Höghussaknad och snedvriden stadsplanering i Stockholm

Nu har jag visserligen inte hunnit närmre innerstan än Sundbyberg sen jag kom hem men en sak jag verkligen tänker på är hur platt allting är. Knappt några hus över 5 våningar. Det är jättemärkligt egentligen. Är det inte smartare att bygga på höjden? Så får fler plats på samma yta? 

Jag har granskat Stockholms Stads översiktsplan av den senaste versionen men inte heller där tycks några jätteskrapor vara påväg. Däremot har det konstaterats att det är för dyrt  att bygga billiga bostäder. Resonemanget leder till att man ska bygga fina nyproduktioner som rika kan uppgradera sig till. Då kommer det "förhoppningsvis" lossna bostäder i botten på marknaden. Men bara om man bygger tillräckligt mycket nytt. Vad är det för skit? Ren jävla dynga. Hur kan man uttryckligen sköta stadsplanderingen på så sätt att man enbart bygger för välbeställda?

Hur blir det då för studenterna? Låginkomstagarna? Immigranterna? De ensamstående föräldrarna? Våra äldre?

Däremot ska tydligen Förbifart Stockholm motverka segregationen. Hur fan då? Genom att Dalaröfolket smidigare åker till villan utanför Bålsta?


Foto: Wilda Nilsson

I Bangkok byggs det på höjden men den sorgliga sanningen är att dessa bostäder också byggs för en övre medelklass som utgör en liten liten del av Bangkoks miljoner innvånare. Extremt många lägenheter står tomma medan folk sover på gatan.

Det är seriöst nått fel på världen.

Kommentarer
Postat av: Freedomtravel

Jag tycker alltid att Stockholm känns som en charmig liten by när man varit utomlands... En vacker stad, men väldigt liten i världen, och ändå har vi svenskar många gånger ganska stora tankar om vårt lands betydelse i världen...

Håller med om att det är synd att man inte satsar på att bygga många små enkla lägenheter. Det är ju det som behövs, hela tiden...

2010-05-02 @ 10:12:43
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: Lola May

Det är inte billigt att bo i Bangkok, som många verkar tro. Ju nyare hus desto mindre lägenhet. Gah! Det kommer nog bli som i Tokyo till slut..

2010-05-02 @ 12:03:12
URL: http://lolamay.blogg.se/
Postat av: Ferferi

Bra skrivet Wilda, håller med dig!

2010-05-02 @ 12:59:47
URL: http://blogg.veckorevyn.com/ferferi/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0