"En miljard hungrar"

På DN:s hemsida publicerades igår en mycket viktig artikel som behandlar faktumet att antalet hungrande människor i världen ökar. Idag inleds en konferens i Rom med målet att samla politisk vilja och öka satsningarna på att minskar hungern.

Vad jag anser bra är att artikeln belyser faktumet att det inte är bristen på mat som ligger bakom hungern utan faktumet att de allra fattigaste inte har råd att köpa den. I artiklen uttalar sig Olivier de Shutter:

– Nej, att bara producera mat hjälper inte. Problemet är inte att vi producerar för lite mat, det handlar i stället om social orättvisa, säger Olivier de Schutter, FN:s speciella rapportör i matfrågor.

Här tycker jag de Schutter påpekar det viktiga faktumet att staten spelar stor roll i vilken välfärdsregim de väljer. Det spelar ingen roll hur goda tillgångar på exempelvis naturresurser ett land har om inte vinsterna från dessa fördelas jämt bland befolkningen. De Schutter hävdar även att total frihandel inte är lösningen och det håller jag med om. Total frihandel gagnar inte små bönder eftersom de knappast har möjlighet att konkurrera med stora bolag och transnationella företag. Öppningen av gränser och borttagningen av tullar kommer gagna redan utvecklade länder och tillåta deras transnationella företag att ytterligare förstärka sin position genom tillgången på nya marknader och platser för billigare produktion.

De som befinner sig längre ned i värdekedjan kommer få det ännu svårare om total frihandel skulle införas. Konkurrens kommer inte ske på lika villkor. Vad som istället bör ske är en uppmuntring till jämnare fördelning av resurser för att undvika sociala orättvisor.

Den ojämna utvecklingen är ett faktum i dagens kapitalistiska världsordning. Alla länder är inte integrerade i världsekonomin på lika villkor och staten har en viktig roll att spela. Så länge en extraktion av vinster från bla utvinning av naturresurser, produktion och handel ständigt sker från u-länder till i-länder kommer den ojämna utvecklingen fortsätta.

Det är dags att ta ställning. Tycker du det är rätt att majoriteten av överskotten samlas i i-länderna?

Är det rätt att en miljard hungrar? Sverige, och världen, har ett ansvar. Tar du ditt?


FN:s generalsekreterare Ban Ki- Moon deltar vid konferensen kring världshunger.
Pressbild från: http://fn.se/press/pressbilder/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0