3 frågor om studentlivet i Thailand

Ellen skickade tre frågor till mig och här kommer svaren!

1. Hur länge har du varit i Thailand och pluggat?
Jag har varit i Thailand och pluggat på distans sedan september 2009. Mer än 7 månader nu alltså. Innan dess har jag backpackat runt i Thailand (och övriga Asien).

2. Hur gör du med visum?
(Detta svar kommer från en tidigare frågestund, orkade inte skriva samma grej igen)
Detta med visum är lite krångligt men jag gör ett försök: ett visum måste du ansöka om i förväg. Om du bara flyger till Thailand får du en stämpel som tar dig in i landet och ger dig 30 dagar att vara där men det är inte ett visum.

Vid distansplugg kan man heller inte få studentvisum då det kräver plugg på ett thailändskt universitet. Vad som återstår är då turistvisum. Just nu är det gratis! Ansök på ambassaden i Stockholm och ansök om 2 entrys. Då får du 2 x 60 dagar. Åk ur landet dag 60 så slipper du trassel. Du kan åka över gränsen till Kambodja, Laos, Burma eller flyga nånstans. Du kan åka direkt tillbaka igen och börja på dina nya 60 dagar eller så passar man på att se ett land till!

Du kan även förlänga visumet på immigration office i både Bangkok och Chiang Mai. 1900 baht köper dig 30 dagar extra och du kan göra det rätt många gånger men allt kräver att du redan har ett turistvisum. När dina dagar gått ut kan du ansöka om nytt thailändskt turistvsum tex i Laos (Vientaine) då är det också gratis med 2 x 60 nya dagar. Tänk på att vara där TIDIGT då det blir lång kö. 2 passfoton behövs också, och köp inga dokument utanför allt finns inne i ambassaden. (Står touts utanför och hävdar att man behöver köpa papper av dem).

Jag tog turistvisum 2 x 60 dagar från Stockholm. Stannade 60, förlängde 30 sen till Burma (i 2 veckor). Tillbaka till Thailand och 60 nya startade. Ut till Laos och söka 2 x 60 visa, nu är jag på de första 60 =)

UP- DATE: Tur och returbiljett behöver visas upp på Ambassaden. Antingen har du en man kan boka om (gälller oftast bara inom ett år) eller så köper du en skitbillig utresa med www.airasia.com till dit det är billigast, hehe. Sen kan du kasta den eller nått.

UP- DATE 2: Enklaste visa-run från Chiang Mai är till Laos. Laos är dessutom ett underbart land =)

3. Hur lever du i Thailand? Har du sparat ihop pengar innan, jobbar där eller tar studielån?
Jag har sparat mycket pengar. Men, studiebidraget räcker betydligt längre i Thailand än Sverige! Allt är billigare, så är det. Jobba kan man inte göra eftersom det krävs arbetstillstånd. Det går nästan inte att få/ är superdyrt. Det krävs att en thaifirma fixar åt dig vilket måste göras innan du kommer hit. Västerlänningar i barer, på dykfirmor och så vidare är svartjobbare och riskerar deportering...

Som vanligt går det utmärkt att kommentera med frågor eller maila [email protected] för att vara säker på svar =) Kolla gärna under Frågestund/ Läsarfrågor först bara, kanske finns svaret du söker redan där!


Potentiell fråga: hur klarar man av universitetsplugg när toan ser ut så här? Nån som vill veta?


Potentiell fråga 2: Var hittar man platser som den på bilden ovan?


Kommentarer
Postat av: vendela

hejsan:Djag såg att du hade gjort en jättefin header åt hanna,skulle inte du kunna göra en åt mig också?:Ddu verkar jättebra på det??:D!!

2010-04-07 @ 13:56:25
URL: http://mandellas.blogg.se/
Postat av: lady

Bra svar! Funderar själv på att flytta till New York!

2010-04-07 @ 13:56:34
URL: http://ladyq.blogg.se/
Postat av: Malin

ja, det är verkligen ett intressant ämne, och ganska aktuellt med tanke på hur det ser ut idag.



Ingen aning om den ska publiceras, vi får se.



Jag pluggar internationell kommunikation. Får en fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap

2010-04-07 @ 17:40:21
URL: http://malinlindmark.webblogg.se/
Postat av: Llou Wilde

Coolt med att plugga i Thailand! Det är ju jättehärligt där :)

2010-04-07 @ 18:12:11
URL: http://intothewilde.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0