Bilddagbok: Koh Phangan


På matmarknaden i Thongsala äter man billigt och otroligt gott! Grillad kyckling och bläckfisk eller vårullar, friterade räkor, nudelsoppa och frukshakar bland mycket annat mättar både öga och mun.


Vi Haad Salad väntar taxibåtarna på att lura ut dig på en överprisad snorkeltur. Vackra är de hur som helst.


Vattnet drar sig tillbaka på kvällarna och lämnar båtar strandade. Folk ägnar dagens sista ljus åt att plocka musslor och annat från bottnen. Koh Phangan är onekligen en väldigt vacker ö fylld med upplevelser och intryck som inte har något med fullmånefester att göra. Norra delen av ön är min favoritdel. Här hittar du lugnet och de vackraste stränderna.


Koh Phangan

Nu har vi äntligen lyckats förflytta oss till Koh Phangan! Idag är det dessutom min födelsedag, woho! Familjen bor på en nice resort med wifi, pool och hela kitet. Vi bor i en mysig bungalow på stranden Haad Salad. Jag undrar om Djungel Experience festen är ikväll... man ska ju följa traditioner har jag hört och vi var ju där förra året. =)

Resan hit gick helt ok men en liten försening på en timme på grund av att båten var tvungen att hämta en omgång folk till vid Chumpon. Vi fick sitta ett par timmar på Ko Tao. Men, bussen kom fram tidigt som vanligt till Chumpon och båten gick redan klockan 4. Skönare att vänta på en ö än på busshållsplatsen.

Snart är det nyår och då blir det Fullmoon, igen! Detta är rena rama semestern! Fast vi har en uppsats att skriva över julen. Generöst värre av Gotlands Högskola...


Snart Kho Phangan

Igar kom familjen antligen hit! Grymt! Plus att de hade med sig musli, pepparkakor, godis och knack! Sa klockrent, nu kan jag verkligen vara har borta i 5 manader till!

Jag motte dem pa flygplatsen igar och vi tankte ta en taxi in till stan. Desvarre trodde forarna till de stora bilara (som vi behovde med tankte pa hur manga vi var) att jag skulle ga med pa att betala 1000 baht. Puckon. Vi tog bussen istallet. Efter att ha installerat familjen pa hotellet (japp inget guesthouse an, vi vantar med shared bathroom, tradgardsmobeldyna-tunna madrasser och kackerlackor ett tag till) gick vi ut pa stan. Eller pa Khao San that is. Med storogd fascination ats det varrullar, pad thai och dracks ol. Middag pa Soi Rambuttri, det vanliga gatuhaket, och sen vinkade vi av Christopher som ar en angel och aker till on i forvag o fixar boende! Tack! 

Nu ar klockan 0850 och jag ska ga o hamta dem snart. Undrar hur jetlaggade de kommer vara? Jag var uppe tidigt tidigt och lamnade in massa skit pa forvaring, fick ga tva omgangar, jobbigt! Hur kan vi ha samlat pa oss sa mycket saker? Maste verkligen skicka hem lite efter nyar! Idag ska vi turista runt i Bangkok och jag ska leka guide!

Ikvall 1930 aker vi soderut med buss och sen katamaranbaten. Forsta gangen jag unnar mig den lyxen, men det kan ju vara skont att inte sitta o trangas pa dack... man vet juy bara for val hur mycket de overlastar Songserm batarna. 

Vi hors fran Kho Phangan imorn, tror jag! Forresten, jag fyller 22 ar snart! 29 december! woho!  

Hemma igen

Ja, så känns det faktiskt att ta mark i Thailand. Hehe. Eller inte riktigt då... kontrasterna är slående- skillnaderna mellan Yangoon och Bangkok är enorma. Vi lämnade Burma imorse och sitter nu på Khao San road. Har ätit köttbullar på Stable Lodge, köpt målargrejor på B2S på Central World och tagit en drink med Dennis (tack för det!). Är så trött att jag skelar. Håll ut ett par dagar så kommer bloggen sakta men säkert fyllas med berättelser och bilder från Burma!

Hörs!

God jul fran Yangoon!

Vi ar tillbaka i Yangoon och firar jul sa gott vi kan, det vill saga nastan inte alls. Men, vi ska till Monsoon, en restaurang som ar riktigt mysig, och ata julmiddag. En julmiddag bestaende av laab verkar val bra? Jag tycker anda inte om svensk julmat med undantag for risgrynsgrot, kottbullar, rodbetssallad och mammas kottfarspaj! Far ata upp mig pa sant i sommar, jag menar, midsommarmaten ar ju exakt den samma!

Vi har haft en grym tid har i Burma, lart oss massor och fatt insikt i hur svart livet ar for befolkningen har men hur otroligt trevliga, hjalsamma och inbjudande de anda ar. Och manga vill dela med sig av sina historier. Dessa berattelser och mycket mer kommer dyka upp i bloggen i mellandagarna!

Just nu onskar jag er alla god jul!

Maste ge ett smakprov pa burmesisk skrift bara:  ၽႊငူိေ ၿငူ််သည ့နအနမ ျေါ. Jag skrev Wilda Nilsson heter jag med de tangenterna de vasterlandska bokstaverna sitter pa- vilket blir noll mening men ni ser hur vackra bokstaverna ar!

ဆတန အျုါါ ျုါနတ ုါးါး ျါုသတမါဒျဒ ျါသတမျါသမတုါျာညမ ျါုမျါာညုမတျာစဒ ါျနငတမျါစစဟ ျျသစနျ္ါ ျသးါျသစ  ျသ္နစျ္သစန ျသ္နျး ျသစ္ျ ျျိ္းေျသ္စနဟတုစဟ ္ျူနးျ္း ျသနျသစ ျျသစသ နျူးတ ုသတေျမ ျျးူ္နေ ျျသစတျေစသမ [ု္သန ုသဟတမ ဟဟတု ု္စန ုျသတ မစနဟုမနတဆ စ.

Jag ar som ett barn som leker att hon kan skriva! God jul!

Update Bagan

Just nu befinner jag mig i Bagan som ar en av UNESCO:s varldsarvslistade platser. Vi kom hit natten till idag och har hittils inte hunnit utforska de gamla tempelruinerna som ska vara lika imponerande som Angkor Wat (Kambodja). Nagot jag daremot hunnit med forutom de langa bussresorna ar Yangoon, Mandalay och Hispaw. Huvudstaden Yangoon kan mest liknas vid en fusion av Kamandu och Indien. Trafiken ar hetsig, luften till bredden fylld av avgaser och de flesta bilar och traktorer saknar ofta tillbehor som bland annat dorrar, fonster, avgasrenare, motorhuvar.... Ni kan tanka er kaoset. Down town ar nagot mer stadat och gatorna kantas av forfallna hus fran britternas tid. Fran Yangoon reste vi norrut till Mandalay dar vi blev inbjudna till ett tempel. Vi bodde dar en natt och gjorde utflykter tillsammans med munken som bjod in oss som till lika var den nast hogst uppsatta munken i templet. Den lilla byn Hispaw, som ligger nordvast om Mandalay, gjorde starka intryck genom forfallna stupor, en minifabrik (mer ett skjul) dar det tillverkades handgjorda chips och en fantastisk cykeltur och trekk till ett vattenfall. Vi har som sagt rest till Bagan, en av de kandaste sevardheterna i Burma, och kommer agna nagra dagar at att utforska templen. Sorgligt nog maste man betala en intreadesavgift om 10 USD till regimen. Anledningen att jag inte tar upp den politiska situationen i Burma mer, eller Myanmar som vi maste kalla landet, ar av sakerhetsskal. Kort vill jag bara saga att man inte bor aka hit utan att vara upplyst om fortrycket regimen utovar over Burmas befolkning och du bor gora allt for att spendera pengar i den privata sektorn. Vidare tycker jag man ska ta med sig berattelser ut ur landet och anvanda intrycken fran resan hit till att kampa for Burmas frihet. Mer om det nar jag ar tillbaka i Thailand!

Update Yangoon

Vi kom fram sakert till Yangoon och har bott pa Mother Land Inn 2. Bra stalle, rekommenderas! Kollade pa stan igar och ikvall aker vi till Mandalay. Burma ger hittils sken av att likna Indien och befolkningen ar oerhort vaenlig. Hoppas bussresan inte blir alltfor smartsam, hehe. Vi kommer halla oss i de mellersta delarna sendan.

Vet ej nar jag kan uppdatera igen!

BURMA

Nu sitter jag på flygplatsen, fick 15 min gratis internet! Tog med mig datorn så att jag kan lägga över bilder men jag lär inte komma åt nått wifi på plats! Klockan är 06:20.... har sovit 2 h. Var ute och fixade massa grejer tills sent och gick upp halv fyra. Taxin lyckades köra lite fel men vi var ute i god tid som tur var.

Om 3 timmar är vi i Yangoon!
Sedan blir det att resa norrut imorgon. Mot Mandalay, Bagan, Inle Lake... vi är ju turister!

Bye Bye Bangkok

En riktig snabbvisit blev det. Vi har stressat runt och ordnat med dollar, kopierat pass, lämnat in saker på förvaring, bokat rum till familjen här i Bangkok, köpt mediciner… jag tror vi är redo att ge oss iväg till Burma! Ska bara fixa skolböcker för nästa termin...

Imorgon bitti drar vi till flygplatsen och låter Air Asia ta oss till Burma. Från och med nu kan ni dessvärre inte räkna med någon uppdatering. Internet i Burma är troligen för segt för blogg.se’s verktyg men vi får se. Jag sitter redan nu och vänjer mig vid sjukligt långsamt internet på Hippie De Bar, haha.

Om ni inte hör av oss, oroa er inte! Vi kan inte ta med telefoner heller eftersom man måste betala flera tusen dollar (ja det är sant) för att få importera internationella SIMkort.

Vi hörs den 25e december när vi är tillbaka i Bangkok!

Bilddagbok Filippinerna

Det är så kul när man bläddrar igenom gamla bilder på datorn! Hittade ett gäng från Filippinerna år 2008. Vi var ute och dök på vraken från WWII utanför Coron och hade lite tid över...

På en dykbåt i Filippinerna kan det tyckas trist mellan dyken. Men icke!Hittar man en pinne är det kul att knuffa fransmän överbord. Eller försöka hur som helst.Shit. Jag ser ut att förlora. Divemastern tog pinnen.Och resultatet? Ja...


Back in Bangkok

Nu är vi tillbaka i Bangkok igen och värmen är påtaglig. Nattbussen var helt okej med mycket benutrymme till och med. Vi kommer sakna alla på Sabuy men vi kommer ju åka tillbaka i januari! Just nu sitter vi på Ethos nära Khao San Road. Chris pluggar och jag försöker photoshopa en bild av Ta Peau, hehe. Ni får se när jag är klar!

Här om dagen tog Ta Peau med mig på en åktur på sin motorcykel. Grymt nice! Hon berättade att när hon köpte den, som första persent till sig själv, sa hon till sin pappa att hon köpt ett "transportmedel" för att han skulle tro det var en bil...haha!


Gallery Under Construction

Jag håller på att bygga ihop ett "blogg- galleri" som är långt ifrån klart. Är ni nyfikna kolla in på: wilda.blogg.se/galleri

Sitter och funderar på om jag ska ha en flikfunktion under headern eller inte? Ska byta headern också tror jag... Jag alltså inte gjort något annat spännande idag förutom att äta grön curry och koda. Men jag lär mig och börjar tycka det är rätt kul!

La upp denna tjusiga bild jag tog i somras på Arvika Festivalen däremot:


9 dec

Igår hade jag en skön eftermiddag chillandes med en bok. Skönt att inte sitta vid datorn hela tiden. Vi har bokat bussbiljett till Bangkok och åker imornkväll. Ikväll vill Ta Peau fixa hej då fest till oss på guesthouset! Tanken var en piratfest men vi får se hur det blir med det, hehe. Ang kom nämligen fram till att Ta Peau ser ut som Calypso (ni vet i Pirates of the Car...) och det är så sant! Haha!

Ska läsa en rapport idag och försöka koda lite. Får se hur det går... Borde kanske skaffa Dreamweaver... och där hamnade nördstämpeln på mig! Lyckat att träffa på en israelisk proffshackare igår. Han försöker hacka banker och annat mot betalning för att testa deras system... intressant. Han hade inte hackat NASA iallafall sa han.

Lärde mig att racismen finns inbyggd i nördvärlden. Blackheads kallas hackare som knäcker hemsidor med flit för att sno information. Whiteheads heter dem som hackar för att öka sidors säkerhet. Vita= goda, svarta= onda. Suck. Why?

Just det. Chris avslutade gårdagen med en grön shot. Den innehåller wheatgrass enbart. Hackad gräsmatta med andra ord. Luktar, smakar och ser ut som gräsmattegräs när det klipps en sommarmorgon. Lägg till avgaslukten från gatan utanför restaurangen och det känns precis som om du slickar i dig det klippta gräset från en maskingräsklippare. Hälsosamt enligt uppgift och ska stärka immunförsvaret. We go.


Svar på läsarfråga (Indien)

Hej!!

Haha, vet inte hur jag hittade hit riktigt, men jag har en fråga om tåg i Indien!? Kommer vara i Goa över jul och nyår, och ska flyga hem från Bombay. Är det värt att vänta med att boka tågbiljett på plats, typ en veckan innan resa eller kan man göra det från nätet i Sverige?? Skulle ju vara nice att åka tåg mellan Goa och Bombay! Maila mig om du har tid!! kram

Wilda svarar:

Om du vet exakt vilken dag du vill åka till Mumbai kan du lika gärna boka nu. Kring jul är det många som reser så för att vara på den säkra sidan kan du boka via internet redan nu. Skulle du sedan ändra dig kan du avboka din biljett och få alla pengar tillbaka om du gör det innan 24 h innan avresa via hemsidan mot en mindre avbokningsavgift, se länk nedan. Dock kan man inte boka turistklass över nätet men det är samma standrad på de vanliga, tourist quota innebär bara att platserna bara kan bokas av utlänningar för att ge dem en chans att få palts på tåg som indierna bokar långt i förväg. Ha en fin resa och missa inte att läsa min tågluffarguide!

Bokar gör du på denna adress: http://www.irctc.co.in/
India Railways hemsidan finns på denna adress: http://www.indianrail.gov.in/
Här finns info om avbokning: http://www.irctc.co.in/etktcanc.html

(och du har fått svaret mailat!)


Guitarman

Nu har jag varit ganska produktiv och fixat klart veckans skoluppgift redan innan lunch. Har dock en rapport att läsa men skrivjobbet är klart. Det är bra det eftersom vi kommer vara i Burma från och med på söndag (12/12). Igårkväll gick vi ut igen men jag var supertrött! Pavel och Chris (inte "min") spelade på Guitarman igen och Fransoa jammade med dem på sina munspel. Riktigt nice förutom att en riktig ölhagga försökte spela tamburin på ett taktlöst sätt väldigt högt. Tamburin är ett instrument för musikliskt handikappade människor. Jag förstår inte varför folk tycker det låter bra? Det låter fruktansvärt i mina öron.

Vi hade inte med kameran så ni får inga pics, men jag ska se om jag inte har en film att bjuda på från förra gången eller från The Garden spelningen!

Kommer snart tillbaka!

Archer's

Bästa frukoststället i stan just nu är Archer's med stora baguetter för 65 baht. Stället drivs av en trevlig engelsman som övergett aktiemarknaden för restaurangbranschen. Maten är väldigt god den också!

Hade bara lilla kameran utan fungerande display och upptäckte först efter mackan var uppäten att bilden blev kass. Haha!


Vill du ha en gratis header?

Jag tycker det är kul att testa att göra lite olika headers så om någon är sugen på att låta mig göra ett försök kommentera så kollar jag in din blogg! Skriv vilka mått du vill ha tex 800 x 400 px som jag har. Om du inte vet löser vi det ändå.

Monday/sunday

Jag har en perfekt söndag idag oavsett om det är måndag. Gårdagen var grym med marknad, öl på The Garden medan vi kollade på Pavel som körde live. Avslutade i en hög på guesthousets "tvrum" alla fyra drickandes mer Dr Chang idogt stirrade på det bästa TV programmet i världshistorien. Panda Chanel Live. Det är vad det låter som. Livekamera från Pandahägn på zoo. Perfect.
DADA Kafé

Om du är sugen på goda juicer, smoothies och gratis wifi är DADA Kafé i Old Town, Chiang Mai, perfekt! Beställ däremot inte vårrullarna om du inte älskar dem fyllda med ingefära. Förresten, kokosnöt/mandel/mango smoothien ser exakt ut som bearnaise sås, sådan man köper färdig på burk på konsum ni vet. Så likt att jag i mina "svensk-mat" fantasier trodde den smakade bea.

Okej, poängen är, missa inte stället- dryckerna är värda de 60 baht de kostar!


Kent

Jag vet flera som säkert gärna skulle besöka det här guesthouset:PS. En uppsättning rakblad ingår i rumspriset!

kommentera mera

Nu funkar det o jag skulle bli så glad om jag fick lite kommentarer!

Söndagsöl

Vi är båda klara med tentan och ska hänga med Ta Paeu till en bar där Pavel spelar. Kommer bli grymt! Har redan hunnit gå en sväng på marknaden men hittade inget kul och orkade inte leta. Åt lite jordgubbar däremot!

Förresten har jag lyckats pajja kommentarsfunktionen...igen. Oops. Jag är inte så datanördig som jag tror. Tack så mycket till läsaren som mejlade och sa till :D

Har ni resfrågor eller vill kommentera får ni jättegärna maila wilda.blogg@hotmail.com

Nej, söndagsöl var det! Vi hörs imorn!

Headers

Nä, jag kommer mecka lite fram och tillbaka =) Säg till om ni ser nån favorit!


Ny header

Nu har jag lagt till en ny header som ett test! Höstkänslan kom över mig ;) Nä, jag ska jobba på o byter nog snart igen =) Men ni får gärna säga vad ni tycker såklart!


Archer's

Har ätit frukost på nya favorithaket Archer's men i brist på kamera får ni inte se stället. Ska fota och göra ett tipsinlägg imorn! Grymma mackor hur som helst plus gratis internet. Jag sitter och meckar med en ny header och även ett galleri. Blir riktigt bra tror jag! Måste bara ladda ner lite fler photoshop penslar. Har ni tips på fina är det bara att kommentera... deviantart har ju ett gäng som tur är!

Söndag idag ja. Walking Street ikväll! Mest för maten men även för schysst inredningsprylar i smått format. Kika noga mellan thaihantverket så kan man hitta riktigt kul foton och annat, och då menar jag inte foton med munkar på =)

See ya!

Varning för flip flops

Ett liv i flip flop kan vara farligt. Man halkar runt och har sig något förskräckligt. Tänkte passa på att varna för vad som kan hända om man inte ser upp. Christopher diggar inte hälpiercingar nått vidare... incidenteten hände i Laos första gången vi var där.


Trafik i Varanasi, Indien

Den heliga staden Varanasi har en helt galen trafik. Se till att vrida upp volymen till max på dina högtalare för en autentisk upplevelse! Filmen gjorde jag i våras.Mors

Idag har jag varit ambitiös och fixat klart tentan innan frulle. Klockan är nu 0936 och jag är superhungrig. Ska nog gå och äta en baguette på Same Same Guesthouse, hehe. Alltså, jag har några riktiga "sakna svenskmat" moments nu för tiden. Så, jag tänkte lägga upp en önskelista! Gissa vem jag hoppas tar piken!?

* Té - Himlagott eller påsté i nån god smak som inte är äckliga earl grey, lemon eller så eftersom det är det enda jag får här om jag inte går en bra bit och sen betalar 50 baht för en liten kopp.

* Pepparkakor 

* Lösgodis! Tack Isabelle o Madde för lakritsen! Men, lite winergummin och sura flaskor vore nice!

* Müsli! Den som finns här är dyr som bara den. 2 paket Eldoradomüsli med nötter - inte den med frukt! Skulle göra mig så glad!

Nä, allt prat om mat gör mig galen. Måste äta! 

En torsdag i Chiang Mai

Jag, Chris och Ta Peow drog till en bar.Vi drack öl och lyssnade på Pavel och en annan fransk Chris som spelade bra musik. Jag fick små grodorna spelat för mig.Sen stöttade vi vegetariankonverteraren Mikes. Eller nä, Chris åt veggoburgare, hehe.


Musikhjälpen mot malaria

I Göteborg kommer det ganska snart hända grejer. För andra året deltar Sverige i Musikjälpen som i år arbetar mot Malaria. Önska en låt, skänk 50 kr och titta på spektaklet på Avenyn mellan 14 och 20 december!

Besök gärna Musikhjälpens hemsida för mer information!


Skärmdump från: http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3607

Toppar i Laos

God morgon! Jag försöker fundera ut en toplista över det bästa i Laos men det är svårt. Det är något med stämningen, lugnet och någon form av magi som gör att hela landet är underbart. Bara vara där liksom. Så de enda "topparna" jag lyckades med just nu är dessa:

1. Trekkar/ utfärder lite varstans
2. Luang Prabang
3. Bolaven Plateau
4. Vientaine
5. 4000 islands
6. Pakse

Jag säger mer- skit i toplistor och bara åk dit! Börja i norr eller söder och stanna precis där du känner för =) Men, jag ska jobba på att slänga upp mer inspirerande bilder! Ännu mer blir det såklart i vår när jag åker tillbaka igen!

Svar på läsarfråga (Laos)

Jag fick ett mail med en fråga om Laos så jag tänkte passa på att svara här på bloggen också, kanske har fler nytta av svaret!

Hej Wilda.
 
Befinner mig just nu i Thailand men drar mig mot Laos om ca 1 vecka.
Jag har bara en liten kort fraga.
Jag har 30 dagar pa mig att se det basta av Laos. Ska jag satsa pa norra eller sodra Laos, eller kan man hinna med bada?
 
Tack for massa bra lasning forresten.

Wilda svarar
Tack för att du läser först och främst!

Som vanligt är det skönt att ha så lång tid på sig som möjligt i ett land men 30 dagar räcker långt! Det allra smartaste är att planera i förväg ungefär vilka ställen man vill se. Jag är all-for ändringar av planer men att slippa backtracka sparar massa tid!

För att hinna med både norra och södra Laos på 30 dagar har jag gjort en liten skiss på en reseplanering. Självklart kan du göra resan antingen från norr eller söder men jag beskriver resan med start norr ifrån.

Från norra Thailand (Chiang Mai, Pap, Chiang Rai) tar du en minibuss/lokalbuss till gränsövergången vid Hoeui Xai. När du korsat gränsen har du två val. Antingen utforskar du "jättenorra" Laos genom att ta minibuss till Luang Namtha (vilket är det nordligaste jag varit i Laos). Här omkring finns vacker natur, vattenfall och så vidare. Det är inte så många som åker hit och letar du dig än längre norrut hittar du än finare natur och orörda platser. Men eftersom prioriteringen var att hinna med både norra och södra kan du annars ta slow boaten direkt till Luang Prabang. Resan tar ca två dagar.

Ett sidospår är att resa till Phonsavan där kvarlevor från kriget och även ett oförklarligt naturfenomen i stil med stonehenge finns (okej inte lika maffigt då). Jag ska dit i vår men har hittils sagt nej till kräksresan dit med buss. Som förstagångsbesökare kan du sikta på Luang Prabang. Från Luang Prabang drar du söderut mot Vang Vieng. Säg vad du vill om turistifieringen och tubingfenomenet men kul är det!

En bussresa till tar dig till huvudstaden Vientaine som många skippar. Jag säger att det visst är värt att stanna till! Vackra tempel, meditationskurser, att hyra cykel, promenera... jag gillar stan! Härifrån kan du ta en nattbuss hela vägen ned till Pakse om du vill. Jag tycker dock mountainbike turen med paddling i King Lor Cave var väl värt att hinna med emellan. Jag åkte med Green Discovery och det kan vara möjligt att istället för att resa tillbaka till Vientaine istället fortsätta söder ut. Savannaket är ytterligare en stad "där emellan" som i sig inte är så mycket att hänga i julgranen men jag har läst reseberättelser av folk som gjort väldigt mysiga trekkar i området.

När du väl lyckats ta dig till Pakse ligger södra Laos för dina fötter. Jag tycker om Pakse även om ingen annan verkar förstå varför. Kanske är den grymma indiska maten svaret? Från Pakse är det obligatoriskt med en tur ut på Bolaven Plateau! Hyr moppe/motorcykel och dra ut själv, cykla om du pallar och har med en riktig cykel eller följ med på en arrangerad tur från ditt guesthouse.

Den sista tiden i Laos är mysigt att spendera på 4000 islands. Koppla av, hyr en cykel, titta på bufflar som badar, spana på vattenfall eller sötvattensdelfiner... Ska du vidare till Kambodja slipper du backtracking helt och kan resa direkt vidare söderut. Om inte är det back to Pakse som gäller. Från Pakse är det smidigt att åka tillbaka till Thailand (Ubon Ratchathani).

Har du en extra dag i Pakse, åk ut till Wat Phu Champasak och njut av "Angkor Wat i miniformat".

Okej, men tiden då?

Dag 1. Gränspassering och minibuss till Luang Namtha. Kolla runt i stan, ät middag.
Dag 2. Åk ut till vattenfallen med hyrcykel.
Dag 3. Transportdag till Luang Prabang.
Dag 4. Sannolikt transporterar du dig fortfarande med kräkbussar efter att ha varit tvungen att stanna en natt i Phoxay (Huaxay stavningen är olika överallt). På eftermiddagen är du nog framme i Luang Prabang.
Dag 5. Gå runt i stan och mys. I solnedgången klättrar du upp Phu Si, templet på "berget" mitt i staden och njuter av solnedgången innan du strosar runt på nattmarknaden.
Dag 6. Upp med tuppen för att se offringen till munkarna. Det är klyschigt, men vackert. Sedan åker du ut till Tat Kuang Si och badar i lagunerna nedanför vattenfallet.
Dag 7. Sluta stressa och stanna en dag till utan att ha nått särskilt planerat.
Dag 8. Åk till Vang Vieng och ät baguett på kvällen medan du kolla på Family Guy eller Friends.
Dag 9. Förmodligen kan du inte vänta på att slänga dig i floden med en öl och en badring så go for it. Drunka inte!
Dag 10. Ta det bara lugnt!
Dag 11. Gör en utflykt. Naturen runt Vang Vieng är fantastiskt faktiskt. Paddla, klättra, gå i grottor, tuba i en grotta.
Dag 12. Du kan paddla till Vientaine (blir en bit med minibuss också) eller så tar du bussen.
Dag 13. Hyr cykel i Vientaine och ät frulle på Scandinavian Bakery vid fontänen i centrum.
Dag 14. Mys i stan eller besök parken med flera hundra buddha statyer.
Dag 15. Åk iväg med Green Discovery till King Lor Cave.
Dag 16. Du är fortfarande på tur...
Dag 17. Nu kommer du tillbaka till Vientaine. Kaosa iväg med nattbussen eller stanna en natt i huvudstaden om du inte lyckats åka vidare direkt söder ut efter grottbesöket.
Dag 18. Pakse. Ät indisk mat och promenera runt.
Dag 19. Kom du inte fram igår gör du det idag. Kolla in Pakse eller om du kom igår- vattenfallen på Bolaven Plateau. Åk gärna med moppe hela vägen till Attapeu och sov där en natt.
Dag 20 Attapeu?
Dag 21 Åk till 4000 islands. Andas, läs en bok... du kommer vilja stanna länge!
Dag 22- 27 Softa runt bland öarna...
Dag 28 Åk tillbaka till Pakse.
Dag 29 En dagsutflykt med moppe till Wat Phu Champasak.
Dag 30 Ta gränskorsarbussen för 200 baht hela vägen in i Thailand!

Ni vet väl att jag har skrivit lite Laos guider? Ni hittar länkarna i menyn till vänster!

Jag ska sätta ihop en favoritlista under kvällen med bilder och lägga upp, sen är det bara att ta fram kartan och pricka in dem!På bilden är ett av vattenfallen på Bolaven Plateau!

21

21 sidor har jag lyckats spotta ur mig till hemtentan. Eller, det är 20 egentligen om jag inte räknar med källförteckningen. Men 21 låter ju bättre? Appropå 21 är det inte lång tid kvar på det året (jag blir 22 den 29 dec). Jag är seriöst gammal! Jag måste bli seriös!

Nej, men det är bra att jag lyckats plugga på så bra. Fast jag känner mig inte nöjd. Jag är osäker om jag fått med allt och jag måste jobba vidare med strukturen. Sitter just nu och skriver en struktur på papper och sen ska jag förslka bocka av, då vet jag att jag fått med allt och att jag inte upprepar mig. Måste översätta lite grejer också. Tur att google translator finns eftersom en ordbok väger alltför mycket för att resa med.

Jag tycker det är väldigt märkligt att vi bara kan få max VG i betyg. Vad är det för skit liksom. Bolognaprocessen har inte nått ut till Gotland uppenbarligen. Fast mest irriterar jag mig på den icke-tillfredställande känslan man får av ett VG. Då måste man förklara att "det är det högsta man kan få...". Haha, visst måste man få skryta lite om man är duktig? Hej och hå, jantelagen gäller inte i Thailand!

Nu ropar jag väl hej innan jag hoppat över khlongen, bäst att plugga vidare så att jag får de resultaten jag vill ha...

Thairadio sucks

Jag sitter på elefantrumpan, det vill säga restaurang/ guesthouset Elliebum. Med stora goda shakar och vad jag trodde skulle bli lugn och ro tänkte jag försöka plugga på ordentligt. Men, idag jobbar inte samma tjej som förut utan ett stort fan av thairadio. På hög volym med sjukligt irriterande reklam på thai och tro mig, jag frågade snällt om det fanns någon annan musik och sa att jag hade en iPod med massa musik.

Svaret?

CANNOT!!!!!

Det är väl enklare att säga nej antar jag men det mest irriterande är att det alltid är så hög volym...suck. Ska väl sitta en stund till innan jag går vidare någon annanstans.


The Sounds

Hum. Klockan är 00:30 och vad gör man då om inte leker med photoshop! Jag kör tutorials från moderskeppet.se och meckade med en bild jag tog på Maja i The Sounds i sommras. Jag funtar på att slänga upp lite bilder och intervjuer jag gjorde, fast det känns iofs lite off topic i en utlandsblogg? Dessutom har ni som läst länge sett sånt redan, fast inte allt, jag har många fina på Promoe, The Sounds, Fibes, Oh Fibes!, Mustasch, Welle:Erdball osv...


Thai Cooking Farm

Här kommer ett tips på aktivitet i Chiang Mai! Att gå på matlagningskurs är så gott som obligatoriskt om du är i Chiang Mai och det är fantastiskt kul. Vi bokade via Julie's Guesthouse och valde skolan "Thai Cooking Farm" som ligger utanför stan på en egen gård där de odlar grönsakerna man använder i matlagningen.

Dagen började med en tur till en lokal marknad där vår superduktiga instruktör berättade om olika ingredienser som tex hur man gör kokosmjölk. Därefter åkte vi ut till själva skolan som är var superfräsch och ren. Vi fick välja mellan olika currysorter och började med att göra currypastan. Sedan lagade vi ett par rätter till innan vi avslutade med vårrullar och sedan sticky rice i kokosmjölk med frukt. Under dagen hann vi såkalrt äta av våra skapelser.

En dag fylld av skratt, extremt mycket mat och nya kunskaper som jag rekommenderar varmt. Kokboken eller häftet då som man fick med sig har vi använt oss av i Sverige! Toppen! 

En dags kostar 800 baht per person och det är värt det! Se till att komma med denna skola, många andra har lokaler i stan och även om lärarna säkert är bra tycker jag det är mysigare att "komma ut" lite =)

Roliga hattar var obligatoriskt under dagen! Haha

 
Jag var kung på vårulle-rullning!


Svar på läsarfråga

"Hej

Ska till Thailand om 10 dagar och tänker stanna i 35 dagar. Måste jag ha visum för att komma in landet eller så kan jag fixa det sen. Tacksam för svar"


Wilda svarar:
För att resa in i Thailand med flyg behövs inget visum- du får 30 dagar gratis vid ankomst. Men, du ska stanna i 35 dagar alltså behöver du antingen besöka immigration office och ansöka om en förlängning eller så ordnar du ett visum i Sverige.

Immigration office ligger i utkanten av Bangkok, jag snackar riktigt långt ut. En taxi-resa från sista BTS stationen Mo Chit. Processen väl på plats tar bara nån timme men det kostar 1900 baht. I ditt fall skulle jag rekommendera att besöka Thailands Ambassad i Stockholm. Just nu är nämligen turistvisum gratis!

Ta med dig inresebiljett, passfotografier och passet såklart så får du ett 60 dagar eller 120 dagarsvisum utan kostnad på 3 dagar vilket kommer spara dig tid och pengar väl i Thailand.

En alternativ lösning jag har hört är att man gör en over-stay, dvs stannar för länge och sedan betalar böter för det. Detta ska tydligen funka, men det kostar pengar och jag uppmanar ingen att göra någon som är olagligt. I värsta fall kan ytterligare straff än böter komma i fråga.

En sidopoäng är att vid en överland korsning in i Thailand från tex Laos bara ger 15 dagars visum numera! Ha detta i bakhuvudet om du backpackar!

Njut av resan och återkom gärna med fler frågor!

Vad ska man välja?

Om man har tänkt sig att rädda världen inser man snart att det är en ganska övermäktig uppgift. Det finns så otroligt många punkter där massiva insatser krävs. Det är galet svårt att veta var och hur man ska engagera sig.

Mot hunger?

Mot fattigdom?

Mot trafficking?

Mot frihandel som innebär exploatering?

Mot AIDS/HIV?

Mot malaria?

För fadderbarn?

För FN?

För Rädda Barnen?

För organistationer som arbetar inom Sverige?

För frigörandet från militär diktatur/ militära regimer?

Man kan inte göra allt uppenbarligen.

Jag skulle gärna vilja att om du som läser känner till någon blogg som frekvent skriver om något av dessa ämnen, eller andra för den delen! Tipsa mig genast! Jag vill skapa en länklista till en början och i längden ett nätverk av bloggare som strävar för att uppmärksamma världens orättvisor och problem. Som sagt, tillsammans kan vi rädda världen. Vem är med mig?


Feminisering av lönearbetet

Just nu skriver jag om feminisering av lönearbete till tentan i ekonomisk globalisering. Faktumet att allt fler kvinnor utför betalt arbete på de flesta platserna i världen är såklart glädjande. Baksidorna är dock många och då menar jag såklart inte baksidorna med att fler kvinnor arbetar vilket vi alla håller med om, inte sant? Det jag syftar på är att trots att statistiken stiger är kvinnor inom vissa sektorer kraftigt överrepresenterade. Som ni nog kan gissa er till är dessa sektorer bland annat vård och omsorg, enklare försäljning och så vidare.

Jag försöker fundera ut varför det är så och varför jag själv faller in i mallen. Lika så min familj och pojkvän. Jag har arbetat med omsorg (både djur och barn), försäljning i butik och även enklare tillverkning vilket jag klassar mitt första jobb som. Christopher har faktiskt jobbat med omsorg men även på en skrot medan jag var barnskötare. Nu lägger jag ingen värdering i själva arbetena eftersom jag vet att båda är krävande och att det krävs kunskaper för att utföra dem båda!

Mina föräldrar passar också in i statistiken med mamma inom omsorg/skola/utbildning och pappa är ingenjör. Som sagt, jag tror rent personligen att mammas jobb är mer krävande men det är intressant att se hur tydliga könsrollerna är i ens närhet.

Enligt vår kurslitteratur är de kvinnor som är chefer troligare att "chefa" över andra kvinnor. Detta stämmer även in i min familj. Tänk på era egna föräldrar? Hur många mammor är flygplanstekniker och hur många pappor jobbar i skolmatsalen?

Varför blir det så här? Och framförallt, varför faller även jag själv in i det? Hur ser ni på det?

Förresten fick jag och Chris dessa fina pennor i present av tjejen som driver vårt guesthouse, fina va? Blå kille... rosa tjej... och så var cirkeln igång igen!Om att passera kor

Heliga kor finns i mängder överallt i Indien. De intar gärna bästa platsen på Goas badstränder, står i vägen för trafiken i Dehli och äter sopor på parkeringar i Jodphur. Även i Varanasi flockas dessa djur och blockerar mer än gärna små gränder. Har man en stor ryggsäck på ryggen kan det bli extra knepigt att komma förbi vilket Christopher visar prov på! Observera hur varken puttningar med foten och rejäla knuffar inte hjälper alls. Haha! Det är seriöst jättekul!


Transnationella företag

Är mitt uppe i tentaplugg just nu. Håller på att skriva om olika sätt transnationella företag organiserar sin verksamhet för att på bästa sätt kunna utnyttja olika geografiska platsers förutsättningar. Jag har precis skrivt om franchising vilket är grymt stort i Thailand och som förklarar dem extrema mängden 7elevens.

Jag vill också passa på att berätta att filmvisning vi var på igår var lyckad! Breaking the Silence heter dokumentärfilmen som nu förhoppningsvis kommer spridas över jorden! Vi träffade även verksamma inom Svenska Burmakommittén och börjar känna oss bättre rustade för att engagera oss mer aktivt i frågan. Men, det kommer bli först efter 25e december av förklarliga skäl.

Förresten märker jag att bloggen fortfarande strular ibland, testa klicka på F5 knappen, men detta hjälper inte av problemet på kategorisidan... hoppas blogg.se hjälper mig vidare idag!

Free Bird Café (Freedom House), Chiang Mai

Free Bird Café i Chiang Mai drivs av Freedom House som är en organisation som tillhandahåller en liten skola för burmesiska flyktigbarn och även barn från sk "hilltribes" (indegenous peoples). Projektet, som är helt hållet ideellt, drivs bland annat av eldsjälar med hjälp av volontärer.

Har du tid finns det möjlighet att bli volontär vid skolan om inte kan du göra en donation av antingen pengar eller kläder eller leksaker. Under caféet säljs begagnade kläder, böcker och även naturliga oljor, läppbalsam med mera varifrån vinsterna oavkortat går till verksamheten. Även vinsterna från caféverksamheten går till skolan.

Med andra ord, om du är sugen på en jättestor fruktshake för 35 baht är det hit du ska gå! Caféet gör även grymma lattes (35 baht) och lagar både thai och västerländsk mat.

Läs mer på Freedom House hemsida eller deras blogg! Missa inte ett besök eller flera om du är i Chiang Mai. 


bloglovin