Läsarfråga: förbereda distansplugg utomlands

Jag fick en fråga mailad om vad man bör tänka på inför distansplugg. 15 punkter blev det som förhoppningsvis kommer till nytta när du planerar att läsa på distans utomlands. Många av tipsen kan såklart användas när du ska ut och backpacka eller jobba utomlands också! Hoppas de kommer till nytta!

15 budord inför distansplugg utomlands


1. Pass: se till att det är giltigt 6 mån efter planerad hemkomst och har tillräckligt många sidor för visum.
 
2. Visum: till Thailand är det bäst att fixa innan- hur ser det ut dit du ska?
 
3. Reseförsäkring: Ett måste! Kolla om du kan förlänga hemförsäkringen annars är Länsförsäkringar bra eftersom man tecknar en ny hemförsäkring billigt och sen förlänger den. Detta är det absolut billigaste alternativet. Jag kollade runt massor. Har du redan IF hemförsäkring är de absolut BÄST. Dyra men sjukt snabb hjälp osv osv Chris använder dem. 
 
4. Pengar: fixa ett ICA mastercard- gratis uttag utomlands! Då slipper du ha så mycket pengar på en gång i fickan. Ta också med ett extra kort från en annan bank.
 
5. Vaccinationer: Börja i tid, vissa tar man flera doser av så det tar ett par veckor. Behövs Malariaprofylax? jag har aldrig käkat dem även i riskländer... köp på plats. Apoteket är dyrt!
 
6. Packa: eller rättare sagt packa inte. Du kan köpa allt på plats.
 
7. Pluggmaterial: fixa all kurslitteratur i god tid, ha en egen dator med (rätt uppenbart).
 
8: Boende: Att leta boende är enklast på plats skulle jag tro. Så var det i Thailand i alla fall. Givetvis kan man surfa runt och kika på nätet men boka inget för en längre tid innan du sett det. Dessutom bör du vara medveten om att det är normalt att pruta på hyran! Börja med att bo på vandrarhem ett par dagar och leta runt.

9: Priser: Köp en guidebok men kolla utgivningsår noggrant. Prisuppgifter blir snabbt inaktuella. Jag gillar Lonely Planet. De är grymma att ha på plats men kanske inte så inspierande innan man åker. Rough- guides är likvärdiga. Bläddra o känn efter. Varning för Wilma guiden de är sämst. Inaktuella och allmänt dåliga!

10: Mer tips: ÅK! Allt löser sig!

11. Gå med i forum som www.backpacking.se och www.resdagboken.se i forumen finns mycket info! På BP kan ni dessutom läsa mina guider! Leta upp medlemen H2O =)

12. AC: Överväg att bo med AC eller ha ett café med gratis WIFI och AC där du kan plugga i närheten!

13: Planera plugget: Du åkte ju för att plugga, inte för att flumma runt eller hur? Planera ordentligt och plugga hårt så hinner du massa annat kul också!

14: Pengar igen: se till att du har tillräckligt för hela vistelsen. I Thailand är det olagligt för utlänningar att jobba om man inte har arbetstillstånd vilket är i princip omöjligt att få (om man inte har råd att muta stora summor) eller har ett thaiföretag som fixar det åt dig. Dock måste detta fixas innan du åker. Divemasters, bartenders osv är svartjobbare och riskerar utvisning och svartlistning. Bara så ni vet =)

15: CSN: Ansök om bidrag och lån i tid! Distansplugg är studiemedelsberättigade (både lån och bidrag) även om du pluggar utomlands! Observera att för studier vid ett utländskt universitet gäller ibland andra regler. Lär mer på www.studera.nu


Vad väntar du på, åk! Och skaffa en blogg som jag kan läsa =) Om du redan är utomlands- tipsa mig om din blogg omedelbart!
 

Vi i Nepal- världen ligger öppen; tänk på det!

Har ni fler resefrågor? Hit me!

Kommentarer
Postat av: Karin

Ja...Det är faktiskt riktigt mysigt och man blir verkligen barn på nytt :)

2010-03-31 @ 07:51:46
URL: http://daccapoo.blogg.se/
Postat av: Maria

intressant inlägg =)

2010-03-31 @ 09:10:11
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: j

Hej! vilken intressant blogg !

allt bra ?

2010-03-31 @ 09:31:57
URL: http://denrosadammtussen.blogg.se/
Postat av: Anonym

tror att de tackar:)



trevlig onsdag på dig!!

2010-03-31 @ 09:47:10
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Alexandra

Hej hej Wilda!



Kan du inte blogga lite om trekking i Nepal och Himalaya?



Alex

2010-03-31 @ 22:15:06
URL: http://arekusresor.blogspot.com
Postat av: Alexandra

Hej hej Wilda!



Kan du inte blogga lite om trekking i Nepal och Himalaya?



Alex

2010-03-31 @ 22:16:38
URL: http://arekusresor.blogspot.com/
Postat av: Julia

Hej Wilda, vilken bra inspirerande blogg du har!!

Du gör ungefär det jag drömmer om att göra i höst:)

plugga på distans utomlands!! men jag undrar hur du löser det med kurslitteratur?? köpte du böckerna innan du åkte eller beställer du? eller finns dom online? please let me now!!

fortsätt inspirera...

Julia

2010-04-11 @ 14:52:53
Postat av: Louise

Åh du sågar wilmaguiden, min favorit thailandsguide-bok är utgiven av dem, haha :) men så föredrar jag att läsa på svenska.



Klarar du dig på csn? Det blir ju mycket pengar i Thailand.



lram Louise

2010-04-12 @ 02:24:27
URL: http://thailandssol.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0