt berättat något om demokratirörelsen jag besökte i Mae Sot.

Tänk skillnaden mellan Burma och Thailand. Igår blev det våldsamt med de röda har ändå fått demonstrera relativt ostört. Jämför det med Burma 1988 eller 2007 så ser ni skillnaden tydligt- så nära geografiskt men så olika ändå. Jag irriterar mig på de rödas slogan "Myanmar II" för Thailand som använts under veckan på plakat.

Nu ska vi vandra hem igen, får se hur situationen vid korsningen har utvecklat sig.

Här kommer ett par bilder från dagen:


Demonstrant på Ploenchit Road imorse.


Korsningen Chitlom (Luang Suan)/Ploenchit tidigare idag.


Samma korsning ovanifrån.

Samtliga foton: Wilda Nilsson

Lördagens demonstrationer i Bangkok

Här kommer ytterligare några foton jag tog igår vid Ratchaprasong ståendes i diket framför scenen och blickade ut över tusentals tårögda demonstranter. Antalet döda har nu stigit till 20 personer och en minnesstund för de 14 av dessa som var demonstranter kommer hållas ikväll.

Bangkok idag är lugnt. Dels är det söndag, dels precis innan Songkran men många demonstranter samlas fortfarande vid Ratchaprasong och Phan Fa. Jag tror inte de kommer ge med sig och jag hoppas verkligen inte situationen kommer urarta ikväll också.

Samtliga närbilder är tagna med samtycke från personerna jag fotograferade!
Samtliga foton: Wilda Nilsson


Igår vid scenen vid Central World, Bangkok


Foto: Wilda Nilsson

Läs gärna mina kommentarer om känslan idag i Bangkok på Dn.se. Klicka här!

Sorgens dag i Bangkok, 19 döda och ca 800 skadade enligt Bangkok Post

Idag är en sorgens dag i Bangkok. 19 personer har dött under gårdagens kravaller och över 800 har skadats enligt Bangkok Post. Redan igårkväll hedrades döda genom sång och tysta minuter vid scenen på Ratchaprasong. Många demonstranter grät öppet på gatan och stämningen var mycket dämpad. Det var således vid Phan Fa som oroligheterna var lokaliserade.

Up-date: Sorgligt nog har 21 personer nu konstaterats omkomna i oroligheterna runt demonstrationerna.

Nu känner jag att jag måste klargöra detta med områden litegrann så att min familj och vänner hemma som inte har koll på Bangkok inte blir oroliga för mig och Chris. Phan Fa/ FN högkvarteret/ Democracy Monument ligger ganska nära Khao San Road. Alltså typ 4-5 km från Chit Lom där vi bor. Backpackers på Khao San tror jag är säkra då demonstrationerna inte pågått just på dessa gator med på Tanao Road väldigt nära. Stanna på Khao San och vill du åka någonstans- ta flodbåten som avgår nedanför Soi Rambuttri. Bangkok Post säger dock att många backpackers "flyr" Khao San. Undrar hur mycket det egentligen beror på att man vill delta i ett vuxen-vattenkrig (som ju ställs in på Khao San) och hur mycket som har med den politiska situationen att göra...

Ratchaprasong är området framför Central World (där vi åt indiskt, kommer ni ihåg familjen?). Under BTS spåren finns alltså en scen. Det är denna scen eller scenen vid Phan Fa som det talas om i media. Klumpigt uttryck var det action vid scenen vid Phan Fa- inte Ratchaprasong igårkväll. Vi bor vid Chit Lom ett par hundra meter från Ratchaprasong men långt ned på Luang Suan inne på en tyst soi, nu vet ni det =)

Vid Ratchaprasong var det tusentals människor samlade men det var ingen hotfull stämning. Vi gick dit, så jag vet att det inte var det. Jag fick ingå som "press" och hamnade i fotodiket framför scenen. Observera nu att det inte var någon som helst fara för min säkerhet där, mamma =). Jag fick hur som helst se hela folkhavet framför mig och fick ett gäng bilder.

Jag kan inte annat än beklaga att situationen gått så här långt och beklaga sorgen. Nyckeln är att samtala! Jag säger också: fy fan för USA som säger att parterna måste samtala. Vilket såklart är rätt, men- Det kan ni ta och tänka på själva i Irak, Afghanistan och de andra konflikter ni har lagt er i på grund av geopolitiska intressen!


Foto: Wilda Nilsson

Dags att dra hem, Bangkok har stängt för dagen...

Vi sitter på Ubuntu som sagt och har just käkat middag. Nu kom dock personalen upp och säger att de stänger tidigt. BTS:en är stängd dessutom. Vi får stanna men kommer gå hem om ett par minuter... vill hinna hem innan det blir mörkt. =)

Vi hörs imorn med fler up-dates om läget i BKK. Under tiden kan ni läsa på Bangkok Post.


Demonstranter uppmanas att samlas vid Ratchaprasong

Nu uppmanas demonstranter enligt Bangkok Post att samlas vid Central World (Ratchaprasong). I morse såg vi demonstranter flockas ditåt och det lär blir fler om militären återtar Phan Fa bron och området däromrking mot FN:s högkvarter.

Vi kommer dock inte att gå dit uppenbarligen utan uppdaterar oss via media. Överljudsvapen ska ha plockats fram vid FN:s högkvarter dessutom. Det bör få demonstranterna att skingras...

Här om kvällen såg det ut så här vid Ratchaprasong:Imorse anlände många demonstranter med klongbåt till Ratchaprasong:Observera att jag enbart använder bilder på demonstrationerna som jag själv tagit! Copyright gäller således! Vill du köpa bilder? Maila wilda.blogg@hotmail.com

Jag har lite filmer också om någon är intresserad?

Jag kommenterar hur läget varit fram tills nu på DN.se

Jag kommenterade igår kväll hur läget sett ut i centrala Bangkok under veckan till DN.se. Precis som jag sa till dem så har läget nu under lördagen trappats upp i och med militärens crackdown.

Sedan vill jag ändå tillägga att man fortfarande kan leva normalt i Bangkok och besöka staden som turist också. På TV ser det ut som att hela Bangkok är i uppror men så är det inte alls. Håll dig borta från FN:s högkvarter, Phan Fa bridge och området utanför Siam Square, Central World och Chit Lom så klarar du dig fint.

Det är lugnt i Sala Deang (Silom) trots närheten till Lumphini Park och Ratchadamri. Vi passerade Phan Fa imorse utan problem. Vi åkte med BTS:en från Ratchadamri för två timmar sedan- också utan problem.

Nu återstår det att se om lugnet kan återvända. Även under demonstrationerna 2008 befann jag mig i Bangkok- då kommenterade jag också läget som relativt lugnt utan att folk i Sverige trodde på mig. Ni ser bara en sida i media- glöm inte det. Skulle de sända live från andra gator skulle det inte se likadant ut.


Bild: Skärmdump från http://www.dn.se//nyheter/varlden/det-ar-nastan-karnevalstamning-1.1075405

Crackdown i Bangkok, tårgas, gummikulor och vattenkanoner.

Vi åkte nyss med BTSen från Ratchadamri utan problem men läget är som de flesta vet betydligt hetsigare än igår. Militären har gått in mot demonstranterna borta vid Phan Fa bron som ligger nära Democracy Monument. Vi var vid Khao San imorse, som ligger ca 500 meter från bron, men där var allt lugnt innan 12 i alla fall. Nu har militären börjat använda gummikulor och vattenkanoner mot demonstranterna. Utanför FN huset är det riktigt rörigt just nu!

Med andra ord, det är nog läge att stanna på Khao San Road om du är där just nu. Vi sitter i Sala Deang och kollar på Thai Nyheterna (och försöker plugga). Jag undrar om polisen/ militären kommer lyckas särskilt som många är så kallade vattenmeloner. Röda innuti- gröna utanpå. Tårgas används också mot demonstranterna ser vi på nyheterna just nu.


Foto: Jag

Igår kväll var det de röda som hade kontroll över Chit Lom korsningen. Vi såg en enda polis där... Detta verkar ha ändrats... Sonkranfirandet ska också ställas in...

Demonstrationer och väskupphämtning

Igårkväll var korsningen mellan Luang Suan och Ploenchit Road rejält blockerad. DE röda hade till och med parkerat sina fordon längs en hela filer och på så sätt gjort framkomligheten ännu sämre. DE vanliga bilförarna tutade irriterat minst sagt...

Lördagsmorgonen har ägnats åt att promenera till klongbåten vid Central World. Där var det relativt lite demonstranter och fortfarande glad stämning. Fast de der rätt trötta ut tycker jag... Vi tog båten till Khao San Road där vi har en väska på förvaring. Skont att inte släpa på allt till Chiang Mai var tanken men nu ska vi hämta den och se om vi kan posta hem en låda! Vi passar på att käka här också, på helgen har inte vår lokalmarknad öppet...suck. Sedan blir det plugg någonstans!

Förresten, ni läser väl tidningen (DN) idag?

Foto: Wilda Nilsson

Bangkoks yngsta röda demonstrant?

Karnevalsstämningen som rått ett par dagar ser eventuellt ut att brytas. Undantagstillstånd råder. Undrar om folk kommer lämna barnen hemma i fortsättningen? Vi har sett ett antal kids i avancerade röda utstyrslar både dag och kvällstid.

På onsdagsmorgonen såg vi Bangkoks kanske yngsta demonstrant:


Demonstrationerna i Bangkok, almsgiving utanför Central World

Tidigt på morgonen går munkar en så kallad almsgiving. Troende ger då ris och annat till munkar som passerar. Detta fenomen har givetvis följt med demonstranterna till Central World. Enligt Ging och Malée har de röda nu palcerat munkar som en slags yttre ring kring sig medan polisen svara med att ställa kvinnliga poliser längst fram. Rykten finns även om att de gula kommer börja motdemonstrera... kommer kaoset nu eller kommer det förtsätta vara relativt fredligt i centrala Bangkok?

Får hoppas tårgasen inte läcker till vår gata Luang Suan vid Chit Lom...


Foton: Wilda Nilsson

Svettig promenad i lilla Japan

Efter den obligatoriska fruktshaken plus lunch på marknaden på vår gata tog vi BTS:en till Prom Phong. Målet var att hitta ett nytt pluggcafé. Resultat på det? FAIL. Damn it. Men vi spolar tillbaks ett par kilometer, för det var så långt vi promenerade.

Från Prom Phong gick vi soi 39 ned och följde sedan lilla Japan i ytterkanterna kan man säga. Vi duckade för flygande sushibitar, ropade arigato till höger och sawadee ka till vänster, svettades som grisar, blev jagade av shintoister- ja ni fattar. Det var en ansträngande promenad hela omvägen till Asoke. Ni som har pejl på BKK vet att den rundan i ca 39 graders värme inte är nått att leka med. Blev ju inte bättre av att vi inte fann nått café som vi tyckte dög. Slutade med en snabbvisit på Emporium, återigen kom vi till Prom Phong således, (BK cone= 2 kr= värt) för att torka svetten innan vi gick ned för soi 24 till Café Ohana som ju är en gammal favorit.

Sitter och spanar kul utbildningar för hösten. Samhällsgeo C inleds med en temakurs jag inte är jättesugen på så jag överväger en götebårrs accent lagom till september, vad tror ni om det? Om det inte blir Paris dårå =)


Foto: Wilda Nilsson

Japan-feeling på det eller? Inte körsbärsblommor men vi kan låtsas! Men, i kvarteren mellan Asoke och Prom Phong finns väldigt många japanska restauranger, bokhandlar och annat för er som går igång på sånt!

Bästa fruktshaken i Bangkok

Efter många månaders ihärdigt sökande, testande och utvärderande har jag kommit fram till att Thailands bästa fruktshake dricks på lunchmarknaden på Luang Suan soi 5! För en frukt kostar det 20-25 baht, mix fruit kostar 30 baht. Den är fruktansvärd god! Ni måste testa =)


Stället ser ut som på bilden och samma glada kvinna jobbar alltid där. Vi har frekventerat denna förstlassiga inrättning sedan i höstas, alltid lika gott. Den ligger närmre Tonson Road än Luang Suan- bara så ni vet!

Du vet att du pluggar i Thailand när...

... du hittar fasttorkade riskorn där nätverkskabeln ska anslutas!

(Bilden ser "fejk" ut för att jag ljusade upp "hålet", hade plockat bort riskornet när jag upptäckte att bilden var dålig...)


Coffey Alley: Tillbaka till pluggvardagen i Bangkok

Vi är tillbaka i Bangkok som sagt och det är dags att bita tag i "vardagslivet" igen. I Mae Sot blev det en "pluggpaus" eftersom vi gjort grejer i förväg. Då kunde vi helt fokusera på demokratirörelsen och de olika organisationerna som jobbar för att befria Burma.

Nu är det dock business as usual igen. Vi sitter på Coffey Alley in the Garden på Sukhumvit soi 16. Det är schysst ställe detta. Gratis wifi och el. Kaffet är nice (75 baht är lite väl saftigt iofs men med tanke på fritt internet och att vi sitter länge så...) och stället är lugnt.

Kursen "Hållbar utveckling" har börjat och vi ska bland annat analysera vår egen vardag ur miljösynpunkt. Intressant! Sedan är det ett antal hundra sidor att läsa som vanligt i kursen. Men det ska vi nog klara! Sedan blir det en fet analysuppgift innan kursen är klar. Då kommer den del jag längtat mest efter- B uppsatsen! Just nu lutar det åt att skriva om Nepal eller Burma =)

Vad gör ni idag? Pluggar? Jobbar?

3 frågor om studentlivet i Thailand

Ellen skickade tre frågor till mig och här kommer svaren!

1. Hur länge har du varit i Thailand och pluggat?
Jag har varit i Thailand och pluggat på distans sedan september 2009. Mer än 7 månader nu alltså. Innan dess har jag backpackat runt i Thailand (och övriga Asien).

2. Hur gör du med visum?
(Detta svar kommer från en tidigare frågestund, orkade inte skriva samma grej igen)
Detta med visum är lite krångligt men jag gör ett försök: ett visum måste du ansöka om i förväg. Om du bara flyger till Thailand får du en stämpel som tar dig in i landet och ger dig 30 dagar att vara där men det är inte ett visum.

Vid distansplugg kan man heller inte få studentvisum då det kräver plugg på ett thailändskt universitet. Vad som återstår är då turistvisum. Just nu är det gratis! Ansök på ambassaden i Stockholm och ansök om 2 entrys. Då får du 2 x 60 dagar. Åk ur landet dag 60 så slipper du trassel. Du kan åka över gränsen till Kambodja, Laos, Burma eller flyga nånstans. Du kan åka direkt tillbaka igen och börja på dina nya 60 dagar eller så passar man på att se ett land till!

Du kan även förlänga visumet på immigration office i både Bangkok och Chiang Mai. 1900 baht köper dig 30 dagar extra och du kan göra det rätt många gånger men allt kräver att du redan har ett turistvisum. När dina dagar gått ut kan du ansöka om nytt thailändskt turistvsum tex i Laos (Vientaine) då är det också gratis med 2 x 60 nya dagar. Tänk på att vara där TIDIGT då det blir lång kö. 2 passfoton behövs också, och köp inga dokument utanför allt finns inne i ambassaden. (Står touts utanför och hävdar att man behöver köpa papper av dem).

Jag tog turistvisum 2 x 60 dagar från Stockholm. Stannade 60, förlängde 30 sen till Burma (i 2 veckor). Tillbaka till Thailand och 60 nya startade. Ut till Laos och söka 2 x 60 visa, nu är jag på de första 60 =)

UP- DATE: Tur och returbiljett behöver visas upp på Ambassaden. Antingen har du en man kan boka om (gälller oftast bara inom ett år) eller så köper du en skitbillig utresa med www.airasia.com till dit det är billigast, hehe. Sen kan du kasta den eller nått.

UP- DATE 2: Enklaste visa-run från Chiang Mai är till Laos. Laos är dessutom ett underbart land =)

3. Hur lever du i Thailand? Har du sparat ihop pengar innan, jobbar där eller tar studielån?
Jag har sparat mycket pengar. Men, studiebidraget räcker betydligt längre i Thailand än Sverige! Allt är billigare, så är det. Jobba kan man inte göra eftersom det krävs arbetstillstånd. Det går nästan inte att få/ är superdyrt. Det krävs att en thaifirma fixar åt dig vilket måste göras innan du kommer hit. Västerlänningar i barer, på dykfirmor och så vidare är svartjobbare och riskerar deportering...

Som vanligt går det utmärkt att kommentera med frågor eller maila wilda.blogg@hotmail.com för att vara säker på svar =) Kolla gärna under Frågestund/ Läsarfrågor först bara, kanske finns svaret du söker redan där!


Potentiell fråga: hur klarar man av universitetsplugg när toan ser ut så här? Nån som vill veta?


Potentiell fråga 2: Var hittar man platser som den på bilden ovan?


Bangkok, demonstrationer och äntligen hemma

Vi kom fram till Bangkok (Mo Chit- busshållplatsen) tidigt tidigt i morse. Nog för att jag talat mig varm om mitt tuk tuk hat men idag kom de till användning. Två gigantiska ryggsäckar, två mindre, och en CYKEL. Yep. Då funkar inte taxi utan det fick bli tuk tuk. Detta med cykelhållare är inget man tror på här men tuk tuksen kan fälla ut bakänden och där fick cykeln stå.

Som tur är hade vi redan fixat den gamla lägenheten så vi åkte dit direkt.
Skönt att slippa vandra runt på Khao San Road och leta boende. Vi bor vid Chit Lom (Luang Suan Road, soi 2) som sagt. Kändes som att komma hem! Nu är jag så glad och vill bo i mitt älskade Bangkok för alltid typ. Men, familjen, ta det lugnt- vi kommer hem =)

Vi tog en promenad direkt för att se vad rödskjortorna hade för sig.
Vi bor äldigt nära Central World och Siam, och dessutom ännu närmre Ratchadamri BTS Station där det igår samlades 20 000 personer. Stämningen vid Central World var dock mycket god. Lite dagen efter festival ungefär. Avslaget, sophögar överallt. Alla var dock vänliga, glada och poserade glatt på bilder. En tupplur senare och vi har
dragit till Silom. Vårt favoritcafé Ubuntu har bytt lokal, den nya ligger typ mitt emot den gamla. Personalen kände igen oss, hehe. Inte riktigt lika bra för plugg längre dock. Tusan. Måste hitta ett nytt favoritcafé tror jag.


Foto: Wilda Nilsson

Planen nu är att dra oss mot Democracy Monument för att plåta lite mer. Med lite tur ser ni mina pics i Metro, fast man vet aldrig. De tar egentligen bilder från de stora bildbyråerna... Håll tummarna! Just det. Oroa er inte för oss, vi har rätt bra koll på stan och pyser om det blir för hetsigt. =)


Foto: Wilda Nilsson

Moppedemonstrant nedanför BTS Ratchadamri vid kl 7 imorse lokal tid.


Ikväll träffar jag DPNS (the Democratic Party for a New Society)

Ikväll träffar jag en representant från DPNS (the Democratic Party for a New Society) vilka är Burmas näst största parti efter NLD (som leds av Aung San Suu Kyi). Partiet formades efter demonstrationerna 1988 när ABSU tvingades att upplösas.

Partiets mål är ett demokratiskt Burma där mänskliga rättigheter respekteras. Läs mer om DPNS på deras hemsida:http://www.dpns.org/

Mötet kommer bli mycket intressant, det är jag säker på!

Synd att jag redan skrivit en artikel som är dubbelt så lång som efterfrågad. Jag måste nog vända mig till ytterliggare medier med allt material jag samlat i Mae Sot. Är du chefredaktör? Eller har en blogg som diskuterar omvärlden? Hör av er!


Foto: jag- En överlastad bil i Mae Sot, Thailand.

Wilda prutar på HM

Idag är sista dagen i Mae Sot. Vi åker med bussen ikväll till Bangkok där vi ska få tillbaka lägenheten vi hyrde i höstas! Toppen! Till ett lägre pris dessutom. Jag börjar bli bra på det här med att pruta på hyror. Ibland är det segt att pruta på allt men man kan göra fynd. Undrar om det kan funka i Sverige?

Jag funderar jag på att gå in på tex HM. Så här skulle det se ut:

Jag (lassar upp massa varor på disken som expediteten läser in): Hej! Eller Sawadee Kaa som vi säger i Thailand.

HM- tjejen: Öhh. Hej.. 1245, 50 tack.

Jag: Äh, vi säger 700. (man ska ju börja lågt, eller hur?)

HM- tjejen: Va? Nej. 1245, 50 tack. (hon himlar med ögonen)

Jag: Men kom igen. 850- good for you good for me!

HM- tjejen: Nej, det går inte att göra så. 1245, 50 tack. (Börjar surna till ordentligt, kön bakom växer)

Jag: Kom igen, ka! Give me good price! Special price! 900 na ka! Jag köpte ju så mycket!

HM-tjejen: (Hon har tröttnat och anropar väktare)... Hej, kan jag hjälpa dig istället? (riktat till nästa kund i kassan).

Så kan det gå. Jag vill ju få special price bara för mig! Fasta priser...pffft. Hur mycket får jag för att testa på riktigt?

Sämsta högskolan = min högskola

Inte vidare kul att läsa att www.urank.se placerat Högskolan på Gotland absolut sist av 30 skolor i Sverige. Jag vet att min högskola inte är den bästa men eftersom jag ville läsa på distans fanns inte mycket att välja på egentligen.

Jag antar att allt blir vad man gör det till vilket är ganska lätt på distans. Fast feedbacken från lärarna är fruktansvärt sen de flesta gånger. Svar på frågor tar lång tid och tekniken på hemsidan funkar dåligt. Inga föreläsningar sänds via Youtube och inga "detta är viktigast i kurslitteraturen"- dokument kommer ut. En gång hände det i höstas.

När jag läste på Stockholms Universitet var professorerna noga med att betona vad som var viktigast att läsa. Nu plöjer vi hundratals sidor utan att veta vad som är viktigast förrän vi fått tentafrågorna. Inga extentor finns till hjälp heller.

Högskolan på Gotland har mycket att jobba på så mycket är uppenbart!

Öppet brev till Fredrik Reinfeldt nr 2

Jag har inte fått någon respons på mitt senaste brev (i mailformat) till Fredrik Reinfeldt. Därför skickar jag nu ytterliggare ett mail och jag tycker ni andra ska göra det samma! HÄR finns kontaktformuläret!

Punkter du kan skriva om:

* Släpp de politiska fångarna inklusive Aung San Suu Kyi

* Stoppa brotten mot de mänskliga rättigheterna

* Ta en tydligare ståndpunkt mot årets val eftersom det varken är fritt eller rättvist

Berätta gärna när du också skickat ett mail eller brev till en politiker!


Mae Sot och demokratirörelsen

I Mae Sot trivs jag så otroligt bra. Staden är ganska liten men ändå finns så mycket samlat här. Framförallt finns så många inspirerande och engagerade människor. Mae Sot är sanneligen en knutpunkt i demokratirörelsen för Burma.

I en gemensam strävan förenas människor med så väldigt olika bakgrunder. Tillsammans skapar de ett alternativ till förtrycket. Vad som sker här är ett tydligt exempel på påverkansarbete underifrån. Jag är tacksam över att få träffat så många personer som brinner lika mycket som jag för att förändra världen, eller i alla fall en del av den.

Många lever illegalt i Mae Sot och riskerar bland annat deportering. Ändå väljer de att kämpa vidare. De unga burmesiska kvinnorna jag träffade idag på SCYB var tydliga exempel på detta. Målmedvetenheten och styrkan i dessa tjejer är stark- de är Burmas framtid. 

2010, i år alltså, är det val i Burma, det måste ni som följt min blogg (eller dagsmedia överlag...) veta om redan. Dessa val kommer inte genomföras på ett rättvist sätt. Det internationella samfundet måste agera nu. Vi måste på ett tydligt sätt visa att vi inte accepterar juntans agerande!

Så många riskerar allt för demokratirörelsen i. Nu är det hög tid att EU och resten av världen backar upp dem! Sprid info, gå med i Svenska Burmakommittén, skriv brev till riksdagen eller din lokalpolitiker. Det är nu det gäller.

Ställer du upp?


Lanta Learning Center och distansplugg i Thailand

Jag har fått en fråga mailad till mig från T. Här kommer den så att alla kan ta del av svaret! Ni vet att det är wilda.blogg@hotmail.com ni mailar om ni har frågor. Ni kan gärna ställa dem i kommentarsfältet också men ibland kanske jag missar den. Maila i så fall =)

Jag måste bara säga hur mycket jag tycker om din blogg! Super bra och intressant läsning :)
Anledningen att jag skriver till dig är att jag funderar på att plugga distans i höst i Thailand, och tänkte väl höra lite om du rekommenderar det osv...
Jag har läst en del om Lanta Learning Center och funderar att befinna mig där och plugga. Jag undrar helt enkelt om du har några konkreta tips eller så.

Tack för att du läser =)

Jag har massor av tips gällande att plugga på distans och jag gjorde ett helt inlägg med 15 tips här! (Öppnas i ny flik). Läs gärna det och återkom gärna med frågor. Bästa tipset är: ÅK! Allt löser sig!

Gällande Lanta Learning Center (LCC) så har jag ju inte varit där själv men tycker hela idén verkar meningslös. Okej, du kan få thaiundervisning - men det kan du få precis vart som helst annars också. Vad är meningen med att läsa i Thailand om du ändå ska bo i mini-sverige? Du behöver inte deras faciliteter (som är dyra) när du istället kan klara dig fint på en egen dator. Bättre är att vara fri att flytta runt vart man vill. Sedan skulle jag absolut inte välja att bo 8 månader på en "svensk" ö. Dock är dykningen utanför Ko Lanta grym så en vecka kan man helt klart roa sig där!

Sedan är jag inte den som åkte hit för att festa upp mina CSN pengar (Vilket T säkert inte heller är!). Jag kom hit för att plugga, jobba som frilans skribent och dessutom engagera mig för Burmas demokratirörelse. Svennebanan- Kalle och gänget på Lanta håller jag mig långt ifrån. (Ta nu detta med lite humor tack, såklart kan man få fina upplevelser där nere också, men ovanstående är min åsikt, du får gärna ha en egen)

Kör självständigt är mitt tips. Thailand är otroligt lätt att klara sig i. Ett svenskt "learning center" kanske vore nått i typ... Saudiarabien, för att få lite intro till kulturen? Och på tal om kultur, passa gärna på att se något annat av Thailand än "ö- kulturen" om ni förstår vad jag menar?


Foto: Wilda Nilsson

Rock on och berätta om du också skaffar en blogg!


Idag besöker vi SCYB

Planen för idag är att cykla ut till SCYB (Student and Youth Congress of Burma). Detta är en paraplyorganisation för 15 student och ungdomsorganisationer. Organisationerna strävar mot fred och demokrati i Burma! På plats finns svenska volontärerna Linnea och Mikael. Besöket kommer med all säkerhet bli väldigt intressant.

Imorgon hoppas jag på att besöka The Mae Tao Clinic som ger gratis sjukvård till flyktingar, migranter och andra som inte får någon i Burma. Jag hoppas Annelie lyckas organisera besöket då vi naturligvis inte vill åka dit själva. Det handlar inte om en turistattraktion uppenbarligen.

Igår var vi vid gränsmarknaden och jag gick över bron in i Burma. Jag var tvungen då mitt visum annars hade hunnit gå ut innan jag åker hem till Sverige. Bara att kliva över floden och gå ett par meter räcker för att man ska se enorma skillnader mellan Thailand och Burma. Jag vandrade bara runt lite planlöst innan jag gick tillbaka igen. Vi kikade på gränsmarknaden dessutom. Den var helt okej men det såldes inget som man inte hittar bättre av i Bangkok ärligt talat.

Middag på underbara Casa Mia avrundade senare kvällen. Det kommer komma mer inlägg om Mae Sot och så vidare senare!


Foto: Jag

Frukt på marknaden! Allt är inte så äckligt som jag beskrev här.

Festivalsommaren kommer bli toppen

Det är riktigt mycket bra band som kommer och spelar på Sveriges festivaler i sommar. Hittills måste jag säga att Hultsfred släppt fest bra band!

En sidopoäng är att Arvikas hemsida ser rent fördjävlig ut. Ursäkta språket men hur tror de folk ska bli sugna på att åka till dem när hemsidan ser ut som den gör? Hultsfreds ser däremot riktigt bra ut! De har en egen nu för festivalen (förut gick det via Rockparty.se).

Ett par bra som ska spela på hultan är:
Maskinen
Hoffmaestro och Chraa
Empire of the Sun
Markus Krunegård
Veronica Maggio
The Hives

... och många andra!

Detta kommer bli en toppensommar!

Vinnarna är utsedda!

Jag har helt glömt att påminna om att kika in och se vilka vinnarfilmerna blev i World Food Programme's tävling Hunger Bytes. Jag tycker båda vinnarna (2 åldersklasser) var värda titeln!

Klicka här för att se vilka som vann och för att se vinnarfilmerna!


Bild: http://www.wfp.org/hungerbytes

Thailändska marknader

Kanske är det bara ovana? Nej, jag tror inte det. Efter så många månaders resor runt om i Asien har jag inte vant mig vid de vidriga lokalmarkanderna. Jag ska inte ta i för hårt, flera är jättebra, eller rättare sagt delar av dem. Jag handlar grönsaker, frukt, currypasta- you name it utan problem. Bästa lunchen hittar man på den lilla lokalmarknaden nära vår gamla lägenhet i Bangkok. Men. Köttavdelningarna är fruktansvärda. Flugorna hopas, det stinker och värst av allt: levande djur plågas.

Fiskar i små baljor till exempel. På många markander säljs husdjur som valpar, kattungar, kaniner från små små burar. I Mae Sot hittade vi något nytt: levande paddor i "avokadonät". Kolla noga på bilden i det röda nätet:Jag tycker inte det finns någon ursäkt. Vill man äta paddor kan man kanske ha ihjäl dem innan man tar de till marknaden? Ett alltför extremt sätt att hålla maten färsk på... Visst, det finns inga kylskåp osv jag förstår svårigheterna men det ursäktar inte lidandet dessa djur utsätts för!

Vad tycker ni?

Middag?Detta är inte vad jag är sugen på...

Besök på en migrantskola strax

Det blir inte mycket bloggat härifrån. Men idag har vi bland annat cyklat ut till UNHCR:s kontor för att hämta lite konaktuppgifter. Kanske blir ett besök på tisdag. Nu väntar vi på Annelie (volontär på Help Without Frontiers) som plockar upp oss inför besöket på en av migrantskolorna organisationen stöttar.

Det kommer bli mycket intressant!

Berättar mer senare =)


Foto: Wilda

Kvällspromenad genom marknaden igår... vi såg sjukt äckliga grejer. Ska visa sen... bäst ni njuter klart av påskgodiset först!

Vår gröna granne


Kanske blir kurs i Amsterdam i maj!

Jag har precis ansökt om att få åka på en kurs som behandlar ämnet sociala medier i Amsterdam i slutet av maj! Onekligen ytterligare ett plus med distansplugg, riktigt flexibelt är det.

Kursen kommer bland annat diskutera hur NGO:er och andra kan utnyttja sociala medier på bästa sätt för att nå ut med sitt budskap. Jag kommer ha nytta av detta till sommarens jobb, så mycket kan jag säga. Nu får jag vänta på besked och hoppas jag blir uttagen.

All denna väntan... hehe!


I Chiang Mai väntade vi på grönt ljus bakom denna snubbe. Harley Davidson... står det på ryggen. Sen att han körde runt på stans schletnaste moppe är väl en annan femma?

I Mae Sot (Phannu House)

Vi kom fram igårkväll lite försenade men bussresan var helt okej! Tog en "taxi" från busstationen till Phannu House som Lena på Help Without Frontiers hade rekomenderat. Stället är grymt! Och, de ha till och med wifi! Synd bara att de stänger om 3 dar... semesterstängt över thai nyår. Trist. Vi måste hitta ett annat ställe då eftersom jag ska träffa Linnea på SCYB på måndag.

Igår tog vi det lugnt. En promenad och sedan middag på T Room som ligger granne med vandrarhemmet. Riktigt grym mat till schyssta priser!


Räkor på T- Room igår. En Leo lyckades vi dela på också. Självklart med is i! Det är rätt sätt att dricka öl =)


Phannu House i morgonsolen! Stället är grymt. AC rum kostar 500 baht, med fläkt 250- 300. Duschen är varm på riktigt och ingen liten fisig stråle utan en ordentlig. TV och kyl finns på AC rummen åtminstånde.

Nu drar vi till Mae Sot!

Nu åker vi till Mae Sot!

Internet är det lite si och så med där nere så vi får se hur mycket jag kommer kunna blogga. Jag gör såklart mitt bästa. Efteråt kommer det komma massor med info, bilder och annat om demokratirörelsen i Mae Sot =)

Just nu är jag riktigt hungrig. Vi har packat och fixat så mycket att vi inte hunnit fixa lunch. Om ca 2 minuter kommer hyresvärden och då ska vi "checka ut". Får väl bli nått micrat från 7eleven på busstationen.

Egentligen är jag sugen på detta:
Foton: Wilda Nilsson

Ibland undrar jag om jag inte ska bli kokboksfotograf? Hoppas mina skills kan komma till nytta för organisationerna i Mae Sot. Lite hemsida/ bloggbilder hjälper jag gärna till med!


Jag har besökt 13 % av världens länder

Det är då man inser att världen är sjukt stor. Hur nära det än kändes att flytta till Thailand finns det sanslöst mycket kvar att upptäcka. Det är verkligen tur att jag har ett par år till på mig!

Afrika nästa?bloglovin